Vízügy megtilthatja a mentők / tűzoltók bejutását?


drbjozsef # 2023.04.25. 10:36

Egyébként valóban megoldás lehetne egy felnyitható magassági kapu a mentők és tűzoltók részére.
Ez magyarisztán. Ha ilyen lenne, bódog-bódogtalan nyitogatná.

nanemaaa # 2023.04.25. 10:02

Az alap probléma ott kezdődik, hogy árterületen elvileg tilos volt mindig is építkezni. Persze országszerte megszegték ezeket a szabályokat, kisebb, nagyobb "üdülőterületeket" hoztak létre. Egyik eklatáns példája Budapesten a Római part, ahol mostanra több a lakóház, mint az üdülő, de tényleg mindenhol találsz ilyet az országban.
A vízügynek a feladata, hogy az árvíz megelőzési munkákat elvégezze, ehhez alkalmasint gátakra van szükség, amiket lehetőség szerint teherautókkal, traktorokkal nem tesznek tönkre. E feladata elvégzése kapcsán jogos részéről az intézkedés, hogy ezeket a gépjárműveket nem engedi felhajtani a gátra (megjegyzem, személygépkocsikat se lenne köteles megengedni).
A kérdésedre a válasz helyett egy további kérdést vetnék fel: Melyik a nagyobb káresemény egy település életében, ha meghal egy beteg, leég egy ház, vagy gátszakadás okán elönti az egész települést az árvíz? Tudom, egyik sem szívmelengető dolog, de tudomásul kell venni, hogy a közérdeket az egyéni érdek nem előzheti meg.
Egyébként valóban megoldás lehetne egy felnyitható magassági kapu a mentők és tűzoltók részére.

Majordomus # 2023.04.23. 20:40

Egyébként nyugodj meg: ha ég a házad, a tűzoltók árkon bokron keresztűl is bemennek.

A mentő viszont nem.

Majordomus # 2023.04.23. 20:34

És a jogköre is.
A nyitható magassági kapu lesz a megoldás.

Addig igyekezz a lakóhelyeden infarktust kapni.

Szomorú örökös # 2023.04.23. 16:42

Dorel

Ez egy lényegtelen infó volt, hogy sokan bejelentkeztek.

Nem teljesen, mert te ez alapján már lakóterületi ellátást követelsz, holott erről szó nincs ott, mivel nyaraló övezet.
Ilyenkor szokott jönni a következő lépés, hogy vigyék be a gázt, szervezzenek oda szemétszállítást, stb.

Én nem vagyok bejelentkezve, csak hétvégéket vagy egy-egy hetet töltök itt. Akkor ha szívinfarktust kapok már teljesen rendben van, hogy nem kaphatok sürgősségi ellátást, ott dögöljek meg, mert nyaralóban vagyok és nem éppen az állandó lakcímemen, otthon? Vagy ha kigyullad a házam, akkor nem járhat tűzoltás, mert ez nyaraló és nem rendes lakóövezetben van? Ez tényleg komoly?

Jelenleg komoly, de ettől még megcsinálják, látod. Nekem is eszembe jutott, hogy nyaralás közben is lehet baj, de ha ennyire zavar, akkor két lehetőség van. Egyik az, hogy összefogtok és csináltattok oda be egy utat, ami már nem a töltésen megy - akár egy beléptető kapuval is. A másik, hogy szintén összefogtok és ezt jelzitek a hatóságoknak, ez így nem megfelelő, mert előbb-utóbb komoly gond lehet belőle.

Egy biztos, a vízi védőmű állapotáért a vízügy felel és ha ő így látja jónak, hogy max. az ott nyaralók mehetnek rajta - akár külön engedély pénzért történő kiváltása ellenében is - akkor sajnos el kell fogadni. Persze nyilván megoldható lenne az is, hogy a hatósági járművek ezt a magasságkorlátozó kaput egy kulccsal kinyissák, ha úgy van megcsinálva és akkor ők átmehetnek rajta, azonban nyilván ez macerás lenne mindig. De hogy a nagy munkagépeket így tudják csak kitiltani hatásosan, az egyértelműen a vízügy hatásköre.

osztap # 2023.04.23. 16:18

Viccet félretéve megtehet ilyet a vízmű minden következmény nélkül, hogy egy 80 ingatlanos területről kitiltja a mentőket és a tűzoltókat?

