Köszi a cikket!
BKV bliccelés büntetés
sziasztok!
A következő problémám van. 2007. nov. végén kaptam egy csekket 9000 Ft- ról egy ügyvédi irodától, miszerint 2002. dec. 18- án megbüntettek a 78É- n és mivel akkor nem rendeztem a tartozást, ez 5 év alatt ekkora összegre duzzadt. A csekk az ügyvéd számlaszámlájára szól, amit már eleve gyanúsnak találtam.
Rögtön telefonáltam és írtam egy levelet az ügyvédi irodának, hogy valami bizonyítékot szeretnék látni és a következő dokumentációt kaptam.
- egy olyan BKV és az ügyvédi iroda közti megbízási szerződést, amelyen a BKV pecsétje egyáltalán nem szerepel, az ügyvédi iroda pecsétjén pedig még egy adószám sincs. A szerződés nem egy kézzel aláírt, hitelesített darab scannelt példánya, hanem az aláírások is számítógéppel lettek rászerkesztve. Ha valaki ért a számítógépekhez, bármikor csinál egy ilyet.
- az ellenőr által kitöltött büntetésen az aláírásom nem is szerepel, helyette az ellenőr kaparmánya, hogy nem írta alá. Az irányítószámomat sem sikerült helyesen ráírni.
Arra a kérdésre, hogy miért elévülés előtt egy hónappal kaptam felszólítást és hogy az akkor bérletbemutatással kb. 700 Ft- os büntetés mitől lett hírtelen ennyire nagy összeg azt a választ kaptam, hogy többször is kültek felszólító levelet, amit természetesen soha nem kaptam meg. Az ezek feladását igazoló ajánlott szelvényeket soha nem láttam.
Bonyolítja a doldog, hogy a házban ahol lakom van egy ugyanolyan nevű személy mint én.
Biztosan emlékszem arra, hogy egy nappal korábban, 2002. dec. 17- én megbüntettek, mivel ekkor van a születésnapom és erre az ember emlékszik. Ezt a büntetést néhány nappal később bérletbemutatással bemutattam. Miért ne fizettem volna be a 18- i büntetést is ? De ami biztos, az adataim rendelkezésre álltak !
Jelenleg ott tart az ügy, hogy személyesen megyek be az ügyvédi irodába tárgyalni, ezért gondoltam érdeklődöm ezen a fórumon, hogy milyen esélyeim vannak. Teljes bizonyíték hiányában is van esélyük perre vinni a dolgot és jobban járok, ha peren kívül megegyezek (tehát fizetek egy bizonyos összeget) amit nagyon nem szeretnék, vagy van esélyem arra, hogy elejtik a vádat ????
Előre is köszönöm a választ és a segítséget !
Maresz!
Ha már bemész, akkor figyelj oda. Kérd el az állítólagos felszólítások ajánlott blankettáit. Nézd meg azt az izét, amit nem írtál alá. Adataid stimmelnek? Biztos? Talán ki lehet kérni a BKV-től a születésnapi bérletbemutatás papírját. Nem sokkal van túl az öt éven, tehát lehet, hogy még nem selejtezték le (de ha megvan esetleg neked, akkor az egyszerűbb). Képviseld azt az álláspontot, hogy bizony itt egy hamisított duplázás esete foroghat fenn (és nemcsak a szülinapod miatt emlékszel az ügyre, hanem azért is, mert nem szoktál lógni). Kérd, hogy tegyen építő szellemű javaslatot. Majd mondd azt, hogy végiggondolod, megemészted. Kérsz erre három munkanap gondolkodási időt. Aztán eldöntöd nyugisan, hogy mit látsz jónak tenni. Ahogy eljössz az ügyvédtől, azonnal írj magadnak egy részletes emlékeztetőt arról, hogy mi hangzott el.
Üdvrivalgással:
KEA.
Nekem olyan ügyem van, amit még nem olvastam egy fórumon sem. 6x-i "jegy/bérlet nélküli utazásból" 3 alkalommal iskolában ültem. Kikért osztálynapló-lap hitelesített példányával próbáltam igazolni, hogy nem lehettem egyszerre 2 helyen, azt a választ kaptam, hopgy biztosan kölcsönadtam az irataimat! Az első ránézésre láthatóan az én írásomhoz közesincs aláírásokról nem is beszélve. Hiába akarok egyezkedni (2 esetben tényleg nem volt nálam a bérlet), állandóan a bírósággal fenyegetnek. Szval érdekes a hozzáállásuk a dologhoz. Nem igazán tudom, hogy mit tegyek. 82 eFt-ot követelnek!
Szunci!
Természetes észjárás alapján: kifzetném azt a két tételt, amikor tényleg nem volt nálam a bérlet. Ajánlott levélben elküldeném nekik a naplómásolatokat, kísérőlevélben megírva, hogy nem lehettem egyszerre két helyen, és figyelmeztetve őket arra, hogy ha azt állítják, hogy "kölcsönadtam az irataima", akkor 1) bizonyítaniuk kell, 2) különben hamis vád, rágalmazás stb. stb. A hatodik esetet meg eldöntöd, hogy mit teszel vele.
