Ügymenetben segítségkérés

zsebi0202 # 2025.12.08. 04:45

A lényegre visszatérve, az ügymenet ebben az esetben úgy zajlik, hogy a formailag illetve tartalmilag vitatott szlát vissza kell küldeni a megfelelő indokkal. Ellenben fizethetek , aztán polgári peres úton bizonygathatom az igazam. Van megfelelő formanyomtatvány hozzá.
A határidők betartása itt is fontos.
Tényleg valami becsípődés ebben az országban, mások bántása. De ha valaki nem tud valamit, ehelyett miért válaszolgat sületlenségeket? Van aki a vadnyugatra képzeli magát, billogozni. Azt is átsütik sokszor sajnos, de most nem ez a lényeg. Tudom, hogy szól a törvény, ha más jószága átmegy máshoz. Jelen esetben nem ez történt, leírtam hogy semleges helyen keveredtek, az övéi pont ugyanúgy úton voltak mint a mieink. Fontos elem, hogy nekünk nem szándékosan, míg neki igen. Azt is, hogy nem ez a gond a történetben.. De, fontos a felügyelet, vagy a zárt helyen tartás. Akár több hektár is lehet zárt. Minden esetben történik megállapodás a két fél között, egyébként mit akar teljesíteni? Még azt is megérteném, ha lenne ebből a sztoriból kára, és azt követeli, de egyenlőre csak nekünk van. Okkal nem írtam a történtekről, mert a kérdésemről teljesen elvonta a figyelmüket. Majd azokkal, foglalkozunk egy lehetséges per kapcsán, ha eljutunk addig. Ha nem tudnám, hogy igazam van, fizetném a szlát. Így felvállalom, hogy bebizonyítva az igazàt, még tévedhetek is. Nem az ügy megoldását kértem önöktől, csak a szla visszautasítás menetét.

drbjozsef # 2025.12.08. 06:28

zsebi0202,

Nem az ügy megoldását kértem önöktől, csak a szla visszautasítás menetét.

Tértivevényes levélben visszautasítod a számláját (amelynek jó, ha az esedékesség időpontját követő 20. napig legalább az értesítője megérkezik hozzá), megjelölve a vitatás okát (jogalap, összeg, esedékesség).
Nem számít, hogy te vagy a kézbesítő, ha azt szabályosan kézbesíted.
Nem számít, hogy támpontra kézbesítesz, feltéve, ha oda az értesítőt kapja az átvételről, nyilván úgy szabályos.
Nem számít, ha nem veszi át, kézbesítési fikció fog beállni majd, neked az is elég.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.12.08. 07:20

Aztán minek? Őstermelől nemigen szokták egymást felszámoltatni (nem is lehet), másra meg nem jó ez a visszautasítgatás. A követelés megalapozottsága nem a számlán múlik. Valószínűleg nem is lehet erről számlát kiállítani, hiszen nem egy szolgáltatás ez, különösen nem megrendelt szolgáltatás.

Szép is az, amikor parasztgazda önérzetesen visszautasítja a jogi tanácsot, mert ő jobban tudja. (Közben meg a jószágai bitangolnak.)