jegyző-kinevezése


Asus # 2005.11.25. 20:44

Kiköthető-e próbaidő,ha igen mennyi jegyző kinevezésekor?

csufi99 # 2005.11.27. 12:21

A Ktv. 8.§-sa tartalmazza a jegyzői kenevezés szabályait, mely határozatlasn időre szól, de az Ötv. is tartalmaz szabályokat.
A kommentárból egy rövid indokolás:
"A jegyzőt a képviselő-testület - pályázat útján - minősített szavazattöbbséggel [Ötv. 10. §] határozatlan időre nevezi ki [Ötv. 36. § (1)]. Körjegyző esetében a képviselő-testületek együttes ülése gyakorolja a kinevezési jogot oly módon, hogy a körjegyzőséghez tartozó képviselő-testületek mindegyike többséggel megszavazott egybehangzó döntést hoz [Ötv. 40. § (1)]. A kerületi hivatalok vezetőit a megyei jogú város közgyűlése nevezi ki [Ötv. 61. § (5)].
Még ma is sok helyen gondot okoz a képesítési előírásoknak megfelelő jegyzők kinevezése. E probléma áthidalására a kinevezés helyett jegyzői megbízást adnak azon személynek, aki nem felel meg a Ktv. által meghatározott képesítési feltételeknek. Az Ötv. értelmében azonban csak kinevezés útján lehet a jegyzői állást betölteni, ezért a megbízás nem tekinthető érvényes munkáltatói aktusnak. Ilyen esetben mindenképpen megoldást jelenthet a körjegyzőségben való részvétel [Ötv. 39. § (3)].

A feltételekkel ( végzettség, szakvizsga stb.) nem rendelkező esetére is leírja a törvény pontosan hogyan kell eljárni, nem próbaidővel.

Asus # 2005.11.27. 16:45

A jegyző kérheti a próbaidőt?

csufi99 # 2005.11.27. 17:46

Kérni mindent lehet:)
A testület döntése azonban törvénysértő lesz, én így gondolom, ha teljesíti a kérést. A Közig.Hiv. pedig ilyen esetben rögtön törvényességi észrevételt tesz.
Amúgy nem is értem. Döntse el, ha pályázik mit akar, ha rosszul döntött, s kinevezik, később még vannak lehetőségei.
Egyébként úgy gondolom a pályázati kiírás feltételei adottak, s kevés kérdés, ami alku tárgya lehet.(Bér, lakás, a kiírástól függően)

Asus # 2005.11.28. 07:59

Attól,hogy a pályázatban explicit módon sehol nem írják ki,hogy próbaidő is van,attól az még működik más köztisztviselői állásoknál!

Ezek szerint próbaidő a jegyzőnál nincs,ha jól értelmeztem ,amit írtál............

magus # 2005.11.28. 10:00

Nagyon jó a kérdés!
Nem köthető ki próbaidő!!! Ktv. 11/B. § (4).
A jegyző miért kérné...?

csufi99 # 2005.11.28. 10:48

11.B.§./4/ nem köthető ki próbaidő.
A kommentár külön magyarárazot is ír hozzá. Pályázat esetén és vezetői megbízatásnál nincs próbaidő.
Én ezt olvasom..
S továbbra is azt mondom, jkérheti, csak nem lehet teljesíteni a kérését.

vanda24 # 2005.12.12. 17:36

Sziasztok!

Lenne egy jegyzői állás lehetősegem,persze még nem az enyém az állás.
Nincs protekcióm,viszont nem is tolonganak a jelöltek.
A településen az elmúlt három évben tíz jegyző volt...
Állítólag a testület miatt ment el mindenki.
Szerintetek fiatal pályakezdőként nem halálos ítélet egy ilyen helyen próbálkozni?
Igazából tetszene a kihívás,de talán kezdőként amúgy is nehéz a jegyzői pálya hát még egy ilyen zűrös helyen...
Kiváncsi lennék mások véleményére,vagy akik szintén pályakezdőként lettek jegyzők.

