Lopott telefon


Gergely021 # 2023.07.06. 19:54

Köszönöm ezt a kiváló választ! Az eredeti tulajt nem érdekli már a telefon, nem is értem miért akar ennyire a feljelentéssel foglalkozni. A telefon már csatlakozott mobilhálózatra, aktív sim kártyával, mert a telefon le volt zárva, és a zárolást a tulaj feloldotta az apple szerverein, de ugye a telefonnak is kellett csatlakozni az internetre. Ezért raktam bele sim kártyát. Szerintem ebböl már semmi nem lesz, megpróbálok beszélni még a tulajjal, lebeszélem öket erröl az egészröl. Szép napot kívánok!

drbjozsef # 2023.07.05. 10:12

Ha a gyűjteményed értéke számít, és sose akar már telefonálni vele senki (de legalább 5 év elévülési időig, vagy 10 év elbirtoklási időig), csak úgy van a fiókban, akkor nem fog érdekelni senkit.
Mindenesetre a biztosat a volt tulajjal tudod lebeszélni.
Lehet, azért mondta, hogy jobb ha te teszel feljelentést, mert azt gondolta, hogy te használni akarod a készüléket, márpedig azzal az IMEI szám alapján gyorsan megbuknál, vagy inkább nem is menne, azt hiszem. Neked akar jót....

Gergely021 # 2023.07.05. 09:18

Kedves drbjozsef! Ez hobbi, de a telefonoknak van értéke, ezért ha egy telefont újraépítek, ebben az esetben az iPhone 8, akkor a gyüjteményem értéke növekedik a telefon értékével. Emiatt nem mondanék le róla szívesen. Tényleg nem értem az eredeti tulaj miért foglalkozik ezzel ennyire, mikor nekik a telefon nem kell, már az enyém.

drbjozsef # 2023.07.05. 04:41

(Ha hobbiból javítgatod, vagyis nem szerzel belőle pénzt, akkor nem tökmindegy, hogy elveszik a telefont vagy sem? Ezt a pénzt már elköltötted. Vagy élehetek a gyanúperrel, hogy mégse csak amolyan "hobbi" ez......?)

drbjozsef # 2023.07.05. 04:39

Gergely021,

Az pech.
De nem értem, mi a probléma, ha az eredeti tulaj sem akar csinálni semmit.
Eredetileg azt írtad, ő tesz feljelentést ha te nem. Ha nem kell neki a telefon, akkor miért bonyolítaná ezzel az életét?

Gergely021 # 2023.07.04. 21:54

Mivel hobbiból foglalkozok ilyenekkel, és magánszemélytöl veszek alkatrészeket nincs semmi papír se semmi. Jelenleg annyim van hogy sms az iPhone eredeti tulajával hogy nekik a telefon nem kell, enyém lehet, és a fiókból kilépnek. Magával az eladóval viszont semmi nincsen

Majordomus # 2023.07.04. 20:41

Szerintem esélyes hogy szerződés nincs,maximum egy számla x kg telefonról.

drbjozsef # 2023.07.04. 10:18

Gergely021,

Az eladó azt mondta hogy icloudos, az ex barátnöéjé volt,
Nem érdekes mit mondott. Mi van a szerződésben? Volt eszed, és kikötötted, hogy a telefon "per- teher-, és illetékmentes", az ő saját tulajdona, és minden ezekkel összefüggő esetleges károdért viseli a felelősséget?
Ha nem, akkor így jártál. Jobb ha lemondasz erről az összegről, tanulópénznek jó lesz, és megteszed azt a feljelentést.

Szomorú örökös # 2023.07.04. 05:09

Gergely021

arra kért a tulaj hogy tegyek feljelentést hogy lopott telefont vettem, mert ha ök teszik meg, akkor én is gyanúsított lennék. Ha én a feljelentést megteszem akkor gondolom a telefont lefoglalják tölem, ami nem lenne szerencsés mert 35-40ezer forint profitot vesztenék el.

Ezért rizikós a telefon-biznisz, mert nem igazán tudod ellenőrizni, hogy jogosan került-e az illető tulajdonába, akitől megveszed.
Ha egy kis szerencséd van, akkor a 2 év alatt el is évült a lopás, de ettől még mindig jobban jársz, ha bemégy és bejelented, hogy lopott telefont sikerült venned - nyilván nem szándékosan - így az „orgazdaság” vétsége fel sem merülhet.

Gergely021 # 2023.07.03. 16:30

Sziasztok! Marketplaceröl vettem egy nagy adag telefont javításra. Amelyik most fontos az egy iPhone 8. Az eladó azt mondta hogy icloudos, az ex barátnöéjé volt, de rég nem használták már ezért a kódot sem tudják. Gondoltam jó lesz alkatrésznek (kamera stb jó benne). Mikor hazaértem teszt kijelzöt csatlakoztattam rá, majd wifi hálózatra csatlakoztattam hogy lássam hátha a telefon jegyzeteiben benne ban az icloud jelszó. Amint hálózatra csatlakozott lezárta magát majd kiírta hogy ez a telefon elveszett, és ott volt egy telefonszám. Azt fel is hívtam, majd elmesélték hogy 2éve lopták el töle a telefont, és ha elküldöm az adatokat róla neki akkor kilép az icloudból. A jelenlegi helyzet az az hogy a képeket megkapta, telefon icloudból ki van jelentkezve, újra van telepítve. Most arra kért a tulaj hogy tegyek feljelentést hogy lopott telefont vettem, mert ha ök teszik meg, akkor én is gyanúsított lennék. Ha én a feljelentést megteszem akkor gondolom a telefont lefoglalják tölem, ami nem lenne szerencsés mert 35-40ezer forint profitot vesztenék el. Vagy egyáltalán van értelme a feljelentésnek? Hiszen több mint 2éve lopták el. Elöre is köszönöm a segítséget.