barackmag: nem tudom, hol olvastad, hogy az ajánlott levelet nem átvenni okos dolog, azzal ugyanis újraindul az elévülés (és nem is tudod, mi van benne).
BKV bliccelés büntetés
Kérni lehet, megadni nem kötelesek.
Egyébként nem értem, amikor én jártam egyetemre, félévenként újra be kellett iratkozni és hatalmas betűkkel ki volt hirdetve, hogy meddig lehet/kell átvenni a matricát. És a matricán egyébként is rajta van, hogy I. vagy II. félév.
Ne várd, hogy minden változásról, szokásról, jogszabályról tájékoztatni fognak.
Nagyobbik fiam első éves főiskolás. Ma reggel 16 000 forintra megbüntette egy ellenőr, mert a diákigazolványán csak az első félévre volt érvényesítve a matrica (mellette érvényes bérlete van). Kezdő főiskolásként eddig fogalma sem volt, hogy félévenként kell érvényesíteni, a középiskolában évenként kellett, s senki nem tájékoztatta, hogy itt más a szabály.
Nem tartom jogosnak a 16 000-es büntetést, hisz nem bliccelt, csupán tájékozatlan volt – emellett jelenleg nem is áll módunkban ennyi pénzt kifizetni. Kérdésem, hogy van-e bármilyen mód a büntetés mérséklésére, ill. hova tudok mérséklési kérelemmel folyamodni. A hallgatói jogviszonyt természetesen tudjuk igazolni. Egy gyors választ nagyon megköszönnék. Üdv.. Nelja
Segítséget kérnék az alábbi témában.
2011. január 4-én történt, hogy egy átszállójeggyel utaztam buszon és metrón vegyesen. A buszon lyukasztottam az egyik felét a másikat viszont elfelejtettem, a Deák téren kiszállva jutott eszembe, mikor is egy csomó ellenőrrel találtam magam szemben. hosszas vita után az ellenőr megbüntetett, sajnos az irataimat oda kellett adnom, mert nem messze tőlem két járőr is volt, nem láttam értelmét nem odaadni, minden esetre mérgemben csak összefirkáltam az aláírás helyét. Lényeg hogy felírta az adataimat, telt az idő és úgy november körül jött egy értesítés az ideiglenes, nem budapesti címemre, miszerint ajánlott levelem jött és a postán átvehetem. Mielőtt bármit tettem volna megnéztem honnan jött: egy ügyvédi irodától. A neten utána nézve a BKV egyik megbízott ügyvédje volt. Így hát nem vettem fel az ajánlott levelet. Ismét telt az idő és tegnap kijött egy sima levél, ezúttal az állandó lakcímemre (hozzáteszem, nem vagyok budapesti lakos) A levélben ez és egy 2008-as eset is a szememre lett hányva. Mint azt minden hasonló fórumon olvasható, és logikusan gondolkodva is az ilyen jellegű felszólítást (nem ajánlva jön, nincs csatolva a BKV megbízásának hitelesített másolata, stb.) nem kell figyelembe venni és kidobni.
Azt is olvastam jó pár helyen, hogy az a bizonyos elévülési idő mindig újraindul, ha kiértesítenek. A kérdéseim a következők volnának: Azzal, hogy novemberben nem vettem át az ajánlott levelet, azzal is újraindult az elévülési idő? ill. 2008-as buszos vétség pótdíját követelhetnek rajtam anélkül, hogy mindeddig nem tettek semmit annak behajtása ügyében?
Előre is köszönöm a választ.
egy telefont megér, aztán fizess.
Menj be hozzájuk, sírj egy kicsit, én nemrég egy parkolási bírságot sírtam "le" magamnak.
A lakcím egyezik, ezen kívül ne firtasd, még rádfogják, hogy Te mondtad rosszul, és félre akartad őket vezetni.
szerintem mihamarabb fizess, legjobban tennéd, ha bemennél hozzájuk, hátha engednek valamit.
Megkaptad a csekket, be kellett volna fizetned. Ha elengedte, miért adott csekket?
Sziasztok!
