Cselekvőképesség részleges korlátozása


drbjozsef # 2023.01.06. 12:05

Fel lehet mondani.

Az illetővel együtt élő házastársa, élettársa, egyenesági rokona, vagy testvére kérheti bíróságon a cselekvőképesség korlátozását.

hvincze # 2023.01.06. 07:06

Tisztelt Jogászok, Szakértők!

Egy számomra kényes ügyben szeretnék segítséget kérni. Feleségem egy élelmiszer üzletlánc egyik magán tulajdonában lévő boltban dolgozik mint üzletvezető. Az eset nem csak őt érinti, hanem a cég összes dolgozóját, ugyanis a probléma a cég ügyvezető igazgatójával van. Nem célom, hogy a teljes korképet leírjam vagy minden egyes apró részletre kitérjek, egyelőre csak azt szeretném tudni, hogy milyen lehetőségek vannak a dolgozóknak.

A probléma kb. 1-1,5 éve kezdett elhatalmasodni rajta. Egyik napról a másikra mentális zavarok kezdtek mutatkozni rajta. Mostanra olyannyira elhatalmasodott rajta a mentális zavar, a valóságtól való teljes elzárkózás és az irracionális gondolkodás, hogy a környezetében lévőket vagyis a beosztottait napi szinten első sorban lelkileg terrorizálja. Döntései teljes mértékben a józan ésszel ellentétesen, illogikusak és akaratát akár „Hitleri” agresszióval, de véghez viszi. Akár nyíltan is, de vezető értekezleten szinte mindennapos, hogy üvölt, szinte fröcsög, habzik a szája és látszik rajta a teljes elborulás. Nem csak a dolgozók tapasztalták meg épelméjűségének a hiányát, hanem külsős vállalkozók is, akik szintén nem tudtak a helyzettel semmit kezdeni amikor is olyan dolgokat talált ki ami megvalósíthatatlan és a józan ésszel szembemegy. Fontos megemlítenem, hogy a fia is a cégnél dolgozik mint vezető. Ő józan természetű, nem osztja apja álláspontját, de egyelőre ő sem „mer” szembe menni vele vagy nem tudja, hogy merre induljon.

Példaként megemlítem ami pont most történt, hogy feleségemet aki üzletvezető és világ életében kereskedő volt utasította, hogy mennyen le a piacra és nézze meg az alma fajtáját, mert állítólag semmi fogalma sincsen arról, hogy milyen fajta almák vannak… És nem érdekli, hogy éppen áru jön, vagy határidős rendeléseket kell leadni, vagy éppen a nyitásra kell előkészülni, csak az a lényeg, hogy neki legyen igaza. Természetesen ez csak a jéghegy csúcsa, napi szinten többszörösen vannak ilyen atrocitások az összes boltjában és az irodán is.

A minap olvastam egy precedens történetet miszerint „a közismert történet szerint 1848-ban Cavendish közelében Phineas P. Gage vasútépítő munkás fejét egy félresikerült robbantás után a homok és lőpor tömörítésére használt vasrúd fúrta át.”
„...A korábban visszafogott, tisztelettudó férfi gyermeki és állatias jellemvonásai kerültek előtérbe. Gyakran káromkodott, korábbi munkáját nem tudta ellátni, számos, az élete szempontjából kockázatos vagy hátrányos döntést hozott…”

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy mit lehet tenni ilyen esetben, van e rá mód vagy lehetőség arra vonatkozólag, hogy oly módon nyilvánítsák beszámíthatatlannak, hogy a cég vezetéstől eltiltsák, hogy a fia átvehesse a cég vezetését. Sajnos félő, hogy ha ez így megy tovább, akkor azok a szakemberek, akik tényleg jó eladói, vezetői szakemberek inkább elmennek máshova dolgozni feladva inkább eddigi erőfeszítéseiket.