Társasház hitelfelvétele


ladis laus # 2023.04.12. 21:13

Napi szinten riogatják egymást az emberek mindenféle marhasággal, ez a gyöngyszem az egyik ilyen: a hír alapja igaz, de aztán elszabadul a fantázia, a végén meg jönnek a földönkívüliek...

Majordomus # 2023.04.12. 20:25

De hogy ki találta ki ezt a marhaságot???

Az tény hogy jogi személyek leszünk,a közös képviselők meg ügyvivők de csak február 1-től mikor életbe lép az ingatlanyilvántartási törvény.
.
A lakásszövetkezet eddig is jogi személy volt, mégsem veszik el senkinek sem a lakását.
.
A kormány célja egyébként az egységes Lakástörvény létrehozása ezért közelítik egymáshoz a két ingatlantipust.

osztap # 2023.04.12. 19:24

Azt itt megtudtam, hogy a közösképviselőkre vonatkozóan komoly szigorítások várhatók, de a rémhírben emlegetett tulajdonosi/vagyoni vonzatokból mi lehet igaz?

Semmi.
https://www.vg.hu/…-a-helyzetet

ladis laus # 2023.04.12. 19:09

Üdv!

A következő szöveggel riogatják a népet a legnépszerűbb közösségi oldalon:

"Locsoló vers helyett! Ingatlannal kapcsolatos infó!! Nem ünneprontásként, pusztán mert rohadtul aktuális! Persze, csak annak, akit érdekel a családja sorsa, a gyerekei jövője, és még képes annyit kinyögni, hogy: “NEM”!
"Van egy sokkal hamarabb ránk sújtó pallos, amiről nagyon kevesen beszélnek. Többször meg lett osztva már ez a hír, de sajnos alig van foganatja, olyan, mintha nem érdekelné az embereket, pedig mindez 4,5 millió embert érint Magyarországon 3 hónap múlva.
A 2023. július 1-én hatályba lépő 2021. évi XCII. Törvény a 2. § (4) bekezdés 11. pont, a 101. § (2) bekezdés, 102. § (1) bekezdés alapján jogi személyként nevezi meg a társasházakat.
Tehát! Nyáron hatályba lép az a törvény, ami a társasházakat kötelezni fogja arra, hogy jogi személlyé alakuljanak, éppen úgy, mintha egy céget alapítanánk.
Ez azzal fog járni, hogy a lakók, (ebbe mindenki beletartozik, aki saját tulajdonú lakásban él) alapításkor beadják a lakásukat a társasházi vagyonba (éppen úgy, mint Kft. alapításkor beteszed a törzstőkét a saját megtakarított vagyonodból).
Ennek az a következménye, hogy onnantól kezdve a lakás nem a te tulajdonod lesz, hanem a társasházé, így te csak használati joggal fogsz rendelkezni!!
Amennyiben a társasházak jogi személyek lesznek, akkor annak lesz egy vezetősége, akinek a döntéseibe csak részlegesen fogsz tudni beleszólni. A társasház jogosult lesz hitelt felvenni, amit kötelességed lesz fizetni a megemelkedett közös költségben. Ha a társasház fizetésképtelen lesz, akkor a te lakásod is fedezet, így nem tehetsz semmit, ha esetleg kiraknak onnan, hiába voltál rendesen fizető lakáshasználó.
Ezen kívül lesz egy rakás olyan jogköre a társasháznak, mint jogi személynek, ami jelenleg nincs, de az elszenvedője azonban te leszel.
Svédországban már létezik a rendszer, aminek mi is szenvedő alanyai vagyunk, így tudom, hogy miről beszélek. A lehető legszélesebb körben kellene ezt az információt terjeszteni és foggal-körömmel ragaszkodni a tulajdonjoghoz, megakadályozni ezt a burkolt vagyonelkobzást.
Tudom, sokan csak legyintenek sok mindenen, de megáll az eszem, hogy ez nem veri ki a biztosítékot az embereknél. Elveszik a tulajdonunkat!"

Azt itt megtudtam, hogy a közösképviselőkre vonatkozóan komoly szigorítások várhatók, de a rémhírben emlegetett tulajdonosi/vagyoni vonzatokból mi lehet igaz?

drbjozsef # 2023.03.27. 10:56

enestis,

Az általad említett AO rendelkezés önmagában már szerintem érvénytelen. Az AO-kat át kellett szabni az új törvény szerint, aki nem tette meg, annak az abban szereplő új törvény szerint nem oda való rendelkezései egyszerűen nem számítanak. Szerintem ilyen rendelkezésenk a hatályos törvény szerinti AO-ban már nincs helye.

Egyébként :
Ha nincs eltérő rendelkezés, akkor a hitelfelvételhez akkor kell 100%, ha az a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás vállalásához szükséges. Ha a társasház kevés pénzt szedett be, vagy másra költötte, akkor a szükséges, egyébként is csak feles többséget igénylő kiadás megszavazásához hasonlóan, az ezen kiadáshoz történő hitelfelvétel megszavazása is csak feles többséget igényel. Maga a hitel is csak ugyanolyan pénz, mint a ház felújítási alapja, csak még nincs benne, mert nem fizettétek be, és a jövőben fogjátok. Az számít, mire akarjátok költeni.

enestis # 2023.03.27. 05:22

Segítséget kérek!
A Th.trv.-ben van szó a rendes gazdálkodás körébe tartozó üzemeltetési, karbantarási munkákról, és hogy mi \"nem rendes\" gazdálkodás. Előbbi egyszerű többséggel szavazható a trv. szerint.
A TH ad-e útmutatást arra, hogy ha nincs cashflow és hitellel kell megterhelni az egész ingatlant, akkor mi a szükséges szavazási arány? Én nem találtam erre útmutatást. Ilyenkor a TH az Alapító Okirat és SZMSZ vonatkozó szabályainak ad teret?
Mert társasházunk Alapító Oikiratában van erre passzus: a \"teljes ingatlan megterhelését\" egyhangú határozathoz köti. Azaz 11 tulajdonos fantáziája nem verheti több éves, nagy összegű tartozásba a többi 9 tuladonost.
Ugyanitt: keresek társasházi jogban jártas szakembert, aki a kk-vel szemben, akár peres eljárásban képviselné, megvédené a házat.
Köszönettel
enestis