külföldi rokon gyermek örökbefogadása


MmeTou # 2012.03.21. 11:51

Köszönöm válaszát! Akkor a legközelebbi lépés a gyámhatóság? Vagy mivel külföldi, bevándorlási hivatal? vagy a kettő párhuzamosan:) azért köszönöm.:)

ObudaFan # 2012.03.20. 14:17

Az örökbefogadás feltételeit az örökbefogadónak és az örökbe fogadni kívánt személynek az örökbefogadás idején fennálló személyes joga együttes figyelembevételével kell elbírálni.
Ez jelen esetben azt jelenti, hogy a magyar jognak és az elefántcsontparti jognak is meg kell felelni.

A magyar jog:

Csjt. 47. § (1) Örökbefogadó csak az a teljesen cselekvőképes, nagykorú személy lehet, aki - a külön jogszabályban meghatározott - örökbefogadás előtti tanácsadáson és felkészítő tanfolyamon eredménnyel részt vett, és személyisége, valamint körülményei alapján - a gyámhivatal örökbefogadás előtti eljárása során hozott határozata értelmében - alkalmas a gyermek örökbefogadására, továbbá a gyermeknél legalább 16, legfeljebb 45 évvel idősebb. A rokoni, illetve a házastársi örökbefogadás esetén a korkülönbségtől, illetve a felkészítő tanfolyam elvégzésétől el kell tekinteni.
(2) A gyámhivatal a rokonok, a szülő házastársa, illetve a gyermeket a szülő hozzájárulásával legalább egy éve folyamatosan a saját háztartásában nevelő örökbe fogadni szándékozó személy, továbbá a külföldi állampolgárságú örökbe fogadni szándékozó személy (1) bekezdésben meghatározott alkalmasságát az örökbefogadás engedélyezése iránti eljárás során állapítja meg.
(3) Nem fogadhat örökbe az, aki a szülői felügyelet megszüntetését vagy a közügyektől való eltiltást kimondó jogerős bírósági ítélet hatálya alatt áll.
(4) Örökbe fogadni csak kiskorú személyt lehet.
(5) Az örökbefogadott személyt az örökbefogadás fennállása alatt csak az örökbefogadó házastársa fogadhatja örökbe, az örökbefogadó halála után azonban más személy is. Az utóbbi esetben a korábbi örökbefogadás megszűnik.
48. § (1) Az örökbefogadást a gyámhatóság engedélyezi.
(2) Az engedély megadásához a felek egyetértő kérelmét tartalmazó nyilatkozat, továbbá a gyermek szüleinek, valamint a házasságban élő örökbefogadó házastársának hozzájárulása szükséges. A szülő a hozzájáruló nyilatkozatát - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - nem vonhatja vissza, és erre őt figyelmeztetni kell. Az érdekeltek hozzájárulását követően az örökbe fogadni szándékozó személy a gyermeket legalább egy hónapig gondozza. Az örökbefogadás csak ezen gondozást követően engedélyezhető.
(3) Az örökbefogadáshoz a szülő úgy is megadhatja hozzájárulását, hogy az örökbefogadó személyét és személyi adatait nem ismeri. A nyilatkozattételre a gyermek születése előtt is sor kerülhet. A szülő hozzájáruló nyilatkozatát a gyermek hathetes korának betöltéséig visszavonhatja és erre őt figyelmeztetni kell. A szülő felügyeleti joga, amennyiben nyilatkozata hathetesnél idősebb gyermekre vonatkozik a nyilatkozattételkor, a hathetesnél fiatalabb gyermekre tett nyilatkozat esetén pedig a gyermek hathetes korában szűnik meg. A szülői felügyeleti jog megszűnését a gyámhivatal határozata állapítja meg.
(4) Ha a gyermek a hatodik életévét betöltötte, vagy egészségileg károsodott, a (3) bekezdés szerinti hozzájáruló nyilatkozat érvényességéhez a gyámhatóság jóváhagyása szükséges.
(5) Nincs szükség

  1. annak a szülőnek a hozzájárulására, aki a szülői felügyeletet megszüntető jogerős bírósági ítélet hatálya alatt áll (88. §);
  2. annak a szülőnek a hozzájárulására, akinek intézeti nevelt gyermekét a gyámhatóság örökbefogadhatónak nyilvánította (48/A. §);
  3. annak a szülőnek a hozzájárulására, aki gyermekét annak érdekében, hogy más nevelje fel - személyazonosságának feltárása nélkül - az egészségügyi intézmény erre kijelölt helyén helyezi el, feltéve, hogy hat héten belül a gyermekéért nem jelentkezik;
  4. az örökbefogadó házastársának hozzájárulására, ha a házastársak között az életközösség megszűnt;
  5. sem a szülő, sem a házastárs hozzájárulására, ha cselekvőképtelen, vagy ismeretlen helyen távol van.

(6) Az örökbefogadási eljárás a (3)-(4) bekezdésben, valamint az (5) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott esetben titkos. A szülő az örökbefogadásról értesítést nem kap, és az örökbefogadásról hozott határozatot sem fellebbezéssel, sem egyéb módon nem támadhatja meg.

Magyar állampolgár nem magyar állampolgárt csak a magyar gyámhatóság engedélyével fogadhat örökbe.

A gyámhatóság az örökbefogadást csak akkor engedélyezheti, illetőleg azt csak akkor hagyhatja jóvá, ha az a magyar jogban meghatározott feltételeknek is megfelel.

Emellett nyilván kell valamilyen kinti hatóság hozzájárulása is.

MmeTou # 2012.03.18. 11:11

T. Szakértő!

Nem találtam a fórumban korábbi hasonló témát, ezért vázolom kérdésem. A férjem elefántcsontparti állampolgár, de Magyarországon élünk, van állása, tartózkodási engedélye-5 éves, de most fogja megkapni a 10 éveset. Van egy 1 éves kisfiunk, akit közösen nevelünk. Sajnos a héten meghalt a férjem húga, aki Elefántcsontparton élt, és volt neki egy szintén 1 éves kislánya. A kislány most az anyósomnál van, de férjem és én szeretnénk magunkhoz venni, ide Magyarországra. Arról a részről nagyon boldogok lennének, semmi ellenvetés nincs, ez nekik nagy segítség lenne. Nem tudom, hogy mi ennek az útja-módja, jövő héten a BÁH-nál fogok érdeklődni, de szerettem volna itt is felvetni a kérdést, hátha kapok segítséget, hogyan is induljak el. Vagy egyáltalán mennyire bonyolult ez a dolog? Mennyi időt vehet igénybe? Vagy mennyire elfogadott hazánkban a hivatalok részéről? Anyagi helyzetünk, lakhatás jó, viszont csak a férjem dolgozik (bár elég jó a fizetése), én PhD státuszban vagyok, ami csupán hallgatói jogviszony. Nyilván ez is megnehezítheti a helyzetet. De mégis szeretnénk ezt megoldani szegény kis árva miatt.
Előre is köszönöm a válasz(oka)t!