BKV bliccelés büntetés

monalisa1 # 2008.07.01. 21:32

Félem, hogy a leírtak ellenére jogos a követelés: NEM érvényes menetjeggyel vetted igénybe az utazási szolgáltatást. (Azt, hogy a gép rosszul lyukasztott előfordulhat - és észlelted is -, így a saját károdra egy másik jegyet kellett volna felhasználni - vagy nem utazni...)

Tudomásom szerint az aznapi kiíratkozás még nem szüntette meg a tanulói jogviszonyodat, hanem csak tárgy hó utólsó napjától veszti aktualítását.

Írj egy újabb levelet: saját önálló jövedelmed nincs, kérd a részletfizetés lehetőségét., pl. küldjenek 3x4 ezer forintról kiállított befizetési csekket.

Elévülésről messze nem beszélhetünk még.

Karesz21 # 2008.07.05. 21:37

madrus # e-mail 2008.06.23. 13:36

CS= csuklós:) vagy még a ICS=Ganz Ipari CSuklós (régi 4-6 villamos) lehetne. Más tippem nincs.

laikus hozzászóló

DjPremier # 2008.07.08. 19:57

Sziasztok.Én is kaptam levelet az ügyvédtöl.Még tavaly nyáron egy 169 000Ft-os tartozásrol.Akkor megállt bennem az ütö.3 év után ilyet kapok.
2002.12.22 - 2004.07.30 ig van pár bliccelésem.
Egy darabig hagytam nem igen van miböl kifizetnem.Pár hete kaptam egy levelet,12 000 Ft-rol,hogy 15 napon belül fizessem ki vagy Biroságra adja.Tojtam rá,néztem az ügyiratszámot teljesen más volt rajta a bliccelés dátuma is mint amit legelöször küldtek.Felhivtam az ügyvédet,hogy ezt ebben a honapban megprobálom befizetni azt mondta ok.Ezen a héten is kaptam egy levelet tölle 12 000Ft-rol,más ügyiratszám,teljesen más bliccelés dátum.Szal kezdem nem érteni az egészet.Maximum azt a 12 000-et tudom befizetni és többet nem,sajnálom.Gondolom ami 2002-ben volt az elévült,jozan paraszti ésszel is ugy vélem ha vki tartozik akkor ugyan arrol küld értesitöt lásd (169 000Ft).De arrol azota nem jött semmi.Kérdezem tölletek,hogy kell-e félnem hogy biroságra adja? Vagy mi lesz,ha befizetném a 12 ezret tuti vérszemet kapnak és nem fognak leszállni rolam.Elöre is köszönöm a segitséget.Picit félek.

gerhat # 2008.07.09. 05:42

Sziasztok !
A héten kaptam egy büntetést 15000 ft-ról mert 2007 januárjában megbüntettek.
Nemtudjátok esetleg, hogy a büntetés elévül-e ha nem küldik x időn belül a csekket?

DjPremier # 2008.07.09. 11:19

Igen attol a Kováts-tol.Akkor jol gondolom,ha 1x befizetek akkor vérszemet kap.Az ügyvéd felhivta anyámat,hogy mi van a befizetéssel? :-) Akkor azt mondod ne fizessek be semmit? Mindegyik levél hagyományosan jött de olyan dátumokkal amik a legelsö 169 ezresen rajta sincsenek ezen csodálkoztam el.Honnan veszik azokat.És ez a Birosági dolog is tényleg átadhatja nekik? Kell attol félnem? Néha már unalmas,hogy ennyi idö után akarják behajtani.Én is megfigyeltem a csekken az ö neve van és a pecséten sincs adoszám.Remélem békén hagynak.Köszi az infot.