Köszi
Vanda

Asus # 2005.12.12. 19:20

Kedves Vanda!

Sortársam vagy!
AMi enegm illet,én is próbálkozom jegyzőként is elhelyezkedni.ni

Azt gondolom,nagyon felelősségteljes ez a munakör!
Nem szabad azonban félni,el kell járni meghallgatásokra és próbálkozni kell.
Nem gondolom,hogy többet tudna a jegyzői munkáról,aki pl.5 évet lehúzott egy önkormányzatnál az adó irodában.....

Szóval próbálkozni kell,még akkor is ha 1-2 hónap után esetleg eljönnél!Akkor is tapasztalatot szereztél és máshol is nagyobb eséllyel fogsz pályázni...........
A lehetőséget meg kell ragadni!

vanda24 # 2005.12.12. 20:42

Kedves Asus!

Esetleg írnál pár szót arról,hogy milyen kérdésekre kerül sor egy ilyen meghallgatáson.
Konkrét szakmai kérdések vagy inkább egyebek.
Szerintem nekem komoly hátrány,hogy nem nagyon ismerem a Ket-et.
Igaz gyorsan tanulok:))

Asus # 2005.12.12. 22:16

Teljesen kiszámíthatatlanok a kérdések.
Általában be kell mutatkozni,elmondani a vezetői elképzeléseket.

Ha valakinek nem vagy szimpi,az úgyis beléd fog kötni!
Engem az egyik helyen úgy vezetett fel a polgi,hogy nyílván ki fogom fejteni,hogy 25 évesen miért jelentkeztem a pozícióra?

Úgy éreztem,ezt olyan hangsúlyal mondja,hogy mi a francnak jöttem?
Hiszek benne,hogy ismeretség nélkül is sikerülhet!Ha érdekelnek aktuális jegyzői pályázatok írj mailt!(pici falvakban van esélyünk)

Az egyik ügyvéd pályázótól megkérdezték,miért akar jegyző lenni,talán ügyvédként nem boldogul,akkor mi a biztosíték,hogy jegyzőként fog?
Előfordulhatnak butyuta kérdések.....

Tipikus kérdés,hogy miért akarsz onnan eljönni,ahol dolgozol?Mi ott a probléma?

...................

magus # 2005.12.13. 07:58

Tanács: nem az számít, hogy mit írsz le a pályázatodban. Csak a szimpátia számít. Ezért ahova pályázol, meg kell keresni SZEMÉLYESEN a polgármestert. Ott úgyis kiderül, hogy áll hozzád. Ha nem vagytok egymásnak szimpatikusak, úgyse fog menni a munka. Kiderülhet, hogy már van jelöltje, akkor meg a postaköltségért is kár.
Nem árt, ha egy két képviselőt is ismer az ember.
konkrét szakmai kérdések a legritkább esetben fordulnak elő, hiszen az átlag képviselőnek - főleg kistelepülésen ahol pályakezdőként kerülhetnél - elképzelése nincs a szakmáról. Jó ha tud olvasni. (van olyan település, ahol két analfabéta képviselő van - az egyik a korelnök, ő vezette az alakuló ülést. Még a névsort se tudta felolvasni.)
Bátran próbálkozz, még ha nehéz is a testület. Onnan könnyebb lesz máshova pályázni!

