kettős államőpolgárság?


gerbera317 # 2022.09.27. 19:39

OFF
szék között a pad alatt
Ezt hogyan sikerült összehozni? Még elképzelni is nehéz ezt a szituációt. Kérdezz bátran, ha nem érted, mi ezzel a bajom, szívesen elmagyarázom!
ON

Majordomus # 2022.09.27. 19:01

Ha van ott rokonod,miért nem jelentkezel be oda ideiglenes lakcimre?

Megoldaná a problémádat.

Maria # 2022.09.26. 22:47

Tisztelt drbjózsef !
Köszönöm szépen ,hogy ilyen gyorsan válaszolt. Igaza van " csak egy két szék között a pad alatt lévő." vagyok. De azt szeretném tisztázni, hogy nem a nyugdíj emelésre gondoltam amire nem vagyok jogos itt , ezt én is jól tudom.
Még egyszer köszönöm őszinte válaszát.
Üdv. Mária

Majordomus # 2022.09.26. 19:39

Ugyanebben a sanyarú helyzetben vannak az Usa-ból és Kanadából hazatelepült honfi és nemzettársaink. Ők sem kapnak csomagot és tüzifát. Csak magasabb és tisztességes nyugdíjat.
Miért kapnál itt támogatást amokor egy napot nem dolgoztál itt és nem fizettél járulékot.
Hogy itt költöd el a nyugdijadat,ugyanannyi ellenértéket kapsz érte a boltban és a vizműnél mint mi.

drbjozsef # 2022.09.26. 09:28

"Így egy kiközösített nyugdíjas vagyok ezek szerint "

Nem, nem kiközösített, hanem csak egy két szék között a pad alatt lévő.
A nyugdíjadat az egyik országtól kapod, és a másikban költöd el. Ez azzal jár, hogy egyik sem érzi magát illetékesnek a Te támogatásodban, a Román nyilván nem, ha nem ott élsz, a magyar pedig nyugdíjalapon nyilván nem.

Ha magyar állampolgár (is) vagy, akkor természetesen jár neked minden olyan támogatás, ami a magyar állampolgároknak jár, például akár a lakcím alapján is. De a nyugdíjemelés, -kompenzáció, -kiegészítés értelemszerűen nem.
Ugyanakkor ha Romániában emelik (kiegészítik, kompenzálják, stb) a nyugdíjat, akkor azt te is meg kell kapjad. Egy általános támogatást ami amúgy nyugdíjasoknak jár (mondjuk élelmiszercsomag, tüzifa, gáztámogatás), de ott is kell elköltsd (lakcím), azt megintcsak értelemszerűen nem

Szomorú örökös # 2022.09.25. 22:42

Maria

Magyar nyugdíjrendszerben nem vagyok jelen , de itt élek és itt költöm el a nyugdíjamat

A lényeg a kivastagított részben van. És szerintem Romániában is azért ehhez is kötik a támogatást, hogy ott kapd a nyugdíjadat is, a bejelentett lakcím kevés hozzá.

Az emelkedő árakat én is érzem mint itt élő nyugdíjas állampolgár

Hidd el, mindannyian együtt érzünk veled.

Szomorú örökös # 2022.09.25. 22:38

Maria

Romániában direkt kihangsúlyozták , hogy csak az kaphat támogatást aki lakcímmel rendelkezik

Itt pedig nem lakcím-alapú a támogatás. Fogadd el!

Maria # 2022.09.25. 21:45

Tisztelt hozzászólók! Magyar nyugdíjrendszerben nem vagyok jelen , de itt élek és itt költöm el a nyugdíjamat, itt fizetem a villany, gáz, víz, fogyasztást, nem Romániában. Nem lakok Romániában így lakcímem sincs ott, akkor hogyan kapjak onnan támogatást?Romániában direkt kihangsúlyozták , hogy csak az kaphat támogatást aki lakcímmel rendelkezik, megjelent a Munkaügyi Minisztérium határozatában. Így egy kiközösített nyugdíjas vagyok ezek szerint aki se innen, se onnan nem kap semmi támogatást. Az emelkedő árakat én is érzem mint itt élő nyugdíjas állampolgár (jelzem most nem a csomagon van a hangsúly!)

