kettős államőpolgárság?

RCZ82 # 2010.04.09. 12:39

Tisztelt Jogászok!

Segítségre van szükségem,mégpedig a következő kérdésben.
Brazil állampolgár milyen feltételekhez kötve kaphat magyar állampolgárságot? Némiképp megbonyolítva annyival,hogy magyar feleség és egy újszülött gyermek is van.A család az Egyesült Királyságban él,ott kötöttek házasságot és a gyermek is ott született.

Válaszukat előre is köszönöm.

pazs # 2010.04.09. 13:51

RCZ82: ugyanolyan feltételekkel kaphat magyar állampolgárságot, mint bármely más nem magyar állampolgár, akinek magyar házastársa és kiskorú gyermeke van, vagyis valamivel könnyebben, mint akinek nincs magyar családi kötődése. Az viszont ebből a szempontból baj, hogy az Egyesült Királyságban élnek, mert a feltételek azzal kezdődnek, hogy legalább három éve jogszerűen Magyarországon kell tartózkodnia.
Biztos, hogy magyar állampolgárságra vágyik? nem oldja meg a problémát, hogy az EU-ban a szabad mozgás és tartózkodás jogával élhet a felesége révén?

zsanka # 2010.04.12. 06:36

Segítségek kérek!
A fiam (aki magyar állampolgár) kinn él Angliában már több mint 3 éve. Felesége szlovák állampolgár. 2 gyermekük született kinn Angliában. A menyemet a szülei próbálják rávenni, hogy költözzenek haza Szlovákiába, ami egy magyar fiatalembernek majdnem lehetetlen mert nyelvtudás hiányában nem kapna munkát.
A menyem haza akar menni 3 hónapra a gyerekekkel.
Megteheti-e, hogy nem megy vissza a fiamhoz és elveszi tőle a gyerekeit? Mit lehet tenni ebben a helyzetben ha nem akarja elveszíteni a gyerekeit?
Előre is köszönöm a segítséget.
Zsuzsa

RCZ82 # 2010.07.19. 18:38

Tisztelt pazs!
"EU-ban a szabad mozgás és tartózkodás jogával élhet a felesége révén" ezek szerint EU-s állampolgár feleség révén ki sem utasíthatnák az Egyesült Királyságból?
Mert sajnos a helyzet most úgy néz ki,hogy az apukának csak tanulói vízummal volt tartózkodási jogosultsága,amely hónap végén lejárt.
Az eddigi választ is nagyon köszönöm!
Tisztelettel.

monalisa1 # 2010.07.20. 00:16

Nem jut eszembe más mint Angliában gyorsan beíratkozni egy ujabb iskolára és akkor a tanulói vízum remélve meglesz - elmarad a kiutasítás...

Mo.-on lakni, letelepedésként családegyesítés céljából családtag kérelmezheti a Belügyminisztériumtól, azonban az egyébként előírt 3 év ittlakás helyett 1 év itt tartózkodás szükséges.

Írd be a Googgle keresőbe a "letelepedési engedély" kifejezést és a megjelenő x számú találat közt a hivatalos tartalmú választ keresd.

"Mona"
laikus hozzászóló

klicsko888 # 2011.01.12. 20:12

Helo!Ukrán állampolgár vagyok és érdekelne, hogy a kettösállampolgárság benyujtásához, le kel forditanom az irataimat, vagy nem szükséges?

klicsko888 # 2011.01.12. 20:12

Helo!Ukrán állampolgár vagyok és érdekelne, hogy a kettösállampolgárság benyujtásához, le kel forditanom az irataimat, vagy nem szükséges?

Ria41 # 2011.01.25. 13:32

T. Jogi Fórum!
Családegyesítésben szeretnék tanácsot kérni-kapni:
Lányom Ausztriába ment férjhez, szeretné ha nyugdíjasként kiköltöznék, ott élnék a közelükben. (Magyarországon már nincs rokonom, nem lenne segítőm, pl. egy betegség esetén). Mi a teendőm, mik a lépései ennek a nagy „tettnek“. (itteni ingóság eladása, adózás ez után, egészségügyi ellátás, nyugdíjam oda utaltatása, stb.)
köszönöm.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/31/20394#…

roobi # 2011.07.11. 19:40

Tiszteletem,

Külhöni magyarként a könnyített honosítási eljárásnak köszönhetően nemrégiben sikerült megszereznem a magyar állampolgárságot, így most kettő útlevéllel rendelkezem. A kérdésem is ehhez kapcsolódó lenne.

