Telek megosztás.


nanemaaa # 2016.09.07. 15:35

Nagyjából! ;)

Ha a főépítész lát lehetőséget a megosztásra, beépítésre, akkor ne a földhivatalt rohamozd meg, hanem egy földmérőt. Ugyanis megosztási vázrajz nélkül sehova sem jutsz. A vázrajz viszont drága, ezért érdemes előre tájékozódni a szabályokról.

Hamika112 # 2019.05.14. 15:49

Sziasztok.Lenne 1 telekmegosztásom amivel nem is érzek 1 és szerintem nem is szabájos 1 kis segítséget szeretnék kérni 1 hozzá értötöl ha kell eljuldöm még a papirokat is hogy pontosan miröl is van szó.
Nagy vonalakban röviden anyi lenne a dolog jogy ez 1 társas ház amihez készult 1 megosztás ami nem olyan rég készult minden tulaj uj tulaj mi csupán jog örökösök vagyunk.Nos a megosztás ahogy én számoltam sokkal kevesebb nm em marad mint amenyi járna kb 120 nm röl beszélunk ami nem kevés eszt a szomszádom teljesen kisajátitaná leválasztaná lebontotta a padlás feljárot is ílletve a telekre folyamatosan épitkezik ezek mind közös tulajdon.Nem tudom hogy érdemes e belemenyek 1 komoly vitába esetleg perbe segítséget szeretnék kérni 1 hozzá értö ugyvéd töl akinek elkuldeném a papirokat.Köszönöm a seítséget.

nanemaaa # 2019.05.15. 08:28

Szerintem ez nem 1 telteltel (tel-ek) +oszt ás, hanem szmsz módosítás lenne. SZMSZ-nek nem kell összhangban lennie a tulajdoni ?adokkal.

Hamika112 # 2019.05.15. 08:42

Ne haragudj de eszt nem értem.

Hamika112 # 2019.05.15. 08:51

Nen találkosztam még SZMSZ -el (Szervezeti Müködési Szabályzattal)De ha megengedi és ad 1 email.címet akkor elkuldeném hogy pontosan miröl is lenne szó.

drbjozsef # 2019.05.15. 09:26

nanemaaa,

Azt gyanítanám, hogy ez nem társasház, nincs szmsz, a kérdező pl. egy sima közös udvari pár lakásos osztatlan közös tulajdon eszmei hányadát örökölte.

Hamika112,

Ez egy társasház (jogilag), vagy csak osztatlan közös tulajdonban van az egész?

Hamika112 # 2019.05.15. 12:04

Hivatalosan társasház eddig 3 lakás volt de mostmár 2 ház (tulaj)van.A alapitoi okiratot kikértem de szmsz el még nem találkosztam.

drbjozsef # 2019.05.15. 16:30

Három lakásból két ház lett? Mi ez valami Transformers, csak nem autó, hanem ház alakú?

A kommunikációd alapján azt tanácsolnám, személyesen keress fel egy ügyvédet a papírokkal, akkor egyszerűbb lesz kibogozni ezt a dolgot.

Egyébként azt megjegyezném, hogy a használat szabályozása nincs közvetlen kapcsolatban a tulajdoni hányadokkal/albetétekkel. Osztatlan közösben is meg lehet állapodni sokkal kisebb részben, mint az eszmei hányadból következne, társasháznál is lehet úgy szabályozni a használatot, hogy nem mindenkinek ugyanakkora jár. De érdemlegeset mondani erre látatlanban nem nagyon lehet.

Hamika112 # 2019.05.15. 18:04

Transformers ez jo.(az uj tulaj 2 lakást vett meg és egybenyitotta ölet igy lett belölle 1.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek.

drbjozsef # 2019.05.15. 19:43

Egybenyitás kevés. A két albetétet is összevonta egybe?
Mondjuk mindegy, mert ha egyformák a lakások, akkor egyedül megvan a 2/3 szavazati joga a társasházban.

Ez esetben, ha sérelmezel egy döntést - amit, ugye, egyedül is meg tud hozni, mert megszavazza -, és úgy érzed, hogy jogos érdekedet sérti, akkor a Tht szerint (apropó, az alapító okirat szerint a Tht. vagy a Ptk alapján működik a társasház?) 60 napon belül bírósághoz fordulhatsz a határozat felülvizsgálatáért.

