Mulasztás szankció nélkül


Minea # 2003.04.04. 07:51

A közlekedési igazgatás területén furcsa helyzet áll elő abban az esetben, ha valaki megvásárolt autójának átíratási kötelezettségét a nyitva álló 15 napos határidő alatt nem telejsíti. A jsz. forgalomból való kivonással szankcionál, de csak abban az esetben, ha mulasztása meghaladja a 15 napot. Kíváncsi vagyok, hogy véleményetek szerint mulasztásnak minősíthető-e az a 15 napos időszak, melyre nézve a jsz. nem állít fel szankciót?

Rexor # 2003.04.04. 10:05

Bevallom most egy kicsit bizonytalan vagyok, mert nem értettem kristálytisztán a kérdést. Arra gondolsz, hogy a jogszabály által meghatározott 15 napos határidő előtti időszak mulasztásnak számít e?

Mert ha igen, akkor szerintem nem tekinthető mulasztásnak, hiszen maga a jogszabály határozza meg a 15 napos határidőt. Az más kérdés, hogy pl. az időszakon belül is vinni kell az adásvételi szeződést.

Béres-Deák Attila # 2003.04.04. 12:48

A mulasztás azt követő nap o órakor áll be amikor még jogkövetkezmény nélkül eleget tehetett volna az átíratási kötelezettségnek. Jelen esetben az adásvételi szerződés megkötését követő 15.napon kellett volna bejelenteni, de a jogkövetkezmény csak az ezt követő 15. nap lejártát követően alkalmazható, ha addig sem teljesítette a kötelességét.


attika

Minea # 2003.04.07. 07:38

Köszi a hozzászólást mindkettőtöknek. Megpróbálok pontosítani, mert téynleg egy kicsit zavaros a kérdés. Szóval valaki vásárol egy autót. pl. 04.01-én. 04. 16-án lejár az a 15 napos határidő, amikor eleget kell tennie bejelntési kötelezettségének. Meglátásom szerint annak hiányában 04. 17-től mulasztást követ el, csak nincs szankcionálva, ugyanis az ide vontkozó jsz. azt mondja, hogy amennyiben a mulasztása 15 nap és 1 hónap közé esik, az autót ki kell vonni a forgalomból 2 hónapra. Tehát, 05. 01-ig hiába nem íratta át, nincs szankció, viszont 2-tól, már ketyeg a 2 hónapos bünti. Arra vonatkozott a kérdésem, hogy szerintetek jól gondolom-e hogy attól még az mulasztásnak minősül, hogy nincs szankció!(második 15 nap)

Béres-Deák Attila # 2003.04.07. 20:01

A rendszámtábla érvénytelenítése és a forgalmi engedély helyszíni elvétele
84. § (1) A rendôr a forgalmi engedély műszaki lapját a helyszínen elveszi, illetve a rendszámtáblát érvényteleníti, ha

  1. a jármű elidegenítése esetén a jármű jogszerű megszerzôje bejelentési kötelezettségének a kötelezettség keletkezésétôl számított tizenöt napon belül önhibájából nem tett eleget.

A járművezetô, a járműtulajdonos (üzemben tartó) kötelezettségei
96. § (1) A járművezetô köteles a külön jogszabályban meghatározottakon túl
(2) A gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentési kötelezettségét a régi tulajdonos a forgalmi engedély kitöltött bejelentôlapjának megküldésével 15 napon belül teljesíti.
99. § A jármű elidegenítése esetén a törzskönyvet, forgalmi engedélyt és a járműkísérô lapot a jármű jogszerű megszerzôjének át kell adni.
Igazgatási szolgáltatási díjak és illetékek
 
Erre a jogszabály-helyre gondoltál? Ha igen, akkor az a szitu, hogy a régi tulajnak kell először bejelentei az adásvételi,ajándékozási stb. szerződés hatályosulását követő 15. napon a tulajdonos változást. At új tulajnak pedig ezt követően kell bejelentést tenni 15 napon belül. Az összesen 30 nap. No ha ez nem teljesül akor a 31. napon jöhet a rendőr bácsi a rendszámtáblát érvényteleníteni.
Legalábbis én így értelmezem


attika

Minea # 2003.04.08. 06:52

Igen, a 84. § (1) j) pontjára gondoltam, melynek következménye a 89. § (2) bekezdése. Annak a)pontjában van az az ominózus 15 nap, ami meglátásom szerint olyan mulasztásnak minősül, amit nem szankcionál a jsz., csak a 16. naptól. Erre értettem azt, hogy  amikor letelik a 15 nap, amikor még eleget tehet bejelentési kötelezettségének, azt követően kezdődik a mulasztása. Csak, abban a szerencsés helyzetben van, hogy ezt követően 15 napig ha átíratja is, nincs olyan következmény, mint pl. már a 16. napon. Szerintem mulasztani elkezd, csak nincs szankció. A vitám egy bizonyos személlyel erre irányult, ugyanis ő arról akart meggyőzni, hogy az adásvételtől számított 1 hónap után kezdjük számolni a mulasztás napjait, holott az adásvételtől számított 1 hónap után számított 15 nap, már a mulsztása 30. napja lesz, nem pedig 15. Tehát ő ugy értékelte a dolgokat, hogy amihez a jsz. szankciót nem fűz, az nem minősül mulasztásnak, én viszont úgy, hogy a határidő letelt, a mulasztás elkezdődött, csak Istenem jól járt 15 nappal, mert minden hátrányos következmány nélkül átírathatta az autót hála a jogalkotónak.