Egy hozzáértő véleményét és segítségét kérném. Tavaly szeptemberben megszűnt a hallgatói jogviszonyom, de azt az információt kaptam, hogy ha még érvényes nappalis diákigazolvánnyal kiváltom a nemzetközi diákot, azzal egy évig még tudok utazni diákbérlet vásárlásával. (ugye nem mindegy az a ~5000 Ft különbség...) Ennek igazolására felhívtam a BKV-t, a nemzetközi diákigazolványt kiállító hatóságot, és mindketten megerősítették, hogy ez így van, a nemzetközi diákkal vásárolhatok diákbérletet. Az elmúlt fél évben semmi problémám nem volt, szinte minden nap megállított ellenőr, megnézte a diákigazolványt és az érvényes bérletet, majd tovább engedett. Ma a Kálvin térnél egy "kedves" ellenőr hölgybe ütköztem, aki szerint nem voltam jogosult ebben a formában utazni, és hosszas eszmecsere után végül megbüntetett. Sajnos épp időpontra mentem egy fontos ügyben, úgyhogy nem értem rá vele tovább vitatkozni, és minél előbb haladni szerettem volna tovább. Mit tehetek? Hozzáteszem, a BKV-t még nem kerestem meg ez ügyben, mert ha jól emlékszem, van egy kb 4-5 éves tartozásom (akkor azért büntettek meg, mert még nem érkezett meg a matrica a diákomra, én pedig dühömben - igaz, hibásan - de nem fizettem be a pótdíjat), és olvastam már itt, hogy valakinek egy újkeletű pótdíj befizetését nem engedték, csak ha kiegyenlíti a régi tartozását. Mellesleg abban az ügyben egyszer sem kerestek meg, így valószínűleg az jogilag elévült. Kérem, segítsen valaki, mit tehetek most ebben az ügyben? Előre is köszönöm!
Nagyon szépen köszönöm! Minden kérdésemre választ kaptam. Még egyszer köszönöm, mindkettőtöknek, h írtatok!
Azért kaptad "simán", mert olcsóbb az ügyvéd úrnak, mint az ajánlott-tértivevényes levél. (És a beszarósabb típus ettől is beszarik.) Alá meg azért nem írják, mert akkor ügyvéd úrnak más dolga sem lenne, mint ezeket aláírni. Meghatalmazást azért nem tesznek mellé (bár úgy lenne szabályos), mert az is drága lenne - papírköltség -, és valószínűleg kevesen reklamálnak emiatt. (Ugyanis az ilyen leveleket szerintem ezerszám küldik ki.) Ugyanakkor kb. semmit nem ér egy sima felszólítás, ugyanis nem tudják bizonyítani azt, hogy megkaptad. (Kivéve, ha reagálsz rá bármit is szóban, vagy írásban, mert akkor te magad ismered el az átvételt.)
Az a kérdés, hogy a követelésre már van-e a jogerős fizetési meghagyás (ezt a közjegyzőtől vagy korábban a bíróság kellett, hogy kapjad), vagy jogerős ítélet, mert azt bírósági végrehajtó útján végrehajtathatják.
Ha a követelésre nincs végrehajtható okirat, akkor egy ilyen sima felszólítást irányíthatsz a kukába is (persze aztán később ne ismerd el, hogy megkaptad.)
Ugyanakkor azt is jó, ha tudod, ha később fizetési meghagyást adnak be ellened, netán ha ellentmondasz és ez perré alakul, az összeg jelentősen több lehet, mint amit most követelnek (költségek, kamat), úgy hogy ha szerinted is jogos a követelés, lehet, hogy egyszerűbb most fizetni, esetleg részletfizetést kérni.
Még annyit, h szerintetek miért egy egyszerű sima levelet kaptam (akár egy reklámhirdetés) az ügyvédi irodától? Még egy hivatalos pecsét, vagy aláírás sem szerepel a levélben. Az sem, h mikor és hol büntettek meg. Csak az, h tartozásom van a BKV felé, ők a meghatalmazottak (de erről sincs semmi), 1 számlaszám (az övéké) és 1 csekk. Szerintetek ez így hiteles? Valószínű, h kifogom fizetni, csak azért jó lenne tudni, h jó helyre megy-e a pénzem, és nem vernek át.
Sziasztok!
