En ragaszkodnék mindenhez. A 30 nap az naptári nap. A szabadságoddal a munkáltatód rendelkezik, de ha nem adja ki, akkor pénzben meg kell váltania (távolléti díj).
Ragaszkodhatok-e a 30 napos felmondási idő letöltéséhez? - Munkáltató akar felmondani.
attika: ide el tudod küldeni az idevágó passzusokat: kkf@freemail.hu
Köszönöm mégegyszer a segítséget mindenkinek.
Én egyébként békében akarok elvállni tőlük. Még ha valóban nem is tudják megindokolni a felmondást, hacsak úgy nem, hogy az új munkaerő olcsóbb, ezért gazdaságosabb, a táppénz miatti 15 napos időszakhoz nem ragaszkodom, viszont ahhoz igen, hogyha már így alakult, akkor azon időszak alatt, (reméljük a 30 nap felmondási idő elég lesz :-)) amíg az új helyemet keresem, valami jövedelmem azért legyen.
Tehát akkor 30 nap kötelező (9 hónapot voltam ott), fizetés teljes. Tényleg, a 30 az munkanap, vagy naptári nap???
Ugye az időarányosan megillettő szabimat is kivehetem ezidő alatt? (Egész évre 20 nap, akkor 18 hétre 7 nap, ugye?)
Köszönettel,
Laci
A legalább 30 nap felmondási idő kötelező, és munkáltatói rendes felmondás esetén esetén ennek felére köteles felmenteni a munkavégzés alól, úgy hogy a felmentési idő felével te rendelkezel, tekintet nélkül a munkáltató bármilyen érdekére, azaz, nem kell előre bejelentende, akár naponként is kiveheted. A teljes felmentési időre távolléti díj jár, ami normál havi bér esetén gyakorlatilag a normál bérednek felel meg.
Egyébként rendes felmondással a munkáltató csak a tv-ben megengedett indokokkal élhet, kíváncsi vagyok a te esetedben mi lenne az indok, mert a betegséged miatti távollétre nem hivatkozhat. A pozíció se szűnt meg, és probléma se volt a munkáddal. Így szerintem esélyes, hogy a rendes felmondás jogellenes lesz.
Ja, ha titkos, akkor nem megy!
attika
Ha csak 4 hétig voltál táppénzen akkor nem 30 hanem csak 15 nap védelem alatt állsz. A felmondási idő nem 30, hanem leglább 30 nap. A tényleges időtartam attól függ, hogy hány évet dolgoztál a minkáltatónál. Elküldöm a vonatkozó jogszabályhelyet a magán emiledre. Abból megtudod a pontos választ.
attika
Mégegy kérdés:
Ha kérhető a 30 nap letöltése, akkor ugye a munkáltató köteles ennek felére a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. Erre az időszakra jár-e vmilyen jövedelem a munkavállalónak?
Köszönöm!
A szituáció, amihez a segítségüket kérném:
Betegségem miatt, ami átmenetileg képtelenné tett munkavégzésre, a munkáltatóm meg akarja szüntetni rendes felmondással a munkaviszonyomat, mert rajtam kívül csak a főnököm tudja ellátni a feldatomat, de neki természetesen más dolgokra kell koncentrálnia, ezért találtak vkit helyettem, aki elvégzi a munkám, és ráadásul kevesebb pénzért. 4 hétig voltam táppénzen, de hétfőtől ismét munkaképes vagyok.
Én már elég jól körüljártam ezt a témát, csak egy valami nem derült ki a számomra: ha a munkáltató mond fel rendes felmondással, (amit ugye egyébként is csak akkor tehetne, ha már 30 napja ismét munkaképes vagyok) akkor én ragaszkodhatom-e a 30 nap felmondási idő letöltéséhez, és a szabadságomat kivehetem-e erre az időre? Ha nem, akkor tanácsukat, kommentárjaikat is szívesen venném az ügyemben.
Köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02