Üdvrivalgással:
KEA.
Köszönöm, hogy válaszoltál, de a levelezésen már túl vagyok, amit lehetett, elküldtem nekik. Sőt, azt is megkérdeztem, hogy ha nekem nem hisz, kérje ki az iroda az iskolától az igazolást. Arra a kérdésemre, hogy indokolják meg, hogy miért nem fogadják el az iskola igazolását - naplómásolat -csak azt hajtogatták, hogy nem áll módjukban elfogadni kézzel írt naplót! Az évekkel ezelőtti pótdíjakat nem ismerem, sehol nem leltem fel, azt sem hajlandóak közölni velem. Pedig azt a két esetet befizetném, de jó lenne tudni, hogy valóban annyit kell-e fizetni, mint ahogy azt állítják. Ennyire titkos lenne a tarifa? Nem tudja vki, a 2004-2005-ös pótdíjakat hol találhatom meg?
amit tudok:
2002 - 8106Ft
2005 - 13000Ft
2006 - 14000Ft
2007 - 15000Ft
2008 - 20000Ft
2004-ben úgy emlékszem 11 ezer volt.
Sziasztok,
hasonló problémám van, de még is kicsit más:)
Sikeresen megbüntettek a mai napon, a diákom alapján írták ki a csekket. A lényeg: külföldi állampolgár vagyok, egyetemen tanulok, a lakcím ami szerepel a diákomon az csak egy jóismerősöm lakcime(albérletben lakom, ahová nem jelentenek be hivatalosan).
Nos szerintetek mennyire esélyes, hogy rosszul járok?
Ha képes vagy 5 évig nem bejelenteni eredeti lakcímed, akkor megúszhatod.
Hill: Az eredeti alatt a külföldi címemet értetted?
Bocsánat, vhogy átsiklott a szemem a külföldi állompolgáron.Teljesen mind1 egyébként, ha 5 évig visszamegy minden levelük mondván a címzett elköltözött(nem egyenlő a "nem vette át" címszóval), azaz sem téged, sem pedig családtagjaidat nem éri el a felszólítás, akkor el is felejtheted a büntit.Ha ezután is küldenének, az már csak gyenge próbálkozás részükről, hátha ijedtedben szaladsz a postára.Ebben az esetben te nyugodtan felhívhatod majd őket és közölheted, hogy az bizony már elévült és a történet végére is értél.
Sziasztok !
Nagyon köszönöm a korábbi tanácsadást !
A jelenlegi helyzet a következő.
Miután időpontot kértünk e-mailben az ügyvédtől a titkárnője vagy valami ügyintéző felhívott és közölte, hogy mivel tudja az adatokat, ezért a büntetés valós ki kell fizetni. Hiába mondtuk neki, hogy 1 nappal előtte megbüntettek és azt be is fizettem és onnan tudhatják az adataimat.
Nagy nehezen eljutottunk odáig, hogy bekéri az előző napi büntetés adatait.
Eközben érkezett egy "jogi eljárás előtti utolsó felszólítás", miszerint ha a levél kézhezvételétől számított 5 napon belül nem fizetem be a bírságok, akkor bírósági eljárás lehet belőle aminek a költsége, az illeték és az ügyvédi munkadíj is rám hárul.
A baj csak az, hogy a levelet már megint a házban lakó az én nevemet viselő másik személy postaládájába dobták. A levél dátuma 03.04., de amit nem értek, hogy a borítékon egy feladási dátum sincs, posta által nincs lepecsételve. Nem tudni, hogy mikor adták fel, így azt sem, hogy az 5 nap mikor jár le. Én ezt a felszólítást 03.18- án kaptam meg.
03.19- én reggel 8- kor bementünk az ügyvédhez személyesen. A recepciós pultnál tovább nem jutottunk, az ügyvédet ezidáig még nem láttuk. Egy ügyéntézővel beszéltünk, aki közölte, hogy az ügyvédi iroda nem fogadja el a kifogásainkat
- nincs aláírás
- rossz az irányítószám
- rossz a lakcímkártya szám
(minkét helyen a legnagyobb jóindulattal is 1-1 szám nem stimmel, bár az ellenőr macskakaparását nem egyszerű kivenni)
Arra hivatkozott, hogy tudják az adataimat, ez elég. Erre mondtuk,hogy ez az előző napi büntetésből lehet.
De az előző napi büntetést nem kérik ki, mert az nem az ügyhöz tartozik.
Azt mondta a recepciós hölgy, hogy az aláírás hiánya nem jelent semmit, mert azzal csak a csekk átvételét ismerem el, nem azt hogy megbüntettek.
A végeredmény az, hogy az irodának nem hatásköre megállapítani azt, hogy jogos- e a büntetés vagy sem, ezt majd a bíróság eldönti, tehát ott találkozunk.
