Kedves Antitelentum!
Az elévülés 5 év, de minden eljárási cselekmény azt megszakítja. A fizetési felszólítás, a végrehajtási cselekmény mind megszakító tényező. A tényleges elévülési időt ezért nagyon nehéz kiszámolni. Az elévülés megszakadását követően az elévülés újból kezdődik. Tehát ebben az esetben a legutolsó eljárási cseleménytől számítódik a legutolsó aktuális elévülési idő.
Végreható fizetési felszólításának dátuma illetve kézhezvétel dátuma + 5 év stb.
Vagyonmegosztási szerződést lehet kötni az lehet érévnyes és hatályos, de a szerződés keltének a végrehajtás megkzdését megelőzően legalább 1/2 évvel korábbinak kell lennie. Ezt a vagyonmegosztási szerződést ki kell egészítenie egy teleles ingó leltárnak. Ezt a szerződést el kell juttani a végrehajtás elrendelő bíróásgnak és a végrehajtónak is azzal a kérelemmel, hogy kérik ezen vagyontárgyak végrehajtás alóli mentesítését. A bíróság döntése lesz a mérvadó, hogy elfogadja- e a szerződést és a bejelentést vagy sem. Ha APEH indítja a végrehajtást, akkor nincs külön bírósági eljárás, ezért az APEH illetékes osztályának kell megküldeni intézkedés és tudomásulvétel érdekében a szerződést a végrehajtón kívül. A végrehajtóval érdemes személyesen vagy telefonon beszélni, hiszen ő az ügygazda. Ebben az esetben az APEH minősíti a szerződést, remélhetőleg elfogadja és akkor nincs gond.
Sajnálom, hogy eddig Önnek nem válaszoltam, de meleg is van, munka is van. Kérem, hogy intézkedjenek minél előbb, még a végrehajtó további eljárását megelőzően. Az elvülési napokat pedig iratok ismerete nélkül csak Ön tudja kiszámítani.
Üdvözlettel:
Lili
Antitalentum írta - 2003.07.25 20:15
„Vártam válaszát nagyon - hiába.
Ezek után sem tudom elévül-e valaha egy ilyen ügy, vagy sem?
Számít-e a vagyonmegosztási nyilatkozat, vagy sem?
Evvel kapcsolatban felmerült bennem, hogy milyen alapon lehet színlelt szerzodésnek nyilvánítani egy vagyonmegosztási nyilatkozatot?
A nyilatkozat és a szerződés nem különül el egymástól?
És az utolsó kényes kérdésem az lenne, hogy hogy lehet az, hogy két ügyvéd egybehangzóan az ellenkezőjét javasolja annak, amit Ön?
Félreértés ne essék, én segítséget szeretnék kapni, nem indulatokat szítani!
Üdvözlettel:”
Lili