BKV bliccelés büntetés

Antibkv # 2011.11.19. 11:16

zsebibaba22: Aznapi érvényességű bérletnek kell lennie. Tudsz esetleg kérni egyet valakitől a bemutatáshoz?

Antibkv # 2011.11.19. 11:14

Quon: 1 év az elévülési idő, utána joguk van keresni téged és megpróbálni behajtani egy elévült tartozást, de ezzel nem kell foglalkoznod. Bíróságra sem vihetik, mivel elévült ügyet ott nem lehet érvényesíteni.

zsebibaba22 # 2011.11.18. 22:40

Sziasztok!
Lenne 1olyan problémám hogy +büntettek 2 nappal ezelött az ellenörök a metroban,nincs érvényesitve a diákom a suli hétföig nem csinálja +.érvényes bérletem van de diák,de mivel nem érvényes igy a diákom ezért a bérlet sem az.Mit csináljak?Van valakinek valami jo ötlete? Ha 17dikén büntettek meg akkor ha esetleg veszek 1 felnöt bérletett akkor annak 17dikei érvényességünek kell lennie vagy lehet mondjuk 11.20-tól is érvényesitve? Elöre is köszönöm a válaszokat!

Quon # 2011.11.13. 16:03

Sziasztok!

2008-ban 2 alkalommal kaptak el, bkv blicceléssel. Azóta 1 hete kerestek fel engem először telefonon (több alkalomról nem tudok, levelekről sem), egy ügyvédi iroda. Ilyen esetben lehet elévülésre hivatkozni? Ha igen, ezt hogy tegyem?
Válaszotokat előre is köszönöm!

Antibkv # 2011.11.09. 22:17

A tértivevényes levelekre: ezek valóban megszakítják az elévülési időt. Ilyenkor újra elindul az egy év. Ha egyszer lejár, akkor viszont nem indulhat újra többé.

Antibkv # 2011.11.09. 22:12

Kedves annNus,

Véletlenül se fizess be egy Forintot se a BKV-nak, mivel a 20/1981. (VI. 19.) MT rendelet a közúti személyszállítási szerződésekről 1. § (1) bek. szerint az ilyen követelések elévülési ideje 1 év.

annNus # 2011.11.03. 13:42

Tisztelt Hozzáértők!

SEgítségeteket szeretném kérni.

A minap kaptunk egy levelet, hogy fizessük ki a 2010 augusztusában keletkezett pótdíjjat.
A levél apukám nevére jött, őt kapták el, viszont Ő ez év elején meghalt.
A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor a BKV mit tud csinálni? Kifizetteti velünk mint örökösökkel vagy hagyja a dolgot ennyiben?

Köszi

Zsu

kendekende # 2011.11.01. 18:24

nagyon szépen köszönöm!!!! hasznos infók !!!

Kenderice # 2011.11.01. 17:49

Meg kell próbálni elévülésre hivatkozni. Be kell menni az irodába és meg kell nézni, hogy mikoriak a pótdíjazások és hogy van-e tértivevény évente legalább egy alkalommal.
Ha nincs, akkor csak fenyegetnek a perrel, hiszen nincs bizonyítékuk ez elévülést megszakító felszólításról.

kendekende # 2011.11.01. 08:26

Jah még az fontos infó, hogy régebben ugyan ezek miatt a dr. Kovács Sebestyén irodától is jöttek felszólítók. Nem értem miért került át máshova, mivel a bkv oldalán mind a kettővel van a bkv-nak érvényes szerződése.

kendekende # 2011.11.01. 08:17

Sziasztok!
az én esetem is olyan mint Ilcsix-é. nekem 160ezer a büntetés dr. Mihályi Szabolcs László ügyvédi irodától. a legrégebbi 2007-es tartozás, viszont nekem tértivevényes levél jött tőlük. Elég érdekes, mert a levélben az áll ha 8 napon belül nem fizetem akkor beperelnek, de mikor felhívtam őket akkor mondták, hogy persze menjek be, 10000 forintosával is tudom fizetni.
nem tudom mit csináljak. Lehet olyat alkudni velük hogy a felét kifizetem egyben és a másikat meg elengedik? nem tudom mennyire alkuképesek. nekem a legrövidebb megoldás kéne. nem szeretném 2 évig fizetni, viszont egybe nem tudom. Tanácsot kérnék!

Kenderice # 2011.10.30. 15:52

Nyugodj meg, biztosan elévült. Az ügyvédi iroda ezért nem küld tértivevényes levelet, csak meg akar ijeszteni, hátha fizetsz.

Ilcsix # 2011.10.29. 09:30

Nem, nem kaptam, ez biztos. Egy éven belül biztos nem, mert már egy éve meg sem büntettek. A másik, ami nekem furcsa és egyre jobban igazságtalannak érzem: van papírom arról, hogy befizettem a büntetést/bemutattam a bérletem és ezek a befizetett büntetések is szerepelnek a levélben.

A levelet nem a BKV küldte, hanem valamilyen Mihályi Szabolcs ügyvédi iroda.

Kenderice # 2011.10.29. 07:28

Ilcsix:
A levelet biztos, hogy a BKV küldte?
Általában az elévült, ezért behajthatatlan követeléseket fillérekért eladják ügyvédnek/jogásznak/behajtó cégeknek, akik megpróbálnak ráijeszteni az adósra, hátha fizet. Ha megijed és fizet=tiszta haszon, ha nem fizet=bukta. Így járt egyik ismerősöm is.

