Zajártalmak - Közelünkben nagy zajjal járó építkezés zajlik

zsuga # 2003.07.29. 07:31

Kedves Angel!

Részben igaza van az előttem szólónak. Az építekezés megkezdésekor az építőnek meg kell kérni a megengedett zajhatár értéket, ha ezt az építési engedélyben konkrétan nem írják elő. Ma már egy belvárosi építkezésen a 17.00 óra utáni munkavégzés nem megengetett, kivéve ha a jegyzők erre külön engedélyt nem ad, de este tuti nem megengedett.
Nézd meg nem-e keletekezett a lakásodban bármilyen kár (repedés, por, stb). A kár igényt én egyből benyújtanám az önkormányzathoz, ja előtte azért késztítsél felvételeket.
Ezeket mind tapasztalaból írom.

zsuga

Leiterjakab # 2003.07.28. 18:16

Kedves Angel!

A te esetedben birtokháborítás történik, de ezt nem biztos, hogy a jegyző is így látja. A bírósági gyakorlatban általában az a szabály, hogy nagyvárosi környezetben való építkezésnél több a 'megengedett': ez azt jelenti, hogy egy építkezés esetében természetes, hogy az bizonyos mértékű zajjal jár. De persze ez nem jelentheti azt, hogy korlátok nélkül.
 Szerintem
először a helyi önkrmányzat jegyzőjét kellene megkeresned, birtokháborításra való hivatkozással. Persze, ha az építkezést mondjuk egy nagy vállalat vagy pláne az önkormányzat által megbízott egyéb személy végzi akkor nincs sok esélyed. Sok jóval nem bíztathatlak.
Mellettunk is már hónapok óta folyik egy építkezés(reggel 7- este 8-ig.) :((

Leiterjakab

angel # 2003.07.28. 10:28

Sziasztok!
Egy belvárosi bérházban lakom. Közvetlenül szemközt már több mint egy éve egy nagy zajjal és porral járó építkezés folyik. Reggel hattól este tízig folyik a munka, éjjel pedig sokszor ébredünk kamionok vagy más egyéb tevékenység zajára. Már telefonon és személyesen is megkerestem az építkezés vezetőjét, de nem történt semmi változás. Kérdésem az lenne, hogy meddig vagyok köteles elviselni ezt a zajártalmat, védi-e a nyugalmamat valamilyen törvény? Tudom, hogy az ilyen munkálatok zajjal járnak, de nem lehet-e kötelezni őket arra, hogy pl. egy 8-20 óráig tartó intervallumban dolgozzanak, ill. hogy szombat-vasárnap tartsanak szünetet. Kihez fordulhatnék az ügyben?

angel