Nekem az a problémám hogy a barátomat tavaly októberben a metróban megbüntették, jogtalanul, ugyanis újpest központnál kilyukasztotta a jegyét, átszállt a deákon a 2esre és az astoriánál a mozgólépcső tetején az ellenőr azt mondta h ez a jegy nem érvényes, holott a bkv honlapján és a jegyen is rajta van h metróban 1 átszállással, egy irányban érvényes a jegy. Mivel a barátom vidéki, és ez előtt az eset előtt nem használta a bkv-t, nem tudott erről, ráadásul az ellenőr minden iratát elszedte tőle, + a jegyét is elvette, jegyzőkönyvet aláíratta és gyakorlatilag üvöltözött vele az aluljáróban. Akkor ott kapott egy csekket, aztán írtak tavasszal (már a behajtócég) h fizessen (25 huf). Erre reagáltunk egy levéllel amiben leírtuk h jogtalan a büntetés. Most pár napja írtak megint, már csekket küldtek (több részletes fizetéssel). Mi a teendő ilyenkor? Már lehet egyszerűbb lenne befizetni, de rengeteg olyat olvastam h aki egyszer fizet arról már nem szállnak le, ráadásul jogtalan is a bünti.
Előre is köszönöm a segítséget.
BKV bliccelés büntetés
Üdv!
Kérdésem az lenne, hogy ha azért büntettek meg mert nem volt nálam diákigazolvány (ami nincs is), akkor beutathatok-e 8 napon beül egy érvényes felnőtt bérletet személyi igazolvánnyal?
Gondolom mikor kifizetem az eljárási díjat, akkor oda kell adni a csekket is, mert azon van rajta a diákigazolvány hiánya.
Illetve még szeretném megtudni h a 24.500 Ft emelkedhet-e vagy ez a végső határ.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv, KS
Szép jó estét!
Kérdésem a következő lenne. Február elején vonattal utaztam azon a vonalon amire a levelező tagozatos diákigazolványom jogosított. Mivel nagyon messze van az állomás tőlünk, busszal átmentem a következő vonatmegállóig és ott szálltam fel a vonatra. (számtalanszor történt már így) A fontoskodó kalauz úr azt mondta hogy nem a viszonylatnak megfelelő utazás. Kérdem én: ha mindenhol feketén-fehéren le van írva, hogy a kedvezményt a lakhely és az iskola székhelye között lehet igénybe venni, akkor miért probléma az, ha én teszem azt nem a lakóhelyemen szállok fel, hanem 2 állomással később. Írtam nekik e-mailt, hogy mondják meg ez a nagy baromság hol van leírva, de kitérő választ adtak, másodszor meg azt írták hogy az iskolának kéne erről tájékoztatnia. Egyébként néztem az üzletszabályzatukban és ott sem találtam meg, csak azt ha valaki előbb száll fel vagy le mint amire jogosult. Kérem segítsen valaki hogy most mit csináljak, mert ma megkaptam a gyönyörű 21 ezer egynéhány forintos csekkemet amit nem akarok befizetni mert nem tartom jogosnak. (ja, egy pénztárost és egy másik kalauzt is megkérdeztem azt mondták ezért nem büntethettek volna meg). Előre is köszönöm ha valaki időt szakít erre és segít.
Üdvözletem.
Abban kérnék segítséget hogy 2010.02.23-án kaptam egy felszólítást egy ügyvédi irodától hogy bkv felé pótdíj tartozásom van xyFt.A fenti dátum után két nappal kértem részletfizetést de utána megnéztem a követelések dátumait és szerintem az egyik már elévült a másikkal nem vagyok tisztába.Eddig nem fizettem be és most a részletfizetést felmondták.Kérdésem hogy a fenti dátumra tekintettel melyik évült el,vagy mindkettő?
A követelések felsorolásának képe:
http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg
Válaszát előre is köszönöm.
és szoktak ilyenért valakit bezárni és kell-e valamit fizetni?
elvileg max. 1 év szabadságvesztés, de szerintem meg fogod "úszni" egy megrovással.
A BKV meg majd küldi a csekket, hogy fizesd ki a büntetést.
Hello!
Szeretnék tőletek segítséget kérni.