Afelől szeretnék érdeklődni, hogy jogi akadálya van-e annak, hogy például Szerbiából Magyarországra utazva a szerb határon a szerb útlevéllel (lépek ki az országból) és a magyar oldalon a magyarral lépem át a határt (utazok be Magyarországra)?

Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Dr.Attika # 2011.07.12. 04:17

T. Ria41
Be kell menni az okmányirodába és ott ki kell jelentkezni Magyarországról. Be kell jelenteni a NYUFIG-nak az új címet és ennyi. Kapni fog 800 EURO minimál nyugdíjat az osztrákoktól is. Mostanában cikkeznek róla, hogy nagyon sok nyugdíjas megy emiatt Ausztriába.

Dr.Attika # 2011.07.12. 04:19

Tisztelt roobi!
Teljesen legállis azt az útlevelet használja, amelyik Önnek kedvezőbb.

Munich # 2011.10.30. 18:36

Tisztelt Dr. Attika!

Igen érdekes, amit állít. A magyar nyugdíj mellé lehet kapni egy osztrák minimum nyugdíjat 800Eurót, minden befizetett nyugdíjjárulék nélkül, csak azért, mert a hivatalos lakhelyét áthelyezi Mo-ról- Ausztriába??? Vagy félreértettem valamit? Ès emellé még a magyar nyugdíjat is, vagy hogyan?

vienna53 # 2011.11.28. 10:16

Tisztelt Dr Attika!Én 58 éves vagyok,2 éve dolgozom hivatalosan Ausztriába,mint magánválalkozó,idős betegápoló vagyok.ithon van 31 éves munkaviszonyom.A kérdésem az lenne ,hogy mit kell tennem ahhoz hogy Ausztriából menjek nyugdijba?És mikor mehetnék?Ugy halottam hogy ha állandó bejelentett lakásom van kint,akkor jogosult vagyok a kinti minimálnyugdijra,igaz ez? Válaszát elöre is köszönöm,tisztelettel Anna.

Dr.Attika # 2011.11.28. 10:40

Tisztelt Vienna és Munich!
Televízióban láttam egy riportot, amelyben erről volt szó. Én nem ismerem a konkrét osztrák "nyugdíjjogot". De valószínű így van az osztrákoknál. Nálunk is a 65 év feletti nyugdíjasok ingyen utazhatnak a közlekedési eszközökön. Ez a jog megilleti az unió összes nyugdíjasát. Ezen az alapon kell folyósítani az osztrák minimális nyugdíjat.

laszlo85 # 2012.02.02. 08:09

Tisztelt Jogi Forum!
Nemreg szamomra felhaborito hirrol szereztem tudomast,az egyszerusitett honositassal kapcsolatban.
Az lehetseges,hogy olyan pl.roman allampolgar kapja meg a magyar allampolgarsagot,hogy eggyaltalan nem tud magyarul sem beszelni sem irni es meg a neve is eggyertelmuen roman?
Valaszukat elore is koszonom.

csiki1979 # 2012.03.15. 17:58

Felháboritó.Olyan ukrán állampolgárok kapják meg ,a honositási bizonyitványukat ,akik egy szót sem tudnak magyarul.Ugyanis ők dicsekednek egyedül ,hogy a határmenti magyarországi falvak és kissebb városokokban nem kell tudni a magyar nyelvet,ugy is elfogadják a honositási kérelmüket,sőt olyan szemtelenek hogy tolmácssal,intézik az az alábbi ügyeket.Hol az igazság,életemben mindig magyarul beszéltem ,Magyarországot hazámnak tekintem,gyermekemet magyar tannyelvő iskolába iratom,ezek az emberek viszont lekáromkodják,lefasiznak minket magyarokat,aztán pedig kétszinüen,undoritó módon folyamodnak ,a honositási kérelem benyujtásához.Kérem ne osztogassák azt annak aki azt nem érdemli meg,csupán az azzal járó hasznot nézi.Igenis követeljék a magyar nyelvtudást.Már osztogatták a magyar igazolványt,uton utfélen,olyanoknak akiknek semmi köze a magyarsághoz,ne áruljk el a magyar nemzetet.Tisztelettel egy kárpátaljai MAGYAR.

lonabretz # 2012.08.27. 22:09

Gyermekeimhez szeretnék Ausztriába költözni. Amennyiben nyugdíjas vagyok, de még csak 59 éves, akkor is jár a minimum nyugdíj ott? A magyarországi nyugdíjat egészítik ki, vagy hozzáadódik a kint kapott nyugdíj ahhoz?

banduko # 2012.09.07. 02:09

Párom (nem férjem osztrák), én magyar vagyok, itthoni munkaviszonnyal
és lakóhellyel (egylőre). Októberben születik baba Budapesten.
Ausztriában lesz az otthonunk, ahová minnél előbb szeretnénk kimenni a
gyermekkel.

