BKV bliccelés büntetés

Körte__ # 2013.03.17. 17:02

Sziasztok!

Egy éve megbüntettek a metrón, mert még nem kaptam új matricát a diákomra. Azóta nem érkezett semmi felszólítás. Esélyes, hogy elévül vagy okosabb lenne bemenni és befizetni? (igaz, nem szívesen fizetnék érte)

Előre is köszi a tanácsot!

kea4 # 2012.12.20. 23:40

Gondolom, dokumentált, hogy mikor hagytad el / lopták el az igazolványodat, nyilván az ezt követő időpontokbeli büntetések megkérdőjelezhetők, meg lehet nézni az aláírást, nyilván nem lesz azonos...

Üdv:
KEA.

esmi21 # 2012.12.09. 12:39

Sziasztok, nekem is lenne egy problémám.

CSütörtökön megbüntetett egy ellenőr a Nyugatinál, mert 2 napja már lejárt a diákbérletem. Jogos volt, nem is problémáztam, még aznap este vettem egy bérletet, és másnap mentem be az Akácfába befizetni a 2000 Ft-ot.
Ott közölte velem nem túl kedvesen egy nő, h nekem már több évre visszamenőleg kifizetetlen bünnticskkjeim vannak. Engem életemben most büntettek meg először, de már hagytam el/ loptak el tőlem 2 diákot is meg egy személyit. Ezt próbáltam neki elmondani, de csak ennyit tett, h a kezembe nyomott egy Méltányossági Kérelmet, hogy töltsem ki, és majd 30 napon belül választ kapok. Van vkinek ilyen tapasztalata, h mennyire alaposan vizsgálják ki az ilyenfajta ügyeket? Van rendőrségi papírom, illetve az iskolától is próbálok szerezni olyan igazolást, ami leírja, h mikor igényeltem az új diákokat.
Ennél többet tudok még csinálni?
Több, mint 100 ezer Ft bírságom van elméletileg olyan buszokról, amikről még csak nem is hallottam, nemhogy utaztam volna rajtuk. Mennyi az esély, h mégse adnak nekem igazat?
Köszönöm előre is a válaszokat!

gerbera317 # 2012.11.18. 19:35

Kenderice,
Létezik felmutatós bérlet is, de az csaknem háromszorosába kerül a névre szólónak. A családi bérlet - ha lenne - is ilyen lenne. A bérletet hiába csak 1 ember tudja egyszerre használni, egy négytagú család akkor is többször venne vele igénybe szolgáltatást, mint egyetlen ember. A felmutatós bérlet ára - ami valószínűleg statisztikai tényeken nyugszik - ezért drágább, és az általad hőn áhított családi bérlet sem állna meg a névre szóló bérlet áránál.

Ezredes,
Érvénytelen bérlettel vettél igénybe szolgáltatást, te tettél panaszt, és még te kiáltasz méltányosságért? Elképesztő hozzáállás...

Véleményem # 2012.11.16. 00:10

A bérlet névre szóló, legalábbis amikor nekem volt akkor még az volt. Ha most is így van, akkor egy bérlet egy emberé, nem mindenkié a családban.

Kenderice # 2012.11.15. 22:53

Azt kellene már elérni végre, hogy a bérletet ne csak egy ember tudja használni, hanem pl. a család bármely tagja (ha egyszer már korlátlan számú utazásra jogosít).
Ugyanis egyszerre csak egy személynél lehet a bérlet, nem?

Véleményem # 2012.11.15. 21:55

ezredes09

Nincs értelme, további panasznak, az elsőnek se volt semmi értelme. Ez egy kemény rendszer, ilyen az élet, nincs méltányosság akármennyire is szeretnéd. Sajnos fizetni kell mert jogos a büntetés, a mértékét meg vitathatod kevesebb nem lesz...

ezredes09 # 2012.11.15. 10:14

Sziasztok!

Nem tudom, h jó helyre írok-e, de hátha tud vki segíteni.

A kálváriám májusban kezdődött, munkába menet az 54-es buszon "elkapott" az ellenőr. Volt felnőtt bérletem, de bérletigazolványom nem... Először nem is értettem, h mi a problémája. Néhány nappal később elintéztem a papírokat, majd mentem volna befizetni. Ott mondta a kedves munkatársl, h egy(!) nappal kicsúsztam a határidőből. Azt hiszem az okozta az eltérést, h én munkanappal, ők pedig sima nappal számoltak.
Mondtam, h van (és volt is) érvényes bérletem, a 2000 Ft is méltánytalan (miközben mennyien bliccelnek akár "nyilvánosan is"), de azt befizetem, h ne legyen huzavona. Mondta, h már nem tehetem.
Elkértem az elérhetőségeket, hol lehetne panaszt tenni. Le is írtam nekik a panaszom. Erre tegnap kaptam kézhez a levelet, h 15-ig (azaz máig) fizessem be a 16000 Ft-t, különben ez meg az lesz...
E miatt 16000? Amúgy nem évül el a dolog x hónap után? Méltányosság nincs már sehol?

