Szigorú számadású nyomtatvány

ObudaFan # 2006.03.25. 09:21

A bizonylatokra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni tudomásom szerint, azokat meg 5 évig, de a közl. felügyelet lehet, hogy jobban tudja. :)

madár2 # 2006.03.24. 21:56

Kedves ObudaFan!

"A felhasznált vagy rontott okmányokat sorszám szerint, hiánytalanul, a bizonylatokra vonatkozó szabályok szerint kell megôrizni."

Multkorában azt mondta a közlekedési felügyelet egyik szakembere, hogy 7 évig meg kell őrizni a menetleveleket. Ez valóban igy van? Én 5 évről tudok.
köszönöm

Bovary # 2006.03.24. 11:23

Kedves ObudaFan!
Imádlak!
Tudtam, hogy az ellenkezőjét írod annak, amit én...
(1. Csak azért válaszoltam a kérdezőnek, mert senki nem foglalkozott a témájával.)

ObudaFan # 2006.03.23. 20:25

De.

89/1988. (XII. 20.) MT rendelet
a közúti közlekedési szolgáltatásokról és a közúti jármûvek üzemben tartásáról
23. § (1) A - nem menetrend szerint, de díj ellenében - közúti személyszállítást végzô autóbusz, illetôleg a közúti árufuvarozást végzô gépkocsi, mezôgazdasági vontató, lassú jármû, ezekbôl és pótkocsikból álló jármûszerelvény a közúti forgalomban autóbuszmenetlevéllel, illetôleg fuvarlevéllel vehet részt.
(4) Nem közúti közlekedési szolgáltatást végzô tehergépkocsi, vontató és ezekbôl vagy mezôgazdasági vontatókból és pótkocsikból álló jármûszerelvény a közúti forgalomban menetlevéllel vehet részt.
Mezôgazdasági vontatóból és pótkocsiból álló jármûszerelvényhez - ha a település közigazgatási határán belül telephelyei vagy termôföldjei között végez áruszállítást - nem kell menetlevelet vezetni.
(6) Az (1) és (4) bekezdésben meghatározott tevékenységre elrendelt okmány szigorú számadásúnak minôsül, azt eseményszerûen kell vezetni.
23/A. § (1) Személygépkocsis személyszállító szolgáltatást végzô személygépkocsi a 2. számú mellékletben meghatározott menetlevéllel vehet részt a közúti forgalomban.
(2) A menetlevél szigorú számadású okmánynak minôsül, azt eseményszerûen kell vezetni. A felhasznált vagy rontott okmányokat sorszám szerint, hiánytalanul, a bizonylatokra vonatkozó szabályok szerint kell megôrizni.

Bovary # 2006.03.23. 17:40

Kedves Pigres89!
A menetlevél általában nem képezi a szigorúan sorszámozott nyomtatványok csoportját.
A részletekről érdeklődjél könyvelőtől.

pigres89 # 2006.03.13. 18:43

A menetlevél egyesek szerint nem tartozik a szigorú számadású nyomtatványok közé. A CMR-t is szigorú számadásúnak kell minősíteni? Csak a számlákat kell szigorú számadásúként kezelni? Hol vannak ezek leszabályozva?