Jótállás és bíróság - Jótállás - hogy is van ez? Bírósági költség - mennyi is?

Kovács Jozsi # 2003.02.19. 19:39

moá ószi

bausan

Két Lotti # 2003.02.19. 08:48

Gratulálok, világesze!!!

Ügyvéd - Társasági szakjogász

világesze # 2003.02.18. 21:12

Megathanks mindenkinek.
Írtam komoly hangú levelet, sok-sok fontoskodással és jogszabállyal.

Visszavették a gépet.

Világesze, akinek problémája akadt a jog útvesztõiben

Kovács Jozsi # 2003.02.11. 20:02

Ja, igen ezt elfelejtettem hozzá írni

bausan

Két Lotti # 2003.02.11. 10:23

Az előbbi idézet a Ptk.ból volt való.  CSakhogy könnyebben megtaláld.

Kovács Jozsi # 2003.02.08. 17:36

306. §(3) Ha a hibás teljesítés miatt a jogosultnak a teljesítéshez fűződő érdeke megszűnt - így különösen, ha a hiba nem javítható ki, a kötelezett a hiba kijavítását nem vállalja, vagy a hiba kijavítása rövid idő alatt értékcsökkenés és a jogosult érdekeinek sérelme nélkül nem lehetséges -, a jogosult elállhat a szerződéstől.

Június 1 től módósulnak a szabályok a szavatosság és a jótállás kapcsán,pl. nem haladéktalanul kell értesíteni az eladót, hanem 2 hónap áll rendelkezésre,
bízonyitási teher is változik etc

bausan

világesze # 2003.02.07. 19:28

'A Ptk. a szavatossági jogok között sorolja fel a cserén túl az elállási jogot.'

Két Lotti!

Megfogadtam a tanácsod, levelet fogalmazok.

Keresgettem a cd jogtárban, de nem találtam meg az elállási jogot, amit mondtál. Megmondanád hogyan keressem (kulcsszavak, esetleg tv/rendelet száma)?

Jól jönne, mert bele tudnám venni a levélbe.

Mivel a gépet cég vette, nem vagyok fogyasztó (ezt többen is mondták, és sikeresen meg is találtam a jogtárban :((( ).

'Én azért megpróbálkoznék a tulajdonossal beszélni.'
Elég kis bolt, szerintem a tulajdonossal beszéltem már 3x.

Még1x kösz

Két Lotti # 2003.02.07. 12:38

Írj az eladónak egy komoly hangú levelet.  A Ptk. a szavatossági jogok között sorolja fel a cserén túl az elállási jogot.  Persze neked kell bizonyítani, hogy a vételhez fűződő érdeket megszűnt.  Mondjuk ez talán biztos, ha már a második gép is ilyen rossz (ide egy sz betűvel kezdődő szót akartam írni, de öncenzuráztam).

Szóval, az elállás azt jelenti, hogy az eredeti állapotot kell visszaállítani, magyarul a pénzed jön vissza.  Ha nem mennek bele, akkor lehet őket perelni.  Ez kapásból a vételár 6%-a illeték, illetve a szakértői díj, ami egy pár tízezer forint azért szokott lenni.

Én azért megpróbálkoznék a tulajdonossal beszélni.

világesze # 2003.02.07. 12:29

Sziasztok, segítségeteket szeretném kérni.
Kis cégem (bt) vett egy még kisebb digitális fényképezogépet.

Annyi a hibája, hogy alkalmanként (nem tudok rájönni, mitol függ) nem tölti le a képeket.  Mondjuk 60 képbol a 14-nél azt mondja, hogy '46 images errorr', és annyi. Ezt van olyan képsorozat, amikor produkálja, van, amikor nem. Tehát ha egy képsorozatnál hibát jelez, akkor biztos, hogy nem fogja letölteni a fotókat, nem 'javul meg'. Ha viszont egyszer letölt egy képsorozatot, akkor letölti hármszor is gond nélkül.

Visszavittem az eladóhoz, aki megnézte, kipróbálta, 'jé télleg nem muködik', és adott egy másikat (csak gépet). (Erre persze már nem emlékszik, ami ellentmond annak az állításnak, hogy ebbol a modellbol még senki sem hozott vissza egyet sem, tehát elméletileg én vagyok az egyedüli. A bolt sem nagy forgalmú, tehát el sem felejt egy-két hét alatt).

Használtam egy darabig az új gépet, az is produkálta a hibát. Megint visszavittem, az eladó adott egy teljes új szettet (gép+kábel+programok). Na, ez is eloadja a hibát.

Az eladón nem láttam túl nagy hajlandóságot a dolog orvoslására (pénzvisszafizetés), azt mondta, vizsgáltassuk ki, meg biztos, hogy bennem van a hiba, meg a számítógép ÖSSZEVíRUSOZTA A FÉNYKÉPEZOGÉPET (elméletileg is lehetetlen majdnem elröhögtem magamat), stb.
Azt látom, hogy próbál nyomasztani, meg finoman bunkóskodni, hogy elmenjen a dologtól a kedvem, de akkor sem fog.

Felhívtam a fogyasztóvédelmet, ahol megmondták, hogy csak magánemberrel foglalkoznak, mert a bt nem fogyasztó. Azt is mondták, hogy ilyenkor az eladót be kell perelni, igazságügyi szakértot a bíróság megbízza egy vizsgálattal, az megmondja, hogy rossz a gép (mert az), stb.

Mit tanácsoltok?
Mennyi az igazságügyi szakérto, és a bírósági eljárás díja?
Nem egy drága gép, de nagyon idegesít, hogy hibás TERVEZÉSU/GYÁRTÁSÚ gépeket adtak el nekem (és adnak el másnak is folyamatosan). Ha háromból három produkálja a hibát, akkor biztos, hogy százezerbol százezer is.

Köszönöm