Szerintetek van kiút, van értelme újabb panaszt tenni, beperelni őket vagy egyéb ötlet?

Köszi előre is!

lawcitrom # 2012.09.17. 13:53

Istenem, pedig olyan kedvesen leírták már korábban és semmi eredménye.

BKV utazási feltételek 3.2. pont 1. azaz első mondata: "Az arckép nélküli bérlet kivételével a bérletek csak a bérletigazolvány és az adott időszakra érvényes bérletszelvény együttes használatával jogosítanak utazásra."

Azt hiszem a szerződéses feltételek elfogadásra kerültek, ha igénybe vetted a "szolgáltatást".

De a bevezető 1. pont (1) bek. is erről szól: "Mindazoknak, akik a BKK Zrt. által megrendelt személyszállítási közszolgáltatások bármelyikét igénybe kívánják venni, - ha a Díjszabás másként nem rendelkezik - felszállás előtt rendelkezniük kell érvényesíthető és az adott járatra felhasználható jeggyel, érvényes bérlettel, utazási igazolvánnyal, illetve a díjmentességet igazoló okmánnyal."

Személyi sehol, de halotti akv kivonatot sem kérnek.

Kezdő jogászként (is) de hallgatóként (is) előfordulhatott már a könyvben, füzetben, órán: a nemtudás nem érv.

C a s a b l a n c a # 2012.09.17. 12:44

Szegeden nem kell bérletigazolvány.

Nyilván az adott közlekedési társaság helyi szabályozása az irányadó.

Az eljárási díj tulajdonképpen egy alacsony összegű pótdíj, amit azért kaptál, mert ebben a formában nem voltál jogosult az utazásra. Szerintem méltányos az összeg...

Jhering # 2012.09.15. 22:35

Textilhall,

kérdeztem valamit,s úgy látom, te is szeretsz még annak előtte (félre)reagálni, hogy elolvasnál rendesen egy szöveget.

Nem az volt a kérdés, hogy a bérletigazolvány szükséges-e, hanem az, hogy felesleges-e? Nem azt írtam, hogy elégséges a személyi, hanem azt, hogy egyébként az lenne.
Ezért érdemben nem is tudok reagálni te és Gabicsek hozzászólására.

A kötekedést és a rosszindulatú kioktatást pedig nem szeretem, s nincs is időm az ilyen jellegű hozzászólásokkal foglalkozni. Pontosan olyan stílusban válaszoltam Gabicsek hozzászólására, ahogyan azt ő is tette.

Az írásomban egyébként nem a bérletigazolvány állt a középpontban, hanem az eljárási díj.

Textilhal # 2012.09.15. 20:38

Jhering.

Valóban van a személyi igazolványnak száma, azonban a bérletszelvényre nem azt kell ráírni. Ha azt kellene, akkor a kitöltendő üres sáv fölött nem az szerepelne, hogy "Bérletigazolvány száma", hanem az, hogy "Személyi igazolvány száma". Kapd csak elő a bérletszelvényt és nézd meg. Mellesleg érdemes lenne átolvasnod a bérletszelvény hátoldalán lévő tájékoztatót is, abból kiderül minden, ami miatt itt (alaptalan) kifogást emelsz. Az pedig, hogy valaki leírja neked a valós tényeket és hogy a kifogásod mi okból megalapozatlan, te pedig magas lóról kikéred magadnak...nos ettől nem lesz igazad. De a stílusodon van még mit csiszolni. (Gabicsek, ne vedd ezt rossz néven, nyilván meg tudod védeni magad nélkülem is, de ez kikívánkozott.)