Kérdésem a következő:

Hogyan, milyen dkumentumokra van szükségünk, hogy kint elismerjék
osztrák állampolgárnak?
Magyarországon, hogyan tudjuk ezt a folyamatot előkészíteni?
Vagy ez kezdetben nem fontos, mert nem befolyásolja például a gyermek osztrák egészségügyi és társadalom biztosítását, GYES igénylést?
Ha pár éve már kinn laknánk, akkor az állampolgárság megszerzése automatikus, vagy legalábbis könnyebben intézhető?

dudika18 # 2013.02.12. 18:41

üDVÖZLÖM!

Anyukam roman-magyar allampolgar, meg szeretnem kerdezni hogyha be jelentem ideiglenessen , tudnam e fizetni neki a tb-t, ugyanis sokat van itt nalam,vagy esetleg el kell inteznem neki a letelepedest es csak akkor tudom fizetni a tb.t, sajnos hiaba van meg amagyar allampolgarsag semmihez nincsen joga csak a szavazni! én szivesen fizetnem a tb. hogy ne csak surgossegi ellatasba legyen resze mit tegyek
Koszonom a segitseget

prucsok1 # 2013.02.26. 20:29

Üdv!

Ázsiai állampolgárnak, aki 8 éve spanyolországi munkavállaló (tehát semmi jogi akadálya az EU-ban való tartózkodásának), milyen feltételeknek kell megfelelnie, hogy kettős állampolgárságot kapjon (kaphat-e egyáltalán)? Magyar állampolgárral kötött házassággal igényelheti?

A választ előre is köszönöm!

Roland83.06.15 # 2013.07.23. 11:48

Udvozlom!!!
Azt szeretnem megtudni,hogy meg megkaphato a kettos allampolgarsag?En Ukrajnaban elek,magyar vagyok,magyar iskolat vegeztem.
Es meg egy kerdes,megnosultem,a felesegem az en vezetek nevemmel megkaphatja a magyar allampolgarsagot?

Elore is koszonom!!!!! Roland

Sherlock # 2013.07.23. 16:06

Te meg; a feleségednek volt magyar felmenője?(ha nem akkor is megkaphatja, csak úgy hosszabb)

southwind # 2014.04.14. 12:47

wááá én egy fáradt magyar vagyok 37 év munkaviszonnyal, három felnevelt gyerekkel, egy felnevelt unokával... nem bírok itthon nyugdíjba menni, de már szeretnék. Azt hallottam, hogy a romániai-magyar kettős állampolgárok ledolgozott munkától függetlenül megkapják a magyar nyugdíjat. Na most ha én felvenném a román állampolgárságot, akkor kaphatnék én is magyar nyugdíjat? Ez viccnek hangzik, de tök komoly... szerintem a romániai magyarok is azért veszik fel a állampolgárságot, mert zsákszámra töltik eléjük a magyar adófizetők pénzét. Én csak egy kis nyugdíjat szeretnék. Most.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.14. 13:10

Ez nem az hely...

Maria # 2022.09.24. 21:44

Tisztelt Jogászok!
Kérdésem a következő: 73 éves nyugdíjas vagyok és egyedül élek Nyíregyházán már 10 éve. Nyugdíjamat Romániából kapom mert ott dolgoztam (és ott is születtem). Mivel Magyarországra költöztem, itt van lakcímem így Romániából nem kapok semmi támogatást az infláció végett mert ott nincs lakcímem. Magyarországon van lakcímem , nyugdíjamat itt költöm el , és nem kapok támogatást mert Romániából kapom a nyugdíjt. Én is érzem a drágulásokat , mért nem részesülök én is az infláció miatt jóváhagyott nyugdíjas támogatásból.Például a karácsonyi nyugdíjas csomagok listáján sem szerepelek, onnan is kimaradok.
Válaszukat előre is köszönöm!