Köszönöm a segítséget!
Mikor kimásoltam és olvastam a válaszokat, végiggondoltam,mit is tartalmaz a tartási szerződés. Anyát nagyon megviseli, hogy otthonban kell élnie, nagyon hazavágyik. (Sajnos ezt Én nem tudom neki biztosítani, bármennyire szeretném. ) Azt gondolom, ha a húgommal meg tudnám beszélni, hogy fogad mellé egy gondozót és anya haza tudna menni a kis lakásába, nem akarná utána visszaíratni a lakást sem. Megbeszélem anyával és teszek egy próbát, mert anyának ez lenne a legjobb, még akkor is ha a húgom utána sem látogatná. Azt megtenném Én továbbra is.
Eltartási szerződés egyezség
Ez esetben ráadásul a hugicának kell bizonyitani a tartás megvalósulását...és a költéseket.
Veronika13,
Na, ez már nem olyan kevés.
Ha ebből 10 év alatt nem valósult meg semmi, a húgod nem tudja például számlákkal igazolni, hogy mennyit költött édesanyádra, ha egyöntetűen állítjátok, hogy természetbeli tartásról. segítségről szó sincsen, akkor az komolyan megalapozhatja a szerződés érvénytelenségét, és visszacsinálható még a dolog.
Menjetek el személyesen egy ügyvédhez, lehetőleg olyanhoz, akinek ez a szakterülete, mutassátok be neki ezt a szerződést, és mondjátok el, mi valósult meg belőle az elmúlt tíz év alatt, különös tekintettel az utóbbi évekre, amikor ténylegesen is rászorult lett volna.
Ez talán meg nem veszett fejsze nyele.
drbjozsef
Mint mondtam eszem ágában sincs pereskedni, van épp elég elfoglaltságom és a pénzemet is van hová tennem. Anyát akarom valahogy megnyugtatni. Talán el kell mennem vele egy ügyvédhez, ahol elmagyarázzák neki, ne akarjon pereskedni.
Elnézést, ha félreérhető voltam a tartási szerződés egy mondatával. Arra utaltam, hogy a tartási szerződésben egy mondatban foglalja össze, a tartási kötelezettséget. Bemásolom. " Eltartó az 1. pontban meghatározott ingatlanrész és ingatlan tulajdonjogának átruházása fejében vállalja, hogy Eltartottat élete végéig eltartja., tartása során élelmezéséről, ruházatáról és minden egyéb szükségletéről élete folyamán eltartott igénye alapján az indokolt mértékben gondoskodik, továbbá betegsége esetén eltartottat ápolja, vagy saját költségén ápoltatja, szükség esetén gondoskodik gyógyintézeti kezeléséről, halála esetén pedig saját költségén eltemetteti."
A húgom ügyvéd barátnője írta a tartási szerződést. A tartási jog is be lett jegyezve.
Veronika13,
Ha egyezség a jogcím, akkor nem ajándékozás, hanem feltehetőleg osztályos egyezséget kötöttetek a hagyatéki eljárásban.
Ez esetben még annyira sincs esélyed visszaszerezni, mint ajándékozás esetén. Ez a hajó elment.
Tényleg van egy eltartási szerződés ami csak egy mondatos?
Nos ezt nem hiszem.
Ha ügyvéd csinálta, és be lett jegyezve tulajdonosnak a húgod, akkor jó eséllyel a tartási jog is bejegyzésre került a szerződés alapján.
Van ilyen?
Olyan barkácsolásnak tűnik ez, amely alapján elpereskedhettek pár évig jó sok pénzért, ha túl sok van belőle...
Nem tudom, milyen jogcímen íródott húgomra az édesapám része. Fogalmam nincs, hol van a közjegyzői határozat, az is lehet a húgomnál. Nem tudom ennyi év után meg tudnám-e nézni valahol. A földhivatali nyílvántartásban az a rész úgy van megjelölve, egyezség útján kapta meg. Azt nem tudom, ez jelenthet-e ajándékozást. Abban egyeztünk meg akkor, Ő otthon fog lakni anyával és majdani férjével és ha anya gondozásra szorul, ennek fejében Ők fogják haláláig ellátni gondozni.
Az eltartási szerződést az megtaláltam anyánál. Abban egyetlen mondat van, hogy anya haláláig eltartja és gondoskodik róla. Soha anyagilag nem segítette anyut és gondozni sem gondozta egy napig sem. Csak addig jártak anyához, míg Ő kiszolgálta Őket. Miután anya beteg lett, onnantól csak Én jártam hozzá. Az otthonban is csak Én látogatom, kihozni is csak Én szoktam.
