EU - s temékek - cimkézés


Cosy # 2009.11.23. 12:45

Kösz Mona!

monalisa1 # 2009.11.21. 17:07

Passz.

Vagyis tippem sincs hol/melyik jogszabály foglalkozik a kérdéses problémával.

(Írj be a Google keresőbe különböző címszavakat a témával kapcsolatban, hátha eredményre vezet.)

Továbbá esetleg a Vám és Pénzügyörség Országos Pranacsnokság ügyfélszolgálata segíthet, lévén minden ami nagykereskedelmi forgalomban bejön rajtuk keresztül - és a mindennapos gyakorlatuk alapján hátha tudják/ismerik a jogszabályt, lévén "arabosul" ők sem tudnak. Vagyis egy már eleve lefordított mintaszöveg kell hogy eléjük kerüljön, különben akármit nem engednek be az országba.

Üdv.
"Mona"
laikus hozzászóló

Cosy # 2009.11.21. 12:02

Kicsit off, de muszáj: jó pár éve már jártam errefelé, hát nagyon örülök, hogy újra "ismerős" neveket olvasok, ahogy a Tied is kedves Mona! :)))"

vissza a kérdésemhez: azt igen tudom, hogy a kisker. forgalmazáshoz kell a magyarnyelvű használati utasítás, de valójában ennek se ismerem a jogszabályi hátterét. Meg tudnád mondani, hogy hol, melyik rendelet/törvény határozza meg? Az 1999.évi CLV törvény lenne az egyetlen?

A nagykerrel kapcsolatos szabályok érdekelnek, egyelőre csak ezt szeretné a tulajdonos semmi kiskert.

monalisa1 # 2009.11.20. 18:34

Lehet hogy a nagykereskedő számára nem szükséges a magyar fordítás és címkézés, de a kiskereskedő- fogyasztói láncszemben ez már előírás, így ennek költségét valakinek állnia kell: gyártó és/vagy forgalmazó. (Magyar nyelvű leírás nélkül semmi sem kerülhet bolti forgalomba - még a kínai piaci bóvli is fordítva van...)

"Mona"
laikus hozzászóló

Cosy # 2009.11.20. 13:04

Segítséget, útmutatást nagyon szívesen vennék az alábbi témában:
németországi fodrászcikk nagyker szeretné kiterjeszteni a tevékenységét Magyarországra is. Szakipari felhasználásról van szó, tehát csak és kizárólag fodrászokat látna el a termékeivel.
A cimkézés, illetve a magyarnyelvű használati utasítással azonban nem tudok zöldágra vergődni. A vámosok a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz irányítottak, de sajnos ők se illetékesek az ügyben. Tovább segíteni nem tudnak.
Kérdésem: kötelező-e a magyarnyelvű cimke, ill. szükséges-e magyarnyelvű használati leírás a termékek csomagolásán ill.a csomagolásban? A termék nem végfelhasználóhoz kerül, tehát kiskeres értesítésről nincs szó. (sajnos a témáról ezidáig csak németnyelvű forrást találtam, és az szerint nem kell)
Különben a termékek rendelkeznek (a Németo.-i, pontosabban az EU németországi piacán érvényben levő előírásoknak megfelelően) X-nyelven történő leírással, amik fő nyelvek, de a magyar sajnos nincs köztük. :)

Gondolom bonyolítja a dolgot, hogy nem csak kozmetikai termékekről van szó, ahol talán a 40/2001-es EÜ rendelet iránymutató lehetne, hanem hajformázó gépekről, eszközökről.
Segítségeteket előre is köszönöm!