egységesség elve


lewho # 2005.10.19. 13:17
  • Az Áe(1957. évi 4. tv az államig. eljárás ált. szabályairól) 7. §

7. § (1) A közigazgatási szerv a hatáskörét és az illetékességét az eljárás minden szakaszában hivatalból köteles vizsgálni. Ha azt állapítja meg, hogy az ügyben nincs hatásköre, vagy nem illetékes, az ügyet haladéktalanul átteszi a hatáskörrel rendelkező illetékes közigazgatási szervhez, és erről az ügyfelet egyidejűleg értesíti.

  • a KET(nov.1-től hatályos)az Áe. utóda:)

2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól
22.§
(2) Hatáskör vagy illetékesség hiányában a hatóság a kérelmet és az ügyben keletkezett iratokat - az ügyfél egyidejű értesítése mellett - haladéktalanul, de legkésőbb a kérelem megérkezésétől, folyamatban levő ügyben a hatáskör és illetékesség hiányának megállapításától számított öt napon belül átteszi a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz.

a panasz, közérdekű bejelentés esetében pedig 2004. évi XXIX. törvény 141.§
(5) Ha a panaszt, illetőleg a közérdekű bejelentést nem az eljárásra jogosult szervhez tették meg, azt nyolc napon belül oda át kell tenni. Az áttételről a bejelentőt egyidejűleg értesíteni kell.

bellicus # 2005.10.19. 13:02

Evvel a szabállyal elismerte az állam a polgárának azt a jogát, hogy tájékozatlan legyen az illetékesség tekintetében.
Kiegészítettem a mondatot.

Melyik jogszabály rendelkezik erről?
Kösz.

lewho # 2005.10.19. 12:27

üdv!

lehet nem vagyok (még) szakember, de azé' válaszolok a kérdésre. Igen hatályos. akár kérelem, akár panasz vagy közérdekű bejelentés, ha rossz helyre nyújtják be, akkor át kell tenni(áttétel), meg értesíteni kell a kérelmezőt, panaszost, bejelentőt(márha nem névtelen, mer' akkor nem lehet ugyi:)
de az is kell ám hozzá, hogy a honpolgár leveléből konkrétan kiderüljön milyen ügyben fordul a hatósághoz, mert a "szegény vagyok, nehéz a sorom, gonosz az uram/feleségem" típusú kérelmeket lehet, hogy visszaküldik a feladónak. Ellenben ha azt kérik, hogy mivel szegény vagyok adjanak ilyen meg ilyen juttatást, ellátást, segélyt és pl. az ÁNTSZ-hez vagy a gyámhivatalhoz küldik, akkor annak kutya kötelessége áttenni a a megfelelő (hatáskörrel és illetékességgel rendelkező) hatósághoz!

Azzal nem biztos, hogy mindenki egyetért, hogy „elismerte az állam a polgárának azt a jogát, hogy tájékozatlan legyen.
de ez már egy másik mese..:)

bellicus # 2005.10.19. 12:09

Jó ideje már, hogy kérdezted, de ide illik a mondandóm.
Elég régen bevezették azt a szabályt, hogy ha az állampolgár rossz hatósághoz nyújtja be panaszát, a hatóság köteles (egy megadott határidőn belül) a kérelmet vagy panaszt az illetékes hatósághoz továbbítani.
Ez is megkönnyítette az egyszerű ember életét, bár valójában nem az egységességről szólt, hanem elismerte az állam a polgárának azt a jogát, hogy tájékozatlan legyen.
A szakembereket arra kérem, mondják meg: Hatályos-e még ez a jogszabály?

onom # 2005.08.15. 18:57

Sziasztok!
Lenne egy problémám, amiben a segítségeteket kérném.
Keresnék bármilyen cikket vagy jogszabályi utalást, akár indokolásban is, ami arról szól, hogy az állampolgároknak joguk van egy könnyebb és egységesebb eljáráshoz a közigazgatásban. Az azonos tárgykörbe tartozó ügyeket azonos szerv bírálja el és ne több különböző szerv. Ezt értem egységesség elve alatt. Lehet, hogy magában a megnevezésben tévedek, de ebben a tárgykörben mint állampolgári jogban keresek cikkeket vagy szabályokat.

Előre is köszönöm,
Onom