Adósság behajtása


Hataslepke # 2003.11.11. 08:47

Hali!

Lenne pár kérdésem a behajtással kapcsolatban:

  • Van a cégünk akinek lóg egy másik cég több millával. Persze mondanom se kell, hogy nem akarnak fizetni, avval a kijelentéssel, hogy a program, amit mi írtunk nem úgy működött, ahogy ők azt elképzelték. Ennek ellenére a mai napig azt használják, és több, mint 1/2 éve nem fizettek egy fillért sem. Mi októberben már leálltunk a fejlesztéssel (akkor szakadt el a cérna), és azon töprengünk, hogy lehetne behajtani a pénzt. Persze küldtünk egy rakás fizetési felszólitást, beszéltünk is személyesen, de nem vezetett eredményre.
  • Hogyan lehetne úgy behajtani a lóvét, hogy ne kelljen több évig pereskedni? A behajtó cégek, akiket találtunk nem veszik meg a tartozásokat, hanem azt mondják, hogy ha sikerül behajtani, akkor sikerdíjat kérnek.

Előre is köszike a segítséget.

the big cat # 2003.11.11. 17:47

Valóban a sikerdíjas megoldás a piacon elfogadott módszer, csakhogy ha jogvitátok van, akkor úgysem fog fizetnia behajtónak sem. Ilyen esteben a fizetési meghagyás lenne az első javaslatom, dehát azt hiszem, hogy úgyis felszólamlan ellene az adós, mivel akövetelést nem ismeri el, úgyhogy nincs más módszer, mint per.

Ha bérli tőletek a programot, akkor viszont szerződészegésre hivatkozva mondjátok fel a bérleti vagy licenszszerződést, és ha egy percig is tovább használják, tegyetek büntetőfeljelentést is szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt, de az eddig felmerült követelésekért és a kamatokért indítsatok pert, nemigen van más út.

Hataslepke # 2003.11.13. 11:56

Akkor is be lehet őket perelni szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt, ha már lejárt a szerződésünk, és letiltottuk a gépükön a programunkat, hogy ne tudják használni, sőt még a gépbe se tudjanak belépni?

Jogilag megengedhető lépés az, hogy fizikailag bemegyünk a cégük területére, és elhozzuk a mi tulajdonunkat képező gépeket? Mi van akkor, ha ellenállnak, és nem engednek be? Vagy csak bírói végzéssel mehetünk el a gépekért? És, ha ez az utóbbit csak pl. hónapok múlva kapnánk meg, akkor mi van az amortizációval?

the big cat # 2003.11.13. 12:55

A szerzői és szomszédos jogok megsértése bűncselekmény, tehát nem beperelni kell őket, hanem feljelenteni. És csak akkor, ha a bűncselekmény megvalósul. ha nem használják a programot akkor alapból nem valósul meg.

A saját tulajdonodhoz jogod van, el is hozhatod, de ha ellenállnak, akkor jobb ha ügyvéddel konzultálsz, hogy mia helyes lépés, nehogy te keveredj valami bűncselekménybe.

vlenke # 2003.12.11. 20:39

Én arra lennék kíváncsi, hogy hogyan juthatnék hozzá a bíróság által már megítélt (jogerős) pénzemhez minél előbb? Már a végrehajtón is túljutottam, havonta vonnak az illető fizetéséből 7.200,- Ft-ot. Ezt kb. 10 évig fogom kapni, plusz az állam, a végrehajtó és az ügyvéd is hozzájut valamikor a pénzéhez. Gondolom az illető meg jókat mosolyog magában.

Yoopi # 2003.12.18. 21:35

Üdvözlöm!
Lenne egy problémám.
Egy ismerősnek kölcsönöztünk 2001. decemberben 2MFt-ot és a mai napig nem adta meg. Úgy tudom, hogy az elévülés 5 év és fizetési meghagyást 100 vagy 200 ezer forintig lehet írni. Lehet-e erre a nagyobb öszzegre is ezt alkalmazni, vagy csak a hosszadalmasabb, ügyvédet igénylő peres úton juthatunk-e hozzá valamikor..?
Ha lehet, akkor hol lehet ilyen fizetési meghagyás papírt szerezni és mennyi illetékbélyeg kell rá?
Melyik bírósághoz kell benyújtani? (az adós, Bp. XVIII. kerületben lakik, mi a II.-ban)
Köszönöm válaszukat!

