magyar nyugdíj külföldre vitele


monalisa1 # 2013.05.13. 20:21
monalisa1 # 2013.05.13. 20:15

A nyufig ügyfélszolgálatától bizonyára hamarosan válaszolnak a kérdésedre, légy türelemmel.

Külön: hogy mehet valaki tartósan/végleg úgy külföldre, hogy tisztázatlan kérdéséket hagy maga után?!
Ez az én magánvéleményem, mert bizonyára nem úgy ültél repülőre, h reggel jött egy ötlet: gyerünk...

http://www.hataratkelu.com
Olvasd a honlapot, sok magyar él Írországban.

Amúgy minden jót!

Ekka # 2013.04.29. 17:36

Sziasztok, Rokkantsági járulékkal kapcsolatos kérdéssel fordulok a Jogi fórum felé, 32 éves mozgáskorlátozott vagyok és Magyarországon rokkantsági járulékot kapok melynek mértéke: 59% egészségkárosodás , veleszületett rendeleneséggel jöttem a világra, a bal alkarom hiányzik. Munkahelyem 2004-óta folyamatosan volt 2012. júniusáig , 2012. június-augusztusában munkanélküli lettem és 2012. szeptembere óta rokkantsági járulékot kapok 2015. szeptember 15-ig, így 9 éve folyamatosan fizetve van Magyarországon a Tb járulék. Érdeklődni szeretnék hogy ha Írországba költöztem akkor a rokkantsági járulékomat áthozatom e ? És ha igen milyen papírok és formanyomtatvány szükséges rokkantsági járulék igényléséhez.

Voltam a dublini nyugdíj-folyósítási irodába, ahol közölték hogy érdeklődjek Magyarországon. Írtam az onyefnek ahonnét még választ nem kaptam!

köszönöm

Poruljárt_Attila # 2012.09.24. 17:27

köszi Kobeka, de én már azt se értem, hogy az EU-n belül hogy van most ez a 90 nap? Ilyen még létezik? Akkor miért EU? Nem mindegy, hol vagyok? A bankszámlaszám meg aztán az utolsó dolog, hiszen felőlem aztán utalhatják ugyanúgy a magyar számlára aztán kártyával meg akárhogy leveszi az ember, szóval ez nem kérdés (legalábbis sztem).

Nem fér a fejembe, hogy akkor most van szabad mozgás az EU-n belül vagy nincs?

Az oep-et meg párszor kérdeztem már erről-arról, de jézus isten, hát náluk sztem a szomszéd Mari néni is többet tud, valami félelmetes a tudatlanságuk ebben a témában. Legutóbb a magyar receptek kiválthatóságáról azt a bölcs tanácsot kaptam, hogy majd kiderül, de ők ugyan nem tudják ... Végül is tök igazuk van :-XD

kobeka # 2012.09.24. 07:46

Áttelepülő nyugdíjasok egészségügyi ellátása

http://www.euvonal.hu/index.php?…

kobeka # 2012.09.24. 07:34

Hogyan folyósítják a külföldön élő vagy tartózkodó személy nyugellátását?
A nyugdíjfolyósító szerv a jogosult kérelmére a belföldön vagy EGT tagállamban pénzforgalmi
szolgáltatónál vezetett fizetési számlára utalással, vagy belföldi meghatalmazottja részére
pénzforgalmi számláról történik készpénzkifizetés kézbesítése (postai kézbesítés) útján tejesíti.
Az előreláthatólag 90 napot meghaladó külföldi tartózkodás idejére az ellátás a jogosult kérelmére az
általa megjelölt, valamely EGT tagállamban pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára is
folyósítható. Az erre irányuló kérelmet a nyugdíjfolyósító szervnél kell előterjeszteni. A kérelemnek
tartalmaznia kell a külföldi pénzforgalmi szolgáltató elnevezését és címét (ország, város, utcanév,
házszám), a külföldi pénzforgalmi szolgáltató számlaszámát és a nemzetközi pénzforgalomban
alkalmazandó bankszámlaszámot (IBAN és SWIFT kód) is.

Mit kell tenni lakcímváltozás esetén?
A változást írásban kell bejelenteni, akár levélben, akár az erre a célra szolgáló nyomtatványon. E
nyomtatvány a nyugdíj biztosítási igazgatási szerveknél vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál
beszerezhető, a Nyomtatványok menüpontból letölthető, de elfogadható a szokásos postai levélben
vagy levelezőlapon történő bejelentés is. A bejelentést akkor is meg kell tenni, ha a nyugellátás
folyósítása pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára utalással történik.

http://www.onyf.hu/

Orvosi ellátás miatt az OEP-nél is kell adminisztrálni.

http://www.oep.hu/portal/page?…

Itt a témába vágó kérdésekre akár e-mailben is konkrét választ kaphattok.

http://www.euvonal.hu/index.php?…

Poruljárt_Attila # 2012.09.24. 06:53

Ha EU-n belül végleg kiköltözök, de magyar ellátást kapok, akkor az megy tovább ugyanúgy a bankszámlára vagy van valami kavarás, és kint is igényelhetem esetleg ezt a jogosultságot?

