tartozás behajtás

bopci # 2011.01.28. 20:36

Ez a nagy gond, hogy személyesen mondtam le, papírt is kaptam róla, aláírtam, de semmi nyoma - én pedig költöztem közben, és eltűnt. :( (Elég érdekes, hogy egy nagy szolgáltatónál "eltűnik" a papír, és ugyanazon munkatárs végez más embernél "félmunkát", tehát aláírat papírokat, de nincs benne a rendszerben, és ott, annál az illetőnél sem hajlandó a szolgáltató a bemutatott, aláírt, általuk "hitelesített" papír ellenére sem elállni a nemlétező tartozás behajtásától)

monalisa1 # 2011.01.28. 15:44

bopci

Szolgáltatást csak tértivevényes levélben lehet lemondani, tehát sem telefon sem e-mail nem alkalmas erre. (Igaz, nem írtad miként is történt a lemondásod.) Szóval ha a lemondás másolatát és a postai feladóvevényt bemutatod az ügyfélirodán, és ezt ők előtted rengisztálják is, onnantól remélve békén hagynak a továbbiakban.

monalisa1 # 2011.01.28. 15:40

Mivel késve fizettél, az összeg után jogos lehet a kamatkövetelés, valamint a fizetésre felszólító levél sincs ingyen.

Minden fogyasztónak évente egy alkalommal küldenek részletes tájékoztatót, hogy mit és hogyan, és miért is.

"Akkora" az az összeg nem lehet ami a csekken szerepel: kamat és a levélköltség, 2008-ra visszamenőleg.

hévike # 2011.01.27. 12:21

T Fórum!

Gáz számláimat nem pontosan fizettem, be és visszamenőleg kamat és felszólítási díj terhel mondja az EON 2008-ra visszamenőleg ezt köteles vagyok befizetni, számla tartozásom nincs, erről meg küldtek egy csekket, mert különbe kikapcsolják a gázt. A villanyt is akkor fizetjük mikor a gázt arra semmikamat nincs meg felszólító díj, Nem értem miért 2008-tól kell fizetni, előtte is így fizetem mint most és mi különbség gáz, és villany között mikor egy a szolgáltató! köszönöm

bopci # 2011.01.25. 17:17

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Történet a következő:

2008-ban internet előfizetésem volt, lemondtam (hűségidő már lejárt), akkori fennálló tartozás kifizetésre került. 2010-ben egy behajtó cég megkeresett, hogy én tartozom az adott internetszolgáltatónak, fizessek X Ft-ot. Felvettem velük a kapcsolatot, hogy ez mégis mi lenne, mivel semmiféle tartozásom nincs. Kiderült, hogy a szolgáltató továbbra is számlázta a saját rendszerében, hogy én előfizető vagyok. A szolgáltatóhoz fordultam, ott kiderítettem, hogy egy munkatársuk vmit nagyon elsinkófált, ugyanis nincs meg náluk az, hogy én lemondtam az előfizetést. Kértem az ügy kivizsgálását, amit 30 napon belül kellett volna megtenniük, de nincs semmi eredménye. A behajtó cég folyamatosan zaklat, hol SMS-sel ("Tisztelt Ügyfelünk! Saját érdekében azonnali visszahívását várom. Közlemény: F1015..."), hol telefonhívással, hogy én azonnal fizessek, és nem értik meg, hogy nincs tartozásom, és a szolgáltatót keressék meg a gondjukkal.
Kérdésem: mit lehet ilyenkor tenni, feljelenthetem-e akár a szolgáltatót, akár a behajtó céget zaklatás miatt, vagy engedjem bíróságra az ügyet, holott nem tartozom egy fillérrel sem, és az én jóhírnevemet teszik tönkre, valamint fenyegető hangnemben beszélnek velem.
Nem vagyok olyan helyzetben, hogy állandóan a személyes ügyfélszolgálatukra szaladgáljak, valamint semmi kedvem a nemlétező telefonegyenlegemet az ő nem-dolgozásukra költeni.

Segítségüket előre is köszönöm!

xdri # 2011.01.23. 08:50

Kedves moletka!
Talán tudok segíteni,van román jogvégzett barátom,itt lakom a határ mellett.Részletesen közöld a tényállást, konkrétan a román cég nevét ,székhelyét elképzelhető a behajtás is.Erre az e- mailra írhatsz: desciroda@gmail.com

monalisa1 # 2011.01.21. 16:07

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerint tartozás 5 évig követelhető, azt hogy ez a román jogban miként is van, nem tudom.

