Önkormányzati mulasztás - fele tulajdonjog


Feherne Toth Magdoln # 2003.10.17. 08:31

Sziasztok!
Megjelent a cikk a Budapesti Napban augusztus 11-én. A téma úgy tűnik igencsak forró lehet, mert SENKI nem jelentkezett segítségnyújtási szándékkal sem nálam, sem az újságírónőnél. Nagyon kérem azokat a sorstársakat, akik a cikket elolvasva érintve érzik magukat, írjanak. Talán együtt többre jutunk.
Üdvözlettel:
Fehérné Tóth Magdolna

Budapesti Nap A HÍR, AMELY RÓLAM SZÓL 2003.augusztus 11., hétfő

IV. kerület Megáll az ész!

Egy válás, amiben az önkormányzat is vétkes

Hat évig húzódó válás – ez a procedúra van Fehérné Tóth Magdolna háta mögött, aki 1997-ben nyújtotta
be keresetét, majd idén júniusban sikerült megszereznie a bírósági végzést, amely részítélettel kimondta a válást.

A huzavona, mint oly sok más család esetében, náluk is a lakás miatt történt. Az asszonnyal éppen a 10. házassági évfordulójuk napján beszélgetett tudósítónk. 1993-ban azonban a házasságkötésen kívül még egy nagy esemény következett be a család életében: a IV. kerületi önkormányzat ebben az évben kínálta fel Tóth Magdolnának káposztásmegyeri bérlakását megvételre. A család elfogadta az ajánlatot, és megvették a lakást, amit az asszony nevére írattak. Négy évvel később azonban már nem tűnt számára olyan rózsásnak a helyzet: férjével megromlott a viszonya, és beadta a válókeresetet. Fehérné állítása szerint a férfi korábban nem akart tulajdont szerezni a lakásból, a családjogi törvények azonban másképpen rendelkeznek az efféle esetekről. Mivel pedig a férfi nem írt lemondó nyilatkozatot, a törvény szerint követelhette a lakásból neki járó tulajdoni hányadot.
Tóth Magdolna története eddig a pontig mindössze egy megromlott házasság kronológiája. Ezen a ponton azonban az asszony felvetette az önkormányzat felelősségét, amit mind az első, mind a másodfokú bíróság ítéletének indoklása is alátámaszt. A kerületvezetés nevében eljáró vagyonkezelő ugyanis az önkormányzati lakások eladásakor nem vizsgálta meg a vevők családi helyzetét. Azoknak a nevére küldték ki a lakásokat felkínáló iratokat, akik nyilvántartásukban korábban bérlőként szerepeltek, és a későbbi vevők családi helyzetét nem vizsgálták. A másodfokú bíróság ítéletében szereplő indoklás szerint mulasztás történt az önkormányzat nevében eljáró vagyonkezelő részéről, amikor az adásvételi szerződés megkötésekor a férj írásbeli nyilatkozatát nem szerezték be. Az önkormányzatnál azonban 1993-ban az eladásoknál alkalmazott útmutatás szerint erre nem volt szükség.
Egy évtized elteltével viszont, amikor kezd kiderülni, hogy az akkoriban még házasságban élők közül néhányan már nem viselik el egymást, ez az eljárási rend problémákat okozhat. A felelősség azonban – a jogászok szerint – nem hárítható teljes egészében az önkormányzatra, ezért a kerületvezetés ellenében nem is érdemes perrel próbálkozni. A mulasztás ugyanis mindössze annyit jelent, hogy akkor nem segítették lakóikat azzal, hogy eszükbe juttassák: egy későbbi huzavona esetére jó volna házassági szerződést vagy más nyilatkozatot beszerezni az önkormányzati lakások új tulajdonosainak házastársaitól is.
Fehérné előtt az elkövetkező három hónapban három út áll nyitva: eladja a lakását a bírósági szakértő által megállapított – az asszony szerint irreálisan magas – közel 10 millió forintos áron, és kifizeti a férjét. Akkor azonban két gyermekével együtt neki is mennie kell.
Megpróbálhat más módot találni arra, hogy kiegyenlítse házastársa követelését, de mint legrosszabb lehetőség, a lakás lakott állapotban történő elárverezése is a feje fölött lebeg.

A cikk közepén a két hasáb fele méretében kép, mely két épülő házat ábrázol, alatta az alábbi szöveg:
Az 1988-ban épült lakás szakértő által meghatározott ára a környék új lakásainak árával vetekszik.


