BKV bliccelés büntetés

K. István # 2012.09.14. 22:40

Jhering,

Nem tudom, hogy most hogy van Budapesten, de gondolom a dolgok nem sokat változtak. Régen azért kellett a fényképes igazolvány is, mert volt rajta egy szám, amit rá kellett írni a bérletre, ezzel is megakadályozandó, hogy átruházható legyen. Azt hiszem, hogy ha ennek valaki nem tett eleget, akkor ez a hiányosság is akár büntethető (volt).

Amennyiben a dolgok nem változtak, szerintem nem sokat tehetsz. Lehet, hogy ez a bérletpénztárakban vagy a BKV honlapján is fel van tüntetve. Sőt még az igazolvány lejártára is figyelni kell, mert volt, akit amiatt büntettek meg.

Gabicsek # 2012.09.15. 07:57

A bérletet bármikor lehetne egymást közt cserélgetni, ha nem tartozna hozzá egy fényképes igazolvány. Annak ugyanis van egy száma, amit a bérletre rá kell írni. Ez a lényege annak az igazolványnak.
Tehát jogos a kétezres dolog, ezért jobb, ha befizeted, mert csak növeled az összeget, ha nem teszed. Mivel nincs igazad, semmire sem mész, bármit csinálsz.

Jhering # 2012.09.15. 14:09

A személyi igazolványnak ugyanúgy van egy száma, amit rá lehetne írni a bérletigazolványra (a diákhoz hasonlóan).

Gondolkodj, légyszi, mielőtt írsz feleslegesen.

Véleményem # 2012.09.15. 14:15

Úgy gondolom, hogy itt nem Gabicseknek kell elgondolkodnia hanem neked...
Mindenki más meg tud felelni ennek a követelménynek, nem értem, hogy te miért akadsz fent ilyen egyszerű és egyértelmű dolgon.

véső (törölt felhasználó) # 2012.09.15. 14:35

Fontos tudnivalók az utazáshoz...
3.2 Bérletek
Az arckép nélküli bérlet kivételével a bérletek csak a bérletigazolvány és az adott időszakra érvényes bérletszelvény együttes használatával jogosítanak utazásra. A teljes árú bérletekhez általános bérletigazolványt, vagy a Volánbusz Zrt. által kiállított VOLÁN-BKSZ igazolványt, a nyugdíjasok által váltható bérletekhez nyugdíjas-bérletigazolványt, a kisgyerekeseknek szóló bérlethez kisgyerekes bérletigazolványt kell kiváltani a pénztárakban a Díjszabásban meghatározott bérletigazolvány-kiállítási díj ellenében. A tanulóknak az érvényes diákigazolványuk mellett kell elhelyezniük a tanuló bérletszelvényt.

Textilhal # 2012.09.15. 20:38

Jhering.

Valóban van a személyi igazolványnak száma, azonban a bérletszelvényre nem azt kell ráírni. Ha azt kellene, akkor a kitöltendő üres sáv fölött nem az szerepelne, hogy "Bérletigazolvány száma", hanem az, hogy "Személyi igazolvány száma". Kapd csak elő a bérletszelvényt és nézd meg. Mellesleg érdemes lenne átolvasnod a bérletszelvény hátoldalán lévő tájékoztatót is, abból kiderül minden, ami miatt itt (alaptalan) kifogást emelsz. Az pedig, hogy valaki leírja neked a valós tényeket és hogy a kifogásod mi okból megalapozatlan, te pedig magas lóról kikéred magadnak...nos ettől nem lesz igazad. De a stílusodon van még mit csiszolni. (Gabicsek, ne vedd ezt rossz néven, nyilván meg tudod védeni magad nélkülem is, de ez kikívánkozott.)

Kedves Jehring, Tisztelt Jogvégzett Kolléga: át kell nézni az utazási feltételeket, mielőtt új bérlettípusra váltasz, ennyi a titok. Ja és érdemes lenne visszalapoznod az egyetemi tananyagban a jogalap nélküli gazdagodás témaköréhez is...

