tartozás behajtás

tamás46 # 2010.02.09. 05:52

Tisztelt Fórumozók !
Az internetet arra is lehet használni, hogy jogszabályokat keressenek,és ezt csak azért írom, mert nagyon sok olyan tanácsot olvasok(jogászoktól is),ami megtévesztő a segítséget kérő számára.
Tehát az a javaslatom, hogy a segítségkérő elolvasva az üzeneteket tegye meg, hogy elolvassa a jogszabályt is.
Pl: a tartozáselismerés: egyoldalú nyilatkozat,amit a tartozó(adós) tesz kölcsönadó felé, és egyértelműen tartalmaznia kell az azonosítható adatokat.A tartozás elévülése 5 év(a lejárati határidőtől számítva,amennyiben az 5 év alatt nincs újabb elismerő(megszakító)nyilatkozat.Erre nem kell tanú,mert nem magán,vagy közokirat.
A bíróságon e nyilatkozat nem teljesítése alapján kereset indítható.
Behajtás: a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint,csak érvényes(jogerős)bírósági végzés alapján indítható behajtási eljárás.A behajtást kérőnek ki kell állítani a behajtási lapot,ami a végzésnek megfelelő adatokat tartalmazza.
Azok,akik hirdetik magukat behajtásra e nélkül nem a törvénynek megfelelően járnak el,amit ugyan atörvény nem tilt,és ez a kiskapu az,amit megpróbálnak kihasználni. Ne higgyen nekik senki!!!!Törvényes behajtást csak végrehajtó tehet !!!!

Az Alkotmány megszegésének követekzményeir?l,a felel?s alkotmány alkotásról és szellemének érvényesítésér?l egy szó sincs benne.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.08. 21:30

Ez hülyeség. De ha ennyire nem értsz hozzá, bízz meg egy ügyvédet.
A szórakozást pedig fejezd be az összes nickeden. Hogy a fenébe nem unod még?

lumpa # 2010.02.08. 18:42

T. végrehajtó1
Próbáltam. Mit kell mondani mert elhajtottak.
Köszönet

végrehajtó1 # 2010.02.08. 18:34

lakcímnyilvántartót próbáltad?

lumpa # 2010.02.08. 10:52

Szép napot mindenkinek!
Én is kölcsönt adtam. Azóta az "úriember" elköltözött. A bíróság ugye felszólít új lakcím szolgáltatásra. Nekem meg ugye senki nem adja ki. Mi ilyenkor a teendő? Rendőrség,ahogy olvastam nem megoldás mert a végén még engem büntetnek meg. Mi tehetek? Hova lehet még fordulni? Úszik a pénzem?
Előre is köszönet minden jószándékú segítségért.

Anser # 2010.01.25. 13:51

Sziasztok!

Bedőlt egy hitelkártya tartozásom kb. egy éve. (A tartozást végső soron én döntöttem be. Külföldön alkalmi munkáztam, hogy a víz felett tartsam magam. Viszont elnyertem egy állandó állást amihez 180 km-rel arrébb kellett költöznöm, a bank viszont elzárkózott mindentől, pedig csak pár hónap halasztást szeretten volna kérni. Szóval úgy voltam vele, hogy dőljön csak be, a költözés után vissza fogom fizetni, de amennyivel többet fizetek, legalább annyival jobb ajánlattal kell, hogy előálljanak a későbbiekben a többi bankkal szemben.)

Ahogy szokták, a bank át is adta egy behajtócégnek. A banktól erről az értesítést ide a külföldi címemre meg is kaptam.
A behajtó cég telefonon keresett meg, meg is állapodtam velük a fizetés ütemezésében, amit annak megfelelően teljesítek.
Szerződést nem küldtek, mert "külföldre nem leveleznek".
Szóval az angliai címemet tudják elvileg. Viszont szüleim kaptak egy levelet, amiben szerepel a fennálló tartozás. Mivel ugyanúgy hívnak, mint apámat, kibontották és a gutaütés kerülgette őket.