ági1 # 2008.07.10. 05:03

Sziasztok

Igazad van, madrus, ezek sokszor csak fenyegetnek. A múltkori ijetegetés után vártuk a levelet. Nem érkezett semmi. Egyszer csak, majdnem három hét után megcsörren az én telefonom. Kisvártatva kiderült, hogy az ügyvédi irodától valaki. Kérdezi, hogy hol tudja elérni a hugomat. Mondtam neki, hogy nálam biztos nem. Mondtam neki, hogy még kiskorú, tehát probálkozzon a gondviselőjénél. Na akkor ment a hápogás.
Erre mondja nekem, hogy mennyi levelet küldtek, erre már bedurrantam, mert mi egy darab levelet sem kaptunk sem mostanában, sem régebben.
A vége az volt, hogy akkor küld még egy levelet. Mondom nagyszerü. Erre a végén mondja, hogy azért ha találkozom a hugommal, akkor mondjam meg neki, hogy menjen be az ügyvédi irodába személyesen.
Mondtam neki, hogy nehéz lesz, mert mostanában nem fogok vele találkozni, mert nincs itthon. Mondta, hogy még jelentkezik.

DjPremier # 2008.07.10. 05:55

Üdv.Hát igen,de nem szeretnék egy olyan levelet kapni miszerint jelenjek meg a biroságon.Ha 1x fizet az ember utána küldik a következöt.Ha nem muszály nem fizetem ki.Ezért kérdeztem mire számitsak.

DjPremier # 2008.07.10. 10:37

De itt olvastam olyat,hogy volt aki biroságra ment.:-(
Ezért is aggodok,annyit nem ér az egész.De kivárom mi lesz.Tudom másra költeni azt a pénzt.Szerintem se kap belöle a BKV semmit.Mind a drága ügyvéd zsebébe folyik vagy máshova.Jo lenne ha vki érdemben is hozzászolna.Meddig küldik a leveleket,és meddig ne vegyek tudomást rola? Köszi

KukatZ # 2008.07.16. 01:59

Sziasztok!

17 éves srác vagyok. Minap megbüntetett egy ellenőr. Sajna odaadtam a diákomat amin a régi lakcímem volt. A nevem felírta azthiszem a diákszámomat is feljegyezte. Kaptam csekket.

Szerintetek fizessek vagy sem? 3000 forintal megtudom uszni a dolgot, de nem szivesen tenném... Szerintetek nyomon tudnak követn? Illetve milyen levelet vehetek át, ugy, hogy ne frissüljün az évülés ideje. Mitcsináljak ha felhivnak?

Elöre köszönöm a válaszotokat,
Laci

ági1 # 2008.07.16. 05:18

Sziasztok,

egy kis fejlemény: kaptunk levelet egy olyan bliccelésről, amit eddig nem is mondtak a telefonba. Persze sima levél jött, bedobta a postás. Mi meg azzal a lendülettel dobtuk a fiók mélyére.
Egyébként én úgy tudom, hogy ezeket a tartozásokat a " behajtó cég " kifizeti a Bkv-nak, tehát neki azért nem jár ebből semmi. Aztán megpróbálja behajtani az ügyvédi iroda az adósokon. Tényleg volt olyan aki ment már bíróságra ezzel.:(
Egyébként meg, nem tudom, hogy ez nem jogsértő magatartás-e? Adatvédelmi törvény nem hiszem, hogy engedi, hogy csak úgy telefonom mondjanak bármit az " ügyedről "....

ági1 # 2008.07.16. 05:19

Bár ebben az országban mindent lehet, az már biztos.
Tartsatok ki!:)

Legislator # 2008.07.16. 09:36

Laci,

A dolgot elkövette, jobb, ha fizet. Persze, Ön tudja, maga egy felnőtt ember. Azonban ezek olyanok, mint a bulldogkutya, amit egyszer a foguk közé szorítanak, el nem engedik soha. Szóval, amint egy volt főnököm mondta: "Ledarálják az embert mint a nyúltápot."

"Tényleg volt, aki ment már bíróságra ezzel."

Dolgoztam levéltárban, bírósági osztályon, volt ott BKV-val (+jogelődje) kapcsolatos peranyag bőven.

Sunshine after the rain.