Béres-Deák Attila # 2003.12.18. 21:42

Kedves Yoopi!
Nincs összeg korlát a fizetési meghagyás ügyében. Bármelyik bíróságon kapsz ilyen nyomtatványt. Kitöltöd és beadod. Õk tudni fogják hivatalból az illetékességet és majd átteszik. Az illeték a peresített összeg 6%-a.


attika

wnagyi # 2006.09.06. 10:55

Kedves Joghoz értő emberek!! Az lenne a kérdésem, hogy a szülő, 29 éves felnőtt gyermeke adósságaiért tartozik -e felelősséggel. A gyermeke állandó bejelntett lakása a szülőnél van, de másfél éve nem velük él, de ott sincs bejelentve ideiglenes tartózkodással sem. Küldhetnek-e végrehajtót a szülők vagyonára, ingatlanára, vagyontárgyaira, illetve milyen módon tudja a kölcsönadó a pénzét az adóstól a felnőtt gyermektől visszakövetelni, visszaszerezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.06. 11:14
  1. Főszabályként nem felel.
  2. Ha a lakóhelye a szülőnél van bejelentve, és végrehajtás keretében kerül sor az ingóságok foglalására, akkor bizony csak az a vagyontárgy van biztonságban, amelyről nyomban, kétséget kizáróna bizonyítható, hogy az nem a végrehajtás alá vont személy tulajdona.
  3. A jogosult követelését polgári jogi eljárásban érvényesítheti.
Igtltd # 2006.09.20. 07:17

Üdvözlet mindenkinek!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy az adóságot milyen mértékben lehet a házastársra terhelni?
Hogy pontosabb legyek, egy gépkocsi kölcsönszerződésről lenne szó, amit első fokon elvesztettem. A házasságba én vagyontárgyat nem vittem be, jelenleg a nejem ingatlanában lakunk, amit házasságkötésünk előtt, kiskorúként a szüleitől kapott ajándékba. Az ingatlan közös tulajdon és haszonélvezettel is terhelt. (15 éve vagyunk házastársak)
Amennyiben végrehajtásra kerül sor a feleségem ingatlanát végrehajtás alá vonhatják-e bármilyen formában?
Az ingóságokra vonatkozóan már válaszoltatok az előbbi hozzászólásba.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.20. 07:26

A házastársi vagyonközösség fennállása alatt létrejött tartozásért közösen feleltek. (Ez az alól az egyetlen kivétel az lenne, ha a feleséged bizonyítnai tudná, hogy tiltakozott a kölcsönszerződés megkötése ellen, és ezt a hitelező is tudta.) Vagyis a tartozás feléig terjedő mértékben a különvagyona is a hitelező kielégítése szolgálhat.

Megkérdezhetem, miért gondolkodtok végrehajtásban? Az ugyanis a lehető leghátrányosabb mód a számotokra; hiszen a tartozás mellett a végrehajtás költségeit is meg kell fizetni.

Az ingóságokkal sem egészen az a helyzet, mint az alanti esetben. Nálatok ugyanis főszabályként a közös vagyonba tartoznak, tehát teljes egészében forrásul szolgálhatnak a tartozás kiegyenlítésére.

Igtltd # 2006.09.20. 08:02

Végrehajtásra azért kell gondolnom, mert több mit 5 éve nincs állandó munkám, eddig is a feleségem keresetéből élünk a kiskorú gyerekemmel együtt. Tehát fizetni nincs miből.

Ez a közös felelősség megdöbbentő, számomra. Ez tényleg így van, mert eddig az ügyvédek azt mondták az Õ ingatlanát, nem vonhatják behajtás alá, mivel az még a házasságkötésünk előtt szerzett vagyon. A házal a szülei építették a hetvenes évek elején.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.20. 09:29

Nem is mondtam, hogy a ház nem az ő különvagyona. Azt mondtam, hogy a tartozás felének az erejéig a különvagyonával is felel.
Megdöbbent, hogy ha a házastársak egyike kölcsönt vesz fel, azt főszabályként úgy tekintik, mintha együtt vették volna fel. Szerintem ez eléggé természetes, az ellenkezője lenne a furcsa.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.20. 09:35

Állj, állj.
Talán még nem ijesztettelek meg nagyon.
Tévedtem, a házastárs felelőssége a másik házastárs által vállalt kötelezettségekért csak a közös vagyon erejéig áll fenn.
Elnézést kérek.
[Csjt. 27-31. §]

Igtltd # 2006.09.20. 14:22

Uh, köszönöm a válaszokat, az ijesztés az nagyon jóra sikerült. De így utólag valamelyest megnyugodtam.

Még egyszer köszönöm a válaszokat

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.20. 15:09

Én meg mégegyszer elnézést kérek.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.20. 15:12

Mindamellett szó sincs róla, hogy a hitelező, pontosabban a végrehajtó ne tudná érvényesíteni a nejed felelősségét. Minden további nélkül foglalhatják a közös vagyonba tartozó ingóságokat, és ha az nem elég letilthatják a fizetése egy részét.
Szvsz próbáljatok meg egyezséget kötni.

