Nem fizet a Kft!! :-(

Két Lotti # 2003.02.04. 14:47

Azért nem.  Ha nem fizetnek, akkor sajnos Neked kell perelni.  Természetesen kérhetsz illetékmentességet vagy illetékfeljegyzési jogot, egyik esetben sem kell előzetesen illetéket lerónod.

A behajtásnak azonban sok módja van.  Én először egy ügyvédi felszólítást küldenék, amiben perrel és felszámolássla fenyegetném meg őket.

Ügyvéd - Társasági szakjogász

Tarba Andrea # 2003.02.03. 13:22

Kedves Két Lotti!

Köszönöm a választ!
(sajnos nincs 65 ezer forintom)
Mag meglátjuk, hogy az ügyvédem mit mond erre a mókára.
Most küldött a Kft egy levelet, melyben felbontja a szerződést.
Az a baj, hogy a munkánk után járó pénznek 2 hónap az átfutása ideje:
tehát, a most esedékes pénz a novemberi munka díjjazása.
Januárban még végeztünk munkát, tehát a jan-nak a kifizetése márciusban lenne esedékes.
Attól félek, hogy a Kft egy fillért sem akar majd fizetni.

A régi szerződésben volt egy ilyen mondat:
' A megbízó vállalja,hogy a szerződés megszűnte után a később realizálódó, jogosan járó díjazást a Megbízott részére számla ellenében átutalja.'

Nem rég módosították a szerződéseket (visszamenőleg is!!!!! arra hivatkozva, hogy a jogszabálynak nem felel meg)
Az új szerződésből a fenti mondat hiányzik, de 'helyette?' ez szerepel:
'Jogviták rendezése
A szerződő felek megállípodnak abban, hogy az esetleges jogvitákat elsődlegesen békés úton, tárgyalások útján kívánják rendezni, csupán akkor fordulnak bírósághoz, ha a tárgyalásos rendezés nem vezetett eredményre.
A jelen szerződésben nem érintett egyéb kérdésekben a Ptk. rendelkezései az irányadók.'

Akkor ez lehet, hogy azt jelenti, hogy a következő még 2 havi pénztől elbúcsúzhatunk? :-(

Két Lotti # 2003.02.03. 12:53

Kedves Andrea,

Én ilyen esetben az ügyfelek nevében befenyegetek egy felszámolási eljárással.  A felszámolást akkor lehet kérni ellenük, ha a teljesítési határidőtől már 60 nap eltelt.

És sajnos neked kell megelőlegezni 65 ezer forint eljárási költséget, anélkül ki sem küldik nekik a felszámolási kérelmedet.

Nem tudom, hgoy mekkora a behajtandó összeg, de álláspontom és tapasztalatom szerint 500ezer alatt egy peres eljárásba nemigen érdemes belekezdeni, mert a költségek sem jönnek vissza.

Ügyvéd - Társasági szakjogász

Tarba Andrea # 2003.02.03. 12:17

Üdvözlöm a Tisztelt Segítőket!

A segítségüket szeretném kérni a következő téma alapján:

Bt-ként(családi vállalkozás) dolgozunk egy Kft-nek megbízási szerződés alapján.
2003.01.20-i fizetési határidőre állítottuk ki a munka elvégzéséről a számlát, melyet a mai napig nem egyenlítettek ki.
Telefonon többször is kértük a Kft vezetőjét, hogy utalja át a számlán szerpelő összeget, de Õ a Kft vagyoni helyzetére hivatkozva ezt közölte velem' a Kft-nek nincs pénze, akkor utalunk, ha lesz pénz'
Hogy hivatalossá tegyük a kérésünket, levélben értesíttettük a vezetőt, hogy ha 2003.01.27-én nem utalnak, úgy kénytelenek leszünk az ügyvédünkkel felvenni a kapcsolatot.
Persze 27-én egy fillért sem utaltak, de biztos hogy már van pénze a Kft-nek, mert néhány ott dolgozó (vállalkozó) ismerősünk azt mondta, hogy ők megkapták a pénzüket 31-én.
Most teljesen úgy áll a dolog, hogy csakazért sem fizetnek nekünk.
Amit még a dologhoz hozzáfűznék:
Gyed-en vagyok itthon a kisfiammal. A pénz hiánya miatt csak egy ismerősömtől kért kölcsönből tudom -nagyon nehezen- a fiam ellátását biztosítani.
A MATÁV ma kikapcsolta a telefonunkat, a rezsit egyáltalán nem tudtuk befizetni.
A késedelmi kamaton és az ügyvédi díjjon kívül ha kártérítést is követelnék, akkor van-e esélyem arra, hogy megnyerjem a pert?
Mit lehet ilyen esetben tenni?
Nagyon köszönöm segítségüket!!
Üdvözlettel: Andrea