Üdv. Mária

Majordomus # 2022.09.25. 17:39

Viszont jogod van a román kormány juttatásaira.

drbjozsef # 2022.09.25. 15:19

én is az infláció miatt jóváhagyott nyugdíjas támogatásból.Például a karácsonyi nyugdíjas csomagok listáján sem szerepelek, onnan is kimaradok.

Helyesen :

én is a magyar infláció miatt jóváhagyott magyar nyugdíjat kapók támogatásból.Például a karácsonyi magyar nyugdíjat kapók csomagjának listáján sem szerepelek, onnan is kimaradok.

Így már azt gondolom, érted miért.

Majordomus # 2022.09.25. 10:26

Támogatást és segélyt ott kell kérni ahol letettél valamit a közösbe.
Itt nem járultál hozzá semmivel és ezért nem is kaphatsz semmit.

A többit tisztázd le a román nyugdijhatósággal.

Szomorú örökös # 2022.09.25. 07:05

Maria

mért nem részesülök én is az infláció miatt jóváhagyott nyugdíjas támogatásból.
Például a karácsonyi nyugdíjas csomagok listáján sem szerepelek, onnan is kimaradok.

Feltehetően ehhez a magyar nyugdíjrendszerben jelen kéne lenni.
És mivel a nyugdíj Romániából érkezik, így ez egyelőre nem aktuális.
Nem kizárt, hogy a kettős állampolgárság sem segítene rajta,
ha már ebbe a topikba került a történet. De ez csak az én laikus véleményem.

Maria # 2022.09.24. 21:44

Tisztelt Jogászok!
Kérdésem a következő: 73 éves nyugdíjas vagyok és egyedül élek Nyíregyházán már 10 éve. Nyugdíjamat Romániából kapom mert ott dolgoztam (és ott is születtem). Mivel Magyarországra költöztem, itt van lakcímem így Romániából nem kapok semmi támogatást az infláció végett mert ott nincs lakcímem. Magyarországon van lakcímem , nyugdíjamat itt költöm el , és nem kapok támogatást mert Romániából kapom a nyugdíjt. Én is érzem a drágulásokat , mért nem részesülök én is az infláció miatt jóváhagyott nyugdíjas támogatásból.Például a karácsonyi nyugdíjas csomagok listáján sem szerepelek, onnan is kimaradok.
Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.14. 13:10

Ez nem az hely...

southwind # 2014.04.14. 12:47

wááá én egy fáradt magyar vagyok 37 év munkaviszonnyal, három felnevelt gyerekkel, egy felnevelt unokával... nem bírok itthon nyugdíjba menni, de már szeretnék. Azt hallottam, hogy a romániai-magyar kettős állampolgárok ledolgozott munkától függetlenül megkapják a magyar nyugdíjat. Na most ha én felvenném a román állampolgárságot, akkor kaphatnék én is magyar nyugdíjat? Ez viccnek hangzik, de tök komoly... szerintem a romániai magyarok is azért veszik fel a állampolgárságot, mert zsákszámra töltik eléjük a magyar adófizetők pénzét. Én csak egy kis nyugdíjat szeretnék. Most.

Sherlock # 2013.07.23. 16:06

Te meg; a feleségednek volt magyar felmenője?(ha nem akkor is megkaphatja, csak úgy hosszabb)

Roland83.06.15 # 2013.07.23. 11:48

Udvozlom!!!
Azt szeretnem megtudni,hogy meg megkaphato a kettos allampolgarsag?En Ukrajnaban elek,magyar vagyok,magyar iskolat vegeztem.
Es meg egy kerdes,megnosultem,a felesegem az en vezetek nevemmel megkaphatja a magyar allampolgarsagot?

Elore is koszonom!!!!! Roland

prucsok1 # 2013.02.26. 20:29

Üdv!

Ázsiai állampolgárnak, aki 8 éve spanyolországi munkavállaló (tehát semmi jogi akadálya az EU-ban való tartózkodásának), milyen feltételeknek kell megfelelnie, hogy kettős állampolgárságot kapjon (kaphat-e egyáltalán)? Magyar állampolgárral kötött házassággal igényelheti?

A választ előre is köszönöm!

dudika18 # 2013.02.12. 18:41

üDVÖZLÖM!

