Ha az ügyvéd az elkövetö.... - Mit tehetek, ha nem vizeti vissza a kölcsönt?


károsult # 2003.06.19. 20:21

Ha már elkezdtem ezt a topicot, megírom az új fejleményeket: én nem gondoltam volna, de ma biztos helyről hallottuk, hogy kb. 200 milliós csalásról van szó /erre én már csak a csalás szót tudom használni/ és a többiek közül sokan tettek már feljelentést, úgyhogy mi is megtesszük...bár sokkal előrébb nem vagyunk.

károsult # 2003.06.19. 06:51

Bocs, de felhozom mégegyszer a témát, hátha tudja valaki a választ az előző kérdésemre.
Köszi előre is...

károsult # 2003.06.14. 10:13

Kedves Lili!

Köszönöm a hozzászólást. Nem szerzödés van, hanem egy megállapodás, ami tartalmazza a kölcsön kért összeget és a visszafizetés határidejét. Remélem ez ugyanolyan jó. /vagy mégsem?/

A feljelentéssel kapcsolatosan:
sajnos semmi bizonyítékunk egyenlöre nincsen arra, hogy másokkal is megtette, nem ismerünk senkit közülük. Viszont több forrásból is hallottuk, pl. attól az ügyvédtől, akit ő kijelölt maga helyett üzleti ügyei intézésére addig, amíg fel nem épül. Persze ö semmit nem csinál, csak azt mndja, hogy ezeket az ügyeket nem lehet érdemben addig tárgyalni, amíg gyógykezelés alatt áll.
Van-e valami lehetöségünk arra, hogy megtudjuk, hogy adtak-e be mások is pert ellene a bíróságon? A polgári irodán meg lehet ilyesmit kérdezni és válaszolhatnak rá?

Lili01 # 2003.06.12. 15:28

Kedves Károsult!

Sajnálom, hogy nem jutott el Önhöz korábbi válaszom, úgy látszik valamilyen beállítási hiba miatt 'elszállt'. Az a véleményem, hogy aki csal, sikkaszt, legyen az jogász vagy nem jogász feleni kell tetteiért. Remélem van szerződés a tartozásról, mert akkor fizetési meghagyást kell az illetékes bíróságra beadni a követelése megfizetésére, ha az jogerős lesz és mégsem fizet az ügyvéd akkor végrehajtást kell indítani a még megmaradt vagyona ellen, illetve ha véelemezni lehet, hogy fedezetelvonási szándékkal adta el ingatlanát stb. akkor ezek a szerződések is megtámadhatóka főleg, ha családon belüli fiktívek.
Amennyiben pedig megáll az üzletszerűség (az több személy megtévesztévesztése stb. és a szándékosság is valószínűsíthető javaslom a rendőrségi feljelentést is.)

Üdvözlettel:

Lili

károsult írta - 2003.06.4 9:57
Mit tehetek, ha az ügyvéd nem fizeti vissza a kölcsönt? /több millió/. Egyenlöre 'gyógykezelés alatt áll', nem elérhetö;. Nem én vagyok az egyedüli károsult, vannak még jó néhányan. Úgy tünik kimentette a vagyonát is. 2 hónapja eladta a házát. /ez nem támadható meg, mint a vagyon rosszhiszemü; kimentése?/ Végülis ott járunk, hogy beadjuk a bíróságra, de ha nincs vagyona, nincs min behajtani, akkor mi lehet a vége? Éli világát, mintha mi sem történt volna? Mi lesz ilyenkor a tartozással? Börtönbe zárhatják? Az ügyvédek azt mondják, hogy a pert azt meg lehet nyerni biztosan, mert minden papír megvan hozzá, de nem lesz min behajtani. Mit tehetek? Mik a kilátások?


Lili

the big cat # 2003.06.11. 13:39

Nem ez nem kibúvó. A közjegyzői okiratba foglalt tartozáselismerés közvetelenül végrehajtható, ezért a hitelezőnek nagyon előnyös. Ezért azonban valószínűleg valamit kér.

Egyébként ha ennyi embert átvert, talán mégis érdemes lenne együtt megpróbálni, talán mégis megállna a csalás.

károsult # 2003.06.11. 13:00

Igen, köszi, talán kezdem érteni...mármint a jog szempontjából. Bár - mivel sok mindenkivel megcsinálta ezt - szerintem simán minösülhetne csalásnak, de ezt valóban nehéz bebizonyítani. Persze csak utólag tudjuk, hogy sok mindenkinek tartozik...késő bánat.
Állítólag azt 'üzente' az ügyvédjével, hogy egy kisebb összegről - a tartozás egy részéről - hajlandó közjegyző előtt aláírni. Ennek mi értelme? csak egy újabb kibúvó?

the big cat # 2003.06.10. 17:10

Nem, ha valaki nem tud fizetni, az önmagában nem bűncselekmény.

károsult # 2003.06.10. 15:46

Kedves 'big cat'!
Most akkor lassan azt sikerül megértenem a hozzászólásaidból, hogy ez önmagában tulajdonképpen nem is büncselekmény. Kölcsönkért, nem adja vissza/nem tudja visszaadni - ez önmagában nem büntetendö.
Végrehajtható, ha van min...
Jól értem? Semmi más szankciót nem von maga után?
Netalántán még praktizálhat is, ha 'meggyógyult'?

