Földhivatal - önkormányzat - kisember


Zorro456 # 2006.06.13. 18:53

Kedves Nyeste!
Összegezve a leirtakat neked van 50 % tulajdonod, ennek a teleknek a megosztásához neked hozzá kell járulnod.A megosztási vázrajzot alá kell írnod!!
Csak ezen iratok birtokában dönthet az önkormányzat építési hatósága. Majd a jogerős határoztatot, a vázrajzot, melyet a földhivatalnál még záradékolnod kell, utána jegyzi be a megosztást az ingatlan-nyilvántartásba. Tehát kettőn áll a vásár.
Ha mamlasz vagy elveszíted az ingatlanodat.Állj a sarkadra!!

Lili # 2006.06.13. 17:55

Kedves nyeste!

Bár nem ismerem a per részleteit, de a bíróásg ronthatott el valamit, mivel mindaddig, amíg a tulajdoni viszonyokról nincs döntés kié az alsó rész, felső rész, keretbe vagy hosszában került megosztásra a telek, addig nincs helye semmiféle záradékolásnak. Szerintem a bíróság felé kellene es s.o.s beadványt badni, hogy állítsa le az eljárást, hiszen végelges záradékolásra a tulajdonjogi kérdések ítéletben történt rendezéséig nincs mód.

Egyébként a földhivatalban tényleg beérkezési sorrend az intézési sorrend a jogszbály alapján. Ha jó értettem a bíró hibázott, de nagyot.

Intézkedjen.

Lili


dr. Lili

nyeste # 2006.04.29. 20:32

Adott egy 5343 nm nagy alapterületű ingatlan /Itt már rab Ráby is megjárta./. 1980-ban szüleim és testvérei osztályos egyezséget kötöttek a terület 50 %-a az enyém, 25-25 %-a az unokatestvéreimé lett. Szüleim házat építettek és közművesítették az ingatlan alsó részét. Ezt használták és ide fektették a pénzüket, energiájukat halálukig. Anyám halála után 3 héttel rokonaim – akik addig semmihez nem járultak hozzá, és nem is törődtek a tulajdonrészükkel – tulajdonközösség megszüntetése iránt pert indítottak és azonnali hatállyal ki akartak tetetni a szüleim által épített 24nm -es házból. /Itt lakom, más lakásom nincs./A bíróság akkor a használatomba adta a házat. A bíróság először bekérte a peres felektől az elvi telekalakítási engedélyt. Ez megtörtént. A telek téglalap alakú, alsó, illetve felső bejárata közútra nyílik. Én a keresztben való megosztást szorgalmazom, ugyanis a terület alsó részén van a szüleim által épített ház, valamint az összes közmű /víz, villany, derítő, telefon/ Ez a kialakult használati állapot 26 éve. A rokonság a területet hosszában óhajtja megosztatni, elvéve tőlem az anyámék által épített közműveket, nekem pedig azt mondták, csináltassam meg újra. A bíróság novemberben felszólította a peres feleket, hogy az elvi engedély alapján záradékoltassa, majd készíttesse el a végleges telekalakítási engedélyt, ennek tényét pedig jelentse be a bíróságnál. És itt jön az a dolog, ami miatt sürgős segítséget kérek. A záradékolásnál a földhivatal rangsort állított. Ami záradékolásunk csak „második befutó”. Az önkormányzat ennek szellemében akarja kiadni a végleges telekalakítási engedélyt. De csak a rokonságét, mert ő is a rangsorra hivatkozik. Minket az építéshatóság /szóban közölték/ el fog utasítani. Kérdésem: egy megosztási pert egy körzeti földhivatal és építéshatóság jogosult eldönteni? Akkor minek a bíróság? Véleményem szerint ez nem egy százméteres síkfutás, és aki előbb odaér, az a győztes. Mit tudok tenni, hogy én is ugyanolyan elbírálásban részesüljek aföldhivatal, illetve önkormányzat által mint a másik fél?