idnairge # 2007.06.22. 20:03

Úgy látom a hozzászólásokból, hogy sokan teljesen hülyének nézik a vidéki (falusi) embereket. Olvasva a bejegyzéseket, megértem a helyi képviselők aggodalmát, hogy a pályázók közül ugródeszkának tekintik a "falu jegyzője" állást. "Falura jó ez is?". Sokkal inkább úgy vélem, minél kisebb a település, a jegyzőnek annál több mindenhez kell értenie, nemcsak az orra elé teszik az aláírnivalót, hanem sok ügyet ő maga intéz, hiszen néhány fős apparátussal (főleg ha egyik szabadságon, a másik táppénzen van) ez elkerülhetetlen. Valahol nincsenek külön osztályok, csoportok, a jegyzőnek mindent át kell látnia, mintha "ezermester" lenne, nem csupán szimbolikus személy. Nem beszélve arról: attól, hogy nem gépírónak veszik fel a jegyzőt, nem árt, ha gépelni tud vagy legalább ismeri a helyesírási szabályokat, a fórum néhány bejegyzéséből ez nem így jött le. (Függetlenül a végzettségtől, szerintem nemcsak jogi diplomával és főiskolai végzettséggel, hanem már 8 általánossal is elvárható, ha valaki a véleményét közzé teszi, ne hemzsegjen a helyesírási hibáktól. A helyesírás tükrözi az igényességet, így azt is, hogy az élet más területein hogyan viszonyul a munkájához!) Nálunk például a jegyző egyszemélyben a testületi üléseken gyorsírással jegyzetel, ő gépeli a saját határozatait, jegyzőkönyveit stb. is.
Õszintén szólva undorítónak tartom, amilyen becsmérlően szólnak a helyi közéleti szereplőkről. Pedig őket is meg lehet érteni: nem egy-két hónapra vagy max. egy évre akarnak jegyzőt választani, tekintve a pályázat körüli procedúrát, és nem árt, ha az illető helyi vagy környékbeli lakos, legalább a települést ismerje!!! Hiszen előfordulhat, hogy mire a tisztelt jegyző megtanulja az ügyintézők nevét, esetleg egy-két lakost is felismer, addigra már bejelenti, hogy odébbáll, mert máshol is pályázott, jobb állásajánlatot kapott. Egy helybéli jegyzőnél ez nem jellemző, hiszen ha egy kis faluban találnak megfelelő végzettségű és valóban a szakmájához is értő jegyzőt, ő biztosan nem fog elmenni a faluból, hiszen helyben dolgozhat, és valószínűleg azért tanult, hogy több évtizedre bebiztosítsa magát és családját, legyen munkája.
De az én véleményem csak egy a sok közül, amivel lehet vitatkozni. Én közel a 40-hez, így látom!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.23. 05:58

OFF

  1. Az internetes fórumokon nem illik senkit megszólni a vélt helyesírási hibák miatt, mert nem lehet tudni, hogy valóban azok-e.
  2. Két évvel ezelőtt bedöglött topikot felhúzni meg nem sok értelme van.

ON

idnairge # 2007.06.23. 16:20

Akár helyesírási, akár gépelési hibákról van szó, diplomás embertől elvárható, hogy ezekre igényes legyen. Hozzáteszem, nemcsak diplomástól... Lassan ott tartunk, hogy számítógépe mindenkinek van, de helyesen írni egyre kevesebben tudnak! Tiszteljük meg a másik embert azzal, hogy nem vétünk a magyar nyelv szabályai ellen!
A "kétéves" kitételt nem értem, nem aktuális kérdésekről volt szó, szerintem aki anno így állt a kérdéshez, ma is ugyanilyen ember.
Ezenkívül véleménynyilvánítási és szólásszabadság van, mindkét oldalon!
Köszönöm a reagálását, véleményemet fenntartom!

