Házasság egyiptomival


Endre92 # 2014.08.09. 23:09

Tehat, ujbol nekirugaszkodva:

Emberunk alapvetoen arra hivatkozva kert menedeket, hogy ot szexualis orientacioja miatt bantjak hazajaban.
Erre mondhatja azt a biro, hogy ennyi meg Afganisztanban belefer, esetleg koltozzon hazajan belul mashova, alternativ menekuleskent.

Csakhogy: az o helyzete specialis, mivel o elmebeteg, skizofreniaban szenved. Olyan ez a betegseg, hogy a skizofren roham kivalto oka kifejezetten a stressz. Ha stressz eri, jon a bekattanas. Minden egyes roham latvanyosan tovabb rombolja az allapotat, es ennek a folyamatnak a vegen egy szinte magatehetetlen, magarol gondoskodni egyre kevesbe tudo, magaba roskado roncs lesz. Magyarul a vegere teljesen megorul.
Ezert mondjak a skizofren betegeket fokozottan stressz erzekenyeknek. Mert igy hat rajuk.
Arrol nem is beszelve, hogy roham eseten kifejezetten onveszelyesse valhatnak. Tehat nem masokat bantanak, hanem magukat. A statisztikak szerint a skizofren betegek 10%-a elobb-utobb befejezett, sikeres ongyilkossagot hajt vegre. Minden 10-bol 1!!
Ezert kell a skizofren betegeket ovni a stressztol.
Ok ilyen specialisak.
Altalaban emberi kapcsolatokat teremteni, segitseget kerni, egyaltalan magukrol gondoskodni, magukat vedeni nehezen tudnak, mert ok mentalisan sulyosan serultek, ezert kulonosen kiszolgaltatottak.

Endre92 # 2014.08.09. 22:48

Ez a bongeszo szivat engem. Fel orat gepeltem es erre meg sem jelenik...
Most allhatok neki ujbol...

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.08.09. 19:14

őszintén, szerintem ez kevés, abból, hogy ezek a betegségek vannak, nem derül ki, hogy emiatt őt afganisztánban sérelem, üldöztetés érné. szerintem már az alapfeltétel is hiányzik, hogy érte-e vmilyen üldöztetés, súlyos sérelem a hazájában. akkor inkább az identitására mennék rá. lehet az jobb lenne.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.08.09. 18:59

pazs: Küldenek vissza, ebben biztos vagyok. Elég friss ítéleteket, határozatokat olvastam.

Endre92 # 2014.08.09. 18:44

En hallottam mar ilyenrol, bar teny, hogy nem vagyok szakertoje a temanak, bar ahogy egyre jobban bele assa magat az ember, azert lehet itt tanulni...
Afganisztan nem minden reszen van haboru. Allitolag bekes, civilizalt reszei is vannak, ahol azert nincs eletveszely. Nem rugjak ra az ajtot az emberre, hogy a fejet vegyek. Ennek az emberkenek sem lettek volna gondjai, csak hat az o helyzete ugymond specialis.

Amugy fuggetlenul mindezektol, kaphat -e valaki ilyen alapon oltalmazotti statuszt? Amit leirtam, az egy vedheto allaspont? Tehat fennall a sulyos serelem lehetosege ilyen alapon?

pazs # 2014.08.09. 18:28

Amennyire én tudom, Afganisztánba senkit nem küldenek vissza.

Endre92 # 2014.08.09. 00:06

A kerdesek tehat:

1. Ha a ``menekult `` kategoriaba nem fer bele, akkor kaphat -e `` oltalmazott`` statuszt az alabbi (vagy akar mas) alapon:
Specialis helyzete, rossz prognozisu sulyos mentalis betegsegebol adodo sebezhetosege, kiszolgaltatottsaga, alacsony turokepessege miatt mind a visszakuldese, haza telepulese, mind az otthoni problemainak varhato kiujulasa (szerintunk) kimeriti az ``embertelen, megalazo banasmod`` fogalmat, es az o helyzeteben ezert sulyos erdekserelem erne, mert betegsege valoszinuleg komolyan sulyosbodna?