Az a helyzet, hogy Bkv bérletet hamisítottam semmi extra
csak beragasztottam cellukszal egy másik dátumot tehát nem nagy ipar és első használatnál le is buktam.
A bkv-sok mondták hogy fizessek mondtam hogy nincs pénzem
de fel hívom apumat tegyen pénzt a számlámra. mire el tudtam érni 10 perc azt mondták hogy már késő szóltak a rendőröknek. kijöttek a rendőrök bevittek fogdára…magánokirat hamisítás gyanújával indítottak eljárást.
nem volt semmi probléma. bevallottam én csináltam.
19 éves vagyok egyetemista nem voltam még soha semmilyen ügyben nincs önálló keresetem.
Milyen büntetésre számíthatok szerintetek?
ha aznap ellopták az autód...stb, akkor van rendőrségi papírod.Remélhetőleg meg is van, erre szükséged lehet bizonyítékként
Alább már írtam az esetemről, úgyhogy most csak annyit szeretnék kérdezni, hogy mennyi az elévülési ideje a büntetésnek? Ugyanis engem egy 2008-as büntetés miatt zaklatnak (amit nem ismerek el). Miután bementem a BKV-hoz kiderült, hogy más cím van a cetlin, más az anyja neve (vezetéknév egyezik, keresztnév nem), nincs szig. szám, az aláírást pedig nem tartottam magaménak (a "független" írásszakértő annak tartotta, holott egyértelmű volt, hogy nem az én aláírásom). Mivel a büntetésen a cím nem az enyém, így levelet sem kaptam soha tőlük. Ilyenkor mi van az elévüléssel?
Amúgy azóta utánanéztem, pont aznap lopták el a kocsimat, benne egy rakás papírral (önéletrajzok pl., mert munkát kerestem) és egész nap csak emiatt rohangáltam (rendőrségre pl.) a tervéremmel és barátnőmmel az édesanyám kocsijával.
Viszont ha jogi szempontból nézzük, felhasznált jegyet ki őrizget meg?
EZ NEM JOGI, HANEM PRAKTIKUS SZEMPONT.
Mi van akkor, ha az írásszakértő megállapította, hogy én írtam alá azt, amit én tagadok?
a gond az, hogy hazautaztam a vonattal....de természetesen pótlólag is megoldhatom :-)
Viszont ha jogi szempontból nézzük, felhasznált jegyet ki őrizget meg? Ésszerűtlen, kivéve, ha valaki saras, és ezért tartogatja a lyukasztott jegyet
Én még ma lemennék a megállóba összeszedni két jegyet, lyukasztottat vagy bélyegzőset, aztán nem is érted, ha keresnek, mi a probléma...
Tiszteletem!
Ma felháborító esemény történt velem és párommal,igaz nem a BKV-n hanem a Szegedi Közlekedési Társaság ellenőreivel.....Történt, hogy a járműről leszállva, jegyem eldobása után 3 kitűzős ember(állítólag ellenőr) követni kezdett, megpróbált feltartóztatni, majd mikor kikerültem,még közfeladatot ellátó szem. elleni erőszakot emlegettek....stb.A vonatig követtek, majd rendőrt hívtak.Igazolni csak a rendőrnek igazoltam magam,másnak nem. Kérdésem: ha az SZKT kikéri az adataim és felszólítást küldene, reagáljak rá? Bizonyítani semmit sem tudnak, a rendőrök a vonatnál igazoltattak.Tehát ha nem veszek át felszólítást 1 évig, elévül??
Sziasztok!
Nehany buntetest kaptam az utobbi evekben es ezzel kapcsolatban szeretnem kerni tanacsotokat.
Az elsot 2008ban kaptam. Ugyanis az arra a napra ervenyes berletemet meg nem vettem at a cegnel ahol dolgoztam a villamoson pedig megbuntettek es ajanlottak, hogy az Akacfa utcaban torlik a buntetest ha az arra a napra ervenyes berletet felmutatom ott. Az Akacfa utcaban masnap viszont azt mondtak, hogy nekik kell a mult havi is, hogy lassak folyamatosan kapom a berletet. Mivel ezzel kapcsolatban az ellenor engem nem ertesitett a regi berletet kidobtam, igy a buntetes 12.000 ft lett volna. Duhomben kidobtam ezt a csekket es azota nem kaptam figyelmeztetest.