A Polgári Perrendtartás (Pp.) szerint pert az alperes lakhelye szerinti bíróságon kell kezdeményezni, azt hogy ez a román jogban miként is van, úgyszintén nem tudom.

Ügyvédet kellene fogadni, olyant aki jártas a román jogszabályokban is.

A perben mindkét fél elmondja majd a magáét, a szállítólevél stb. okiratok nagy segítség lesz a követelés jogalapjának bizonyításánál.

Azt, hogy a remélt kedvező itélet után hogyan lehet a tartozást bevasalni az alperesen, ki tudhatja...

monaLuis
laikus hozzászóló

moletka # 2011.01.20. 22:00

Tisztelt Fórum tanácsot szeretnék kérni. Egy ismerősőm egy román cég részére annakmagyar tulaja miatt vállalkozásának beinditásához szállitólevéln adott klf. szerszámokat 1mft. ft. értékben azzal, hogy halasztott fizetés (1 év) vagy az áru visszaszolgáltatása minta nem menése miatt. A román cég eltünt. leszámlázták az árut de mivel nem fizettek stornózásra került. Mit lehet tenni ha megkerül a cég 2 év eltelte után, hogyan lehetne tőlük a pénzt behajtani. köszönöm üdv. moletka

luserke # 2011.01.20. 20:57

Kedves immaculata!

Maga a szerződés annyit tartalmaz, hogy az adós elismeri, ekkor és ekkor átvett ennyi és ennyi készpénzt, és kötelezi magát, hogy adott határidőre a kölcsönadónak visszafizeti.
Rögtön utána a gépkocsira vonatkozó rész következik, amely így szól:

A tartozás fedezetéül szolgál a ....név, lakcím, szig. szám, születési adatok, anyja neve, stb tulajdonát képező ...rendszámú ... típusú gépjármű.

A kezes a tulajdonosa a járműnek.

A kezességre vonatkozóan nincs semmi megfogalmazva, pusztán csak aláírás van, ahol szerepel a minősítés, hogy kezes.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.01.20. 19:49

Pontosan hogyan szól a szerződésben a kezesi rész.

A kölcsön idejének lejárata után felszólítás, és fizetési meghagyás kibocsátása. Majd ha jogerőssé válik, akkor a végrehajtó intézi a behajtást.

luserke # 2011.01.20. 18:44

Tisztelt fórumozók!

Kérem, aki tud, legyen olyan kedves, és tájékoztasson, hogy mire lehet számítani az alábbi ügyben, ha az adós nem akar fizetni:
A történet nagyon leegyszerűsítve.
Fiú és Lány jegyesek. Fiú kölcsön kér Lány anyjától egy nagyobb összeget. Kölcsönszerződést kötnek visszafizetési határidővel, melyet Fiú édesapja is aláír, mint kezes. A szerződésen ez a szó szerepel az aláírása mellett, hogy kezes. Minden egyéb jelző nélkül. A kölcsönszerződésen Fiú apja felkínál fedezetül egy gépkocsit, amelynek értéke kisebb, mint a tartozás. Lány anyja nem tekinti lényegesnek, mert feltételezi, hogy ez csak azon szándék kifejezése, hogy a tartozás rendezésére a kezesnek rendelkezésére áll egy pénzzé tehető nagyobb érték.
Tehát a jóhiszeműséget igazoló kiegészítésnek tekinti.
Röviddel a kölcsönszerződés után Fiú a jegyességet felbontja.
Külföldön dolgozik, jelentős legális jövedelme van, de fennáll a veszélye, hogy nem fizet. A határidő rövidesen lejár. Ingósága, ingatlan-tulajdona nincs.
Jelenleg vita van a felek között, és a kezes jogi képviselője azt állítja, hogy ha az adós nem fizet, a kezes akkor is csak a gépkocsi erejéig terhelhető. Valóban így van?
Külföldi jövedelemből, külföldi munkanélküli segélyből behajtható-e a tartozás?

Előre is nagyon köszönöm, ha segítenek.

Quigon # 2011.01.20. 12:50

Tisztelt Dr.Attika!

Köszönöm a gyors választ, lenne még kérdésem:

találtam a telefonomban most tőle egy régebbi, smsben is küldött választ, hogy kifizeti ezt a címlapot.
Az sms is annak számít, mármint bizonyító?
Mert ugye mind az emailben mind ebben csak arról beszél, hogy kifizeti.

És még valami: ha esetleg most elkezd kötekedni, hogy hibás a cucc, és ez és ez nem tetszik neki, akkor ugye csak arra van igénye hogy kijavítsam kérése szerint?
Mivel a munkát elvégeztem és ő átvette?
Már szeptember óta nála van!