Ma büntettek meg, olvastam éppen, a bérletem lejárt mert sajnos jelenleg nincs annyi fizetésem, hogy arra is jusson. Éppen olvastam, mondtam hogy leszállok, de akkor láttam meg h két nagydarab férfi beállt a villamos ajtójába, láttam h valami jelvényük van de hirtelen nem tudtam h közterület vagy rendőr az ellenőr beállt a másik oldalra, és ráadásul mint kiderült úgy elmerültem az olvasásban, hogy tényleg épp a leszállóhelyem következett :)..de ők nem engedtek leszállni, követelték az irataimat miután nekem viszont tényleg le kellett szállnom, nem tudtam mit csinálni elővettem, és elvették az egész irattartómat a kezemből, mindent kiírtak..elfogadtam a bérletbemutatás mert van olyan személy akiét be tudnám mutatni, de ami igaz ami igaz, nekem most az a 2 ezer is jól jön...sok helyen olvasom, hogy jogtalan nem engedni leszállni, jogtalan ha elveszik az irataim, de sajnos ilyen eszembe se jutott, hogy elkérjem az ellenőr számát..olvasom, az elévülési időt...tanácsot kérek, hogy mégis mit lehet tenni, ne vegyek át a jövő évben semmilyen levelet?
Egy nő, aki ha megvenni a bérletet nem érné meg, hogy bemenjen dolgozni :(
Keresd meg akkor az ügyvédet és beszéljetek meg egy részletfizetést, hátha megy.
Köszönöm a választ! Csak sajnos az a baj, hogy 1 hét alatt sehonnan nem tudom előkeríteni ezt a pénzt. Nem tudom mit tegyek.
Ha nincs átvéve - esetleg már egy fizetési meghagyás - végrehajtják. Jobb lenne befizetned, mielőtt duplájára nő a követelés.
Kérlek mihamarabb válaszoljatok! Köszönöm!
Jó napot kívánok, Sziasztok!
- A segítségeteket szeretném kérni. Egy olyan problémám van, hogy kb. 2-3 éve megbüntettek a metrón. Tegnap kaptam egy sima, „mezei” levelet Dr. Szabó Gergely ügyvédi irodától, melyben egy fizetési felszólítás volt 49.000 Ft-os összeggel. A levélben 10/29 sz. cím szerepel, viszont én a 8/29-ben lakom. A postás úgy talált meg, hogy a nevem ki volt írva a postaládára (amit már szépen le is szedtem) és szépen bedobta nekem a levelet. A kérdéseim azok lennének, hogy
- én már 2 éve nem lakom abban a lakásban, viszont a szüleim még igen. Megtalálhatnak úgy, hogy már a nevem sem szerepel kint a postaládán? Vagy megtudják szerezni a mostani címemet?
- a másik dolog, hogy akkor én még nem voltam magyar állampolgár és a régi útlevél számomat adtam meg, ami már 1 éve nem is létezik. Szóval nem pontos a cím, a személyi ig. szám meg főleg nem jó. Így rám bukkanhatnak? A szüleim azt mondták bármilyen levél is érkezzen ettől az irodától, hogy ők nem fogják átvenni. Van esélyem kibújni ez alól a büntetés alól? Vagy még nagyobb bajba keverem magam?
A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!
Kedves fórumozók, tisztelt hozzáértok!
Végigolvastam a topicot, mégis kérdezek mert kétségeim vannak.
Eloször 2010. júliusában kaptam felszólítást a Dr Szabó Gergely ügyvédi irodától, hogy fizessek be egy 2009 decemberi bkv büntetést, miszerint jegy nélkül utaztam. A probléma az, hogy amikor felhívtam az irodát részletek után érdeklodve, kiderült hogy ez egy olyan buszvonalon tortént amire még soha nem szálltam fel, ráadásul egy sok évvel ezelott elvesztett diákigazolványom számát olvasták be a telefonba. Akkor kértem hogy küldjék el a jegyzokönyv másolatát.
Azóta nem jelentkeztek.
2 hónapja, 2011. novemberében Dr Mihányi Szabolcs László ügyvéd küldött felszólítást, hogy fizessek be egy 2009 decemberi bkv büntetést. Gyanús volt a dolog, telefonon itt is kértem a jegyzokönyvet, amit pár nappal ezelott ki is küldtek. Képzelhetik a meglepetésemet, amikor a sajátomhoz kísértetiesen hasonló aláírást láttam meg az alján.