Anyukam roman-magyar allampolgar, meg szeretnem kerdezni hogyha be jelentem ideiglenessen , tudnam e fizetni neki a tb-t, ugyanis sokat van itt nalam,vagy esetleg el kell inteznem neki a letelepedest es csak akkor tudom fizetni a tb.t, sajnos hiaba van meg amagyar allampolgarsag semmihez nincsen joga csak a szavazni! én szivesen fizetnem a tb. hogy ne csak surgossegi ellatasba legyen resze mit tegyek
Koszonom a segitseget

banduko # 2012.09.07. 02:09

Párom (nem férjem osztrák), én magyar vagyok, itthoni munkaviszonnyal
és lakóhellyel (egylőre). Októberben születik baba Budapesten.
Ausztriában lesz az otthonunk, ahová minnél előbb szeretnénk kimenni a
gyermekkel.

Kérdésem a következő:

Hogyan, milyen dkumentumokra van szükségünk, hogy kint elismerjék
osztrák állampolgárnak?
Magyarországon, hogyan tudjuk ezt a folyamatot előkészíteni?
Vagy ez kezdetben nem fontos, mert nem befolyásolja például a gyermek osztrák egészségügyi és társadalom biztosítását, GYES igénylést?
Ha pár éve már kinn laknánk, akkor az állampolgárság megszerzése automatikus, vagy legalábbis könnyebben intézhető?

lonabretz # 2012.08.27. 22:09

Gyermekeimhez szeretnék Ausztriába költözni. Amennyiben nyugdíjas vagyok, de még csak 59 éves, akkor is jár a minimum nyugdíj ott? A magyarországi nyugdíjat egészítik ki, vagy hozzáadódik a kint kapott nyugdíj ahhoz?

csiki1979 # 2012.03.15. 17:58

Felháboritó.Olyan ukrán állampolgárok kapják meg ,a honositási bizonyitványukat ,akik egy szót sem tudnak magyarul.Ugyanis ők dicsekednek egyedül ,hogy a határmenti magyarországi falvak és kissebb városokokban nem kell tudni a magyar nyelvet,ugy is elfogadják a honositási kérelmüket,sőt olyan szemtelenek hogy tolmácssal,intézik az az alábbi ügyeket.Hol az igazság,életemben mindig magyarul beszéltem ,Magyarországot hazámnak tekintem,gyermekemet magyar tannyelvő iskolába iratom,ezek az emberek viszont lekáromkodják,lefasiznak minket magyarokat,aztán pedig kétszinüen,undoritó módon folyamodnak ,a honositási kérelem benyujtásához.Kérem ne osztogassák azt annak aki azt nem érdemli meg,csupán az azzal járó hasznot nézi.Igenis követeljék a magyar nyelvtudást.Már osztogatták a magyar igazolványt,uton utfélen,olyanoknak akiknek semmi köze a magyarsághoz,ne áruljk el a magyar nemzetet.Tisztelettel egy kárpátaljai MAGYAR.

laszlo85 # 2012.02.02. 08:09

Tisztelt Jogi Forum!
Nemreg szamomra felhaborito hirrol szereztem tudomast,az egyszerusitett honositassal kapcsolatban.
Az lehetseges,hogy olyan pl.roman allampolgar kapja meg a magyar allampolgarsagot,hogy eggyaltalan nem tud magyarul sem beszelni sem irni es meg a neve is eggyertelmuen roman?
Valaszukat elore is koszonom.

Dr.Attika # 2011.11.28. 10:40

Tisztelt Vienna és Munich!
Televízióban láttam egy riportot, amelyben erről volt szó. Én nem ismerem a konkrét osztrák "nyugdíjjogot". De valószínű így van az osztrákoknál. Nálunk is a 65 év feletti nyugdíjasok ingyen utazhatnak a közlekedési eszközökön. Ez a jog megilleti az unió összes nyugdíjasát. Ezen az alapon kell folyósítani az osztrák minimális nyugdíjat.

vienna53 # 2011.11.28. 10:16

Tisztelt Dr Attika!Én 58 éves vagyok,2 éve dolgozom hivatalosan Ausztriába,mint magánválalkozó,idős betegápoló vagyok.ithon van 31 éves munkaviszonyom.A kérdésem az lenne ,hogy mit kell tennem ahhoz hogy Ausztriából menjek nyugdijba?És mikor mehetnék?Ugy halottam hogy ha állandó bejelentett lakásom van kint,akkor jogosult vagyok a kinti minimálnyugdijra,igaz ez? Válaszát elöre is köszönöm,tisztelettel Anna.