Jammer # 2006.10.06. 04:59

Jó reggelt mindenkinek!!!
Előre is elnézést,eléggé zaklatott vagyok.....
Tanácsotokat kérném a következőkkel kapcsolatban....2 hete ajánlott levelet kaptam egy behajtócégtől,mit nem tudtam átvenni,tekintve,hog yegy hónapban egyszer látogatok haza...3napja kaptam egy csekket,minden indok nélkül amiben csak megbízó céget neveznek meg,és minimum egy 6 évvel ezelőtti telefon problémához kapcsolódik...jogos-e a az 5 év utáni behajtási igény,tekintve hogy idáig ilyen jellegű követelésüket 5 éve nem közölték velem?
várom tanácsotokat!!!!!
Üdvözlet Jammer

topildi # 2006.10.17. 17:29

Sziasztok!

Segítségért fordulok ismét hozzátok.
A probléma a következő lenne: egy ismerősöm egyéni vállalkozóként bérel egy üzletet, de sajnos az utóbbi időben fizetési nehézségei támadtak, a szállítói felé és az APEH felé is vannak már tartozásai. Szeretném megkérdezni, hogy az ő esetében kérhetnek-e a szállítók vagy az APEH csődeljárást, illetve, hogy az egyéni vállalkozó maga kérheti-e a csődeljárás megkezdését. Milyen módon tudják behajtani az egyéni vállalkozótól a tartozásait?
Segítségeteket előre is köszönöm:

topildi

ObudaFan # 2006.10.17. 22:03

Õ maga ellen kérhet csődeljárást (csődvédelmet), és ha a hitelezők többsége számára elfogadható kibontakozási tervet tud felmutatni, akkor van esélye a felszámolás elkerülésére. HA ezt nem teszi, és nem tud minden felszámolási formanyomtatvánnyal érkező számlát 15 napon belül indoklással kifogásolni, akkor a bíróság meg fogja állapítani a hitelező kérésére a fizetésképtelenséget, és elrendeli a felszámolást.

topildi # 2006.10.21. 14:45

Kedves ObudaFan!

Köszönjük szépen a segítséget, minden jót kívánunk a továbbiakban!

Üdvözlettel:

Ildi

Dr.Attika # 2006.10.22. 14:37

Bátorkodom megjegyezni egyéni vállalkozó nem tartozik a Cstv. hatálya alá, így csődeljárást sem indíthat.

topildi # 2006.10.29. 20:42

Sziasztok!

Légyszíves segítsetek nekem abban, hogy ha egyéni vállalkozó feje fölött összecsaptak a hullámok, vannak már tartozásai az Apeh felé és szállítók felé is, akkor ebből ő hogy tud kilábalni, milyen jogai és kötelezettségei vannak illetve hogy szüntetheti meg a tevékenységét és hogy rendezheti az adósságait jogszabályok szerint?
Előre is köszönöm:

Ildi

Dr.Attika # 2006.10.29. 22:19

Mint alább írtam a csődvédelem eszközével nem élhet. Ha nem tud fizetni, akkor sajnos jön a végrehajtás minden ingó és ingatlan vagyonára. Természetesen folytathat tárgyalásokat a hitelezőkkel a fizetés átütemezésére, halasztásra, részlet fizetésre, elengedésre, mérséklésre, késedelmi kamat fizetésére stb., de védelmet nem kap, mint a gazdasági társaság.

Kisandee # 2006.10.31. 17:30

Sziasztok, segitségetilletve tanácsot szeretnék kérni.A történet az hogy van egy virágkötő pasi akihez többen jártunk virágkötő tanfolyamra, pár alkalom után mondta hogy lenne egy olyan lehetőség hogy aki szeretne kimehetne dolgozni hollandiába persze hivatalosan munkavállalásival stb. mi 2en a tanfolyamról be is fizettünk az Õ!!! bankszámlájára 106000ft-ot 2 részletben, viszont semmi papirt/szerződést nem kaptunk valamint nem is irtunk alá majd pár hét után mondta h. mégsem sikerült visszautasitották a papirjainkat és azóta is várjuk hogy visszautalják a pénzt. Hetente más kamukkal és ilyen oylan mende mondákkal hiteget, a banktól kapott befizetésről szóló szelvéynek megvannak, valamint egy kinyomtatott email hogy visszautasitották a papirjainkat.
Kérdésem az lenne hogy mit lehet ilyenkor tenni, ahova tanulni jártunk Bp belvárosa, azt mondta h. az a hely félig az Õ tulajdona de mint utólag kiderült ez is kamu volt mint sok minden más, azóta kirugták onnan mert mint kiderült alaklmazott volt, egy albérletben lakik Bp-en, és előzőleg már volt börtönben valószinüleg hasonlő csalások miatt.
Mit tehetnék kérlek segitsetek!!!!
Előre is köszönöm hogy végigolvassátok, kicsit hoszzúra sikeredett.

Andi