BKV bliccelés büntetés

Sherlock # 2012.05.15. 09:03

A jogsi is megfelel személyazonosításhoz.

From Afar,

egy ilyen talpraesett, okos gyerek akár a matricáért is lemehetett volna a tanulmányishoz(vagy mi van középsuliban). Szerintem pereld be a bkv-t, abból baj nem lehet... :)

arni101 # 2012.05.27. 09:33

Több bkv tartozásom is van már, annyi lenne a kérdésem, hogy volt e már BÁRKINÉL VALAHA IS KINT BEHAJTÓK A BKV TARTOZÁSA MIATT??

trett # 2012.05.30. 08:36

Üdv,

Megbüntetett az ellenőr, felírta az adataimat, de a lakcímkártyát nem kérte el. Így hová fogják kiküldeni a felszólítást, ha nem fizetem be e büntetést? Az bejelentett lakcímemen ráadásul nem tartózkodik senki, így a levelet sem fogja tudni átvenni senki.

Egyébként azért büntetett meg, mert 1 napja lejárt a hallgatói jodviszonyomat igazoló lap, amit érthetetlen módon nem egész félévre, hanem két hónapra állítanak ki, így kéthavonta be kell menni az irodába, hogy újat állítsanak ki. Ez alapján jogos a büntetés?

Milyen következményei lehetnek, ha nem fizetem be?

Köszönöm a válaszokat!

Sherlock # 2012.05.30. 10:14

Megbüntetett az ellenőr, felírta az adataimat, de a lakcímkártyát nem kérte el. Így hová fogják kiküldeni a felszólítást, ha nem fizetem be e büntetést? Az bejelentett lakcímemen ráadásul nem tartózkodik senki, így a levelet sem fogja tudni átvenni senki.

Akkor milyen címet adtál meg?

Ez alapján jogos a büntetés?

Az.

Milyen következményei lehetnek, ha nem fizetem be?

Majd befizeted később, mikor már háromszor annyi lesz a költségek és a kamat miatt.

trett # 2012.05.30. 10:33

Címet nem adtam meg, csak a nevemet, születési időt, meg édesanyám nevét írta fel.

wers # 2012.05.30. 10:41

Jobb, ha nem várod a felszólítást. csekket kaptál ugye?

trett # 2012.05.30. 10:43

Kaptam csekket, igen, de ha nem fizetem be, nem tudnak hová felszólítást küldeni, mivel címet nem írt fel. Így egy év után elévül a dolog, nem?

trett # 2012.06.05. 06:46

Na, erre most miért nincs válasz? Hol vannak a békávénak aktívan "jobban jársz, ha befizeted" szlogennel bevételt generálók? Hibázott az ellenőr, amikor nem vett fel címet, ilyenkor megy a hallgatás.

ius latratus # 2012.06.05. 07:22

"Hol vannak a békávénak aktívan "jobban jársz, ha befizeted" szlogennel bevételt generálók? Hibázott az ellenőr, amikor nem vett fel címet, ilyenkor megy a hallgatás."

Bizony ám! Te vagy a király! Ezért is hallgatunk itt páran, mert ekkora királlyal még nem találkoztunk.

"Az bejelentett lakcímemen ráadásul nem tartózkodik senki, így a levelet sem fogja tudni átvenni senki."

Látod, erről beszélek. Leborulok nagyságod -s persze hatalmas tudásod- előtt. Felség.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.05. 14:55

Akkor a fizetési meghagyás a bejelentett lakcímről "nem kereste" jelzéssel fog visszaérkezni, jogerős lesz és végrehajtható. A végrehajtó meg majd megkeres. Sőt, különösebb keresés nélkül tudja inkasszálni a számláidat, letiltani a jövedelmedet, foglalni az ingatlanodat, gépjárművedet, repülődet, helikopteredet, vitárlásodat, jachtodat stb.

ritzlf # 2012.06.05. 17:28

Tisztelt Mindenki!

Egy olyan kérdésem lenne, ha Németországban az autópályán lefényképezték gyorshajtásért egy német barátomat, kijött a büntetési tétel, plussz el akarják venni a jogosítványát.
Ha azt mondaná, hogy nem ő vezetett hanem egy külföldi ismerőse jelen esetben én, hogy ne vegyék el a jogsíát akkor a büntetést és a jogosítvány elvételét is átháríthatják-e rám?

