Tisztelt fórumozók!
Az egészségügyi adat eme definícióját olvasva: \"Az általános adatvédelmi rendelet 4. cikkének 15. pontja szerint „egészségügyi adat”: „egy természetes személy testi vagy pszichikai egészségi állapotára vonatkozó személyes adat...\" nem értem, hogy miért egészségügyi adat egy maradandó állapotra vonatkozó adat (mondjuk egy születési rendellenesség), miközben már semmi köze az egészségügyhöz, mert az orvosok véglegesnek és maradandónak nyilvánították?
Az érintett személy csak annyit érzékel, hogy a törvény jól megnehezíti a dolgát, mert „egészségügyi adat”, miközben meg pl. a keze úgy sem fog kinőni, és orvost sem látott évek vagy évtizedek óta.
Köszönettel,
egészségügyi adat
Nem értem. Milyen dolgát nehezíti meg?
A hiányzó kéz egy testi egészségi állapottal összefüggő adat, ez elég nyilvánvalónak tűnik számomra. Nincs a definícióban az, hogy valami végleges, vagy nem végleges.
Mi a valódi problémád?
Szándékosan nem akartam konkrétumot írni, a kéz csak egy példa volt.
De akkor írok konkrétabbat, úgy remélhetőleg érthetőbb lesz.
Beszédfelvételeket tervezünk gyűjteni, szándékosan nem akarok orvosi szakszót használni, ezért úgy írom, hogy "megváltozott beszédképességű" személyektől. Azt odáig megértem, hogy a beszéd személyes adat. Azt nem értem, hogy mitől egészségügyi adat, ha az alany állapotát pont az egészségügy minősítette véglegesnek.
Az is jogos, hogy ez tkp. nem az alany dolgát nehezíti meg, hanem az adatgyűjtőét - aki az alanynak szeretne segíteni. Az alanynak annyival nehezebb, hogy mindenféle hozzájáruló iratokat kell aláírnia.
Ezt sem értem.
Beszédet akarsz felvenni, ez személyes (NEM egészségügyi) adat, kell a beleegyezése az alanynak. Nyilván. Akár beszédhibás, akár nem. Alá kell írogatnia.
Mi mást kell MÉG alíratni vele?
Bocsánat, de akkor már én sem értem.
Eddig mindenki azt mondta, hogy a hang nyilvánvalóan egészségügyi adat, mert hiszen "testi egészségi állapottal összefüggő adat, amely információt hordoz a természetes személy egészségi állapotáról".
Mire lehet hivatkozni, hogy miért nem az?
Nem tudom neked bebizonyítani, hogy NEM írtam meg egy hamis okiratot. Csak azt lehet bizonyítani, hogy megírtam.
Mit mondott a "mindenki", miért az? Érverljen(ek) ők.
Abban van igazság, hogy egy beszédhibás embernél a beszéde hordoz információt arról, hogy beszédhibás. De a kéz nélküli emberre ránézni is hordoz akkor információt ugyanígy, neki nem szabad kimennie az utcára ezért, mert látják?
De továbbra sem értem a problémát. HA feltesszük (de nem), hogy egészségügyi adat, akkor két sorral több vagy kevesebb egy papíron, számít neki? Még aláírási nehézsége sincs a beszédhibásnak, a félkarúhoz képest....
> Mit mondott a "mindenki", miért az? Érverljen(ek) ők.
Pontosan azzal érveltek, amit írtál(, és ami a definícióban is szerepel). Vagyis hogy "a beszéde hordoz információt arról, hogy beszédhibás." A jogi részleg ezért letöröltette velünk az összes korábban gyűjtött felvételt, mondván, hogy az egészségügyi adat, nem szabad megőrizni, olyan, mint pl. egy vérminta.
Miközben a kutatáshoz etikai engedélyt szerezni is fél évig tartott.
A "bizonyításon" azt értem, hogy mivel tudnék meggyőzni jogvégzett embereket arról, hogy nem egészségügyi adat?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02