Hamika112 # 2019.05.16. 17:57

Drbjozsef.Ahogy látom érti aszt amit momd ha meg engedi ad 1 email címet elkuldeném az ezekhez tartozo okirazokat.Vagy ha gondolja keressen meg ön a hamika112@gmail.com

drbjozsef # 2019.05.17. 05:23

Hál' istennek nem vagyok jogász. Ööö... sajnos.

autospista # 2021.03.08. 14:24

Tisztelt Tanácsadó!
Évek óta nem sikerül bejegyeztetnem ingatlanom megosztását a földhivatalban, mivel az önkormányzat nem ad hozzájárulást saját rendeletére hivatkozva: a HÉSZ szerint lakóövezetben nem lehet "magánút". Ugyanakkor ahhoz, hogy "közút" legyen, előbb nekik kellene tulajdonolni a területet. De ahhoz, hogy megvásárolják, előbb megosztani kellene. És a kör bezárult. Nincs valami ötlete, vagy kihez kellene fordulnom feloldani ezt a képtelen helyzetet? Köszönöm segítségét.

nanemaaa # 2021.03.09. 07:51

autospista
Telekalakítási engedélyezési eljárásban a jegyző szakhatóság, akinek állásfoglalása köti az engedélyező hatóságot.
Nem tehetsz mást, megvárod, hogy a földhivatal elutasítsa a telekalakítási kérelmedet, és az ellen jogorvoslattal élsz a bíróságon. Majd kiderül, hogy a jegyző indoka megállja-e ott is a helyét?
Egy biztos, nincs olyan országos jogszabály, mely lakóterületen tiltaná a magánút kialakítását. Ezt legfeljebb a helyi építési szabályzat írhatná elő, de gondolom, ezt már megnézted.

autospista # 2021.03.10. 03:49

nanemaaa
Útszélesítés céljából határolt le az önkormányzat hat métert a telkemből (HÉSZ). Szeretném eladni a kertem egy részét, amihez megosztást kezdeményeztem, de a földhivatal előírta, hogy az útnak tervezett részt külön helyrajzi számon fel kell tüntetni. Újra kimérettem, három részre osztással (kert, ház és udvar, valamint út). Ehhez kértem az önkormányzat (mint útkezelő) hozzájárulását. Sokadik emailemre ez volt a válasz:
"Jelen helyzetben az Önkormányzatnak nincs szüksége a felkínált területre" (??). "A döntés meghozatalakor ugyanakkor figyelemmel volt a Képviselő¬testület arra, hogy az ingatlan tulajdonosa az ingatlant meg kívánja osztani, ezért a képviselő-testület úgy döntött, hogy a tulajdonos céljainak támogatása mellett elősegíti, hogy a rendezési tervnek megfelelő állapot tudjon kialakulni. A felkínált 225 m2 terület vételárát a fenti indokok alapján 100Ft/m2 összegben állapította meg."
Ezek után kértem az önkormányzat hozzájárulását a MEGOSZTÁSHOZ. A negyedik éve húzódó eljárásban hat hónapja válaszra sem méltatnak, a járvány miatt meg nincs személyes ügyintézés. Panasszal éltem a kormányhivatalnál, de hiába. Mit tehetek? Kössz.

nanemaaa # 2021.03.10. 08:35

Ha a telekosztás egyben adásvétellel is jár, akkor neked az önkormányzathoz nem hozzájárulási kérelemmel, hanem az önkormányzati döntésnek megfelelő adásvételi szerződéssel kellene rendelkezned. Már ha a felkínált vételár számodra is megfelelő.
Egyebekben a telekalakítási eljárásban nem az önkormányzat, hanem a jegyző a szakhatóság, melyet elvileg a földhivatal fog megkeresni az eljárása során. A jegyző a tervezett telekalakítás helyi építési szabályzatnak megfelelőségét vizsgálhatja.
Közút kezelő közreműködését végképp nem értem, ők nem működnek közre egy telekalakításban. Majd ha már kialakulnak az új telkek, akkor szóba kerülhet az útcsatlakozás kérdése, amihez majd kell közút kezelő hozzájárulása.

autospista # 2021.03.10. 18:49

Próbáld külön választani a megosztást és az adásvételt. Az adásvételhez előbb a földhivatalban bejegyzett megosztottság szükséges, önálló helyrajzi szám létrehozása. No, ehhez a MEGOSZTÁSHOZ nem járul hozzá az önkormányzat, mert a HÉSZ (51.§) szerint "lakóövezetben nem alakítható ki magánút".
Megvenné, de nincs mit, de, hogy legyen mit megvenni, annak kialakítását nem engedi. Évek óta.

nanemaaa # 2021.03.11. 08:09

Külön választani nem tudod, ha a HÉSZ tiltja a magánút kialakítását. Ami szerintem baromság, de ez van, ezt kell szerezni. A szerződést pedig meg lehet úgy kötni, hogy az a vázrajzra és az abban szereplő új helyrajzi számra vonatkozzon. A birtokbaadás pedig a telekalakítás átvezetésével egyidejűleg történik. Fizetés pedig ezt követő mondjuk 30 napon belül. Egy önkormányzatnak adhatsz ennyi kedvezményt, hogy utólag fizessen, mert ő nem fog csődbe menni csak azért, hogy téged ne kelljen kifizetnie. ;)

autospista # 2021.03.13. 03:38

Köszönöm az ötletet, átgondolom. Egy "nagyberuházó" most alakít egy lakóparkot, megvárom, hogy ott hogyan lesznek utcák. A fejlesztés lakóövezetben, magánterületen történik, tehát a közterületi utca kialakításának problémája ott is jelentkezni fog. Időközben javasoltam a HÉSZ módosítását a magánút kialakítására vonatkozóan. Öt hete válaszra sem méltatnak.