2. Ha jol tudom, van olyan szabaly a menekultugyi eljarasban, hogy ha valaki egeszsegugyi allapota miatt nem kepes reszt venni a meghallgatasan, akkor kaphat halasztast amig jobban lessz, sot akar mentesseget is a meghallgatason valo megjelenes alol. Szerintem az elmebetegseg, pszichotikus allapottal tarsulva (hallucinacio, teveszme) ilyen ok. Ha ennek ellenere megis lefolytattak a menekultugyi meghallgatasat es kihallgattak akkor nem lehetseges, hogy ezzel eljarasi hiba tortent?

3. Az eddig leirt problemai alapjan kaphat -e oltalamzotti statuszt barmifele humanitarius alapon, embersegbol esetleg?

Endre92 # 2014.08.08. 23:48

Ha haza kell mennie, a gyogyszerekhez hozzajut otthon is, nem ez a problema. A problema az o specialis helyzete, rokkantsaga, kiszolgaltatottsaga, sebezhetosege, fokozott stressz erzekenysege. Rokoni, barati kapcsolatai hazajaban nincsenek, segiteni senki nem tudnja. Betegsege miatt komoly nehezseget okozna neki a hazatelepules, a vissza illeszkedes, foleg, hogy munkakeptelenne valt. Valoszinuleg problemai ujra kezdodnenek, ha haza kellene ternie. Fontos szempont, hogy betegsege, allapota miatt az o turokepessege, megkuzdokepessege joval alacsonyabb, mint egy egeszseges embere ezert o nagyon kiszolgaltatott. Azt tudni kell, hogy a skizofrenia olyan betegseg, amit a stressz gyakorlatilag ``berobbant`` gyakorlatilag ez a skizofren roham elsodleges kivalto oka, meg akkor is, ha az illeto beteg gyogyszerei jol be vannak allitva. A beteg allapota minden egyes roham utan komolyan rosszabbodik es ez altalaban maradando. a betegseg gyogyithatatlan, prognozisa altalaban rossz.

Endre92 # 2014.08.08. 23:35

Na szoval: Az illeto kozepkoru ferfi, Afganisztanbol kerult Magyarorszagra, menedekkerokent. Afganisztannak olyan reszerol szarmazik, ahol nincs kiteve kozvetlen eletveszelynek, nincsenek harcok, az elet viszonylag bekesen, civilizaltan zajlik. A problemaja a szexualis orientaciojabol lett. Zaklatasok, deiszkriminacio erte, tobbszor megvertek, megfenyegettek, mindezek olyan szintet ertek el, hogy minennapi eletet hazajaban elni nem tudta, onnan eljonni kenyszerult. Nem a hatosagok bantottak, gyakorlatilag a tarsadalmi elfogadottsaga alacsony a problemajanak. Igy lett menedekkero. Hazajaban mentalis problemaja nem volt a depresszion kivul, itt jott ki rajta a betegsege, skizofrenia, rohamot kapott, allapota gyorsan rosszabbodott, gyakorlatilag belerokkant. Dolgozni akkor sem tudna, ha lenne lehetosege, munkakeptelenne valt, betegsegebol kifolyolag mind a mindennapi eletben mind a menekult ugyevel nehezen boldogul. Betegsegebol kifolyolag gyakran pszichotikus (hallucinal, teveszmei vannak), nehezen tud osszefuggoen kommunikalni, nem tud folyamatosan figyelni, elveszti a fonalat, nehezen tud problemairol beszelni, memoria gondjai vannak. Beszamithato, nem all gyamsag alatt, nem on- es kozveszelyes, torvennyel baja soha nem volt.

