Ezt így felfogtam. Köszönet mindenkinek.
Világesze, akinek problémája akadt a jog útvesztõiben
Ezt így felfogtam. Köszönet mindenkinek.
Sziasztok!
Eddig csak nézegettem, hogy mit írtok, és örülök neki a, hogy előkerült az ártatlanság vélelme. Ez ugyanis a bűntetőeljárás sarkalatos elve már vagy 100 éve, és ma is annak kéne lennie. Ebből az elvből - sok minden mellet persze - az is következik, hogy a vádlott nem kötelezhető arra, hogy ártatlanságát bizonyítsa. Ha akarja, hallgat - néha hallgatni arany-, ha akarja védekezik, és mint tudjuk úgy, ahogy akar, mert ő akár hazdhat is saját védelmében.
Persze azt is érdemes itt megjegyezni, hogy az elvek nagyon szépek és jók, de hát nem mindíg érvényesülnek a bűntetőeljárás során. A gyakorlat nagyon sokszor mást mutat, főleg Magyarországon. Persze ez messzire vezetne a témánktól,tény hogy elsődlegesen a bűntetőeljárásban a vádlónak kell bizonyítania.
De álljon itt a hallgatásra vonatkozóan a hivatalos szöveg is: a vádlott (terhelt) nem köteles vallomást tenni, a vallomástételt bármikor megtagadhatja, viszont ha nem hallgat, bármi, amit mond, felhasználható ellene bizonyítékként. Ha a vallomástételt a vádlott megtagadja, figyelmeztetni kell arra, hogy az eljárás lefolytatását ez nem akadályozza, de a védekezésnek erről a módjáról lemond. Ezek a bűnetőeljárás egésze folyamán érvényesülnek, és úgy gondolom, hogy az az adott eset határozza meg a védekezés racionális módját is. Ahogy korábban írtam, hallgatni néha bizony arany.
Dr.Süti
Megbeszéled a barátoddal, hogy megviccelitek egy másik barátotokat azzal, hogy rablótámadást mímeltek vele. Álarcban odaugrasz a barátod elé, rákiabálsz, hogy ide a pénzt... ebben a pillanatban elfognak.
Mire mennél a hallgatással?
Én érthetően árnyaltam az előbb. Első bekezdés elmélet, második gyakorlat.
Nick Name
Miért jelentené a hallgatás, hogy a vádlott elfogadja a bizonyítékokat. Ha hallgat, akkor úgy védekezik, hogy hallgat. Egyébként is az a lényeg, hogy a bíróság elfogadja-e a bizonyítékot. Nem a vádlottnak kell azt elfogadni. A büntető eljárásban az ártatlanság vélelméből ( vagy ahogy az egyszeri töri tanár mondja, az ártatlanság védelméből) kiindulva a vádlónak kell bizonyítani a vádlott bűnösségét. Polgári perben ár árnyaltabb a helyzet.
attika
Ha egyetemen kérdezik, csak azt válaszolhatod, hogy lényegében egyetlen esetben fordul meg a bizonyítási teher:
becsületsértés és rágalmazás esetén a vádlottnak kell bizonyítania - ha a valóság bizonyításának egyéb feltételei fennállnak - hogy az általa állított tény valós, és ebben az esetben mentesül a felősség alól.
A tényleges helyzet ezzel szemben az, hogy amennyiben - bármilyen ügyben - a vádló fel tud állítani egy koherens bizonyítékrendszert, a vádlott kénytelen védekezni azzal szemben, mert hallgatása esetén elfogadja azt.
Nick Name
Üdv mindenkinek!
Arról már nagyjából kiokosítottatok, hogy mi is számít bizonyítéknak, és mi nem.
Most felmerült bennem mégegy kérdés:
Kinek kell bizonyítania az állítását egy eljárásban?
Úgy tudom, hogy nagyrészt a vádlónak. De van néhány kivételes eset, hogy a vádlottnak kell bizonyítania az ártatlanságát, nem? (Vagy ezt csak álmodtam?)
Hogy van ez? Mondjátok már meg plíz, csak úgy nagy vonalakban.
Köszi
Ui: Lassan Jogi Fórum helyett Jogi Egyetemnek hívom ezt a fórumot...

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02