Vízelvezető árok


Merci19 # 2005.09.07. 07:21

Mekkmester, köszönöm a választ! :)
Most ott tartanak, hogy kiástak egy tankcsapdának is megfelelő árkot, de a 30-as csöveket nem cserélték még nagyobbra.
Keresik rá a pénzt, mert addig addig hőbörögtünk, hogy magukra vállalták a költségeket, ami ezek szerint amúgyis az övék lett volna.

mekkmester # 2005.09.05. 20:08

Igen, véleményem szerint ezek is hozzátartoznak. A valóságban azonban az önkormányzatok a kötelező feladatokat sem tudják saját költségvetésből megfinanszirozni, ezért kell a lakosoknak közműhozzájárulást, úthozzájárulást fizetni. A vizelvezető árkok tisztitását egyébként (akárcsak a járdatisztitást) helyi rendeletben kell szabályozni.

Karika # 2005.09.05. 19:43

Ezek szerint a családi házak előtti vízelvezető árkot is az önkormányzatnak kell rendben tartani, a bejáratot biztosító hidakkal együtt?

mekkmester # 2005.09.05. 17:39

Kedves Mercy!
Az önkormányzatokról szóló törvény szerint az önkormányzatoknak minden településen kötelező feladata a csapadékviz-elvezetés. Ezt nem hárithatják a lakosokra. Össze kell fogni az utcátokban a tulajdonosoknak, és egy beadványban kell követelni az önkormányzattól a szennyvizelvezető kijavitását.

Merci19 # 2005.08.28. 10:28

Az ingatlanunk előtt 5 éve vízelvezető árkot ásott a Polg.Hivatal. A gépkocsi behajtók alá csövet fektettek le, amit most nagyobbra szándékoznak cserélni, mert több házat elöntött a víz.
A mostani csőcserét a lakókkal akarják kifizettetni, az elsőt teljes mértékben ők állták.
Tulajdonképpen nem is annyira a szűkebb csövek miatt van a gond, hanem olyan jó munkát végeztek, hogy nincs lejtése az ároknak, a víz meg azzal a tulajdonsággal rendelkezik, hogy csak lefele akar folyni.
Jogos-e, hogy mi fizessük a cserét? Többünknél le van már betonozva a bejáró, amit most lehet feltörni és újból lebetonozni, ami megint nem kevésbe kerül és nem is lesz már olyan, mint az eredeti.
Péntek délután került a postaládákba a felhívás, hétfő délutánig kell leadni az igényléseket, hogy ki igényli térítés ellenében a cső cseréjét. Nem sok gondolkodásiidőt adtak.
Előre köszönöm a választ.