Várom kedves válaszát, üdvözlettel
Quigon

Reneszánsz # 2011.01.20. 12:05

Tisztelt Ügyvédúr/Fórumtársak!

Egy internetes piactéri oldalon vásároltam , a termék árát elutaltam,de az eladó nem küldte a termékemet illetve felszívódott-semmilyen formában nem lehet elérni.A vásárlás december végén történt,az eladó annó visszaigazolta emailban hogy megkapta a pénzt és ígéretet is tett a 3 napon belüli postázásra.Ennek két hete.
Mit lehet ilyenkor tenni?

R:)

Quigon # 2011.01.20. 00:11

Tisztelt Dr.Attika!

Köszönöm a gyors választ, lenne még kérdésem:

találtam a telefonomban most tőle egy régebbi, smsben is küldött választ, hogy kifizeti ezt a címlapot.
Az sms is annak számít, mármint bizonyító?
Mert ugye mind az emailben mind ebben csak arról beszél, hogy kifizeti.

És még valami: ha esetleg most elkezd kötekedni, hogy hibás a cucc, és ez és ez nem tetszik neki, akkor ugye csak arra van igénye hogy kijavítsam kérése szerint?
Mivel a munkát elvégeztem és ő átvette?
Már szeptember óta nála van!

Várom kedves válaszát, üdvözlettel
Quigon

Dr.Attika # 2011.01.19. 23:34

Tisztelt Quigon!
Ne "őrölje" magát tovább. Polgári jogi igénye megalapozott. Azt közjegyzőnél fizetési meghagyásos eljárásban érvényesítheti. Keresse fel a legközelebbi közjegyzőt. Nem szükséges a weblap szerkesztéshez írásbeli megállapodás. Egyébként az emil váltás is az.

Quigon # 2011.01.19. 23:19

Tisztelt Fórumozók!

A kedves segítségeteket kérném tisztelettel problémámban. Sürgős eset, és tönkreteszi a napjaimat.

Kisvállalkozóként dolgozom webdesignerként és folyóirattervezőként, több cégnek bedolgozok, nemrég végeztem az egyetemen és sikerült fiatalon viszonylag gyorsan előrehaladnom, jó hírem lett.

Ezt most egy ügyfél megkísérli lerombolni.

A történet a következő: megbízott több munkával, amelyről két számla készült, és ezeket, noha már augusztusban esedékessé váltak, először megpróbálta elmismásolni, majd amikor már nem volt más hátra, pár hete (!) nagy nehezen kifizette.
Ezekről volt írsásbeli megállapodásunk, ezen túl szóban megbízott még egy folyóirat címoldalának a megtervezésével, mivel akkor még hittem neki, úgy gondoltam, nem kell erről külön írásbeli megállapodás.
Erről készült a harmadik, esedékes számla.

A címoldalt elkészítettem, ő átvette, aztán mivel nem akart fizetni, a kommunikáció egyre nehezebbé vált vele.
A tartozását amúgy emailben egyszer elismerte, megvan még az emailje, hogy " a fennálló tartozásomat a számlával kapcsolatosan ígérem hogy 12 napon belül rendezem" - mivel a mai napig sem tette, és telefonon sem tudom elérni, írtam neki, hogy rendezze.

Azt írta válaszként, hogy nem rendezi, mivel ő nem is adott nekem megbízást, nincs róla írásbeli megállapodást, tehát nem fizet mert ő nem kért semmit, amúgy is, az összes munka amit kiadtam a kezem közül, nem megfelelő minőségű.

Ez még csak-csak nem érdekel, hiszen nem jelentett minőségi kifogásokat, kifizette, és tudom hogy jól dolgozom, mások is mindig elégedettek a munkáimmal, ám nem tudom, hogy hajtsam be ezen a rosszhiszemű ügyfélen ezt a tartozást.

Elég az bizonyítékként, hogy nekem megvan a címlap, amit megcsináltam, és van tőle egy email amiben utal erre, és hogy ki fogja fizetni?

Az pedig hab a tortán, hogy azt terjeszti, hogy engem mindenhonnan kirúgtak, mert nem jól dolgoztam!!!
Ez nem igaz! Önálló vagyok, és minden céggel, akiknek bedolgozom, jó a kapcsolatom, de mi lesz most, ha ez a fülükbe jut? Mit tegyek?
Becsületsértés?