Bementem személyesen az ügyvédi irodába, megkérdezni mit lehet ilyenkor tenni, azt mondták rendorség, feljelentés okirattal visszaélés miatt, írásszakértoi vélemény.
Ezzel eddig nem is lenne gond, de sajnos mindig is peches voltam, illetve nagyon sok negatív tapasztalatot hallottam/olvastam írásszakértoi véleményekkel kapcsolatban (ebben a topicban is egyet), így a diákomról megtanult-lemásolt aláírásra is mondhatja azt hogy az enyém. (Tökéletesen átlagos kissé csúnya noi írás, bárki tudja utánozni)
Kérdéseim a következok lennének:
1, Azt hallottam, ha megteszem a feljelentést, de az írásszakérto ellenem ítél, a bkv-s 25000 Ft kifizetése mellett hivatalból eljárást indítanak hamis vád (+lopás-csalás-hazudás) miatt, ez igaz-e, illetve mik a következményei?
2, Azt olvastam, hogy „20/1981. (VI. 19.) MT rendelet 3. § (2) bekezdése – immáron harminc éve – úgy rendelkezik, hogy a személyszállítási szerzodésekbol eredo igények egy év alatt évülnek el”. Mivel a büntetés és a mostani felszólítás között majdnem 2 év telt el, illetve az elozo és mostani felszólítás között is 14 hónap, így ha hagyom az egészet és nem teszek semmit, ok ugye nem vihetik bíróságra, mivel elévült? Azzal, hogy bementem személyesen kérdezni, illetve aláírtam (tudom, buta voltam) egy papírt miszerint a büntetést nem ismerem el és kértem JKV kiadását, nem kezdodhet-e újra az egy év?
3, Ha bíróságra viszik, az elévülés ellenére a bíró nem rendelheti-e el az írásvizsgálatot, visszakanyarodva ezzel az 1. pont kérdésére?
A választ és segítséget elore is köszönöm és ne haragudjatok hogy ilyen hosszú lett!
Köszönettel: Ágnes
Hali!
Lenne egy olyan problémám, hogy kaptam egy csekket a 173as buszon, de csak egy ideiglenes semélyi igénylő lapot adtam oda, amin minden adatom rajta volt kivéve a lakcímet, helyette egy random lakcímet adtam meg, mi problémám származhat belőle?
Kedves fórumozók, tisztelt hozzáértők!
Végigolvastam a topicot, mégis kérdezek mert kétségeim vannak.
Először 2010. júliusában kaptam felszólítást a Dr Szabó Gergely ügyvédi irodától, hogy fizessek be egy 2009 decemberi bkv büntetést, miszerint jegy nélkül utaztam. A probléma az, hogy amikor felhívtam az irodát részletek után érdeklődve, kiderült hogy ez egy olyan buszvonalon tortént amire még soha nem szálltam fel, ráadásul egy sok évvel ezelőtt elvesztett diákigazolványom számát olvasták be a telefonba. Akkor kértem hogy küldjék el a jegyzőkönyv másolatát.
Azóta nem jelentkeztek.
2 hónapja, 2011. novemberében Dr Mihányi Szabolcs László ügyvéd küldött felszólítást, hogy fizessek be egy 2009 decemberi bkv büntetést. Gyanús volt a dolog, telefonon itt is kértem a jegyzőkönyvet, amit pár nappal ezelőtt ki is küldtek. Képzelhetik a meglepetésemet, amikor a sajátomhoz kísértetiesen hasonló aláírást láttam meg az alján.
Bementem személyesen az ügyvédi irodába, megkérdezni mit lehet ilyenkor tenni, azt mondták rendőrség, feljelentés okirattal visszaélés miatt, írásszakértői vélemény.
Ezzel eddig nem is lenne gond, de sajnos mindig is peches voltam, illetve nagyon sok negatív tapasztalatot hallottam/olvastam írásszakértői véleményekkel kapcsolatban (ebben a topicban is egyet), így a diákomról megtanult-lemásolt aláírásra is mondhatja azt hogy az enyém. (Tökéletesen átlagos kissé csúnya női írás, bárki tudja utánozni)
Kérdéseim a következők lennének:
1, Azt hallottam, ha megteszem a feljelentést, de az írásszakértő ellenem ítél, a bkv-s 25000 Ft kifizetése mellett hivatalból eljárást indítanak hamis vád (+lopás-csalás-hazudás) miatt, ez igaz-e, illetve mik a következményei?