Köszönet a Segítségért

Kérdésem lenne, ha valaki tudna segíteni, azt megköszönném!
Németországban, egy jó barátomat gyorshajtás miatt lefényképezték.Kijött a bírság

gerbera317 # 2012.06.05. 22:10

Szerintem jobban jársz, ha befizeted...

hunblake # 2012.06.09. 08:32

Üdvözletem!

Egy barátom -viccen kívül mondom tényleg nem rólam van szó :)- fénymásolni szokta a bérletét. És ma lebukott a Keletinél, felvették az adatait. Mire számíthat? Minek számít ez? Közokirat hamisítás?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Sherlock # 2012.06.09. 10:10

Pénzbüntetésre, magánokirathamisítás.

bagameri93 # 2012.06.09. 13:10

Üdv!

Még áprilisban a 2-es villamoson utaztam, jöttek az ellenőrök, kérték a bérletem, nekem volt bérletem, de a matrica nem volt a hátulján, ezért elkérte a személyim, én ostoba pedig oda is adtam, aztán gyorsan eszméltem és vissza akartam szerezni, úgy hogy kirántom az ellenőr kezéből, ez nem sikerült és ráadásul magához hívta a közterületeseket, hogy én rátámadtam(hozzá sem értem), ezért a közterületesek vették át az ügyet és megbüntettek 32ezer forintra, a csekket azóta sem kaptam meg, mivel a lakcímem nincs feltüntetve a bírságon.Ilyenkor mi a teendő?
Egy örök életre tanultam az esetből, igazából nem érdekelne a dolog ha le tudnám zárni a történetet, de nem tudom és attól tartok h pár év múlva megtalálnak és akkor nem 30e lesz a bünti hanem 100e.....
Az infókat előre is köszönöm!

hunblake # 2012.06.09. 13:12

Be kell mennie majd a rendőrségre, nyilatkoznia kell levélben, vagy, hogy működik ez? Körülbelül mekkora lehet a büntetés mértéke?

Gabicsek # 2012.06.09. 19:27

Nem levélben kell nyilatkoznia. Idézni fogják gyanúsítottként. Legjobb mindent beismerni, megbánni, sírni (ha még nem volt büntetve) Hátha megússza egy ügyészi megrovással.

narancssárgarépa # 2012.06.13. 11:33

A 2007-es bliccelési bírság nem évült még el?

mzhuf # 2012.06.15. 13:22

Üdv!

Ma megbüntettek, de nem írtam alá semmit és nem is kaptam csekket. Csak a nevem és az igazolványszámomat tudja az ellenőr. Így érvényes a büntetés?

Sherlock # 2012.06.15. 13:32

A 2007-es bliccelési bírság nem évült még el?

attól függ hol kaptak el + mikor szakadt meg utoljára.

Ma megbüntettek, de nem írtam alá semmit és nem is kaptam csekket. Csak a nevem és az igazolványszámomat tudja az ellenőr. Így érvényes a büntetés?

aha.

Piton # 2012.07.18. 18:52

A mai napon a (még nincs17éves) fiamat leszállította az ellenőr mert Ő úgy vélte nem DIÁK!!!!!!!Pedig volt diákigazolványa,bérlete,személyi igazolványa.Azt mondta neki ha beviszi az Akácfába az Iskolalátogatási papírt akkor minden rendben lesz DE azért adott 2000 forintról csekket!A gyerek még azon a napon el is intézte de a lóvét be kellett fizetnie!!!!!KÉRDEZNÉM,HOGY EZ IGAZSÁGOS
?????????????????????

favicc # 2012.07.25. 12:40

Sziasztok!
Sajnos elfelejtettem berakni az új bérletemet, meg is büntettek a metróból kifelé jövet. Az ellenőr elkérte a személyimet, felírta az adatokat, visszaadta, majd azt mondta, "köszönöm, végeztünk". Semmilyen csekket, vagy papírt nem kaptam. Sajnos ezzel nem tudtam foglalkozni, mert épp indult a távolsági busz, nem akartam lekésni. Bemutatnám utólag az érvényes bérletemet, de utánanéztem, és az Akácfa utcai ügyintézéshez kellene a csekk is. Mit tudok ilyenkor csinálni? Nem akarom kifizetni a 16000 forintot, vagy még többet, holott volt érvényes bérletem. Köszönöm!

khelga # 2012.08.09. 13:50

Kedves Bliccelők!
A jegyellenőröknek nem kell odaadni a személyigazolványokat. Kérni kérheti hogy add át neki, de csak akkor vagy köteles valóban igazolni a személyedet ha közterületesekkel vannak. Ha egyedül csak simán egy ellenőr szeretne megbüntetni és közterületes nincs vele akkor nevetve elköszönhetsz tőle. Nyílván fenyegetőzni fognak hogy rendőrt kell hívniuk, hát hívjanak, de ha megvárod vele akkor te vagy a hü..e! Egy sima ellenőr nem foghat meg, nem tartóztathat fel hisz nem hivatalos személy, nem igazoltathat csak akkor ha közterületessel van.