Amint látod, megtette. Következménye eddig annyi volt, hogy a nyaralótulajdonosok morcosak.
Ha szeretnéd, hogy a tűzoltók be tudjanak menni, írj egy közérdekű bejelentést a katasztrófavédelemnek. E-papíron a leggyorsabb.

Dorel # 2023.04.23. 13:12

Szia Szomorú örökös!

Ez egy lényegtelen infó volt, hogy sokan bejelentkeztek. Lépjünk túl rajta. Én nem vagyok bejelentkezve, csak hétvégéket vagy egy-egy hetet töltök itt. Akkor ha szívinfarktust kapok már teljesen rendben van, hogy nem kaphatok sürgősségi ellátást, ott dögöljek meg, mert nyaralóban vagyok és nem éppen az állandó lakcímemen, otthon? Vagy ha kigyullad a házam, akkor nem járhat tűzoltás, mert ez nyaraló és nem rendes lakóövezetben van? Ez tényleg komoly?

Amikor megvettem az ingatlant és felépítettem a házat, még nem voltak ilyen körülmények. Ez így teljesen elfogadható jogilag, hogy egyszer csak elvágnak ezektől a sürgősségi szolgáltatásoktól, csak azért, mert nyaralóövezetről van szó?

Szomorú örökös # 2023.04.23. 10:54

Dorel

Van egy vízparti nyaralóterület, tobb mint 80 ingatlannal. Sokan be is jelentkeztek az ingatlanra, életvitelszerűen itt élnek télen-nyáron.

Szerintem ez nem volt kötelező nekik, hogy állandóra odaköltözzenek. Itt is eléggé gyakori, hogy beköltöznek állandóra a nyaralóba, majd ugyanolyan feltételeket követelnek egy idő után, mint egy normál lakóterületen. Sőt azért is cirkuszolnak, hogy a közelben lévő szabadidő központban programok vannak, mert nyilván az meg az ott nyaralók, pihenők szórakoztatására rendeltetett. A megoldás itt az állandó bejelentkezés megtiltása egy nyaraló övezetben és a kérdés megoldva. Biztos vagyok benne már most, hogy ez a válasz nem fog neked tetszeni, viszont sok igazságtartalma van.

Dorel # 2023.04.23. 07:57

Tisztelt Fórumozók!

Van egy vízparti nyaralóterület, tobb mint 80 ingatlannal. Sokan be is jelentkeztek az ingatlanra, életvitelszerűen itt élnek télen-nyáron. Az ingatlanra az egyetlen behajtási lehetőség járművel egy 1 km-es gátszakasz, ami a helyi vízügyi igazgatóság kezelésében van.

Pár napja a vízügy az említett útszakasz elejére kihelyezett egy magassági korlátot, ami gyakorlatban egy fém keret az út felett, 2,2 méterben korlátozva az alattá áthajtó járművel maximális magasságát. Ehhez a megfelelő KRESZ táblák \\\\\\\\\\\\\\\"magasság korlátozás, 2,2 m\\\\\\\\\\\\\\\" is felszerelésre kerültek,

Az intézkedés célja igazából érthető és jogosnak tűnik, hogy a nehéz mezőgazdasági járműveket kitiltsák a gátról, mert azok teljesen tönkreteszik a gáton lévő aszfalt utat.Ez sajnos egy sok éve fennálló probléma, ami a nyaralótulajdonosok behajtását is megnehezíti. Viszont a nyaralótulajdonosok számára azonnal felmerült a kérdés, hogy ha valakinek sürgős segítség kellene, mert rosszul lesz, baleset éri vagy kigyullad a háza, akkor sem a mentősök, sem a tűzoltók nem tudják majd többé megközelíteni az ingatlanokat.

Ilyen esetben mi történik majd vészhelyzetben? Ha mondjuk egy olyan telektulajdonos kerül bajba, akinek a telke 2-3 km-re van a magassági kaputól? A mentősök majd szépen begyalogolnak érte hordággyal, a kaputól, aztán vagy túléli addig a beteg, vagy nem? A tűzoltók meg megindulnak a kaputól pár vödör vízben a kezükben, hátha az elég lesz az égő házra?

Viccet félretéve megtehet ilyet a vízmű minden következmény nélkül, hogy egy 80 ingatlanos területről kitiltja a mentőket és a tűzoltókat? Ha valaki meghal a későn érkezett orvosi ellátás miatt, vagy porig ág a háza, akkor a vízmű felelős lesz a kárért, kérhető kártérítés tőlük?