Kikötheti egyáltalán egy behajtó cég, hogy külfölddel nem levelez? Ez alapból ellentétes az EU polgárok szabad mozgásáról szóló 2004/38/EK irányelvvel.
Miután tudják, hogy külföldön élek és dolgozok, volt-e egyáltalán joguk egy korábbi állandó lakhelyre küldeni a levelet? Főleg azután, hogy a bank is ide levelezett.
Korábbi címre küldeni levelet csak mert az belföldi és "occsó", nem meríti ki a személyes adatok kiadását illetékteleneknek?
Ha máshogy nem tudnak nyugtát adni, megtehetik, hogy "nem leveleznek külfölddel"?

Követelhetem tőlük, hogy a szerződést és az összes befizetésről szóló nyugtát küldjék el ide?
Van valakinek ötlete, hogy mit lehetne lépni?

A behajtó céggel egyébként is torkig vagyok.

• Amikor először hívtak, a fafejnek vagy 5 percig tartott megérteni, hogy ugyan adjon már egy vezetékes számot, mert nekem a roaming fogadás 5-ször annyi, mint Mo-i vezetékest hívni.
  • Miután visszahívtam, megegyeztünk valamiben, ezt hangfelvétel is rögzítette, ami a fafej szerint szerződésnek minősül, levelet is küldtem a megbeszélésről (annak ellenére, hogy ék nem leveleznek külföldre). Ezt felrúgták, rosszabb feltételeket kényszerítettek rám.
  • A 4. részlet határideje előtt 2 nappal felhívott egy másik fafej (szintén roaming hívásfogadás...), hogy mi lesz a részlettel. Miután felhomályosítottam, hogy mikor is van a határidő, meg mit jelent az, hogy 0 alkalommal késtem a fizetéssel, még elkezdett arról papolni, hogy fontos a folyamatos fizetés.

Gyanítom, hogy ez a behajtó vég küldte azt a második ajánlott levelet, amit a Rolyal Mail bénasága miatt nem tudtam átvenni. Mondjuk az első sikertelen kézbesítés után a másodikat nem próbálták meg.

A válaszokat mindenkitől előre is köszönöm.

bigitrotyi # 2010.01.13. 19:04

Szép jó estét mindenkinek. Azt szeretném kérdezni hogy mi van olyankor hogyha az idézés elkallódott és holnap kellene mennem tárgyalásra ( tanúnak hívnak) de nem tudom hány órára ma egész nap dolgoztam és nem tudtam őket felhívni. Ha valaki tud válaszoljon. sürgős

monalisa1 # 2010.01.13. 18:57

És továbbra sem tudsz fizetni? Vagyis a kimaradt egyhavi részletet mielőbb pótolni, aztán a törlesztést folyamatosan teljesíteni.

"Fenyeget", de ha nem lesz több elakadás, mire tárgyalás lesz a dologból (6-12 hónap) addigra valószínűleg rég túl leszel a teljesítésen - igaz kamat és járulékos költség sajnos "csapódott" az alaptartozáshoz.

Jó esetben a per kezdetéig okafogyottá válik a dolog, vagyis megszünteti az eljárást...

Ha nem ad több részletfizetési csekket végső soron postai csekken is fizethetsz hónapról hónapra, csak nagyon pontosan kell kitölteni. (Vagy bankszámlára is lehet teljesíteni.)

"Mona"
laikus hozzászóló

hajnalka1980 # 2010.01.13. 17:43

Sziasztok! Szeretném megkérdezni hogy ha van egy telefonos tartozásom aminek a felét már kifizettem de most egy részlettel elmaradtam és kiküldték az egész összegről szóló csekket és azt hogy pperrel fogják behajtani, akkor most mit tehetek? Nem tudtam fizetni mert én gyesen vagyok a férjem munkanélküli. Köszönöm a segítséget,

alakinere # 2010.01.05. 23:28

Sziasztok!

Remélem tudtok segíteni, volt egy apróbb problémám, amit be is írtam ide a fórumra, csak másik topikba (BKV büntetés), de sajnos nem érkezett válasz.