Dr.Attika # 2007.06.23. 19:20

A jegyzőséghez. A jegyző intézményének kialakulásakor az volt a gyakorlat, hogy a jegyzőt megfizetni tudó községek, falvak saját jegyzőt alkalmaztak ( nem pályáztattak, nagy ám a különbség). A megfizetni nem tudók pedig "kör" jegyzőt. Mind a két esetben tisztességesen megfizették. Ma is ezt kéne tenni. Ja még egy dolog. A mai polgármestereknek és kt-i tagoknak a jegyzőben nem a feleslegesen "kekeckedőt", hanem a törvények tudóját kellene látni. El kell azon elmélkedni, hogy polgármester, képviselő testület tagja bárki lehet ( bár már a középkorban is ajánlatosnak tekintették, hogy a közügyeket esze, vagy vagyona miatt alkalmas emberek intézzék), még jegyző csak állam és jogtudományi doktor, vagy államigazgatási főiskolát végzett személy lehet.

idnairge # 2007.06.24. 06:35

Akkor biztosan a mi településünk a ritka kivételek közé tartozik. Nálunk nem a jegyzőről, hanem néhány képviselőről mondható el az, hogy "kekeckedik". A diploma sem jár mindig együtt a tudással és az igényességgel. Csak persze a dr-oknak ciki lehet, ha akár egy középfokú végzettséggel rendelkező gépírónő kijavítja a helyesírási vagy nyelvhelyességi hibáikat. Nálunk az ügykezelőnek szerencséje van: mind a polgármester, mind a jegyző elismeri a tudását e téren... Nem mindenhol így van ez...
Nálunk most 9-en pályáznak a jegyzői álláshelyre, ebből 5 jogi dr. Ebből eleve hármat ki lehetne szűrni az igénytelen pályázat miatt, helyesírási hibáktól hemzseg, "elfelejtette" közölni, hol lakik stb. Míg az ÁF-es végzettségűek igényes munkát adtak ki a kezükből. Vagy csak épp nekünk nem volt szerencsénk a pályázókkal.
Köztudomású, hogy az embert minősíti a munka külalakja, amit kiad a kezéből, és ez már fél siker lehet!!!

Sasfioka # 2007.06.24. 07:27

Nálunk a jegyző azt érte el, hogy "szereti a falunkat" a közigazgatási hivatal. Megyei szinten az egyik legtörvénytelenebbül működő község vagyunk.
A jegyző azon túl, hogy nem naprakész a jogi ismeretekben, szereti elsunnyogni a "kínos ügyeket", pszichiátriai problémái miatt többet van táppénzen, mint munkában. Viszont valamiért "helyéről nem mozdítható..."

SF

idnairge # 2007.06.24. 08:37

Igen, Sasfióka is alátámasztotta azt, amit eddig írtam. Sokfélék a jegyzők is, mint ahogy az emberek, de azért szerintem az nem mondható el, hogy ez lenne az általános gyakorlat. Nálunk is előfordult, hogy a közigazgatási hivatal ügyintézője telefonon többször jelzett, hogy szerinte jogsértően döntött a testület, sőt volt olyan eset, hogy számon kérte rajtunk az intézkedést. Minekutána értetlenül álltunk az eset előtt, hiszen semmilyen írásbeli észrevétellel nem találkozott sem a postát bontó polgármester, sem a jegyző, nyomozni kezdtünk. Kiderült, hogy az ügyintéző által jogellenesnek vélt intézkedést az osztályvezető nem tartotta annak, azt nem írta alá, így hozzánk sem juthatott el. De az intézekedést már sürgették... Erről ennyit.
A jegyzőt nálunk sem szereti mindenki, ez érthető, hiszen nem lehet ugyanarra a dologra igent is meg nemet is mondani. Persze hogy akit megbírságol vagy akit kötelez valamire, az átkozza és szidja a jegyzőt, akinek pedig jogosultságot állapít meg vagy engedélyez valamit, vagy egyszerűen nem gyűlt meg soha a hatósággal, nem így érez a jegyző iránt. Ez emberi sajátosság.
Egy másik momentum a jogi ismeretekkel kapcsolatban: az egyik környékbeli településen jogi doktor a jegyző. Ennek ellenére egyedül nem képes követni a jogszabályokat, zsíros állást hoztak létre, 50 km-ről jár a szakértő (költségtérítés stb.), aki követi a jogszabályokat. Míg a másik szomszédos faluban "sima" főiskolával tudja értelmezni a jogszabályokat a jegyző. Istene, nem vagyunk egyformák!

vanda24 # 2007.06.28. 10:20

Üdv Mindenkinek!