Magdi.mama

Feherne Toth Magdoln # 2003.08.05. 07:33

Kedves Galiba!
Köszönöm segitö szándékát, mail-ben megkeresem.
Valószinü, lehetnek hasonló - még lappangó - esetek akár más kerületekben is, ha a lakások értékesítésénél ugyanezt a gyakorlatot folytatták.
Magdi


Magdi.mama

galiba # 2003.08.04. 13:03

Kedves Fehérné Tóth Magdolna!
szeretném megkérdezni, melyik kerületben van a lakás, melyről szó van?
Magam egy újságnál dolgozom, érdekelne az eset, de hogy beszélni lehessen a dologról, tudni kellene, melyik kerületben van a történés. Atzt hiszem, a névjegy fülben szerepel az email címem, kérem, hogy keressen megt, illetve a fórumon válaszoljon a kérdésere.


galiba

Feherne Toth Magdoln # 2003.07.16. 09:32

Sziasztok!
Végre, több mint 6 év után 2003.06.20-án részitélettel elváltam.
Elég nehéz volt a bironövel megértetni, hogy egyik pénzintézet sem foglalkozik velem jogerös váloperi végzés nélkül.
Azért sok érdekes momentum történt még a tárgyaláson:

  • A bironö csak ugy volt hajlando hozzájárulni a közös megegyezéses váláshoz, ha lemondok a férjem terhére 6 évre visszamenölegesen megállapított lakásrezsi rá esö részének kamatárol. (700.000.-Ft kamata nem kis összeg, még ha a középértéket vesszük is.) Ezt a biroság megteheti?

A férjem a tárgyaláson már azzal fenyegetözött, hogy hétfötöl visszaköltözik. Ez viszont nem tett volna jot egészségileg sem neki, sem a lányomnak.

  • A tárgyalás napján tudtam meg, hogy az általa megrongált tv és fagyasztó ellenértékét nem kérhetem, mert irásban hazudta, hogy az elköltözésekor semmit nem rongált meg és nem vitt el több tárgyat mint ami öt megilleti. A rongálást valoban csak hárman láttuk a két gyerekemmel, a szomszédok a zajokat hallhatták.

Annak idején garázdaság miatt feljelentettem a rendörségen. A kihallgatási jegyzökönyvböl nekem nem küldtek példányt, mert szerintük nem meritette ki a tette a garázdaságot.
Öt még az égiek is segitik: a rendörség ez év elején selejtezte az 1997-es aktákat.
Bármerre indulok, falba ütközök.  

  • A bironö nem volt hajlando engedélyezni másik szakértöt, neki maximálisan megfelel a 9,7 millio Ft-os hozam alapu értékbecslés, hiába vittem két másik értékbecslést, nem fogadta el. Az egyik kétféle megközelitéssel 7 a másik 7,1 millio Ft-ot jelölt meg forgalmi értékként. Tehát: másodfokra kényszerit.
  • A lakással kapcsolatban halasztást kértünk (max.6 honap, ha letelt, uj beadvánnyal folytathatjuk), ha sikerülne eladni az lenne az optimális (de: 9,7 millioért nem tolonganak az érdeklödök), mert nem kellene veszödni az igencsak sokba kerülö felujitással; ha a kedves volt férjem végre belátná hogy ez az összeg irreális és végre hajlandoságot mutatna a megegyezésre, bankkölcsön igénybevételével megvásárolnám töle a tulajdonrészét (max. 7,5 millios ár figyelembe vételével); a legrosszabb ami jöhet: árverés utján történö értékesités lakottan (két már felnött gyermekemmel lakjuk)- a bironö ezt kilátásba is helyezte.
  • - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Felkerestem az Önkormányzat jegyzöjének jogi tanácsadoját is.
Szerinte nekem kellett volna kérnem, hogy a férjem szerepeljen a bérleti szerzödésen, és a törvény nem tudása nem mentesit.
Nos: ha tudtam volna hogy nekem friss házasnak kell kérnem (lehetöség, kötelesség? szabadon választott?)hogy szerepelhessen a bérleti szerzödésemen (nem kérhettem volna mert nem akartam, de ö sem akarta volna), akkor most nem fájna a fejem, mert azonnal irásban lemondattam volna minden jogárol és igényéröl.
Amikor a lakásokat felkinálták megvételre, csak azokat keresték meg, akik nevére a bérleti szerzödés szolt, vagy bérlötársként szerepeltek rajta.
Az értékesités során azokrol hogy szereztek tudomást - mint az én esetemben -, akik a törvény erejénél fogva lettek bérlötársak, de a lakásbérleti szerzödésen -akármiért - nincsenek feltüntetve?
Nincs itt véletlenül joghézag?
Ha mégis van, akkor nekem nem is az Önkormányzatnál, hanem a jogalkotóknál kell keresnem a kártéritési igényemhez a megoldást? Hol találok olyan forumot ahol érdemben foglalkoznak a problémámmal?
A továbbiakban is kérem a segitségeteket.
Köszönettel:  Magdi


Magdi.mama

Béres-Deák Attila # 2003.05.05. 17:42

Ha megbeszéltem vele jelentkezem.