Endre92 # 2014.08.08. 23:16

Oke, azt ertem, amit leirtatok. Valoszinuleg bennem van a hiba, nincs eleg gyakorlatom abban, hogy pontosan, szabatosan megfogalmazzam a jogi problemat, raadasul magaval a magyarorszagi menekultugyi eljarassal sem vagyok 100%-osan tisztaban, ugyhogy elnezest kerek.
Az elobb megprobaltam leirni az egesz sztorit, de nem jelent meg a forumban valamiert, ugyhogy most nekigyurkozom megint.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.08.08. 20:21

Endre92: ez sajnos nem úgy van, ahogy leírtad. Úgy van, ahogy pazs is írta: először BÁH közig. határozat, aztán bírósági felülvizsgálatot lehet kezdeményezni jogszabálysértésre hivatkozással, ehhez ingyenes biztosít ügyvédet az állam, mind tanácsadásra, mind iratszerkesztésre, utána meg perbeli képviseletre.

pazs # 2014.08.08. 20:05

Magyarországon nincsenek bevándorlási bírók, a menekültügyi eljárás a BÁH előtt zajlik, a BÁH határozatát lehet bíróság előtt megtámadni. Nem kizáró ok, ha valakinek pszichés baja van és nem is automatikus ittmaradási ok.
De beszéljünk konkrétan: melyik országról van szó és miben merül ki az üldözés, ami miatt Magyarországon menekültstátuszt kérelmezett az illető? Vagy "csak" arról van szó, hogy nem kapna megfelelő ellátást az országában és megterhelő lenne a hazautazás?

Endre92 # 2014.08.08. 19:59

Bocsanat, de szerintem mi most nem igazan ertjuk egymast.
Amennyire en tudom, alapbol minden menedekkeronek el kell mennie a sajat targyalasara, es ezt nevezik reszletes vizsgalati eljarasnak. Azert kell elmennie, mert ez a meghallgatas nem egy 10 perces beszelgetes, hanem egy akar tobb oran at tarto dolog, ahol a bevandorlasi biro reszletesen kikerdezi a menedekkerot ugyevel kapcsolatban. Itt kell azzal reszletesen elszamolnia a menedekkeronek, hogy miert jott Magyarorszagra, mit szeretne itt es miert szeretne menedeket kapni, miert nem tud / akar visszaterni a sajat hazajaba. Gyakorlatilag ez a legfontosabb resze a menekultugyi eljarasnak, amennyire en tudom, nem mellozheto.
Tehat itt es most nem a fellebezesrol van szo, hanem az elsofoku alap eljarasrol.
Ezzel kapcsolatban merult fel bennem az, hogy miert mehetett egyaltalan targyalasra ilyen allapotban ez az ember, miert nem kapott halasztast, amig jobban lessz?
Lehet, hogy ez csak az en maganvelemenyem, de szerintem egy pszichotikus allapotu beteg nem alkalmas arra, hogy kihallgassak.
Ezert merult fel bennem az, hogy esetleg itt eljarasi hiba tortent.
Ez igy heltallo, vagy tevedek?

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.08.08. 19:20

Szerintem kapott ingyenesen ügyvédet a jogi segítségnyújtó szolgálattól a tárgyalásra. A tárgyaláson nagyon nyilatkoznia már nem igazán kell, mert a közigazgatási határozat jogszerűségét vizsgálja a bíróság, azaz, hogy a BÁH a tényállást megfelelően tisztázta-e, és üldöztetéstől, vagy súlyos sérelemtől tartania kell-e, ha visszaküldik.

Endre92 # 2014.08.08. 18:05

Valamit nem ertek. Hogyan lehetseges az, hogy egy ilyen ember ilyen allapotban egyaltalan targyalasra mehetett? Ez maga nem volt torvenyserto?
Ugy tudom letezik ilyesmi a magyarorszagi menekultugyi eljarasban, hogy ha valaki nem alkalmas arra, hogy psziches okbol ugyenek targyalasan reszt vegyen (es errol termeszetesen pszichiatriai szakvelemeny van), akkor az nem hallgathato ki es halasztast kell kapnia, amig alkalmassa nem valik ugyenek targyalasara.
Nem lehetseges, hogy ez ugyben itt valamifele eljarasi hiba tortent?