Masodszor, 2010 ev elejen, szinten nem volt nalam a berletem es ezuttal a metro kijaratanal kaptam buntetest. Az elozo tapasztalatom alapjan ugy gondoltam, hogy 12.000ft-ot nem szeretnek kifizetni csak azert mert nem volt nalam az amugy is ervenyes berlet, ezert a csekket kidobtam es azota figyelmeztetest nem kaptam.
Utolso buntetest par hete kaptam, villamoson, es ekkor sem volt nalam a berletem. Bementem az Akacfa utcai irodaba lerendezni buntetesemet az ervenyes berlet felmutatasaval, mivel kozben ertesultem, hogy abban az esetben 2.000ft a birsag osszege, azonban ott azt az informaciot kaptam, hogy az elozo ket buntetes osszege felment 48.000ft-ra, es ezesetben nem 2.000ft hanem 6.000ft lenne a birsag lerendezese.
A kerdesem az lenne, hogy a 2008as buntetes nem e evult el (mivel tudtommal annak 1 ev az ideje ha villamoson tortenik es 5 ev ha metron), valamint az altalam valo erdeklodes az Akacfa utcai irodaban elevules ido megszakitasakent kezelodik e.
Tovabba, az elso ketto buntetest akkor kaptam amikor meg nem voltam Magyar allampolgar, tehat mas, ideiglenes, szemelyigazolvanyszamra. Ezt figyelembeveve kerdesem az, hogy ezesetben azonos szemelykent kezelnek e, tehat azok a buntetesek ugyanarra a szemelyre vonatkoznak aki nem volt abban az idoben Magyar allampolgar es ha nem akkor hogyan lehet elfogadtatni veluk a 2.000ft-ot, amit 3-ik buntetesemmel kapcsolatban szerettem volna kifizetni, az altaluk ajanlott 6.000ft-os birsag helyeben.
Elore is koszonom valaszotokat!
Sziasztok!!!
Tegnap utaztunk szilveszterezni. Elmultam 18 de matricát még nem kaptam a diákomra. mivel iskolába is utaznom kell igy intéztem iskolalátogatásit a diák mellé. Szoval volt igazoló lapom hogy tanuló vagyok és oda fele nem is szoltak érte .hanem pestről hazafele az egyik kalauz kibaszott mogorva volt és megis büntetett. 8000huf. Mondta hogy hejszinen 6400 . de nem volt nálam annyi. Nem érzem jogosnak. Mit tehetek??
Üdv
köszönöm
Kedves Sherlock!
A rossz hír ellenére köszönöm szépen a gyors reakciót!
Axxxo
Kedves Axxxo,
a felszólítás megszakította az elévülést, de a metrón egyébként is 5 év, nem 1. Ha nem fizetsz akkor emelkedik a költség, és később a megnövekedett összeget fogják behajtani.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Sziasztok!
2010 februárjában, este 10-kor kb egy napos lejárt bérlettel utaztam a piros metrón, és elkaptak az aluljáróban. Nem fizettem be a tartozásomat, mert mérgemben kidobtam a csekket (szerencsére az igazoláshoz használt diákigazolványommal együtt.. de ez most mindegy).
Az első felszólítás pár nappal karácsony előtt érkezett egy megbízott ügyvédi irodától: 5 napos fizetési határidő, 24500 Ft. A kérdésem, hogy ilyenkor él-e az egy éves elévülés, és ha igen, akkor ez alatt a két hónap alatt be tudják-e még hajtani rajtam. Tehát mi van, ha nem fizetek?
A mielőbbi választ nagyon megköszönném!
Axxxo
sziasztok!
óriási hibát követtem el, és a segítségeteket szeretném kérni!
diákbérlettel utaztam, érvényes diák nélkül, azt mondtam nincs nálam a diák. 12.000 ft-os csekk.
gondoltam, megúszom olcsóbban, kértem egy ismerőstől matricát. bementem az akácfára ahol persze lebuktam. azt mondták ez közokirat hamisítás, megy a feljelentés, vagy befizetem itt és most a 12.000-et, persze azonnal fizettem, de a matricát elvették.
kérdésem:
- várható-e hogy feljelentenek, vagy ezzel letudva az ügy?
