Munkajog - felmondás


Majordomus # 2023.11.01. 20:59

Azért autópályán ki lehet bírni. Budapest- Győr oda vissza 260 km.

drbjozsef # 2023.11.01. 20:12

Fruska0926,

Nincs ilyen.
Az azonnali hatályú felmondás kizárólag a munkavégzéssel kapcsolatos ok lehet (Mt. 78.§, 79,§)
Rendes felmondással mondhatsz csak fel, de ekkor a felmondási időt le kell dolgoznod. Hogy hogyan, a Te dolgod.
Vagy felmondhatsz persze azonnalival is, csak akkor a munkáltató perelni fog, és minden kárát érvényesíti veled szemben, hiszen a leírásod alapján az azonnali felmondásod jogellenes lenne.

Az egyetlen megoldás a közös megegyezés. Ha nyomós indokod van, ha normális a munkáltatód, akkor elengedi a felmondási idődet. Ha tényleg olyan az az ok. Persze, ezért cserébe kérhet valamit, lemondhatsz a végkielégítésről, prémiumról, akármiről.
De ha nem akarja, nem tudod erre kötelezni, köteleztetni.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Megtehetik hogy ha felmondok novemberben akkor nem utalják ki nekem az összeget?

Nem ismerjük a cég prémium fizetési szabályait, de az nincs korlátozva, meghatározva a Munka Törvénykönyvében, a munkltatók a jutalmakat, prémiumokat lényegében tetszőlegesen szabályozhatják, az egyetlen korlát legfeljebb az egyenlő bánásmód követelménye.
Úgyhogy igen, simán elképzelhető, hogy szabályos, hogy nem fizetik ki. Nézd meg a szabályzatot.

(Ismerek olyan helyet, ahol az 5-10-20-30 év munkaviszony prémiumát karácsonykor fizetik ki. Akkor is, ha már januárban betöltötted a jogosító időt. De ha karácsonykor nem vagy alkalmazásban, akkor nem kapod meg. Ez teljesen szabályos. Így határozták meg, akkor így van, a lényeg hogy ezt betartsák.)

Fruska0926 # 2023.11.01. 19:26

Üdv! Az ügyben kérnék segítséget hogy, másfél éve dolgozok Budapesten. Most az élet úgy alakította hogy két hét múlva hazakell költöznöm Győrbe a szüleimhez. Szabadságom már nincs így azonnal kellene felmondanom. Létezik valami törvény vagy szabály hogy elengedjenek közös megegyezéssel? Az lehetetlen számomra hogy napi 400kmt vezessek a felmondási idő alatt. Másik boltba meg nem szeretnék dolgozni. A másik nagy problémám hogy amelyik boltban dolgozok ott lett egy sikeres éves nagy leltárunk,ami után járna leltár prémium. Azt mondták nekem hogy ha felmondok akkor nem kapom meg, pedig a leltár évünk szeptembertől-szeptemberig tart ahogy a nagy leltár is szeptember 20-án volt. Megtehetik hogy ha felmondok novemberben akkor nem utalják ki nekem az összeget?

Köszönöm a segítséget.