Sücy # 2008.07.16. 09:40

KukatZ, ez jogi fórum, nem pedig gazdasági tanácsadó.
Szóval egy ingyen tanács: mindig legyen nálad érvényes jegy, vagy bérlet, ha nincs, ne csodálkozz, hanem fizesd ki a büntit.
De hogy jogi kíváncsiságodat is kielégítsem: azzal, hogy felszálltál a járműre, elfogadtad a BKV általános utazási feltételeit (azaz ráutaló magatartással szerződésbe kerültél a BKV-val), így akár szerződésszegésnek is mondható az, amit elkövettél. 3000 Ft szerintem elég méltányos összeg tanulópénznek.

op10 # 2008.07.16. 12:54

szép napot!
hétfőn jött egy levél dr.kováts sebestyéntől, 9800 Ft-ot kellene neki befizetnem, de már nincs egész egy hónap a dolog elévüléséig. azaz öt éves az állítólagos büntetés.
a levél simán jött, csak be volt dobva a ládába.
ha nem foglalkozom vele, abból lehet bajom, vagy esetleg keressem fel az ügyvédi irodát?

ha valaki tudna tanácsot adni, annak örülnék!

ági1 # 2008.07.17. 05:28

Szia Op10,

Ha elvileg nem kaptál még soha tértivevényes ajánlott levelet, akkor ez nem szakítja meg az ötéves elévülési időt. Ha azonban kaptál, akkor onnantól újra indul az öt év.:( A sima levéllel nem kell foglalkozni, azt nem tudják bizonyítani, hogy megkaptad. Nem fognak szarakodni 10 ezer forinttal a bíróságon.

op10 # 2008.07.17. 10:50

szia ági1!
köszönöm az infót, még nem kaptam soha, talán még megúszhatom, hogy kapjak :)
egyébként meg nem bliccelek, mindig van bérletem is, öt éve még "kicsi" voltam, bár akkor is volt bérletem, lehet, hogy nem volt nálam, nem emlékszem.
mégegyszer köszönöm!

KovácsNóra # 2008.07.18. 11:40

Sziasztok!

Nekem is hasonló gondjaim akadtak Kováts Sebestyén "Dr. Úrral"
Több dolgot nem értek azonban.

Ha még emlékeztek, futott az a BKV kampány a bliccelés ellen, h aki egy összegben fizeti be a tartozást, annak járt némi engedmény.

A kampányt telefonon futtatták, és a volt munkahelyemen a kollégáim ügyezték (call center), így titokban megnézettem magam az adatbázisban,amiből kiderült, h egy bliccelésem volt benne, ami nem évült el. (Kb 10 ezer Ft.)

Később kaptam az ügyvédi felszólítást 40ről, amiről azt gondoltam, biztos a 10ezerre jött vmi kamat és befizettem.

Tegnap kaptam egy simán bedobott levelet "utolsó felszólítás bírósági eljárás megkezdése előtt" címmel, amelyben majd 200 000-et követelnek.

Ezt nem értem. A saját BKV adatbázisukban 10 ezer volt a tartozás. Vagy az csak a csali volt?

ha bárki tud valamilyen tájékoztatást, nagyon örűlnék, mert 10 nap alatt biztosan nem tudok 200 ezret előteremteni. (Ráadásul ezek után nem is tudom, mennyit kérnének legközelebb)

Válaszokat előre is köszönöm:
Nóri

KovácsNóra # 2008.07.18. 11:48

Azt el is felejtettem, hogy pontosan az érdekelne, hogy most 10 nap múlva valóban bírósági eljárás indul-e vagy nem.

nandy # 2008.07.18. 16:03

Nóra:

Nem valószínű, hogy valóban per lesz 10 nap múlva. Sokszor csak ijesztgetnek, főleg akkor, ha nem is tértisen küldik a levelet.
De persze ez sem 100%.

Ha biztos vagy benne, hogy a követelésnek nincs jogalapja (mert nem blicceltél, vagy már befizetted), akkor írj az ügyvédnek tértisen egy levelet, és kérd hogy mutassa be azokat az okiratokat, melyek a követelés jogosságát alátámasztják (pl. a helyszínen felvett jegyzőkönyvekkel). Tedd hozzá még, hogy amennyiben érdemben alá tudják támasztani, akkor befizeted.

DjPremier # 2008.07.18. 20:14

Küldött a tisztelt ügyvéd ur egy másik sima levelet amiben egy 10 000Ft-rol szolo csekk van.Egy számomra ismeretlen dátummal 2003-bol.Kezd megterhelö lenni amit ez müvel.Azért se fogom befizetni és csak probálkozzon.Kaptam én is hasonlo levelet,hogy az utolso felszolitás.Az se most volt.

KovácsNóra # 2008.07.21. 07:10

Köszönöm Nandy!