Kedves Jehring, Tisztelt Jogvégzett Kolléga: át kell nézni az utazási feltételeket, mielőtt új bérlettípusra váltasz, ennyi a titok. Ja és érdemes lenne visszalapoznod az egyetemi tananyagban a jogalap nélküli gazdagodás témaköréhez is...

véső (törölt felhasználó) # 2012.09.15. 14:35

Fontos tudnivalók az utazáshoz...
3.2 Bérletek
Az arckép nélküli bérlet kivételével a bérletek csak a bérletigazolvány és az adott időszakra érvényes bérletszelvény együttes használatával jogosítanak utazásra. A teljes árú bérletekhez általános bérletigazolványt, vagy a Volánbusz Zrt. által kiállított VOLÁN-BKSZ igazolványt, a nyugdíjasok által váltható bérletekhez nyugdíjas-bérletigazolványt, a kisgyerekeseknek szóló bérlethez kisgyerekes bérletigazolványt kell kiváltani a pénztárakban a Díjszabásban meghatározott bérletigazolvány-kiállítási díj ellenében. A tanulóknak az érvényes diákigazolványuk mellett kell elhelyezniük a tanuló bérletszelvényt.

Véleményem # 2012.09.15. 14:15

Úgy gondolom, hogy itt nem Gabicseknek kell elgondolkodnia hanem neked...
Mindenki más meg tud felelni ennek a követelménynek, nem értem, hogy te miért akadsz fent ilyen egyszerű és egyértelmű dolgon.

Jhering # 2012.09.15. 14:09

A személyi igazolványnak ugyanúgy van egy száma, amit rá lehetne írni a bérletigazolványra (a diákhoz hasonlóan).

Gondolkodj, légyszi, mielőtt írsz feleslegesen.

Gabicsek # 2012.09.15. 07:57

A bérletet bármikor lehetne egymást közt cserélgetni, ha nem tartozna hozzá egy fényképes igazolvány. Annak ugyanis van egy száma, amit a bérletre rá kell írni. Ez a lényege annak az igazolványnak.
Tehát jogos a kétezres dolog, ezért jobb, ha befizeted, mert csak növeled az összeget, ha nem teszed. Mivel nincs igazad, semmire sem mész, bármit csinálsz.

K. István # 2012.09.14. 22:40

Jhering,

Nem tudom, hogy most hogy van Budapesten, de gondolom a dolgok nem sokat változtak. Régen azért kellett a fényképes igazolvány is, mert volt rajta egy szám, amit rá kellett írni a bérletre, ezzel is megakadályozandó, hogy átruházható legyen. Azt hiszem, hogy ha ennek valaki nem tett eleget, akkor ez a hiányosság is akár büntethető (volt).

Amennyiben a dolgok nem változtak, szerintem nem sokat tehetsz. Lehet, hogy ez a bérletpénztárakban vagy a BKV honlapján is fel van tüntetve. Sőt még az igazolvány lejártára is figyelni kell, mert volt, akit amiatt büntettek meg.

Véleményem # 2012.09.14. 21:30

Jhering

Jogász létedre elég érdekes a hozzá állásod a dolgokhoz. Az hogy te nem tartod korrektnek az eljárást, az nem jogi kérdés. Ha elő van írva hogy a felnőtt bérlethez kell egy másik igazolványt is kiváltani és csak úgy érvényes a bérleted, akkor ezt kell elfogadni. Ezen nem tudsz változtatni, nem tudsz ezen úrrá lenni hiába vagy jogász, meg hiába váltottad ki egész életedben a bérletet.

Ha az ellenőr korrekt és jó fej akkor elnézi ezt neked, apró hiba... De ő pechedre úgy járt el ahogy kötelessége, ez ellen jogilag nem tudsz fellépni.

Kérdésedre válasz:
Szerintem semmilyen jogi eszköz nincs. Majd ha nagy leszel egyszer talán beleszólhatsz a jogalkotók által létrehozott jogszabályokba. Addig tűrnöd kell, mert te hiába vagy jogász felül írni nem tudsz semmit.
Nem javaslom a be nem fizetést.

Jhering # 2012.09.14. 20:25

Sziasztok!

Amióta Budapesten élek (hét éve), minden alkalommal megveszem hónapról-hónapra a bérletemet.

Most végeztem el a jogi egyetemet, ezért nem tudtam még, hogy a felnőtt bérlet megváltása mellett ki kell váltani egy fényképes igazolványt is.

A mai napon naivan ülök a buszon, érkeznek az ellenőrök (közterületisekkel), s az egyik ellenőr-hölgy kéri a jegyemet.
Felmutatom neki a felnőtt-bérletemet, mire ő kéri az igazolványomat. Odaadom neki a személyi igazolványomat, erre ő kéri ezt a piszlicsáré bkv-igazolványt. Mondtam neki, hogy ilyenről még nem is hallottam.