Jhering # 2012.09.15. 22:35

Textilhall,

kérdeztem valamit,s úgy látom, te is szeretsz még annak előtte (félre)reagálni, hogy elolvasnál rendesen egy szöveget.

Nem az volt a kérdés, hogy a bérletigazolvány szükséges-e, hanem az, hogy felesleges-e? Nem azt írtam, hogy elégséges a személyi, hanem azt, hogy egyébként az lenne.
Ezért érdemben nem is tudok reagálni te és Gabicsek hozzászólására.

A kötekedést és a rosszindulatú kioktatást pedig nem szeretem, s nincs is időm az ilyen jellegű hozzászólásokkal foglalkozni. Pontosan olyan stílusban válaszoltam Gabicsek hozzászólására, ahogyan azt ő is tette.

Az írásomban egyébként nem a bérletigazolvány állt a középpontban, hanem az eljárási díj.

C a s a b l a n c a # 2012.09.17. 12:44

Szegeden nem kell bérletigazolvány.

Nyilván az adott közlekedési társaság helyi szabályozása az irányadó.

Az eljárási díj tulajdonképpen egy alacsony összegű pótdíj, amit azért kaptál, mert ebben a formában nem voltál jogosult az utazásra. Szerintem méltányos az összeg...

lawcitrom # 2012.09.17. 13:53

Istenem, pedig olyan kedvesen leírták már korábban és semmi eredménye.

BKV utazási feltételek 3.2. pont 1. azaz első mondata: "Az arckép nélküli bérlet kivételével a bérletek csak a bérletigazolvány és az adott időszakra érvényes bérletszelvény együttes használatával jogosítanak utazásra."

Azt hiszem a szerződéses feltételek elfogadásra kerültek, ha igénybe vetted a "szolgáltatást".

De a bevezető 1. pont (1) bek. is erről szól: "Mindazoknak, akik a BKK Zrt. által megrendelt személyszállítási közszolgáltatások bármelyikét igénybe kívánják venni, - ha a Díjszabás másként nem rendelkezik - felszállás előtt rendelkezniük kell érvényesíthető és az adott járatra felhasználható jeggyel, érvényes bérlettel, utazási igazolvánnyal, illetve a díjmentességet igazoló okmánnyal."

Személyi sehol, de halotti akv kivonatot sem kérnek.

Kezdő jogászként (is) de hallgatóként (is) előfordulhatott már a könyvben, füzetben, órán: a nemtudás nem érv.

ezredes09 # 2012.11.15. 10:14

Sziasztok!

Nem tudom, h jó helyre írok-e, de hátha tud vki segíteni.

A kálváriám májusban kezdődött, munkába menet az 54-es buszon "elkapott" az ellenőr. Volt felnőtt bérletem, de bérletigazolványom nem... Először nem is értettem, h mi a problémája. Néhány nappal később elintéztem a papírokat, majd mentem volna befizetni. Ott mondta a kedves munkatársl, h egy(!) nappal kicsúsztam a határidőből. Azt hiszem az okozta az eltérést, h én munkanappal, ők pedig sima nappal számoltak.
Mondtam, h van (és volt is) érvényes bérletem, a 2000 Ft is méltánytalan (miközben mennyien bliccelnek akár "nyilvánosan is"), de azt befizetem, h ne legyen huzavona. Mondta, h már nem tehetem.
Elkértem az elérhetőségeket, hol lehetne panaszt tenni. Le is írtam nekik a panaszom. Erre tegnap kaptam kézhez a levelet, h 15-ig (azaz máig) fizessem be a 16000 Ft-t, különben ez meg az lesz...
E miatt 16000? Amúgy nem évül el a dolog x hónap után? Méltányosság nincs már sehol?

Szerintetek van kiút, van értelme újabb panaszt tenni, beperelni őket vagy egyéb ötlet?

Köszi előre is!