- most az ismerősöm is érintett, ha jól gondolom.
- mire számíthatunk, ha elindul a feljelentés?
volt már valaki hasonló helyzetben?
MÁV-Start Zrt-től kaptam leveleket, hogy jegy nélküli utazások miatt kamatokkal együtt fizetnem kell. A levelekben említett utazások több, mint egy éve történtek. Első kérdésem az lenne, hogy személyszállítással kapcsolatosan mennyi a büntetések elévülési ideje? Nem egy év?
Hogy lehet az, hogy egy év alatt egyszer sem kaptam semmilyen felszólítást?
A dolog másik érdekessége, hogy a jegyzőkönyvek alapján az adatok egy már az utazás megkezdése előtt jóval( fél év) lejárt személyi igazolvány alapján történt.
A lejárt okmány tudtommal érvénytelen, tehát az azzal szerezett adatok semmisnek minősülnek. Nem?
A MÁV behajthatja a tartozást, úgy, hogy az adatokat egy lejárt okmány alapján szerezte? És eltelt több, mint egy év?
Miért van az hogy a BKV a BKV busz, a BKV Villamos, a BKV Trolibusz- nál alkalmazza a PTK személyszállítással kapcsolatos, 1 éves elévülést, a BKV Metró, a BKV Hév-nél az általános elévülés alkalmazza, mely 5 év, De könyörgöm, hol van ebbe a paragrafusban benne hogy személyszállítás is, ide tartozik. Az egy másik PTK-ás jogszabály. Ezért próbál e mögé bújni. DE. Az Alkotmány 70/A § kimondja: a hátrányos megkülönböztetés tilalmát. Gondolkozzon már el a vezetés ezen egy kicsikét. Miért különbözteti meg a Metró, Héven utazókat hátrányasosabbon mint a többi utazót. Magyarország mondhatnám minden városában ahol tömegszállítás, ( személyszállítás) van 1 év az elévülés. A Metrón, Héven nem embereket szállítanak ezek szerint szerintük, hanem árut. Kikérem magamnak hogy, árunak, vagy doboznak, nézzenek s e szerint alkalmazzák a jogszabályokat.Semmivel sem vagyok kisebb UTAS mint aki Buszon vagy Villamoson, vagy Trolin utazik, mint utas. Amire az önkormányzat hivatkozik a pótdíj kiszabásnál a 1990. évi LXXXVII. tv. fölhatalmazására hivatkozik a viteldíjak megállapításánál, amely felhatalmazást valóban meg is kapott, csakhogy az nem szól a pótdíj rendszeréről! Tehát hogy is van az a pótdíj megállapítás, meg a 30, nap után rárakodó jogszabályi késedelmi kamat/kötbér????
Sziasztok, nyáron megbüntettek jegy nélkül utaztam. Nem mutattam be a bérletet, ill, elfelejtettem befizetni a 12ezres csekket. Most megjött a 24 ezres. Egyetemista vagyok, nem szeretném a havi költőpénzem büntetésre költeni. A TAJ kártyámat adtam oda, ill. bemondtam a lakcímem.
A TAJ kártya ugye nem fényképes igazolvány, bárki odaadhatta aki mondjuk ellopta tőlem és rosszakaróként tudj a címem. Lehet e valamit kezdeni ezzel.
A csekkes levélben nem szerepel, hogy mikor büntettek meg, hol, milyen adatokat vettek fel, milyen azonosító alapján, szóval nincs jegyzőkönyv. Ha valakinek volt már hasonló esete, vagy van valami ötlete amivel ki tudnám bekkelni ezt a fizetést nagyon megköszönném. Többet ilyen úgy se fordul elő, csak most ússzam meg.
Alex1970:
Már elsőre megmondtam: „2010.10.24. 13:45 ”-án, azóta a véleményem és a lehetőségeid sem változtak.
Vazzeg. Megvette a MÁV Cargot és egy részét nem fizette ki?
Elzárás nem lesz, de végrehajtás valószínűleg igen.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02