Így hát tanácsot kértem egy ügyvédtől és azt javasolta, hogy írjak ellentmondást a bírósági meghagyásra és 15 napon belül adjam fel. Én 10 napon belül feladtam, ajánlott küldeményként.

Viszont kaptam az év végén egy határozatot, hogy jogerőre emelkedett a követelés és levonják a fizetésemből az összeget. Kérdem én, mit tehetnék? Miért nem vették figyelembe az ellentmondásom? Magyarorszag.hu-ról töltöttem le a formanyomtatvány, kitöltöttem, csatoltam hozzá a bizonyítékaimat.

ide bemásolom az eredeti problémám, hogy hátteret is kapjon, aki segítene nekem.

"Végig olvastam a fórumot és a vonatkozó jogszabályokat is, de nem találtam segítséget az ügyemre.
Remélem tudtok segíteni.

Mindenkihez hasonlóan kaptam egy sima levelet még tavasz végén. Nem volt meghatalmazás csatolva, sem rendes aláírás, pecsét..stb. csak egy bankszámlaszám és hogy 5 napon belül utaljak 40valahányezer ft-ot különben eljárás indul ellenem.

Még aznap írtam a két megadott email címre egy hosszú, ám korrekt hangvételű levelet, hogy

* mit jelent az 5 napos határidő (5 munkanap?), plusz mitől számolják, ha nem tértivevénnyel érkezett (a dátumhoz képest 1 héttel kaptam meg eleve)
* mit jelent, hogy utolsó felszólítás, mert nem kaptam előtte SEMMIT arra a címre
* kértem, hogy küldjék el nekem a jegyzőkönyvek fénymásolatát, mert emlékeztem hogy megbüntettek (ezt nem részletezem) kb egy éve villamoson, de nem tudtam, hogy lejárt-e az egy év illetve, hogy miért 40×ezer, amikor 24000 körül kéne lennie.
* jeleztem, hogy abban az esetben ha a büntetés jogos mihamarabb szeretném rendezni a tartozásom.

Úgy gondoltam egy nem hivatalosnak tűnő levélre nem utalgatok egyből pénzt (jártam már úgy, hogy kamu t-mobilos csekket kaptam…vodafoneos vagyok)
Nem történt semmi két hétig, próbáltam a megadott számot hívni kétszer is, de üzenetrögzítő válaszolt csak. Nem foglalkoztam ezzel többet.

Viszont 5 nappal ezelőtt kaptam egy fizetési meghagyást a városi bíróságtól arra a címemre, ahova ugyan be vagyok jelentve de nem lakok 5 éve kb.
Hazautaztam szabadságot kivéve több mint 200km-t. Átvettem és ehhez volt csatolva egy db büntetési jegyzőkönyv illetve egy átvételi elismervény egy csekkről, amit a címen élő mostohatapám vett át, akivel kb 5 éve a kapcsolatot sem tartom.

Mindenképp szeretném rendezni a tartozásom, ezt már jeleztem is, mert a jegyzőkönyvből kiderült, hogy 1 hónap híján nem járt le az a bizonyos egy év.
Az összeg a negyvenvalahá­nyezerről már csak 24000 körül van, viszont megspékelve mindenféle eljárási összegekkel és az ügyvédi iroda neve nem azonos azzal, akitől a levelet katam.

Annyit szeretnék csak tudni, hogy mit tehetek?
Mert a büntetést kifizetném, már az elején jeleztem hogy szeretném, de ha lehet részletekben..nem tudom ilyen eljárás után van-e lehetőségem.
Plusz nem értem miért egyből bíróságra kell menni?
A bíróságnak miért tudják csatolni a jegyzőkönyv fénymásolatát, nekem miért nem?
Ha akkor csatolják és látom a dátumon, hogy valóban nem járt le, befizettem volna akkor.
Miért nem erre a címre küldték a felszólító levelet, amikor az ügyvéd tudott erre írni egyből (be vagyok jelentve ide).
Miért nem reagáltak a levelemre?
Szerintem jóhiszeműen jártam el, ha bíróságra kerül az ügy, mert ellentmondással élek ott el tudom intézni szerintetek, hogy CSAK a büntetést fizessem ki és azt is részletekben? Mert nem hiszem, hogy jogos rám varrják az ügyvédi + eljárási költségeket is."