Kérlek segítsetek!
Minden napomat felőrli, a karrierem elején vagyok, ugye nem mehet tönkre egy ilyen nyomorult alak miatt?

Köszönöm mindenkinek aki válaszol!
Quigon

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.01.19. 20:35

Itt is fizetési meghagyás kibocsátása, ellentmondás esetén per.
A perben neked azt kell bizonyítanod, hogy az kölcsön volt, amit a számlára fizettél, a másik félnek meg az, hogy visszaadta.

Reneszánsz # 2011.01.19. 18:57

Tisztelt Ügyvéd Úr,Fórumtársak!

Következő a történet:
Egy barátomnak kölcsönadtam 150 ezer forintot,biancóra.Nem írtunk róla semmilyen papírt-nem volt okom nem bízni benne,mert régóta ismertem és tökéletesen korrekt embernek,megbízhatónak tartottam.
Összesen kettő hétre kérte a pénzt,de ennek már lassan kettő éve lesz.Folyamatosan keresem,időközönként jelentkezik és közli,hogy pénze az nincs.Megadná,de nincs miből.Na én ezt elhiszem,de nekem is kellene ám a pénzem!Én csak kettő hétre szándékoztam kölcsön adni,nem évekre.Annyival tudom bizonyítani hogy odaadtam neki a pénzt,hogy én fizettem be a folyószámlájára-a befizetést igazoló bizonylat megvan.Viszont erre azt is mondhatja hogy én tartoztam neki,ezért fizettem a számlájára pénzt.Küldtem neki postán egy tartozáselismerő nyilatkozatot,nem írta alá-szóban nekem elismeri hogy tartozik,nem is tagadta sosem,viszont sem papíron nem akarja elismerni sem fizetni nem tud/nem akar.Mi ilyenkor a teendő?

Reneszánsz # 2011.01.19. 18:49

Szép napot!
Internetes piactér-vásárlás-utalás-majd jön az áru.Vagy nem:((Nos nálam a második variáció jött be.Leütöttem a terméket,elutaltam az eladónak a vételárat,majd vártam...és várok a mai napig is,közel egy hónapja.
Az eladó sokadik megkeresésemre küldött egy válasz emailt,melyben egészségügyi okokra hivatkozott,ez miatt nem tudott postázni.Ígérte,3 nap múlva postáz.Ez volt másfél hete.Sem emailre,sem smsre,sem telefonhívásra nem reagál.Mit lehet ilyenkor tenni?Ha bemegyek a rendőrségre bejelentést tenni,kiröhögnek,hisz nem nagy összegről van szó-de ez az összeg,nekem és a gyermekemnek egy heti élelmiszer ára.Én nem tudom kidobálni a pénzem!Megoldás?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.19. 09:24

csak avval tudom bizonyítani hogy neki adtam a pénzt hogy a bank szla kivonaton látszik hogy felvettem a pénzt.

Ha tagad, az kevés lesz. Egy felszólító levelet, esetlege egy fizetési meghagyást meg lehet kockáztatni; többet azonban aligha érdemes az ügybe fektetni.

tom889 # 2011.01.19. 08:56

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kedves fórumtársak!

A tavalyi év folyamán a volt barátnőmnek adtam kölcsönbe 500 000ft-ot. tavaly elváltak útjaink a barátnőmmel de a pénzt még mindig nem fizette vissza nekem. mit tehetek hogy visszakapjam a pénzem? szerződést nem írtunk(fene se gondolta hogy elválnak útjaink, stb. ill úgy tudom magánszemély nem is adhat kölcsön pénzt másik magánszemélynek legálisan) csak avval tudom bizonyítani hogy neki adtam a pénzt hogy a bank szla kivonaton látszik hogy felvettem a pénzt.
boritékoljam el hogy ezt az összeget már sose látom? mit tehetek hogy akár 1 részét is vissza kapjam ha már a ex barátnőm nem akar fizetni?

badogos # 2010.12.11. 18:14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kedves fórumtársak!
Egy különös esetben fordulnék Önhöz/hozzátok. A történet a következő: az édesapám( aki elvált és külön élt) egy roma fickó albérletében lakott( aki ráadásul biztonsági őr). Egy ideig nem volt munkája de nem tudott hova menni ezért a fickó nem küldte el,és így felhalmozott egy kisebb tartozást(260eFt), legalábbis ezt állítja. Az apám utánna elköltözött a testvéréhez de egy hónapja elhunyt és a temetés után másnap a fickó megjelent a munkahelyen és követeli a pénzt tőlem. Meg is fenyegetett hogy ha nem fizetek akkor elintézi máshogy, de a lényeg hogy papírja nincsen az egészről semmi. Az apám testvére próbál segíteni mert ő ismeri ezt a fickót és a főnökét is és tud mindenről. Próbálta lebeszélni hogy hagyjon engem békén, de eddig sikertelenül. Mit gondoltok a rendőrségen tudnának segíteni? Nem szeretném ha erőszakossá fajulna a dolog, de persze fizetni nem akarok mert szerintem nem jogos, még bútorokat és egyéb műszaki dolgokat is elvett apámtól.
Tanácsokat kérnék az ügyben, mit tennének?
Üdv
N.T.