2, Azt olvastam, hogy „20/1981. (VI. 19.) MT rendelet 3. § (2) bekezdése – immáron harminc éve – úgy rendelkezik, hogy a személyszállítási szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el”. Mivel a büntetés és a mostani felszólítás között majdnem 2 év telt el, illetve az előző és mostani felszólítás között is 14 hónap, így ha hagyom az egészet és nem teszek semmit, ők ugye nem vihetik bíróságra, mivel elévült? Azzal, hogy bementem személyesen kérdezni, illetve aláírtam (tudom, buta voltam) egy papírt miszerint a büntetést nem ismerem el és kértem JKV kiadását, nem kezdődhet-e újra az egy év?
3, Ha bíróságra viszik, az elévülés ellenére a bíró nem rendelheti-e el az írásvizsgálatot, visszakanyarodva ezzel az 1. pont kérdésére?
A választ és segítséget előre is köszönöm és ne haragudjatok hogy ilyen hosszú lett!
Köszönettel: Ágnes
Sziasztok!
A problémám a következő, kaptam egy levelet majdnem egy éve arra válaszoltam is térítvényes levelet adtam fel 8 napon belül amire ugye reagálniuk kellett volna, de nem tették meg ( Dr Akárki). Eddig semmi gond... azóta az elmúlt 1 hónapban megbüntettek mivel hiányos volt a diákigazolványom, 8 napon belül el is mentem befizetni illetve csak akartam volna... közölték velem;
1, Amire levelet adtam fel az még úgy létezik.
2, Egy másik Ügyvédnél is van tartozásom akitől viszont két éve biztosan nem kaptam levelet
3, amit beakartam fizetni azt nem fizethetem be, mivel még van tartozásom, de ha elejtik a tartozásokat kamatok nélkül be is fizethetem (már ha igaz ez, valamit pötyögött a gépbe mondván beírja, hogy határidőn belül akartam fizetni)
Mit tegyek? Kihez küldjek levelet,hogy az egyikre nem reagáltak (papírom is van róla a posta rendszerében is benne van)
A másodiknak a létezéséről sem tudtam amíg be nem mentem
a harmadik amit meg beakartam fizetni az meg is tehessem?
Én is kaptam a Mihályi Ügyvédi Irodától tértivevényes felszólítást.
A tényállás:
- 2009-ben több alkalommal jegy nélkül utaztam a metrón.
- következmény: 2009-ben egy X nevű ügyvédi iroda felszólított fizetésre, nem fizetés esetén pert helyezett kilátásba
- 2010. januárjában visszaírtam: remek, pereljenek, úgysem lesz igazuk.
4. 2010. január és 2011. december között nem történt az ügyben semmi érdemleges.
2011. december 06.: ekkor kaptam a Mihályitól felszólítást.
Kérdés: lehet-e elévülésről szó, figyelemmel a 4. pontra?
sziasztok !
Tanácsot szeretnék kérni ! Áprilisban elkaptak metron, volt nálam érvényes diákbérlet, de a diákomon nem volt már matrica, mert azóta kaptam új diákot is. A nő kikapta a kezemből a diákot, felírta amit látott rajta. Orrom elé dugott egy papírt, amit aláírtam, kaptam csekket, hogy menjek be és mutassam be a matricás bérletet vagy fizessek 12 ezret asszem. Matricát már nem tudtam szerezni, és ráfelejtettem a dologra.
kb 2 hónapja kaptam ügyvédi irodától tértitevényes levelet a lakcímemre, de nem az én nevemre szól, így nem vettem át, valószínűleg az ellenőr rosszul írta fel a nevem. 1 hete újra kaptam értesítőt, ezen is ugyan az a név volt, nem vettem át.
Mi a teendő? Menjek be az irodába, hogy ezen a címen ilyen személy nem lakik? Vagy valljak be mindent és fizessek ki tudja mennyit?
Ha nem az én nevemre szól, akkor át kell venni a levelet vagy ez hogy van?
Valaki segítsen!
Köszönöm!
hát remélem hogy igen,mert most 12000 ft-ot nem tudok kifizetni!:)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02