drbjozsef # 2021.03.13. 06:43

Ne várd meg, hanem keresd meg szerintem, és érdeklődd meg ott hogyan fog menni.

autospista # 2021.03.14. 19:03

Keresésem eddigi eredménye: az ingatlanon dolgozó melósok nem tudják, ki a beruházó. Az ügyvédjüket titoktartás köti. A 150 millióért hirdetett ingatlan földhivatal szerinti tulajdonosa egy 88 éves néni, aki cserével jutott a 16 hektárhoz. Az építési hatóság szerint telekalakítási és építési tilalom van a területen. A filmbeli Tanút idézve: a helyzet fokozódik.

nanemaaa # 2021.03.16. 07:58

Feleslegesen vársz, te magánszemélyként sosem leszel olyan helyzetben, mint egy "töke erős" vállalkozó. Amit neki lehet, neked koránt se biztos. Ráadásul soha nem fogsz arról az ügyről hiteles tájékoztatást kapni a hatóságtól, mert nem vagy ügyfél abban az ügyben.
A többi meg csak szóbeszéd lesz, ami megmarad a mondja maga is kategóriában.

autospista # 2021.06.01. 08:00

Újabb három hónap múlt el - eredmény nélkül. Az útszélesítést HÉSZ-ben rögzítő önkormányzat megalázó árajánlatát elfogadva kértem az adásvételi szerződés-tervezet megküldését a most már telekhatár-rendezésként futó eljárásban. Hónapok óta válaszra sem méltatnak. Az ingatlanom használatát jelentősen korlátozó állapot ellen mit tehetek? Hová forduljak segítségért? Indítsak polgári pert? (A törvényességi felügyelet hatáskör hiányára hivatkozva elutasított, egy újabb potenciális vevőt pedig elvesztettem.) Kössz.

K.Anna_2013 # 2021.06.09. 15:21

Tisztelt Fórumozók!
Korábban egy helyrajzi számon lévő nagy telek 4 részre lett osztva: 2 telek az utcára néz, 1 helyrajzi számon egy kis zsákutcát hoztak létre, a negyedik rész pedig a zsákutca végén lévő kis mélységű “fekvő telek”. A fekvő telek jelleg miatt a szigetszentmiklósi HÉSZ értelmében az elő-, oldal- és hátsó kert méretek meghatározása miatt csak egy kb. 30 m2 alapterületű ingatlan építhető rá.

  1. kérdésem: A telek irányának meghatározásánál csak azt kell figyelembe venni, hogy merről csatlakozik közúthoz? Ez azért is ésszerűtlen, mert a környező telkekre mind merőleges (így az elő- és hátsó kert a szomszédok oldalkertjére, az oldalkertek pedig hátsó kertekre néznek).
  2. Kérdésem: Van valamilyen mód kivételes engedélyt kérni rá? Emailben érdeklődtem a Településrendezési Osztály ügyintézőjénél, de azt az email-választ kaptam, hogy egyedi elbírálásra az építési szabályok nem adnak lehetőséget. Ha volt hasonló ügyre már sikeres precedens, megpróbálnám még egyszer hivatalos úton benyújtani a kérelmet. Számíthat, hogyha a szomszédoktól kérek a kérelmemet támogató nyilatkozatokat? Vagy teljesen veszett ügy?

Nagyon köszönöm előre is a tapasztalataik megosztását!

nanemaaa # 2021.06.10. 07:12

A legtöbb helyi építési szabályzatnak problémája, hogy a tömbbelsőkben kialakuló, nyúlványos telek, vagy kis magánútról megközelíthető telek beépítési módjára nem tartalmaznak sajátos beépítési előírást, így meglehetősen nehéz helyzetbe hozzák az ott építeni szándékozókat. Már az se egészen világos, hogy ha nincs beépítési szabály, akkor egyáltalán miért járulnak hozzá a telekalakításhoz? De ez van.
Az építési helyet az OTÉK alapján érdemes meghatározni. Célszerű az előkert fogalmával indítani, és onnan már levezethető a többi rész.

OTÉK 1. számú melléklet, fogalommeghatározások:
21. Előkert: az építési teleknek a közterület vagy a magánút felőli határvonala (homlokvonala), és az építési határvonal (előkerti határvonal), valamint az oldalkertje(i) által határolt része.