Strobel # 2010.12.08. 10:06

Tisztelt ügyvéd úr!
Szeretnék segítséget,tanácsot kérni öntől a következő probléma miatt:A volt élettársam nem fizeti a gyermektartás­díjat,több mint fél millió forint tartozást halmozott fel.Van a tulajdonában egy ingatlan.Sikerült odáig juttatnom az ügyet hogy árverésre kerülhessen sor,de sajnos ez még a mai napig nem történt meg,és ennek az okára lennék kíváncsi.Kaptam a végrehajtótól több levelet is.Megkaptam az ingatlan becsértékére vonatkozó adatokat,és kérdezte a végrehajtó hogy lakottan vagy beköltözhetően kérem-e az árverést,valamint kérdezett olyan lehetőséget is hogy ezt a nagy összegű nem fizetett tartásdíjat kérem-e részletbe.Megírtam erre a megfelelő választ,szintén itt a jogi fórumban kérve segítséget,a részlet fizetést NEM kértem,tudván hogy nem fogja fizetni,ha fizet is legfeljebb egy rövid ideig,mint ahogy ez már évek óta így van,ezenkívül már a bíróság és a rendőrég is intézkedett ez ügyben,de a tartozás csak halmozódott,addig az időpontig,míg jelenleg az állam előlegezi meg nekem.DE,miután megírtam a végrehajtónak a választ hogy folytassa az intézkedést az árverés ügyében,mégis kaptam pénzt,igen elhanyagolható összegeket,ezalatt az eltelt 3 hónap alatt,míg a választ vártam,ezek után tegnap kaptam a földhivataltól egy tulajdon lapot,melyen rajta áll,hogy ezt a több mint fél milliós tartozást ráterhelték az adós ingatlanára.
Remélem le tudtam írni minden lényeges dolgot…
Tehát a kérdésem abból állna,hogy én most mit kezdjek ezzel a tulajdoni lappal,hogyan lesz nekem ebből meg a pénzem amivel tartozik,és miért kapok mégis részletet,amikor ezt nem kértem,és miért nem folytassa az árverést,hiszen ez is kérdés volt,hogy szeretném-e.Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

kaméleon # 2010.12.08. 09:29

Még mielőtt az árverezésen gondolkodsz, próbálják meg a szüleid a helyi családsegítő szolgálat beavatkozását kérni a tartozásaik rendezéséhez. Ha a feltételeknek megfelelnek, akkor az adósságkezelési szolgáltatás keretében jelentős segítséget kaphatnak.

GZolee79 # 2010.12.08. 09:11

Sziasztok!

Egy kis infot szeretnék kérni végrehajtási árverezéssel kapcsolatban. (Remélem jó helyen írok ).
Szóval a helyzet az, hogy szüleimnek van rengeteg tartozása. személyi hitel, jelzálog hitel, közüzemi tartozás (csak a közüzemi vagy 600.000 Ft.)
Ugye ilyenkor a szolgáltatók és a bank elárverezheti az ingóságokat.

Két kérdésem lenne:

1. Jelzáloghitelnél ha elárverezik a lakást, de az így befolyt összeg nem fedezi teljes mértékben a felvett hitelt akkor a bank egyéb ingóságokat is árverezhet?(Pl számítógép, tv)
  2. Ha az ingóságok is árverezésre kerülnek (mondjuk a közüzemi tartozások miatt) akkor miket vihetnek el?

A lényeg az, hogy ugyan szüleimmel lakom. Van pár saját tulajdonban lévő ingóságom. Pl. Számítógép, notebook, saját néven lévő autó.
Az autót tudom igazolni, papírral, de a többit nem. Ilyenkor ezeket is elvihetik? Mi alapján dől el a tulajdonjog?
Nem szeretném ha ez miatt az én tulajdonomban lévő dolgokat is elvinnék. Hiszen az adóság nem az enyém.

A választ előre is köszöm!

Üdv:

Zoli