Erre sunyi módon mondja, hogy akkor felírja nekem, hogyan kell mennem az Akácfa-utcához, s ott mit kell csinálnom. Persze, akkorra már a személyim nála volt... A végén pedig visszaadja az igazolványomat, de meglepetésemre elkezdi tölteni a sárga csekket is.
Kérdezem, hogy mit tölt most ki, már elnézést? Erre, hogy be kell majd fizetnem ott valami kétezer forint eljárási díjat.
Őszintén szólva, nem bírtam magammal, s elkezdtem vele fennhangon beszélni, hogy hogyan képzeli ezt, s szégyellje magát, hogy kifizettet velem ilyen sunyi módon kétezer forintot, miközben megváltottam a bérletemet, (mögötte pedig ott vannak visszamenőlegesen a többi bérletek is)! Így szálltam le a Blaha Lujza téren, kb. az egész busz és a megálló engem nézett. (Persze, kulturáltan fogalmaztam azért, nem átkoztam a hölgyet.)

Kérdésem:

szerintetek milyen jogi eszközt lehet bevetni az ilyen jellegű sunyi "eljárási díjakkal" szemben? Meggyőződésem szerint már a bkv-igazolvány is teljesen felesleges, a személyi igazolvány minden tekintetben elegendő lenne a bérlet tulajdonosának azonosításához.

Ez az eljárási díj pedig az elmúlt években divatba jött sunyi, inkorrekt módon történő pénzhez jutás, vagyis a nagybetűs LEHÚZÁS egyik iskolapéldája. Végső soron jogalap nélküli gazdagodásnak minősíteném.

Azon gondolkodom, hogy semmiképpen sem fizetném be ezt az összeget, de késedelembe sem szeretnék esni. Erre mit javasoltok?
Érdemes lenne például letétbe helyezni az összeget annak érdekében, hogy késedelembe esés nélkül tudjak valamilyen jogi procedúrát kezdeményezni?

Természetesen az összeg nagyon pitiáner (bár, kezdő jogászként korántsem elhanyagolható), de a dolognak - számomra - elvi jellege van.

khelga # 2012.08.09. 13:50

Kedves Bliccelők!
A jegyellenőröknek nem kell odaadni a személyigazolványokat. Kérni kérheti hogy add át neki, de csak akkor vagy köteles valóban igazolni a személyedet ha közterületesekkel vannak. Ha egyedül csak simán egy ellenőr szeretne megbüntetni és közterületes nincs vele akkor nevetve elköszönhetsz tőle. Nyílván fenyegetőzni fognak hogy rendőrt kell hívniuk, hát hívjanak, de ha megvárod vele akkor te vagy a hü..e! Egy sima ellenőr nem foghat meg, nem tartóztathat fel hisz nem hivatalos személy, nem igazoltathat csak akkor ha közterületessel van.

favicc # 2012.07.25. 12:40

Sziasztok!
Sajnos elfelejtettem berakni az új bérletemet, meg is büntettek a metróból kifelé jövet. Az ellenőr elkérte a személyimet, felírta az adatokat, visszaadta, majd azt mondta, "köszönöm, végeztünk". Semmilyen csekket, vagy papírt nem kaptam. Sajnos ezzel nem tudtam foglalkozni, mert épp indult a távolsági busz, nem akartam lekésni. Bemutatnám utólag az érvényes bérletemet, de utánanéztem, és az Akácfa utcai ügyintézéshez kellene a csekk is. Mit tudok ilyenkor csinálni? Nem akarom kifizetni a 16000 forintot, vagy még többet, holott volt érvényes bérletem. Köszönöm!

Piton # 2012.07.18. 18:52

A mai napon a (még nincs17éves) fiamat leszállította az ellenőr mert Ő úgy vélte nem DIÁK!!!!!!!Pedig volt diákigazolványa,bérlete,személyi igazolványa.Azt mondta neki ha beviszi az Akácfába az Iskolalátogatási papírt akkor minden rendben lesz DE azért adott 2000 forintról csekket!A gyerek még azon a napon el is intézte de a lóvét be kellett fizetnie!!!!!KÉRDEZNÉM,HOGY EZ IGAZSÁGOS
?????????????????????

Sherlock # 2012.06.15. 13:32

A 2007-es bliccelési bírság nem évült még el?

attól függ hol kaptak el + mikor szakadt meg utoljára.

Ma megbüntettek, de nem írtam alá semmit és nem is kaptam csekket. Csak a nevem és az igazolványszámomat tudja az ellenőr. Így érvényes a büntetés?

aha.

mzhuf # 2012.06.15. 13:22

Üdv!

Ma megbüntettek, de nem írtam alá semmit és nem is kaptam csekket. Csak a nevem és az igazolványszámomat tudja az ellenőr. Így érvényes a büntetés?

narancssárgarépa # 2012.06.13. 11:33

A 2007-es bliccelési bírság nem évült még el?