kettős államőpolgárság?


Legislator # 2010.03.24. 21:10

Kedves Monalisa!

Tényleg köszönöm, de ezért igazán nem érdemelek dicséretet:-).


Sunshine after the rain.

pazs # 2010.03.25. 08:10

snypp: az adótartozást nem törlik csak azért, mert már nem leszel magyar állampolgár! az APEH-nek nem csak a magyar állampolgárokra van joghatósága.

snypp # 2010.03.25. 12:54

Ennel egy kicsit bonyolultabb a helyzet. Jo ideje elek kulfoldon, osszeszedtem nemi toket es ugy gondoltam, hogy visszakoltozok Mo-ra. Vettem magamnak egy kisebb lakast + egy kocsit kp-re, a meglett volna a m.helyem is. Az apeh ramszallt es megallapitott 3,8M be nem fizetett adot. Nem akartam konfliktust veluk, igy bevittem minden papirt a kulfoldi munkaviszonyaimrol, a fizetesi bizonylataimat, a kulfoldi bankszlakivonatokat, egyszoval minent, ami igazolja a megszerzett tokemet. Persze nem fogadtak el, arra hivatkozva, hogy:
1.a kulfoldi papirokat nem ismerik, es nem tudjak leforditani (az en forditasomat persze nem fogadjak el)
2. ennyi ido alatt 9,5 ev alatt nem lehet osszeszedni annyi penzt meg kufoldrol se, hogy ezt megengedhessem magamnak.
Igy maradt a szerintuk megallapitott 3,8M. En pedig ezt megunva eladtam a lakast es a kocsit (szerencsere nem buktam rajta sokat) visszakoltoztem kulfoldre. Allitolag barmelyik Eu-s orszagban utol tudnak erni, ezert akarok egy ilyen "allampolgarsag-cseret". Igy, mire elerne az ugy odaaig, hogy a lengyel hatosagokon keresztul megtalalnak, addigra talan elevul, sot megigenylem az allampolgarsagot ebben az orszagban is, ahol elek (szandekosan nem irom ki az orszag nevet, nehogy veletlenul valahogy ramtalaljanak-tuom, hogy kicsi ra az esely, de nem lehet eleg ovatos az ember), majd esetleg lemondok a lengyel allampolgarsagrol is, igy meg bonyolultabb lenne megtalalni. Remelem, hogy nem tul zavaros amit irtam.
Ha van valakinek otlete, javaslata, hogyan tudnam egyszerubben megoldani, szivesen varom a hozzaszolasat

monalisa1 # 2010.03.25. 19:32

nandy-nak való kérdés a felvetett adóügyi problémád, ő a hozzáértő itt a fórumon.

Javaslom az állampolgársági izét kihagyva, a lényeget tedd át = írd le a pénzügyi rovatba.

monalisa1 # 2010.03.25. 19:34

Adózás, illeték és pénzügyi rovat, ott biztosan felfigyel rá.

Dr.Attika # 2010.03.25. 20:48

Az állampolgárságról történő lemondást nem fogadhtja el a Köztársasági Elnök, ha a lemondónak adótartozása van.

monalisa1 # 2010.03.25. 20:55

snypp

A magam részéről már csak azt hogy a valamikori 3,8 M Ft-os adótartozás mára "feltornászhatta" magát akár a duplájára is a kamat és a járulékos költségek okán.

Dr.Attika # 2010.03.25. 21:06

V. Elbocsátás
34. § (1) A magyar állampolgárság kötelékéből elbocsátást (Ápt. 14. és 15. §) kérő beadvány tartalma, aláírása, mellékletei és benyújtása, valamint okiratokkal felszerelése tekintetében a jelen rendelet 20. és 21. §-át, 22. §-ának (1), (3), (4) és (5) bekezdését, 24., 27., 29. és 30. §-át megfelelően alkalmazni kell.
(2) A folyamodó annak igazolására, hogy adóval vagy egyéb köztartozással nincs hátralékban [Ápt. 14. § (1) bek. a) pont], a pénzügyi szabályok szerint illetékes hatóság (adóhivatal) bizonyítványát köteles bemutatni.