attika

Feherne Toth Magdoln # 2003.05.05. 13:05

Béres-Deák Attila írta - 2003.04.24 19:26
Kedves Magdolna!
Ha küldessz az emilemre egy elérhetőségi címet vagy telefont, megpróbállak egy ügyvédhez beajánlani!
(bdadam13@axelero.hu)

Kedves Attila!
Köszönöm már a lehetöséget is. Irtam Neked levelet, megadtam az elérhetöségemet; most már csak az ügyvéd is akarja...
Magdi


Magdi.mama

Feherne Toth Magdoln # 2003.05.05. 13:00

black írta - 2003.04.24 15:10
Kedves Magdolna!
Tanácsot nem tudok adni én is sorra kapom a pofonokat az élettöl és az ügyvédektöl. Az utolsó ügyvéd azt mondta, hogy száz éve nem látott ilyen naiv emberkét mint én. Elmondta, hogy igazam van, mellettem áll a jog de ez senkit nem érdekel. Föleg nem a bíróságot! A bíróság oda dönt ahol kisebb az ellenálás. Csak biztatni akarlak, ne add fel, én sem teszem. Továbbra is hiszem, hogy gyöz az igazság!
Sok szerencsét neked.

Köszönöm a biztatást, hasonlo kitartást kivánok Neked is, amig az igazság gyöz!

Magdi


Magdi.mama

Béres-Deák Attila # 2003.04.24. 17:26

Kedves Magdolna!
Ha küldessz az emilemre egy elérhetőségi címet vagy telefont, megpróbállak egy ügyvédhez beajánlani!
(bdadam13@axelero.hu)


attika

black # 2003.04.24. 13:10

Kedves Magdolna!
Tanácsot nem tudok adni én is sorra kapom a pofonokat az élettöl és az ügyvédektöl. Az utolsó ügyvéd azt mondta, hogy száz éve nem látott ilyen naiv emberkét mint én. Elmondta, hogy igazam van, mellettem áll a jog de ez senkit nem érdekel. Föleg nem a bíróságot! A bíróság oda dönt ahol kisebb az ellenálás. Csak biztatni akarlak, ne add fel, én sem teszem. Továbbra is hiszem, hogy gyöz az igazság!
Sok szerencsét neked.


Blacky

Feherne Toth Magdoln # 2003.04.24. 10:22

Sziasztok!
Aki ért hozzá, kérem, segítsen!
1988.márciusában költöztem két gyermekemmel (fiú és lány) elvált, egyedülálló anyaként tanácsi kiutalású bérlakásba. Egy normális egy éves együttélés után házasságot kötöttem élettársammal 1993.augusztusában. Összel az Önkormányzat levélben értesített, hogy a lakásom megvásárolható. Szeptemberben felkerestem az Önkormányzat Lakásigazgatási Irodáját, ahol a házassági anyakönyvi kivonat bemutatásával értesítettem öket a nevem megváltozásáról. Kaptam tölük egy pecsétes papírt, melyen feltüntették a régi és az új nevemet, címemet, a névváltozás okát. ('Értesítés', tárgy: névváltozás átvezetése a nyilvántartáson  Kelte: 1993.09.22.)
Ezzel felkerestem a kerületi Épületgondnokság KFT-t, ahol a lakásbérleti szerzödésen a 2-es pontban szereplö sorban ('Bérlö; /bérlötársak/')
a régi férjezett nevemröl az új férjezett nevemre átírták az adataimat.
Bérlötársként a férjemet nem tüntették fel. A kerületi Polgármesteri Hivatal megbízásából eljáró Kft. a vételi ajánlatot csak azoknak a nevére küldte ki, akik a bérleti szerzödésen szerepelnek.
Férjemmel akkor volt az elsö vitánk:
a lakásomat a nevelt gyermekei nevére akarta, hogy megvegyük, és nem részletre, hanem egy összegben. Végül abban állapodtunk meg egy szomszédunk jelenlétében, hogy a lakásomat közös törlesztéssel (bankkölcsön, KST kölcsön, fizetési elöleg, családi és baráti kölcsön segítségével - mivel nem rendelkeztünk semmilyen tartalékkal) az én nevemre vesszük meg, a férjem nem is akart tulajdonjogot szerezni, bár ez a tény egy ilyen családi megbeszélésen nem szokott ilyen 'hivatalos' megfogalmazásban elhangzani. A vételi szándéknyilatkozatot 1993.december 10-én, az adásvételi szerzödést 1994.január 06-án a férjem és a lányom társaságában írtam alá.
Házasságunk sajnos 1997.év elején megromlott, nem értettünk egyet a gyermeknevelésben, rosszul türtem az agresszivitását stb. 1997.03.18-án reggel a visszatérés szándéka nélkül elköltözött, de elözö este a fiam tv-jének képernyöjét kalapáccsal törte be, a 6 fiókos fagyasztószekrényünk hátoldalán lévö csöveket fogóval szétvágta, lányom tv-jét kidobta a szobájából az étkezöbe, a mikróba fém evöeszközöket rakott. Csak azokat a tárgyakat  tette tönkre, amelyeket együtt vettünk. Másnap a gyermekeim iskolájának tanácsára három helyen jelentettem fel: a rendörségen garázdaság, a gyámhatóságon kiskorú (lányom nem volt 17 éves) veszélyeztetése, az Önkormányzatnál kényszer-kijelentés céljából. Gyakorlatilag semmi nem történt részükröl..
Jó nevü ügyvédhez tanácsoltak a válás és a vagyonmegosztás lebonyolítására.
1997.szeptemberében ért az elsö pofon:
megtudtam, hogy az 1993.december 31-ig érvényes törvények szerint a házastárs
a törvény erejénél fogva bérlötársi jogviszonyt szerez. Az elsöfokú Bíróság