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.08.06. 22:10

A példád alapján szerintem az oltalmazotti elismerésnek sem felelne meg. Nem gondolom, hogy a stresszérzékenysége - az országinfók alapján - megalapozná a súlyos sérelem lehetőségének a fennállását.

Endre92 # 2014.08.06. 21:33

Ez a kerdes valoban nem a hazassagrol szol, egyszeruen csak szerettem volna megkerdezni valahol, elnezest.

Ha a ``menekult`` meghatarozasba igy nem fer bele, ilyen alapon lehet -e ``oltalmazott``?

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.08.06. 18:01
  1. Hivatkozni, hivatkozhat rá, csak a bíróságot ez nem fogja érdekelni. Arra kell hivatkoznia, hogy jogszabálysértő volt a BÁH határozat és meg is kell jelölnie, hogy miért.
  2. nem
  • a kérdésed hogyan kapcsolódik a "Házasság egyiptomival" topicba?
Endre92 # 2014.08.06. 17:33

1. Amennyiben X fellebez a menekult ugyeben, hivatkozhat -e arra, hogy szeretne, ha sulyos mentalis betegsegeit figyelembe venne a birosag es valtoztassa meg a donteset?

2.Van -e lehetosege a bironak a menekult ugyi eljarasban kiszolgaltatott, serulekeny szemelynek embersegbol meltanyossagi alapon megadni a menekult statuszt hazankban, vagy az ilyen jellegu betegsegek nem befolyasoljak a menekult ugy elbiralasat?

3. Erre gondolok peldaul: betegsege miatt fokozottan stressz erzekeny, a stressz kifejezetten a skizofren roham kivalto oka. A hazatelepules es visszaillasztkedes nehezsegei, a hazajaban varhato zaklatasok es diszkriminacio komoly stresszel jar, magat megvedeni kevesbe tudja masoknal betegsege, rokkantsaga, serulekenysege, kiszolgaltatottsaga miatt. Ezek alapjan valoszinusitheto, hogy allapota ezen okok miatt komolyan romlana, betegsege sulyosbodna, ezert ot hazajaban jelentos erdekserelem erne.

Ollade # 2014.07.14. 19:06

Köszönöm a válaszát!Tehát csak házasságkötésre jó!Most azt szeretném tudni,milyen házasságkötéshez szükséges?A letelepedési engedéllyel rendelkezőnek magyar,vagy más európai polgárral kötendő házasságához,vagy akkor is ha az említett más arab országból származó nővel akar házasodni?
Köszönettel:Ollade

Sherlock # 2014.07.14. 08:50

Ha van letelepedési engedélye, akkor mi kellene még neki? Az a papír nagyjából csak házasodáshoz kell (szerintem másra nem is jó).

Ollade # 2014.07.13. 22:21

Azt szeretném megtudni,ha lehetséges,hogy algériai állampolgár magyar letelepedési engedéllyel mihez használhat fel egy certificat de coutum nevű iratot?
Köszönöm a választ!

Kingsz # 2014.03.14. 14:15

Sziasztok.
Az szeretném megtudni, hogy van e olyan személy itt, aki egy keresztény, neoprotestáns:(baptisa, pünkösdista vagy karizmatikus) felekezetü Egyiptomi férfival kötött házasságot?
Köszönöm! (kingasz2@yahoo.com)

Tüncsi88 # 2014.03.03. 17:57

Vagyis 4 elutasítot vizum után

Tüncsi88 # 2014.03.03. 17:55

Kedves Betty87.én is gratulálok neked
Örülök hogy te is boldog vagy,en is az vagyok.
Hát mi 17honap várakozás után és r elutasitott vizum után,én is egyiptomba költözök,kint fogok élni a férjemmel egyiptomba!mindenki legyen nagyon ovatos és boldog!puszi nektek