Ha az eltelt idő alatt egyszer sem kaptál tértivevényes elszólítást a követelések miatt akkor valószínű, hogy a metrós pótdíjak kivételével elévülhettek a követelések.
Ha nem veszel át egy tértivevényes levelet, azt akkor is kézbesítettnek tekintik.

Ilcsix # 2011.10.27. 22:59

Ez a levél most ajánlva jött, én meg jóhiszeműen átvettem. Akkor ezek már soha nem fognak elévülni? Tehát ha 2012-be lépünk is kifizettethetik velem a 2006-os bírságot vagy az már törlődik?

Ilcsix # 2011.10.27. 22:55

Köszönöm a választ. Amiket írnak szinte mindegyik buszos, talán 2 metrós van benne [ezt nem értem, mert nem járok metróval mivel félek tőle]. Viszont a rendeletben, ami egy éven belül elévül van egy olyan pont, hogy „ (1) Személyszállításnál, valamint autóbusz és személygépkocsi - gépjárművezetővel történő - rendelkezésre bocsátásánál a szerződő felek jogaira, kötelezettségeire, valamint a szerződés teljesítésére a Polgári Törvénykönyv vállalkozásra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni, a 4-13. §-ban foglalt kiegészítéssel.” - A BKV nem ez alapján akarja követelni a 2009-es bírságot? Mert ha ott jól kerestem ki az elévülés 5 év [ugyan ezt a levélben nem említik, csak a 10/1981 MT rendeletet].
Viszont fenntartom, hogy ezeknek csak a töredéke lehet valóban az enyém. Arra lehet hivatkozni, hogy diák vagyok, önálló kereset nélkül és ezért nem tudom befizetni vagy ilyen esetben ráterhelik a szüleimre? A lényeg, hogy se így, se úgy nem tudnánk ennyit kifizetni, eddig sosem kaptunk semmilyen levelet a BKV-tól arról, hogy lenne bármilyen tartozásom feléjük.

Egyjogász # 2011.10.27. 12:58

Egy 1981-es MT rendelet szerint bizonyos személyszállítási szerződésből eredő igények egy év alatt évülnek el. Ez érdekes módon nem terjed ki minden járműre (ha jól emlékszem a Metróra, HÉV-re biztosan nem), ezért az is lényeges, hogy milyen járművön utaztál.

Ha a te esetedre (eseteidre) az egy éves elévülést szabályozó rendelet kiterjed, akkor a BKV 2006-2009 közötti követelései - hacsak pl. az egy év alatt és azóta is évenként nem szólítottak fel igazolható módon a tartozás megfizetésére - elévültek.

Ez azt jelenti, hogy ha önként nem fizetsz, akkor a BKV bírósági úton nem tudja érvényesíteni követelését, ugyanakkor arra joguk van, hogy a követelés megfizetésére felszólítsanak.

Ilcsix # 2011.10.27. 10:31

Hello!

Kérem egy hozzáértő segítségét! Fontos!

Kaptam a BKV-tól egy büntetés, majdnem 500 000 forintról, amit be kéne fizetnem egy héten belül. A levélben hivatkoznak egy rendeletre, rákerestem, de ez az elévülést egy éven belül határozza meg. Amit nekem küldtek viszont 2006-2009-ból való büntetések. Most akkor mi van? Olvastam, hogy az 5 éves dologra szoktak hivatkozni, de a levélben nem ez áll. Őszinte leszek, szerintem egész életeben nem büntettek meg ennyiszer, mint ami a levélben van.

Remélem valaki hamar válaszol, mert nem szeretném, ha még be is perelnének.

redsea # 2011.10.15. 17:22

Nem kapsz semmit, de ha valaha ott akarsz letelepedni vagy munkát vállalni benne lehet az aktádban.

Vivien777 # 2011.10.15. 14:20

Tisztelt Fórum!

Segítséget szeretnék kérni.Magyarorszgon lakom,magyar irataim vannak.Németországban megbüntettek pár napja BKV buszon.A jogosítványom adtam oda,a nevem és a jogosítvány számát írták fel, a cimemet nem.A büntetés 40euro.Ha nem fizetem be az összeget,megkereshetnek Magyarországon,és kiküldhetik a büntetést?Olvastam hogy 70euro feletti büntetéseket küldenek ki külföldre.2-3 éve is megbüntettek Németországban,akkor arról nem jött semmi.Ezeknek összege összevonható,vagy külön-külön számítanak?
Kérem válaszoljanak!Köszönöm!

wallon88 # 2011.10.06. 09:29

És mit tud behajtani ha nincs a nevemen semmi?

wallon88 # 2011.10.06. 09:25

De a mostani nem ajálva jött.

wallon88 # 2011.10.06. 09:23

Igen fizetési meghagyás és muter vette át.

hunfrakk # 2011.10.06. 06:07

biztos, hogy nem évült el
mivel folyamatosan küldözgetik felszólításokat
így mindig megszakad az elévülés

mi jött a közjegyzőtől?
fizetési meghagyás?
ki vette át?

wallon88 # 2011.10.06. 04:48

Sziasztok!Egy kérdésem lenne.Kb 2 éve megbüntettek már azt sem tudom hogy hol de mai napig küldik a felszólitásokat,tegnap kaptam a Tóth B Gábor ügyvédi irodától egy felszólitást hogy 8 napon belül fizessek be 35000 ft-t(bünti,közjegyzői díj stb.)mert ha nem akkor jön a végrehajtó.....mit tegyek? A nevemen nincs semmi.Tud nekem valaki tanácsot adni? Vagy már elévült és ne foglalkozak vele?Ja és a multkor jött egy ajánlott levél a közjegyzői hivataltól amit nem én vettem át. A válaszokat előre is köszönöm!