Nóra! Köszi, írok emilt.

Szatmári Nóra (törölt felhasználó) # 2003.06.09. 22:29

Kedves 'károsult'!

Én is egyike vagyok az 'Engem átvert egy ügyvéd' csapatnak. Mára persze már tagja vagyok az 'Engem átvert 2 ügyvéd' csapatnak is. Szivesen megosztanám veled mit tehetsz és mit nem, de nem ezen a fórumon, mert itt teljesen felesleges koptatni a billentyűzetet.
Keress meg mailben: nora.sz@freemail.hu

udv, Nora

the big cat # 2003.06.09. 18:06

Bocs, ne haragudj, összekevertem a témákat. Van itt egy pár ilyen átvert egy ügyvéd téma, és azokban a letétet sikkasztotta el.

Ha kölcsönt kapott, és azt nem fizeti vissza, akkor nincs esély a sikkasztás megállípítására sajnos. ha találsz ügyvédet, aki elvállaja az ügyet, kérdezd meg, hogy csalásárt nem tehetnétek-e feljelentést.

A helyzet az, hogyha a vagyonát mind elidegenítette, akkor csak egy esély marad, hogy bebizonyítsátok, hogy azt azért tette, hogy a kölcsön visszafizetését ellehetetlenítse. Bár mivel a kölcsön valószínűleg nem volt jelzáloggal, vagy más módon biztosítva, ezért elég bonyolult lenne az ilyesmi bizonyítása, itt is sokat segytene, ha büntetőeljárásban elítélnék csalásért.

De ha ezt nem sikerül bizonyítani, ott a hamis vád kockázata - ennek kiküszöbölésére inkább ismeretlen tettes ellen tegyetek feljelentést formailag, ha egyáltalán érdemes.

Sajnos ha nincs pénze, vagyona, akkor nincs mit végrehajtani. A legtöbb amit tehettek egy sikeres végrehajtható ítélet után, hogy egyrészt tiltatjátok a jövedelméből a részleteket, másrészt időnként újra megpróbáltok végrehajtatni, hiszen elképzelhető, hogy akár csak időlegesen is szerez valami vagyont.

De nagyon bonyolult és hosszadalmas lesz mindenképpen.

károsult # 2003.06.09. 17:49

Mit értesz azalatt, hogy feljelentést tettem-e sikkasztás miatt?
Az a baj, hogy elég járatlan vagyok...
Végülis írtam már, hogy nem az én pénzem volt, nem én adtam kölcsön, hanem a nagyszüleim. Szeretnék nekik segíteni, de nehéz, mert most kétségbeesésükben mennek a maguk feje után, nem is tudom hogyan segítsek, ők meg alig kérdeznek valamit az ügyvédtől, sok mindennel nincsenek tisztában.
Tehát: védte őket egy ügyben, jó kapcsolat alakult ki, megnyerték a pert, kölcsönkért tőlük, Õk pedig adtak. Egy ideig fizette is a kamatokat, majd eltünt, gyógykezelés...stb. Egy megállapodás van, aminek a határideje már rég lejárt.
Hol kellene feljelenteni? A rendőrségen? Örülnek, hogy végre találtak egy ügyvédet, aki hajlandó beadni a pert a bíróságra - azt hiszem pénteken megtörtént. Ezen kívül másként is fel kellene jelenteni? Mit értesz azalatt, hogy a büntető eljárás sikeres lenne és mit jelent, hogy sajátjaként rendelkezett vele? Az nem elég, hogy nem fizette vissza a pénzt a megállapodásban leírt határidőre, azóta pedig elérhetetlenné vált ?/A megbízott jogi képviselője mondta, hogy pénz az nincs./

Jaj, tudom, hogy sok a kérdés, de ha van időd nagyon örülnék bármilyen infónak.
Most azon töprengek, hogy én is elmegyek egy ügyvédhez egy tanácsadás erejéig, csak valahol szörnyű, hogy a másiknak is fizetnek egy halom pénzt és még mindig alig tudunk valamit.

the big cat # 2003.06.09. 14:21

Ha itt bűncselekmény lenne, akkor ez nem lopás, hanem sikkasztás lenne, de ahhoz be kellene bizonyítani, hogy a sajátjaként rendelkezett vele.