Aljegyzői kinevezés általános gyakorlati menetére lennék kiváncsi.
Ahol kötelező aljegyzőnek müködni, tegyük fel szept.30-al elmegy nyugdíjba az aljegyző.
Okt.1-től megbízott aljegyző lesz gondolom.
Meddig lehet megbízott ?

Mennyi időn belül kötelező kiírni a pályázatot?

Hogy zajlik általában a kinevezés, pályázat majd testületi ülésen meghallgatás?
Meghallgatást mindig tartanak?

Előre is köszi:)

bandi1006 # 2007.08.13. 06:28

Üdvözlök mindenkit!
A segítségeteket szeretném kérni, 2007. júl. 18.-án hozott KT. határozat alapján aug. 1. határidővel kineveznek valakit jegyzőnek, aug. 10.-én a döntést a Közig Hivatal törvénysértőnek minősiti, mivel nem volt meg a minősített többség. A kérdésem az hogy ilyenkor az egész pályázati eljárást újra le kell folytatni, vagy csak módósítani kell a júliusi határozatot, a minősített többségi döntéssel?
Válaszotkat előre is kÖszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.13. 07:02

Szvsz újra kell pályáztatni. Ha ugyanis egy javaslat (előterjesztés, jelölt stb.) nem kapja meg az előírt többséget, akkor az a javaslat (előterjesztés, jelölt stb.) elutasíttatott. Azt nem lehet, hogy addig szavazgatunk újra meg újra, amíg meglesz a kellő többség.

Heper # 2007.08.25. 20:37

Vanda24 !

Ahogy olvasom hozzászólásaidat, szeretnél jegyző lenni, (ez már pozitív dolog :) a technikai dolgokon illetve a pályázati kiírásnak való "megfelelésen" kívül fontos, hogy élvezd a képviselő-testület, aljegyző estében + a jegyző támogatását is. Aljegyzőt ugyanis a jegyző javaslatára választ a testület. Célszerű a pályázat kiírását követően időpontot kérni a polgármestertől, jegyzőtől és elbeszélgetni a munkáról..... Ha jegyző, körjegyző szeretnél lenni, akkor is érdemes a polgármestert felkeresni, megismerni a települést, hivatalt stb.... szvsz csak úgy vakon senki nem választ jegyzőt, mert övé volt a legjobb pályázat, ő volt a legrátermettebb a meghallgatáson... stb....

nemjegyzo # 2007.12.12. 16:04

Sziasztok!

Van egy nagy problémám. A jegyző, a polgármesterrel összejátszva folyamatosan átveri a testületet. Mindig arra hivatkoznak, hogy szóban megkeresték a Közig. Hivatalt, és az ezt+azt válaszolta a kérdésre. És akkor a testület döntsön valahogy... No comment.

A kérdésem a következő:

Ha a település hozott egy rendeletet egy másik település KT-ével együtt, akkor azt az egyik település visszavonhatja-e, ha a másik nem?
Ehhez mit szóltok? Lehetséges-e ez? Mert állítólag lehet, pedig együttes KT ülésen történt. Várom mihamarabbi válaszotokat.

Üdv: egy aggódó polgár

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.12. 18:05

Lehet. Ugyanis nincs olyan, hogy közös rendelet. Mégha együttes ülésen hozták is, az valójában két különböző rendelet - legfeljebb majdnem azonos a szövegük. (A preambulum és a területi hatály mindenképpen eltér.) Márpedig így bármelyik testület módosíthatja, hatályon kívül helyezheti a magáét.

A két önkormányzat megállapodásainak, szerződéseinek nem a rendelet a megfelelő formája.