Véleményem # 2012.11.15. 21:55

ezredes09

Nincs értelme, további panasznak, az elsőnek se volt semmi értelme. Ez egy kemény rendszer, ilyen az élet, nincs méltányosság akármennyire is szeretnéd. Sajnos fizetni kell mert jogos a büntetés, a mértékét meg vitathatod kevesebb nem lesz...

Kenderice # 2012.11.15. 22:53

Azt kellene már elérni végre, hogy a bérletet ne csak egy ember tudja használni, hanem pl. a család bármely tagja (ha egyszer már korlátlan számú utazásra jogosít).
Ugyanis egyszerre csak egy személynél lehet a bérlet, nem?

Véleményem # 2012.11.16. 00:10

A bérlet névre szóló, legalábbis amikor nekem volt akkor még az volt. Ha most is így van, akkor egy bérlet egy emberé, nem mindenkié a családban.

gerbera317 # 2012.11.18. 19:35

Kenderice,
Létezik felmutatós bérlet is, de az csaknem háromszorosába kerül a névre szólónak. A családi bérlet - ha lenne - is ilyen lenne. A bérletet hiába csak 1 ember tudja egyszerre használni, egy négytagú család akkor is többször venne vele igénybe szolgáltatást, mint egyetlen ember. A felmutatós bérlet ára - ami valószínűleg statisztikai tényeken nyugszik - ezért drágább, és az általad hőn áhított családi bérlet sem állna meg a névre szóló bérlet áránál.

Ezredes,
Érvénytelen bérlettel vettél igénybe szolgáltatást, te tettél panaszt, és még te kiáltasz méltányosságért? Elképesztő hozzáállás...

esmi21 # 2012.12.09. 12:39

Sziasztok, nekem is lenne egy problémám.

CSütörtökön megbüntetett egy ellenőr a Nyugatinál, mert 2 napja már lejárt a diákbérletem. Jogos volt, nem is problémáztam, még aznap este vettem egy bérletet, és másnap mentem be az Akácfába befizetni a 2000 Ft-ot.
Ott közölte velem nem túl kedvesen egy nő, h nekem már több évre visszamenőleg kifizetetlen bünnticskkjeim vannak. Engem életemben most büntettek meg először, de már hagytam el/ loptak el tőlem 2 diákot is meg egy személyit. Ezt próbáltam neki elmondani, de csak ennyit tett, h a kezembe nyomott egy Méltányossági Kérelmet, hogy töltsem ki, és majd 30 napon belül választ kapok. Van vkinek ilyen tapasztalata, h mennyire alaposan vizsgálják ki az ilyenfajta ügyeket? Van rendőrségi papírom, illetve az iskolától is próbálok szerezni olyan igazolást, ami leírja, h mikor igényeltem az új diákokat.
Ennél többet tudok még csinálni?
Több, mint 100 ezer Ft bírságom van elméletileg olyan buszokról, amikről még csak nem is hallottam, nemhogy utaztam volna rajtuk. Mennyi az esély, h mégse adnak nekem igazat?
Köszönöm előre is a válaszokat!

kea4 # 2012.12.20. 23:40

Gondolom, dokumentált, hogy mikor hagytad el / lopták el az igazolványodat, nyilván az ezt követő időpontokbeli büntetések megkérdőjelezhetők, meg lehet nézni az aláírást, nyilván nem lesz azonos...

Üdv:
KEA.

Körte__ # 2013.03.17. 17:02

Sziasztok!

Egy éve megbüntettek a metrón, mert még nem kaptam új matricát a diákomra. Azóta nem érkezett semmi felszólítás. Esélyes, hogy elévül vagy okosabb lenne bemenni és befizetni? (igaz, nem szívesen fizetnék érte)

Előre is köszi a tanácsot!

b.b.kv # 2013.05.17. 00:25

Ma bliccelésért megbüntettek, de csak a személyit kérték: van lehetőségük kinyomozni a lakcímemet?