Nem viccből kérdezem, tényleg nem tiszta nekem, hogy ha Uniós ország állapít meg egy jogosultságot, akkor az érvényes más uniós országban vagy sem? Mennyire kötelező érvényű ez rájuk nézve? Vagy mondhatják azt, hogy őket az nem érdekli, hiába EU, és márpedig a saját szabályaik szerint járnak el, akár egy újabb teljes ügy-felülvizsgálattal?
Köszönöm!

Dr.Attika # 2012.08.06. 15:25

Tisztelt Jani bá!
Ezen a linken mindent megtudhat.
http://www.npk.hu/…cbelgium.pdf

pazs # 2012.08.06. 14:47

Oda utalják, ahova kéred. A belgiumi szociális ellátásokról érdeklődj a belgáknál.

Jani Bá # 2012.07.30. 10:28

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2011-ben leszázalékoltak. Az volna a kérdésem végleg külföldre szeretnék költözni. A rokkant nyugdíjamat kint külföldön kapom -e? 2013-ban megyek felülvizsgálatra a NYUFIG-ba. Sajnos tudom hogy továbbra is le fognak százalékolni mert 2 agyvérzésem volt. Ha kint külföldön vagyok az nem akadály a további ellátásban? A másik kérésem az volna hogy Belgiumba van lehetőség szociális ellátást igényelni, ha megigénylem akkor is kapni fogom a magyar rokkantsági nyugdíjamat?
Köszönettel János

pazs # 2012.05.02. 13:12

Azzal meg nem kell foglalkozni, hogy "a svéd bankszámlára való nyugdíjutalást nagyon nem vennék jó néven".

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.02. 13:09

Kaphat vajon nyugdíjat az EU-s tagállamok keretein belül más államban az, aki nem az adott államban szerezte meg a jogosultságát?
Hogyne. Ezért is költözött hozzánk elég sok német nyugdíjas. Részleteket az igazgatóságon szerintem szívesen mondanak. (Vagy hátha jön Dödölle. :) )

TywinLannister # 2012.05.02. 12:34

Tisztelt Hozzáértők!

Bonyolult nyugdíjügyben kérnék tanácsot tőletek. Bányász vagyok, december elején lesz meg az 5000 műszakom, akkor megyek „nyugdíjba” illetve attól fogva kapok nyugdíjszerű járadékot nyugdíj helyett. Kaptam állásajánlatot egy svédországi bányától, így oda is fogok költözni a családommal egyetemben. És itt a probléma, ugyanis a teljes család – 2 szülő, 4 gyerek, 4 nagyszülő – költözne.
A nagyszülők mindegyike nyugdíjas, a nagypapák bányásznyugdíjasok, de 63 és 65 évesek. Rájuk a bányásznyugdíjak visszamenőleges járadékká alakítása nem vonatkozott. A feleségem 4 kölök mellett hivatásos anya. Végleg el akarunk költözni Svédországba, a házat már le is foglalózták. 2 fiam van kint Erasmus-ösztöndíjjal, ők sem akarnak visszajönni.
A kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy a nagyszülők nyugdíját a végleges elköltözés után a svéd állam fogja fizetni vagy a magyar? Mindkét nagypapa 197 ezer ft-os nyugdíjat kap itt, ezt vajon kint is megkaphatja? Vagy ha elköltöznek innen, akkor megszűnik a nyugdíjuk is? Van esetleg erre vonatkozó törvény vagy szabály? A legjobb lenne ugyanis, ha teljesen el tudnánk szakadni az országtól nyugdíj terén is. Kaphat vajon nyugdíjat az EU-s tagállamok keretein belül más államban az, aki nem az adott államban szerezte meg a jogosultságát?
Az pedig egy külön kérdés, hogy az én járadékom az nyugdíjnak minősül vagy nem. Ha nem akkor gondolom olyan külföldön, mintha nem is lenne. Összefoglalva a lényeget, az lenne a kérdésem, hogy át lehet vinni az itthon szerzett nyugdíja más tagországba azzal, hogy végelegesen oda költözünk vagy mindenkinek az az állam köteles nyugdíjat fizetni, ahol megszerezte, függetlenül attól, hogy a nyugdíjas hol tartózkodik? Vagy állampolgársághoz kötött a nyugdíjfizetés?
Annyit már megtudtam a nyugdíjfolyósítóban, hogy a 3 hónapon túli országelhagyást be kell jelentenünk illetve, hogy a svéd bankszámlára való nyugdíjutalást nagyon nem vennék jó néven. Ismerősökhöz be tudnánk jelenteni a nagyszülőket Magyarországon,akkor hivatalosan itt lennének, de ez csak plusz nyűg lenne a későbbiekben.

Előre is köszönöm a választ!

Sziatok