Anya 85 éves nehezen mozog de agyilag teljesen rendben van. Nem szívesen hurcolnám bíróságra de hajthatatlan, napról napra erősködik. Próbáltam beszélni a húgommal, hogy csak annyit tegyen, hívja fel néha, beszélgessenek, ha többre nem hajlandó. Kinevetett, hogy felőle azt csinálunk amit akarunk , úgysem tudunk tenni semmit a lakás az övé és kész és neki nincs ideje anyát szórakoztatni.
Veronika13,
Feltételezem, ajándékozási szerződéssel került a húgod nevére édesapád része.
Az ajándék visszakövetelhető szűk körben, megfelelő, Ptk. szerinti indokkal, de a te esetedre ezek közül nemigen áll fenn egyik sem.
Én itt nem gondolnám reális esélyét a visszaszerzésnek (már közös megegyezés hiányában).
Az eltartási szerződés, ahogy neve is mutatja, egy szerződés, azt visszavonni nem lehet. Fel lehet bontani. Mivel szerződés, mindkét félnek vannak jogai és kötelezettségei is, feltehetőleg ez le van fektetve a szerződésben.
Ha nincs megegyezés a felek között, akkor bíróságon lehet kérni a szerződés felbontását perben, ahol is a bíróság vizsgálni fogja a szerződés tartalmát és annak teljesülését, akár részteljesülését, mérlegel minden körülményt és aszerint dönt.
(Megjegyzem, a gyermeknek tartási kötelezettsége van a szülő esetében, ezért nem különösebben okos dolog tartási szerződést kötni, több okból sem)
Leírásod alapján ez nem lehetetlen, de jó eséllyel valamilyen köztes megoldás születne, ha édesanyád visszakapná a tulajdonrészét, akkor a már megvalósult tartás fejében jócskán fizetnie kellene a húgodnak pénzt. És pereskedni kell vele.
Első lépésben édesanyádnak kellene kezdeményeznie a szerződés felbontását a húgodnál. Ha ő elutasítja azt, akkor érdemes meggondolni a pert.
Kedves Fórumozók!
Nagyon nehéz téma, amiben kérdezni szeretnék. Édesapám 1995-ben elhunyt. A húgom akkor még otthon élt a szüleinkkel, Én már elköltöztem. Anya azt kérte tőlem, mondjak le az apai örökségemről, tehát az ingatlan negyed részéről a húgom javára, mert Ő lesz az, aki majd ott fog maradni, Ő fogja ápolni, ha eljön az ideje. Nem esett túl jól de megtettem. Ezért soha semmilyen anyagi ellenszolgáltatást nem kértem, nem kaptam.. A közjegyző, a hagyatéki tárgyaláson, többször elmondta, legyen benne, a jegyzőkönyvben, ha a húgom nem teljesíti amiben megegyeztünk, akkor az átadott rész bírósági per nélkül visszaszáll. Anya nyomására nem került bele. Majd 2012-ben az akkor már nem anyával élő húgommal anya eltartási szerződést kötött az ő ingatlan részére. Tény minden hétvégén látogatták anyát, mentek ebédre, vitték amit bepakolt. A távolság miatt ezt Én havonta tudtam csak megtenni. Olyankor főztem, takarítottam. Úgy alakult az életem, hogy közelebb költöztem, így már gyakrabban tudtam menni anyához de ha a húgomék ott voltak, éreztem, hogy felesleges vagyok. A fordulat akkor jött, mikor anya leesett a lábáról, nem nagyon tudott már ebédet főzni, a kertben tevékenykedni. Onnantól a húgoméknak mindíg sok dolga lett és valahogy beállt az a rend, Én mentem minden hétvégén, elvégezni amit kellett, hétközben járt szociális gondozó és ebédet kapott. Anya állapota rosszabbodott, 4 éve bekerült egy idősek otthonába, sajnos nem tudom magamhoz költöztetni, ápolom a beteg férjem, a lakás kicsi, az anyáé sem nagyobb. Anya nagyon nehezen viseli, a húgomék azóta felé sem néztek, telefonon sem hívják. Az otthonba költözése után a lakást feltúrták, elvitték amit akartak, eladták amit tudtak. Megyek látogatni, mikor tehetem, hazaviszem, hogy szét tudjon nézni. A lakás számláit 4 éve Én fizetem, nehogy kikössenek valamit. Minden nap beszélünk telefonon. Anya vissza akarja vonni az eltartási szerződést és most arra kér, kérjem vissza az apai részt, amiről lemondtam. Azon túl, hogy energiám nincs ehhez az egészhez , pénzem sem nagyon van ilyenekre, hallgatom napról napra a kérést. Annyi idő eltelt már. A kérdésem a hosszú bevezető után az, egyáltalán van még mód bármire is?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02