kettős szankcionálás


Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.23. 11:23

OFF
Köszönöm, Lyonne! Nyilvánvaló, hogy alfateam nem ismer engem, itt-ott felcsipegethetett elejtett információkat a magánéletemről. Egyet azért muszáj leszögeznem: a kapcsolatom valamennyi (szám szerint négy) gyermekemmel szoros, szeretetteljes. Soha nem telt el hosszabb - még néhány hónapnyi - idő sem úgy, hogy ne találkoztunk volna.

Ez azért már súrolja a rágalmazás határait.
ON

Szomorú örökös # 2019.11.22. 16:22

wers

A tanár azonnal szankcionál, majd mikor az igazgatóhoz is eljutott az ügy ő súlyosbította.

Ez kb. olyan, mint az elsőfokú, majd az azt követő másodfokú ítélet.
A szaktanár megintette elsőfokon, majd az igazgató másodfokon súlyosbította.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.22. 12:05

Inkább azon gondolkoznál, hogy tudod rávenni a gyereket, hogy ez után a kellő körültekintéssel járjon el, és ne okozzon gondatlanul se kárt.

wers # 2019.11.22. 11:56

OFF
Lehet, hogy én vagyok rosszul összerakva, de én tuti nem az iskolával főleg nem az igazgatóval kekeckednék, ha a fiam még sokáig békében ott szeretné folytatni tanulmányait
ON

drbjozsef # 2019.11.22. 11:38

Ha úgy értelmeznénk a kettős büntetés tilalmát, hogy ha már van egy büntetés, akkor a második - függetlenül attól, hogy az igazgató nem tudott az elsőről - szükségképpen jogszerűtlen, akkor igen, azt kellene törölni.

De szerintem nem így van. Ez csak technikai kérdés, ugyanis ha tudott volna róla az igazgató, de úgy ítéli meg, hogy a súlyosabb, igazgatói figyelmeztetés szankcióját alkalmazná, akkor ELŐBB törli a szaktanárit, utána adja az igazgatóit, és nincs kettős büntetés. De a végeredmény most is pontosan ez.

Maga a kettős büntetés állapota a jogszerűtlen, nem maga a sorrend. Ha a jelzésedre magát a jogszerűtlen helyzetet megszünteti az igazgató, akkor az rendben van. Ő úgy döntött, hogy úgy szünteti meg ez a jogsértő állapotot, hogy a szaktanári figyelmeztetést törli (hogy ezt a szaktanár nélkül teheti-e, más kérdés, szerintem igen, vagy legalábbis miért ne egyezne bele a törlésbe a szaktanár, ha helyette igazagatóit kap a gyerek). Ennyi.

wers # 2019.11.22. 11:17

A dirinek nincs joga a szaktanár szankcióját felülbírálni.

Ez hol van szabályozva?

wers # 2019.11.22. 11:14

Hát, ha az igazgató nem is tudott a tanári intésről, akkor főleg. Úgy ítélte meg, ez a büntetés jár.

Azt nem nagyon látom be, miért foglalkoztat ez ennyire. Rongált, intőt kapott. Igazgató szintűre értékelték.

alfateam # 2019.11.22. 11:11

Nyugodtan reklamálj, nincs kettős szankció!
A dirinek nincs joga a szaktanár szankcióját felülbírálni.

Ha volna testi fenyítés a szaktanári taslást a diri visszavonná és helyette lekeverne egy másikat?

Csőrös # 2019.11.22. 11:05

Köszönöm válaszaitokat. Az igazgató nem tudott a szaktanári intésről. Csupán az időbeliség miatt gondolom úgy, hogy a másodikat kell eltörölni, hiszen az első jogszerűen, a második jogszerűtlenül keletkezett.

drbjozsef # 2019.11.22. 10:54

Csőrös,

Köznevelési törvény, 2011.CXC törvény, 58.§-59.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Az 58.§(11) szakaszban benne van a kettős szankcionálás tilalma, bár ez kifejezetten fegyelmi eljárás esetére.

De ez csak a súlyos és vétkes kötelességszegés esetén alkalmazandó.

Ha csak gondatlan volt, akkor az iskola SZMSZ szabályozza, milyen lehetőségei vannak az iskolának. Kérd el, olvasd el. Ha nincs benne kitétel - és szerintem nemigen lesz - a többes büntetés és annak törlésére, akkor nem nagyon van esélyed protestálni ezért.

Egyébként nem látom be, miért kellene a régebbit "hatályban" tartani. A szaktanár úgy ítélte meg, hogy figyelmezteti, az igazgató meg máshogy, ezért felülbírálta a szaktanárt, szerintem nincs ezzel gond. És még a szaktanárit törölte is, így rendben lévőnek tűnik.

Lehet van az SZMSZ-ben jogorvoslatról is valami, próbálj meg azzal élni, ha fontos ez neked, de én nem fűznék hozzá nagy reményeket.

Egyébként, a gyereknek joga van maga ellen fegyelmi eljárást kérni. Már ha nem tetszik neki az intézmény belső szabályzata.

wers # 2019.11.22. 10:44

Ha jól veszem ki szavaidból, megkérdőjelezed az igazgató döntését, milyen büntetés jár a fiadnak.

A tanár azonnal szankcionál, majd mikor az igazgatóhoz is eljutott az ügy ő súlyosbította. Ennyi.

Csőrös # 2019.11.22. 10:38

Valóban megköszönte.

Ugyanakkor nem az volt a kérdés, hogy eltudja-e dönteni az intézkedés fajtáját, hanem az, hogy amikor észlelte a kettős büntetést ugyanazon cselekményért, akkor - szerintem szabálytalanul -a korábbit törölte el.

wers # 2019.11.22. 10:21

Véleményem szerint egy iskola igazgató saját hatáskörben el tudja dönteni, hogy az elkövetett cselekedetet mivel szankcionálja.

Az intézményvezető figyelmét felhívtam a kettős szankcionálás tilalmára.

Gondolom méltányolta és megköszönte.

Csőrös # 2019.11.22. 10:05

Üdvözlet!

Fiam november 12-én egy gondatlan rongálás miatt szaktanári intésben, majd november 15-én - ugyanezen cselekmény miatt - igazgatói intésben részesült. Az intézményvezető figyelmét felhívtam a kettős szankcionálás tilalmára. Ennek hatására eltörölte a szaktanári intést és meghagyta az igazgatói intést. Véleményem szerint az időben korábban keletkezett fegyelmező intézkedést kellett volna hatályban hagyni, és az időben később keletkezettet kellett volna hatálytalanítani.

Kérdésem, hogy van-e az esetre valamiféle jogszabály.

Köszönöm válaszukat!