Arra nagyon erősen felhívták a figyelmem, hogy úgyis én járok rosszul, mert mindent nekem kell kifizetni, így jobban járok, ha befizetem a 9000 Ft- os büntetést.
Ja és korábban a telefon ügyéntéző még azt mondta, hogy a BKV- nak nem kell ajánlottan feladni a felszólításokat, ezt nem is így szokták.
Mivel az idő már sűret, így szeretnék tanácsot kérni, hogy mit tegyek.
Befizessem a büntetést, így járok a legjobban, vagy várjam meg a bírósági eljárást, mert biztos megnyerném.
De kérdés, hogy mekkora lenne az ügyvédi és egyéb költségem az utóbbi esetben?
Sajnos csak ez a két út a járható, mivel úgy tünik, hogy nem hajlandóak megegyezni.
- Ha nincs aláírás, akkor nem tudják bizonyítani, hogy valóban téged büntettek meg.
- A BKV-ra is vonatkozik az, hogy nem adhatja fel csak úgy simán a felszólítást - hisz utólag mivel bizonyítja?
- Itt a lényeg: „Arra nagyon erősen felhívták a figyelmem, hogy úgyis én járok rosszul, mert mindent nekem kell kifizetni, így jobban járok, ha befizetem a 9000 Ft- os büntetést.”
„5 napon belül nem fizetem be a bírságok, akkor bírósági eljárás lehet belőle aminek a költsége, az illeték és az ügyvédi munkadíj is rám hárul.”
Ez hülyeség. Az illetéket első körben a felperes fizeti, a saját ügyvédjét is. Akkor kötelezhetnek a költségek megfizetésére, ha elveszíted a pert.
Ha megnyered, kérheted a vesztes féltől a költségeid (pl. ügyvédi díj, utazási ktg. stb) megtérítését.
És egy utolsó kérdés:
Nekem mint magánembernek is kiadják az előző napi büntetés papírjait ?
Ha igen, ezt hol kell bekérni ?
Előre is köszönöm a segítséget !
Ez gondolom egy piti ügy és egy semmi összeg, de nekem számít, már csak az elvek miatt is.
És az irodának sok kicsi sokra megy.
Köszi szépen a gyors választ !
Akkor a tanács az, hogy ne fizessek, hanem álljak ki az igazamért ?
Biztosra vehetem a győzelmemet ?
Ha igen, tud valaki egy jó ügyvédet ?
Ha ez "reklámnak" minősül akkor a marcsi.nagy@freemail.hu- ra is küldhettek ügyvédi elérhetőséget.
Szivem szerint végigvinném az ügyet a bíróságon, de nem akarok hülyeségbe ugrani és utána több százezreket fizetni ! Annyit nem ér ! De nem vagyok tisztában az esélyeimmel.
Szerintem tértisen küldd el nekik azt, amit ide leírtál.
Ha jól értem, az ügyintéző csak szóban tájékoztatott, az ügyvéd véletlenül mindig elérhetetlen. Vajon miért?
Írd le, hogy szándékodban áll kifizetni a bírságot akkor, ha érdemben alá tudják támasztani a követelésük jogosságát.
Köszi szépen !
Ezt mindenképpen meglépem !
Sziasztok!
Kérlek segítsetek, mit tegyek? 2006 végén kaptam egy felszólítást ügyvédi irodától(dr. Rádi Péter), hogy fizessek be 427.000 ft-ot. Mivel bizonyítani tudták(minden jegyzőkönyv másolatát megkaptam), és én is valóban sáros voltam, az összeget egy összegben befizettem, így elengedtek 20 %-ot. Az ügyet lezártnak tekintettem. Azóta semmi levél, semmilyen formában nem érkezett tegnapig. Tegnap jött egy levél, most nem ua attól az ügyvédtől, hogy fizessek be 25000 ft-ot. Egyrészt nem értem, hogy akkor ez a múltkori összegben miért nem volt benne,amikor akkori időre tehető? Mindegy, bementem az Akácfa utcába, hogy ezt is és ha esetleg még akármilyen elmaradt tartozásom van, azt is rendezzem és tényleg lezárhatom a dolgot. Erre közölték velem, hogy még 140.000 ft adósságom van. Mondtam, hogy én már egy ízben befizettem egy rahedli összeget, ezt nem hiszem el. Odaadtam a csekkek másolatát, amire kifizettem a sok pénzt. Az ügyintéző egyeztetni kezdett és az általa látott kb. 10-15 bejegyzés kb. 3/4-ét megtalálta az általam már 2006-ban befizetett tételek között. Azt mondta, hogy ezekre nem érkezett 2006(!) óta semmilyen pénz, kivéve egy tételt amire ráutaltak 1300 ft-ot. Mindenesetre mondta, hogy nem érti ez hogy lehet, és most nehogy befizessem a legutóbbi pénzt, amíg ki nem derül mi történt. jövő héten első dolgom lesz felkeresni az ügyfélszolgálatot, akiknek van jogosultságuk utána nézni, hová is lett a 342.000 ft-om. Várom a hozzászólásokat! Köszi
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02