Tényleg feljelentést tettél sikkasztás miatt? Ha ugyanis a büntetőeljárás sikeres lenne, akkor ott esetleg lehetne polgárjogi igényt is érvényesíteni, és megtámadni a jogügyletelket amivel a vagyonát elidegenítette, azzal, hogy színlelt jogügyletek, és egyetlen céljuk, a követelés kielégítése fedezetének elvonása volt. De rögös út lesz ez is két ügyvéd ellen.

károsult # 2003.06.09. 11:31

Köszönöm, hogy válaszoltál.

Bevallom én azt nem értem, hogy miben más ez, mint egy lopás? Vagy azért sem szoktak senkit börtönbe zárni? Valahogy olyan most ez számomra, mintha az derülne ki, hogy neki ezért nem is kell a törvény szerint bünhődnie. Mert ha tegyük fel lelépett ezekkel a pénzekkel, akkor már arra sincs szüksége, hogy munkája, saját nevén vagyona, ingatlana..stb legyen, hisz a megélhetése biztosítva van hosszú évekre. Tehát nincs miből tiltani sem./egyenlőre nem tudom mi történt a pénzekkel/ Valahogy itt már nem is csak a konkrét ügyet szeretném kivesézni, hanem a jogot nem értem.
Tudtok segíteni, hogy is van ez?

the big cat # 2003.06.09. 11:20

A többség, aki itt válaszolgat, ahogy én érzem nem ügyvéd. Itt egyszerűen csak arról van szó, hogy ha valakinek nincs végrehajtahtó vagyona, akkor nincs miből a tartozást behajtani.

A jövedelemletiltás az egyetlen módszer.

károsult # 2003.06.09. 07:47

Újra én...
Látom senki nem szól hozzá. Közben itt utánaolvastam és valószínüleg tényleg egymást védik...és inkább senki nem szól. Ez szomorú, mert én azt hiszem inkább ki kellene vetnie magából az ügyvédeknek az ilyeneket...

No akkor csak egy kérdés egyszerüen a jogra koncentrálva, feljtsük el, hogy ügyvéd vagy nem.
Ha valakitől kölcsönkérek nagyobb összeget.. de megadni nem tudom.... vagyonom nincs, akkor csak annyi, hogy utána törlesztenem kell a jövedelmemböl, ha egyáltalán van?
Ez tényleg így müködik?
Légyszi legalább erre válaszoljatok!

károsult # 2003.06.04. 13:30

Látom még semmi válasz....
Akkor még néhány adalék, mert reggel nagyon siettem. Elöször is tulajdonképpen nem rólam van szó, csak utálom az úgy kezdödö történeteket a neten, hogy valamelyik ismerösöm...
Nagyon közeli családtagom. Persze, hülyeség volt kölcsönadni, de volt egy közös per, amit megnyertek, nagyon megbízott az ügyvédben. Úgy tünt nagyon fontos neki a pénz, ök meg odaadták életük során összespórolt pénzüket./idös emberek/Persze nagy a kétségbeesés, indulatok, siránkozás, kikészülés....stb. ök akarják intézni a dolgokat, de már nagyon nehéz nekik...de beleszólni sem lehet. Ezért kérdezem itt a hozzáértöket.
Lehet, hogy a pénz tényleg elveszett/nem tudom hogy fogják feldolgozni/. A bíróságon is ezt a felvilágosítást kapták. De tényleg így van? lehet ezt csinálni? A férje is jogász, biztos, hogy minden kiskaput ismerve mindent kimentettek. De lehet ezt büntetlenül csinálni? Másokat piti lopásokért leültetnek, de ö pedig megúszhatja? Nem fenyegeti a börtön?
Semmit nem lehet tenni, csak elindítani a pert és várni?

károsult # 2003.06.04. 07:57

Mit tehetek, ha az ügyvéd nem fizeti vissza a kölcsönt? /több millió/. Egyenlöre 'gyógykezelés alatt áll', nem elérhetö;. Nem én vagyok az egyedüli károsult, vannak még jó néhányan. Úgy tünik kimentette a vagyonát is. 2 hónapja eladta a házát. /ez nem támadható meg, mint a vagyon rosszhiszemü; kimentése?/ Végülis ott járunk, hogy beadjuk a bíróságra, de ha nincs vagyona, nincs min behajtani, akkor mi lehet a vége? Éli világát, mintha mi sem történt volna? Mi lesz ilyenkor a tartozással? Börtönbe zárhatják? Az ügyvédek azt mondják, hogy a pert azt meg lehet nyerni biztosan, mert minden papír megvan hozzá, de nem lesz min behajtani. Mit tehetek? Mik a kilátások?