600/1949. (I. 23.) BM rendelet
a magyar állampolgárságról szóló 1948. évi LX. törvénycikk hatálybaléptetése és végrehajtása tárgyában

snypp # 2010.03.26. 09:13

A fr...ba, ezek szerint nem tudok lemondani addig amig az apeh zargat?
Kozben azon gondolkodtam, hogy az apeh tartozas onnantol fogva ervenyes, hogy az apeh megallapitja, vagy onnantol, hogy a birosag kimondja. Esetleg ha perre megyek az apehhal akkor addig nem is lehet jogeros az adotartozas amig nincs rola birosagi dontes (legalabbis szerintem). Ha valakinek van meg otlete szivesen varom.
snyp

Legislator # 2010.03.26. 09:40

Ezt a gondolkodást:-D! Ez olyan igazi hungaricum!


Sunshine after the rain.

Dr.Attika # 2010.03.26. 09:43

Nem ötleteket kell várni, hanem hozzáértő jogászt kell megbízni. Egyébként adótartozás két féle módon keletkezhet.

  1. Adóbevallás szerint meg nem fizetett adó.
  2. Határozat alapján meg nem fizetett adó.

A bíróság csak a határozat alapján kivetett adó tárgyában dönthet.

Végrehajtható az adótrtozás az első pont szerint az adófizetési kötelezettség határnapján. A második pont szerinti adótartozás esetén, annak jogerőre emelkedését követően. A közigperben kérhető a végrehajtás felfüggesztése. Amíg e kérdésben nem dönt a bíróság, addig nem foganatosítható a végrehajtás.

snypp # 2010.03.26. 10:44

Kedves Legistlator, nem bantaskepp irom, de sztem az a hungarikum, amit az apeh muvel. Ha valamilyen dokumentumbol ugy latjak, hogy annak tartalma alapjan ok lennenek a vesztes fel, akkor egyszeruen nem fogadjak el. Rohej, nem tudok mast mondani ra
Kedves Dr.Attika, ha jol ertem az elozo hozzaszolasat, akkor az adotartozas akkor is adotartozas, ha az apeh allaspontjat nem fogadom el es perre visszuk a dolgot? Az en jogi ismereteim (nagyon regen tanultam jogot) szerint - az artatlansag velelmebol kiindulva - addig nincs adotartozasom, amig be nem bizonyitjak, hogy tenyleg nem fizettem be 3.8M adot. Vagy az apehos ugyekben esetleg masok lennenek a vonatkozo jogszabalyok? Egy masik kerdesem is lenne: a magyar hatosagok, hivatalok kotelesek -e elfogadni kulfoldi dokumentumokat igazolaskeppen, es annak a forditasarol kinek kell gondoskodni?
Ha esetleg valami hulyeseget irtam, kerem, hogy javitson ki nyugodtan.
snypp

Dr.Attika # 2010.03.26. 11:06

Kedves snypp!
Nem tudom, hogy hol és mikor folytatott jogi tanulmányokat és ott mit tanult, de nem jól tanult vagy nem jól tanították. Az ártatlanság vélelme az büntetőjogban érvényesül és nem is vélelem, hanem ideiglenes igazság. Leírtam, hogy mikor keletkezik adótartozás, ezt most nem ismételném meg.
A másik kérdésére válaszolva: Magyarországon szabad bizonyítási rendszer van. Ha jogot tanult, akkor tudnia kell, hogy a bizonyítékokat szabadon mérlegelheti a hatóság, bíróság, de az indoklásában köteles számot adni arról, hogy mit, hogyan és miért úgy értékelt ahogy értékelt.

snypp # 2010.03.26. 11:18

Kedves Dr.Attika,
Koszonom a kijavitast(-nem ide tartozik, de szoc.munkabol diplomaztam es ott tanultam nemi jogot).
Ezek szerint akkor eleg annyi indoklaskent, hogy nem fogadjak el, mert nem tudjak, hogy valoban olyan -e egy kulfoldi dokumentum ,amilyet en bemutatok, illetve mert idegen nyelven irodott es nem tudjak leforditani? nekem ez eleg cukorbeteges indoknak tunik... Ha ez valoban igy van, akkor fel lehet kotni a gatyat, ugy erzem
snypp

Legislator # 2010.03.26. 11:47

Kedves snypp!

Ez csak játék és mese a német, svéd, vagy svájci adóhivatalokhoz képest.


Sunshine after the rain.

Dr.Attika # 2010.03.26. 16:12

Kedves "snypp"!
Ideje lenne a magyar nyelv ékezetetit használni magyar emberekkel kapcsolatos levélváltás alkalmával. Más a "nemi jog" és más a "némi jog"!

Egyébként nem elég. Ha a bíróság nem tesz eleget indokolási kötelezettségének az hatályon kívül helyezési ok.

monalisa1 # 2010.03.27. 21:51

Külföldről ír, a sz.gépet át lehet állítania a magyar nyelv szerinti helyesírásra - mondjuk egy per alatt megvan.