Véleményem # 2013.05.21. 09:22

b.b.kv

Ki büntetett meg?
Kaptál csekket fizesd be. A lakcím miért kellene?
Attól függ milyen rendszerük van, nem kell túl sokat nyomozni egy lakcímért manapság...

Sherlock # 2013.05.21. 11:13

Nem kell azt nyomozni, a KEKKH fillérekért kiadja.

Hendikepp Tim # 2013.07.26. 09:07

Üdv,
megbüntettek,de az ellenőr csak a személyimet kérte el,lakcímkártyát nem,,lehet h csak hibázott és elfelejtette?Ez nekem jelent valamit,érvényes a büntetés?
Köszi a választ,Legjobbakat!

Sherlock # 2013.07.26. 09:23

A személyi alapján megtudja a címedet, nincs jelentősége.

vokanlu # 2013.09.30. 17:15

Üdv,
Segítséget szeretnék kérni.17 éves diák vagyok. A történet ott kezdődik,hogy 2012 júniusában megbüntettek egy buszon.Az adataimat rögzítették,majd aláírtam a büntetést és nem foglalkoztam vele,nem is jött felszólítás,se semmi.Majd 2012 szeptemberének a végén megint megbüntettek azért mert nem volt nálam a diákom csak személyi. El is kezdtem veszekedni az ellenőrrel de nem tudtam mit tenni.Felvette az adataimat és aláírtam.
Az első óta eltelt kb. másfél év a második óta 1 év és nem küldtek semmit.Én mégis néha izgulok,hogy kiküldik a csekkeket.Lehetséges,hogy elévültek?Van rá esély,hogy még kiküldik vagy fölöslegesen izgulok?Tisztában vagyok vele,hogy hibát követtem el amikor az első büntetésnél nem fizettem be a 2000 forintot és mivel az elsőnél ezt nem tettem meg ezért a másodiknál ez az opció már nem volt lehetséges. A segítséget előre is köszönöm.

Ecneb1234 # 2013.10.18. 11:08

Üdv,
Segítséget szeretnék kérni egy ügyben. Kb 2 éve megbüntettek metróból kifele menet mert nem volt érvényes diákmatricám, viszont abban az évben az lett volna már a harmadik ilyen büntetésem, hogy utólag bemutatom a diákomat, így nem fizettem be. A diákigazolványomról írták le a címemet, amin el van írva, és nem is kaptam azóta egy felszólítást sem (pedig ha nagyon akarták volna gondolom kideríthették volna a címemet). Ma újra megbüntettek, címet nem írtak fel, de ha most bemennék bemutatni érvényes bérletet akkor be kellene fizetnem az előző felgyülemlett tartozást is? Ha jól tudom, 1 év után elévül a büntetés, de így jobban járok, ha kifizetem a teljes büntetést, és egyáltalán nem is megyek be az akácfa utcába?

kheni00 # 2013.10.27. 10:21

Üdv,
olyan problémára keresnék optimális megoldást,hogy a barátnőmmel egy helyen tartózkodtunk,és véletlenül összecseréltük a bérlet tokunkat,amiben a barátnőm esetében Bkv felsőoktatási bérlet+diákigazolvány volt,nekem pedig csak a bérletem.Ez a kellemetlenség akkor derült fényre,amikor őt a metrónál felszólították,hogy mutassa be a bérlethez tartozó diákigazolványt.Mivel nem tudta igazolni,ezért kiállítottak neki egy csekket,mondván,hogy diákigazolvány nélkül utazott.A kérdésem arra irányulna,hogy ha bemegyünk a lehető leghamarabb mindkét bérlettel és diákigazolvánnyal,és elmondjuk nekik,hogy ez történt akkor tekintettel lesznek a történtekre,és nem kell teljes áru pótdíjat fizetnünk?vagy jobban járunk ha bemegyünk és szó nélkül fizetjük be a teljes áru összeget?
A segítséget előre is nagyon köszönöm!