Szerzői jog - online Istentisztelet felvétele


Sücy # 2020.04.06. 16:47

A lényegen nem változtat, ezt a "Hűséged végtelen"-t nem Szabó Balázs szerezte, hanem ez egy 1923-as dal... bár a dal szerzője 1957-ben hunyt el, szóval még nem telt le a 70 év a halála óta...

"Az ilyen műveket nem kell felhasználni..." Eső után köpönyeg, a problémát jeleztem a lelkésznek a jövőre nézve. ;)

Köszi a segítséget!

drbjozsef # 2020.04.05. 13:13

Ha az istentisztelet CSAK streamelve van élőben, és nem készül róla felvétel, vagyis olyan, mintha sima előadás lenne - ami a jelen vírushelyzetben lényegében szükségesség -, akkor is jogdíjas a felhasználás?

gerbera317 # 2020.04.05. 13:06

A Bánk Bán nem szerzői jogdíjas. Az előadót, illetve a hangfelvétel előállítóját / kiadóját illetik meg valamilyen jogok. Ez kicselezhető azzal, hogy saját énekes és előadói gárda adja elő. Ebből más előny is származhat, amit most külön nem részletezek.
A Szabó Balázs-féle dal egészen más. Az szerzői és előadói jogdíjas. Az előadót ki lehet cselezni a fenti módszerrel, de a szerzőt már nem.
A legegyszerűbb megoldás pedig az, hogy nyilvánosan közvetített istentiszteleten ilyen művek illetve felvételek nem hangzanak el.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.05. 12:49

Nu, hát akkor ahogy gerbera317 mondta, az ilyen műveket nem kell felhasználni az istentiszteleten (misén), és akkor nincs kérdés.

Ha viszont már így történt, akkor a felvétel internetes közlésére szerintem sem vonatkozik a szabad felhasználás.

Sücy # 2020.04.05. 11:35

Bocsi, csillagoztam, azt konvertálta félkövérnek... :D

Sücy # 2020.04.05. 11:34

Igen, van néhány konkrétum is...
pl. a március 15-i alkalmon az Istentiszteleten is megemlékeztünk egy kicsit, ennek kapcsán bejátszásra került a Bánk Bánból a Hazám, hazám.. kezdetű dal, amit feldobott a Youtube, hogy az a H kiadó által kiadott, Magyar Állami Operaház - Simándy József előadásában elhangzott mű, ezért a H kiadó rendelkezik felette szerzői joggal, és válaszak, hogy eltávolítom ezt a szakaszt a videóból vagy lenémítom.
Vagy minap bejátszottuk a "Hűséged végtelen" c. dalt, amit felismert a YT, de csak dallamról, bedobott egy ICE_CS nevű jogtulajdonost, szintén választhatok, hogy kivágom a részletet vagy némítom (vagy vitatom...)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.05. 11:05

Van konkrét problémád is, Sücy?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.05. 11:04

Azokhoz az énekekhez, amelyeknek a szerzője (akár a zenéé, akár a szövegé) él, vagy nem régebben, mint 70 éve halt meg, szerzői jogok fűződnek. (A szomszédos jogokról, gondolok itt első sorban az előadóra, most nem is beszélve.
Azonban ezeket a műveket a szerzők szerintem eleve egyfajta áldozatnak szánták, így nem várnak ellenszolgáltatást. Remélem.

Másrészt az ilyen fajta művek ún. kisjogosak. Vagyis a szerzők hozzájárulása nem szükséges a felhasználáshoz.

gerbera317 # 2020.04.05. 08:54

Eltértünk a tárgytól. De ha már eltértünk: Én magam is képzett (= iskolázott) zenész vagyok, de nem profi. ugyanakkor ismerek profikat, akik még csak minimális mértékben sem képzettek.
Visszatérve: Istentiszteleten nincs helyük bizonyos tartalmaknak. Márpedig a legtöbb jogdíjas tartalom ilyen. Gondoljunk csak a "Földvár felé félúton", vagy a "Mama, kérlek, meséld el nekem" stb. számokra, amelyek - bár kellően meghatóak - nem közvetítenek semmilyen isteni üzenetet. Alig jut eszembe olyan jogdíjas szám, ami alkalmas istentiszteleti előadásra. Például a Schindler listájának főcímzenéjét gyakran hallani istentiszteleteken, és talán oda is való, és talán még jogdíjas is, de ezek száma olyan csekély, hogy simán eszében lehet a kántornak / dicséretvezetőnek, hogy az online eseményen ne hangozzék el.

Szomorú örökös # 2020.04.05. 07:18

gerbera317

Nálunk az egyik kicsi templomban rendre szoktak profi képzett zenészek felajánlásként muzsikálni Istentiszteleteken. Ebből a szempontból jogos a kérdés, mert ők nyilván nem a saját szerzeményeiket adják elő.

gerbera317 # 2020.04.05. 07:06

valahogy mégis feloldani ezt a kérdést
Nem kell istentiszteleten jogdíjas számokat játszani. Az istentisztelet nem koncert. Ott az Úr énekeit kell játszani és énekelni, nem jogdíjas popszámokat.

Sücy # 2020.04.04. 18:37

Sziasztok!

A szerzői jogról szóló jogszabályok biztosítják, hogy a vallási alkalmakon (miséken, Istentiszteleteken) szerzői jogdíj megfizetése nélkül lehet felhasználni/bejátszani az egyébként jogdíjas műveket.
Manapság - vírusos időkben, de úgy egyébként is - ezen alkalmakat néha élőben közvetítik, illetve ezeket a közvetítéseket utólag is elérhetővé teszik.
Ilyenkor (az elérhetővé tett videókban) mi az egyébként jogdíjmentesség alá tartozó tartalom sorsa?
Azért is kérdezem, mert a Youtube kegyetlenül felismeri, és ugyan nem törli a videót/videórészletet, de azért jó lenne valahogy mégis feloldani ezt a kérdést.

Előre is köszönöm a segítséget!

Sücy