Ami a fordítási hitelesség kérdését illeti, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda általi fordítást az APEH is köteles elfogadni lévén ők "a" hitel fordítók az országban - pofátlanul drágán is dolgoznak...

Kacsa1111 # 2010.03.28. 07:28

Kedves snypp,

1)
EU/EGT-n belül szerezted a "tőkét"?

2)
ha tényleg ennyi pénzed van, elmehetnél egy adótanácsadóhoz...(vagy adóra specializálódott ügyvédhez - ezalatt nem a "belvárosi iroda"-kat kell érteni:) ).

Kedves Monalisa,

ha Angliában vetted a gépet pl. (ami nem lehetetlen, ha évek óta élsz ott), akkor azt miképpen kell magyarra átállítani?

Kedves Dr.Attika,

ezt az ékezetes dolgot nem nagyon gondoltad végig...:)


Kacsa11

Legislator # 2010.03.28. 09:48

"ha Angliában vetted a gépet pl. (ami nem lehetetlen, ha évek óta élsz ott), akkor azt miképpen kell magyarra átállítani?"

Majd fontoskodó Fazekas Harry átállítja egy varázsigével:-D.


Sunshine after the rain.

snypp # 2010.03.29. 17:18

Kedves Jogászok és Monalisa,
remélem, hogy így mostmár mindenkinek tetszik(új windowst tettem a gépemre, mert a régiben nem volt magyar nyelv).
Kacsa11: igen, EU-s országban szereztem a félretett pénzemet. Adótanácsadóra nem is gondoltam, hogy szükségem lesz, mostmár úgy látom, hogy jobb lett volna (gondolom, az ilyen segít kiigazodni az effajta ügyekben)
Monalisa: valóban, én fordítottam le az APEH-nak a dokumentumokat, ők erre csak azt mondták, hogy nem fogadják el, azt egy szóval sem, hogy ha az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Irodával csináltatom meg a fordítást akkor azt (mivel kötelesek) elfogadják. Amúgy, ha meg akarnak bizonyosodni arról, hogy mit is tartalmaznak az iratok, akkor miért nem fordíttatják le ők maguk (gondolom,mert nem áll érdekükben-lehet, hogy tévedek).
Dr.Attika: Ezek szerint a bíróság, ha megbizonyosodik arról, hogy mit is tartalmaznak az iratok, akkor nem nyerhet az apeh ellenem? A bíróság saját hatáskörben intézi a fordítást, vagy velem/az én költségemre fordítja/fordíttatja le a papírokat?
snypp

monalisa1 # 2010.03.29. 18:42

Az időmúlásra tekintettel nem tudom van-e lehetőség az APEH ellen bíróságra menni, vagyis félem hogy a 3,8 M Ft adótartozást megállapító határozat elleni jogorvoslás határideje rég lejárhatott már.

Az APEH-nél is vannak idegen nyelven beszélő/író munkatársak, ha nagyon akarták volna (...) kontrollárhatták volna a te "nyers" fordításodat.

Az adóhivatal állam az államban.

Köszi a magyarul írást, könnyebb olvasni.

Kacsa1111 # 2010.03.31. 08:30

Kedves snypp,

te mekkora balfék vagy...
vidd el az iratokat az OFFI-ba és fordíttasd le!

te komolyan elhitted, hogy a te kis saját fordításodat bárki figyelembe veszi? hahó!!! te nem itt születtél???

és igen. neked kell majd gondoskodnod a hivatalos fordításról! sőt! te fogod majd a hajad tépni a sok baromságon, amit az OFFI csilliárdokért félrefordított...

világos már?:)


Kacsa11

snypp # 2010.04.06. 08:33

Tisztelt Jogaszok,
Támadt egy jó ötletem, kérlek ne nevessetek ki nagyon ha hülyeséget írok. Ha esetleg a házasság útján megváltoztatnám a nevem (felvenném a leendő feleségem nevét), kell -e törődnöm a magyar hatóságokkal (az új nevemen megtalálhatnak -e?)?
Tisztelettel várom a válaszokat
snypp

pazs # 2010.04.06. 08:41

Meg fognak így is találni (ezért van a 'születési név' rovat).
Ismét: Miért nem keresel fel egy adótanácsadót? Emailben is lehet, és pár tízezer forintért megoldhatja ezt a 3,8 milliós problémádat.

Legislator # 2010.04.08. 07:24

Ez elképesztő!


Sunshine after the rain.