bankszámla - Hol "kell" nyitni?

drcsomos@enternet.hu # 2003.03.12. 14:44

Kedves Mazzli!

A munkáltató elviekben nem szabhatná meg azt, hogy melyik banknél nyitott bankszámlára  utalja át a fizetését, mivel mind a munkabér átutlásához, mind pedig ahhoz, hogy hová utalják az Ön írásbeli hozzájárulása kell. Azonban két ok miatt teszi nagyon sok munkáltató ezt, ami Ön számára is megfontolandó ok - különösem a második-. Ha egy bankhoz utalja át az összes munkavállaló fizetését a munkáltató akkor a bérszámfejtőknek és számviteleseknek kevesebb a munkájuk, mert a Bankkal kötött szerződés alapján egy gyüjtő számára utalják a munkabreket és a bank, a havi bérfeladások után, rakja azt át az egyéni számlákra. A második ok, hogy kevesebb lesz a banki költség levonás az átutalások után, mivel az egy összegben történik, ezért az Ön munkavállaló által átutalt fizetése sem fog csökkenni az átutalási költséggel, illetve azt nem kell (esetleg) a munkáltatónak pótolnia. A legtöbb munkavállaló ezt így csinálja. Kérheti, hogy az Ön fizetését utalják át más számlára, de ehhez meg a költségek Ön általi átvállalása esetén köteles csak a munkáltató.
Lehetne ezt elegánsabban is kivitelezni, de a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben - sajnos - a munkáltatók vannak erőfölényben.
Üdvözlettel:

Lili

Lili

mazzli # 2003.03.08. 12:51

A problémám a következő:megszabhatja-e a munkáltató a munkavállalónak, hogy melyik bank, melyik fiókjában nyisson lakossági folyószámlát? Ugyanis a munkabért átutalással fizetnék. A helyzet azonban az, hogy nekem már van számlám, ám a munkáltató arra nem hajlandó utalni, ugyanis a számla nem az általa meghatározott banknál, ill. bankfiókban van.Tehát nem igazán tudom, mi tévő legyek. A munkáltató javasolta, hogy nyissak meg a megadott fiókban egy új számlát, és onnan utaljam havonta a fizetésemet a saját, már meglévő számlámra. Ám én nem igazán szeretnék új számlát nyitni, sem pedig utalgatni,ugyanis az általuk javasolt bankfiók a lakóhelyemtől távol van, és az átutalás is külön költséget jelentene. A kérdés tehát röviden: kötelezhet-e a munkáltató mindezek tükrében arra, hogy új számlát nyissak, ill. megszabhatja-e a számlavezető fiókot?
A segítséget előre is köszönöm  

Mazzli