jogerő


K. István # 2012.09.07. 11:27

Tisztelt Fórumozók!

Olyan jellegű kérdésem lenne, hogy amikor a bíróság határozatot küld arról, hogy valami jogerőre emelkedett, akkor azt mi alapján állapítja meg? Tudom, hogy az iratokban benne van, hogy 15 napon belül kézhez vételtől lehet fellebbezni. No most ilyenkor mielőtt kiállítja a végzést, megnézi, hogy melyik fél mikor vette át és az alapján számolja ki a 15 napot? Kérdezem ezt azért, mert kaptam egy levelet a jogerősségről, majd kiderült, hogy a másik fél a jogerőre emelkedés időpontján túl 6 nappal fellebbezést nyújtott be. Ezt pedig a bíróság elfogadta. Ezért nem értem.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.10. 11:47

Bizonyára igazolta a mulasztást. Vagy elkapkodta a bíróság a jogerő deklarálását, például mert elnézte az ítélkezési szünetet vagy a tértivevényt.
Ha szerinted tényleg elmulasztotta a határidőt, hivatkozhatsz rá a másodfokú eljárásban.

Dr.Attika # 2012.09.10. 13:12

Vagy nem szabályosan kézbesítette az első fokú határozatot a másik élnek. Akta megmondja, bele kell tekinteni.

K. István # 2012.09.12. 15:42

Köszönöm a válaszokat. Még annyi kérdésem lenne, hogy

betekintve megállapítottam, hogy a jogerőre emelkedést a bíróság az utolsónak átvevő fél átvételétől számította. Jól gondolom, hogy a jogerőre emelkedés határidejétől eltekintve azonban mindenkinek akkor kezd ketyegni a 15 napja (és van lehetősége fellebbezni) amikor átvette a levelet? Tehát ha az utolsó fél az előzőhöz képest mondjuk 5 nappal később veszi át, akkor attól az előzőnek nem hosszabbodik meg 5 nappal? Viszont ezektől eltekintve is azt állapítottam meg az iratokból, hogy a jogerőre emelkedéshez képest is később fellebbezett a másik fél a szakértői vélemény ellen. Nem jogellenes, hogy ennek ellenére a bíróság szembe menve a saját jogerőre emelésével, elfogadta és beidézte a szakértőt? Hiszen a korábbi végzésnek pont az volt a lényege, hogy ha senki nem fellebbez 15 napon belül, akkor a bíróság elfogadottnak tekinti a szakértői véleményt. Fellebbezhetek a beidézés ellen?

Uránusz # 2019.05.24. 13:27

Tisztelt Szakértők!

Egy 1989-ben kiadott végleges használatbavételi engedély jogerőre emelkedéséről nem küldött ki az építési hatóság jogerős határozatot a két érintett fél részére. Ettől még jogerősnek számít a náluk lévő határozat? (Fellebbezés nem történt, de ez már csak a Levéltárban fellelhető iratokból igazolható.)
Illetve, ehhez kapcsolódó kérdésem, hogy "a végzés a mai napon jogerős" pecsét mióta létezik? 1989-ben még nem biztos, hogy volt ilyen, tehát ilyen pecséttel ellátott példányt hiába keresnénk a levéltári dokumentumok között. Ha hivatali mulasztás történt, akkor hogyan bizonyítható, hogy a határozat mégis jogerős?
Köszönöm a választ előre is!

rigoz # 2019.05.24. 13:54

Tisztelt Uránusz!

Szerintem egyszerűen kérje az eljárt hatóság jogutódjától - ingatlan fekvése szerint területileg illetékes Kormányhivatal Fölhivatali Osztálya/Főosztálya - a határozat egy kiadmányának jogerősségre vonatkozó záradékkal való (ismételt) megküldését.