  • miért? - a lakás tulajdonjogának csak a harmadát ítélte meg részére, mindkettönk fellebbezésére a másodfokú Bíróság ezt módosította 50-50 %-ra, az indoklásban kiemelve az Önkormányzat mulasztását, ugyanis nem kértek a férjemtöl lemondó nyilatkozatot az elövásárlási jogáról.

Belegondoltam abba, ha annak idején engedek neki és a gyerekeim nevére vesszük meg a lakást, ugyanúgy nem kértek volna lemondó nyilatkozatot töle, hiszen nem szerepel sem a kiutaló, sem a bérleti szerzödésen - akkor most a gyerekeimmel állna perben?
Jelenleg még mindig folyik a per közöttünk, kéri a tulajdonjogának a megváltását pénzben. A Bíróság igazságügyi ingatlan-szakértöt jelölt ki a lakás forgalmi értékének megállapítására. A megállapított forgalmi érték (9,7 millió) nem csak szerintem eltúlzottan magas egy harmadik emeleti 2+fél szobás loggiás, étkezös, linoleum, szönyegpadlo, fürdöben a csempe hiányos stb. (64+5 négyzetméter), 160 lakásos 1986-ban épült házban, a lakás majdnem eredeti állapotú, a szakértö szerint 'teljes szakipari felújításra szorul'. Ráadásul úgy hozta ki ezt az összeget, mintha a lakás kiadható lenne 124.400 Ft-ért havonta, amelyböl különbözö értékeket vont le, szorzott 11-el, stb.
A környéken több eladó lakást hirdetnek, teljesen felújítva, új beépített konyhával, tele extrával irányárként 10,3-ért, de közvetlenül mellettünk a téren elsö emeleten irányár 9,8.
Kénytelen voltam vállalni, hogy a férjemmel közösen eladjuk, mert ö ragaszkodik a szakértö által meghatározott összeg feléhez - melyböl le kell vonni az ö tulajdoni részére esö, de általam kifizetett rezsit, amely jelenleg 680.000 Ft kamatok nélkül.
Amennyiben nem tudunk megállapodásra jutni 60 napon belül (következö tárgyalás junius 20-án), a bírónö képes rá, és elárverezteti a fejünk felöl.
Rohangálok össze-vissza nullás igazolások beszerzéséért, a hitelképességem bizonyítása sem egyszerü, mert bármelyik Bank jön ki, röhögögörcsöt kap a lakás állapota és a hozzá kapcsolt szakértöi forgalmi ár hallatán, tehát nem leszek hitelképes erre az összegre, pedig a gyerekeimmel
úgy döntöttünk, hogy inkább zsíroskenyeret eszünk évekig, de valahogy kölcsönt veszünk fel és kifizetjük a férjemet.
Ki tudja megmondani:

  • perelhetem-e az Önkormányzatot a mulasztásával okozott károm miatt
  • kérhetek-e nem vagyoni kártérítést az

egészségromlásunk okán

  • egyáltalán: létezik-e ügyvéd, aki vállalná a képviseletemet

(Írtam levelet a TV Ablak címü müsorba, február 14-e óta nem válaszoltak; írtam a Jogi Fórum Ügyfél keres ügyvédet rovatába is, de ök sem válaszoltak március 14-e óta; 4 idösebb ügyvéddel beszéltem, szépen szólva: leráztak.)
Bocs, hogy kissé hosszú lett a levelem, de már lassan regényt lehetne írni erröl
a több mint hat évröl és a számtalan megaláztatásról is.
Borzasztóan kétségbeesett idöszakot élek,a leírtak alapján - gondolom - nem kell ragoznom.
Várom segítö leveleiteket.


Magdi.mama