Maradhatok vagy nem?

Leiterjakab # 2003.08.05. 15:58

Amíg nem vált el és amíg nem rendezték a vagyon kérdését addig mindenképpen maradhat, hiszen közös tulajdon esetében a tulajdonostársaknak egyaránt joga van a dolog birtoklásához és használatához, azaz ebben az esetben a lakásban lakáshoz. Ha mégis már a jogvitát(válópert) megelözöen elmenne otthonról, úgy mindenképpen joga van ahhoz is, hogy újra a lakásba lépjen. Ha nem engednék meg ezt akkor birtokháborítás miatt az önkormányzati jegyzöhöz fordulhat. Más kérdés persze, hogy ilyen elmérgesedett viszony esetén, nehéz egy fedél alatt lakni.
Ha esetleg nem válnak el, akkor is kérheti a bíróságtól
1. a lakás természetbeni megosztását, azaz a bíróság kijelöli ki melyik szobát használhatja lakásban, bár ez nem a legjobb megoldás;
2. Kérheti azt is, hogy a bíróság adja az Ön vagy a felesége kizárólagos tulajdonába a lakást úgy, hogy aki a határozat folytán  egyedüli tulajdonossá válik az köteles kifizeni a másikat az öt megilletö tulajdoni hányadért.
3. Kérheti azt is, hogy a bíróság rendelje el a lakás értékesítését és a befolyt vételár felosztását a tulajdonostársak (Ön és felesége) között.Ebben az esetben az értékesítésre bírósági árverés során kerül sor.
A közös tulajdont azonban a bíróság az ön kérelmétöl eltéröen is megszüntetheti, de nem alkalmazhat olyan megszüntetési módot, amely ellen mind Ön, Mind felesége tiltakoznának.

Ha elválnak akkor természetesen már nem érdemes még egy pert indítani elötte, így a vagyon kérdése rendezhetö a válóperben is.

Leiterjakab

mloa # 2003.08.05. 13:35

Kérem segitsenek a problémám megoldásában.Fiatal koromban is éreztem a MELEGSÉG vonzatát.De azért meg nősültem.Harminc év házasság.Örökös bujkállás,hazudozás.Elég volt feladtam magam.25-26 évesek a gyerekek.Meg indult a harc ellenem.Elakarnak küldeni a lakásból.A lakás közös nejem és az én nevemen van.Még nem váltunk el ügyvédnél sem voltam.Szeretném meg kérdezni hogy maradhatok e a lakásban ha jogvita kerekedik.Nincs hova menni.Nény szoba van igy mindenki elvonul a maga birodalmába.A lakást nem akarják eladni hogy osztozzunk.De ha elmennék övék maradjon minden?Hová merre nem tudom!Tudom hogy sokan megvetnek de vállalom.Tudnak e ebben az ügyben segiteni.Köszönöm.

mloa