Megfogadom a tanácsot, illetve annyi gyakorlati kérdésem lenne, hívatkozhatok-e a levélben a bkv nyílvántartási adatbázisra, amennyiben nekem személyesen nem volt betekintésem, "csupán" a k9ollégák nézték meg.

Nóri

ende # 2008.07.21. 11:23

sziasztok

kis segítséget szeretnék kérni bkv témakörben én is.
fél évvel ezelőtt kaptam egy levelet, hogy van 120 000 Ft tartozásom. gondoltam igazuk van, blicceltem anno az egyetemi éveim alatt és befizetem. kaptam is részletfizetést. az utolsó részlet hiányzik már csak.

tegnap viszont küldtek egy levelet, hogy van 85.000 ft tartozásom ezen felül, ami 11 bliccelés. elvileg. (kikértem a jegyzőkönyvet, mert azért ez már elég vicces é hihetetlen, de tegyük fel, hogy tényleg blicceltem.) (az a főleg hihetetlen, hogy a múltkor 7 db bliccelés volt 12000, a mostani 11 db 85 000)

kérdés:
mit lehet ilyenkor tenni?
most fizettem nekik ki 120 000 Ft-ot, és közben ők nem szóltak, hogy van még 85 000 ft-nyi tartozásom. (olyan, mintha direkt megvárták volna, hogy jól kikamatozza magát.)
telefonon folyamatos kapcsoltban voltunk, gondolom látniuk kellett volna a rendszerben, vagy valami.
nem az összes tartozásom adják ki az ügyvédi irodának, amikor hozzájuk kerül az ügyem?

nem lehet tenni valamit ez ügyben? már mégiscsak kifizettem nekik több mint 100 000 Ft-ot, most félévente küldenek majd egy ilyen papírt?
azért ennyire nincs tele a zsebem, sajna.

(a bliccelés elvileg 2003-2004-ben történt)

köszönöm

Lord Viktor # 2008.07.21. 15:14

Üdvözlet! Próbáltam így tudást meríteni előző hozzászólásokból, de gondoltam leírom az én sztorimat is. 2008. 05. 26-án kaptam egy levelet (sima) Dr. Kováts Sebestyéntől, hogy 26 140 Ft tartozásom van a BKV felé. Ez két büntetés volt, egy 2004es eset és egy tavalyi. A tavalyira emlékeztem, be is mutattam (én marha) a személyimet. A levél mellé mellékelve volt egy ún. Pótdíj részletező, amelyen az időpont, a járat és az okmány (gondolom, amivel bizonyítani tudják) szerepelt.

1. kérdésem: A 2004-es esetnél az okmánynál bemondás szerepelt. Irányadó ez, elfogadják bizonyítéknak? Mert én nem emlékszem az esetre és fingom sincs hogy mit hogy merre.
A tavalyinál küldtek bünntetést 8ajánlottan) amit a postán kellett volna átvennem, de nem tettem meg (postás csajszi felmutatta hogy bkv bünti és hogy nem kötelező átvennem és akkor azt mondtam hogy köszi nem vezsem át).
Na mindegy, írtam a palinak e-mailt, hogy a 2004es esetet nem ismerem el, de a tavalyit pedig igen, de nem kaptam semmi értesítést, ezért sokallom az azért kért 15 rongyot és mivel egyetemista vagyok, nincs önálló keresetem, méltányolja ezt és csökkentse az összeget, amit hajlandó vagyok befizetni.
Ma kaptam egy újabb levelet, miszerint a BKV az általam előadott kifogásokat megalapoztlannak tartja és ugyanúgy követeli a 26 rongyot, amit 5 napon belül kéne az ügyvéd számlájára feltenni. na persze...
Kérdésem, hogy most mi a teendő? Kérjem ki a jegyzőkönyvet vagy sz@rjak az egészre, mert nem ajánlottan jött? Sürgős lenne, mert 19 évesen nem szívesen mennék bíróságra 26 ezer ftért...
Köszi
Viktor

Lord Viktor # 2008.07.21. 15:17

Ja és a két levélben nem egyezik meg az ügyiratszám! Számít ez?

nandy # 2008.07.21. 15:48

Nóra:

Arra inkább ne hivatkozz...