Jhering # 2012.09.14. 20:25

Sziasztok!

Amióta Budapesten élek (hét éve), minden alkalommal megveszem hónapról-hónapra a bérletemet.

Most végeztem el a jogi egyetemet, ezért nem tudtam még, hogy a felnőtt bérlet megváltása mellett ki kell váltani egy fényképes igazolványt is.

A mai napon naivan ülök a buszon, érkeznek az ellenőrök (közterületisekkel), s az egyik ellenőr-hölgy kéri a jegyemet.
Felmutatom neki a felnőtt-bérletemet, mire ő kéri az igazolványomat. Odaadom neki a személyi igazolványomat, erre ő kéri ezt a piszlicsáré bkv-igazolványt. Mondtam neki, hogy ilyenről még nem is hallottam.

Erre sunyi módon mondja, hogy akkor felírja nekem, hogyan kell mennem az Akácfa-utcához, s ott mit kell csinálnom. Persze, akkorra már a személyim nála volt... A végén pedig visszaadja az igazolványomat, de meglepetésemre elkezdi tölteni a sárga csekket is.
Kérdezem, hogy mit tölt most ki, már elnézést? Erre, hogy be kell majd fizetnem ott valami kétezer forint eljárási díjat.
Őszintén szólva, nem bírtam magammal, s elkezdtem vele fennhangon beszélni, hogy hogyan képzeli ezt, s szégyellje magát, hogy kifizettet velem ilyen sunyi módon kétezer forintot, miközben megváltottam a bérletemet, (mögötte pedig ott vannak visszamenőlegesen a többi bérletek is)! Így szálltam le a Blaha Lujza téren, kb. az egész busz és a megálló engem nézett. (Persze, kulturáltan fogalmaztam azért, nem átkoztam a hölgyet.)

Kérdésem:

szerintetek milyen jogi eszközt lehet bevetni az ilyen jellegű sunyi "eljárási díjakkal" szemben? Meggyőződésem szerint már a bkv-igazolvány is teljesen felesleges, a személyi igazolvány minden tekintetben elegendő lenne a bérlet tulajdonosának azonosításához.

Ez az eljárási díj pedig az elmúlt években divatba jött sunyi, inkorrekt módon történő pénzhez jutás, vagyis a nagybetűs LEHÚZÁS egyik iskolapéldája. Végső soron jogalap nélküli gazdagodásnak minősíteném.

Azon gondolkodom, hogy semmiképpen sem fizetném be ezt az összeget, de késedelembe sem szeretnék esni. Erre mit javasoltok?
Érdemes lenne például letétbe helyezni az összeget annak érdekében, hogy késedelembe esés nélkül tudjak valamilyen jogi procedúrát kezdeményezni?

Természetesen az összeg nagyon pitiáner (bár, kezdő jogászként korántsem elhanyagolható), de a dolognak - számomra - elvi jellege van.

Véleményem # 2012.09.14. 21:30

Jhering

Jogász létedre elég érdekes a hozzá állásod a dolgokhoz. Az hogy te nem tartod korrektnek az eljárást, az nem jogi kérdés. Ha elő van írva hogy a felnőtt bérlethez kell egy másik igazolványt is kiváltani és csak úgy érvényes a bérleted, akkor ezt kell elfogadni. Ezen nem tudsz változtatni, nem tudsz ezen úrrá lenni hiába vagy jogász, meg hiába váltottad ki egész életedben a bérletet.

Ha az ellenőr korrekt és jó fej akkor elnézi ezt neked, apró hiba... De ő pechedre úgy járt el ahogy kötelessége, ez ellen jogilag nem tudsz fellépni.

Kérdésedre válasz:
Szerintem semmilyen jogi eszköz nincs. Majd ha nagy leszel egyszer talán beleszólhatsz a jogalkotók által létrehozott jogszabályokba. Addig tűrnöd kell, mert te hiába vagy jogász felül írni nem tudsz semmit.
Nem javaslom a be nem fizetést.