jupiter2 # 2010.01.05. 22:45

Sziasztok!
Én is a jól ismert tartozásos ügybe keveredtem. 2007-2008-ban egy barátomnak apránként, illetve egyszer egy nagyobb összegben, összesen közel 1 millió forintot adtam kölcsön. Mivel megbíztam benne, így semmilyen papírt nem írtunk a tartozásról. 2008-ban ő elköltözött az ország túlsó felére, azóta nagyon nehezen tudom elérni.
Hosszas próbálkozás után 2009. december elején tudtam vele találkozni személyesen, ekkor sikerült vele aláíratni egy tartozáselismerő nyilatkozatot. Ez egy általam készített "nyomtatvány" volt, a következő mezőkkel: kölcsönvevő, kölcsönadó, tartozás összege, tartozás jogcíme, visszafizetési ütemezés, aláírás, tanúk. Ezt teljes mértékben ő töltötte ki kézzel, viszont mivel csak ketten voltunk, így tanúk nincsenek. Azóta megint eltelt 1 hónap, és természetesen nem jelentkezett, és az első részlet sem érkezett meg, amit még karácsony előttre ígért.
Kérdésem, hogy mit tudok tenni, hogy előremozduljon az ügy? Ha valamilyen jogi lépésre kerülne sor, akkor használható-e ez a tartozáselismerő nyilatkozat? (Nem teljes mértékben kézzel írott, nincs tanú, és nem is túl részletes.) Egyéb bizonyítékom nem igazán van a kölcsönről. A sok helyen emlegetett fizetési meghagyásos eljárás 3%-os költségén kívül van bármilyen egyéb költség (pl. ügyvéd)? Hogyan zajlik egy ilyen? Mit kell ennek elindításához csinálnom?

Egyjogász # 2009.12.28. 17:55

"Más miatt nem mondhat ellent,"

Nem akarom a kérdezőt elkeseríteni, de a bíróság ellentmondásnak fogadja el, ha az adós annyit ír, hogy "Nem tartozom." vagy "A követelést vitatom."

Aztán mire kitűzik a tárgyalást (tárgyalásokat), tanúmeghallgatások, fellebbezés, stb. stb., bíróságtól és bírótól függően 2-3-4 évig is eltarthat, ha az adósnak az időhúzás a célja.

Nekem van olyan ügyem, ahol összesen annyival mindtak ellent, hogy "Nincs tartozásunk.", pedig a követelésünket számlákkal, teljesítésigazolásokkal, stb., már az fmh. beadásakor alátámasztottuk.

Az alperest egy ismerős ügyvéd képviseli, megkérdeztem tőle tárgyalás előtt, hogy erre mi szükség, közölte, tudja, hogy jogos a követelés, de a megbízójától azt az utasítást kapta, hogy húzza az ügyet, ameddig csak tudja...., és ennél a teszetosza bírónál garantált a legalább három-négy tárgyalás, mert rühell ítéletet hozni...

Mit mondjak, jól csinálja, ill. jól ismerheti a bírót, mert volt már négy tárgyalás és három éve elsőfokon van az ügy....

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.28. 17:48

:) Köszi.

taperharli # 2009.12.28. 15:55

Köszönöm szépen a segítséget, és Boldog Új Évet Kívánok!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.28. 15:19
  1. fizetési meghagyásos eljárásban 3%, de legalább 3000 forint, legfeljebb 450 000 forint;
  2. a végrehajtási eljárásban 1%, de legalább 3000 forint, legfeljebb 150 000 forint, ha a végrehajtás foganatosítása a fővárosi bírósági, illetőleg a megyei bírósági végrehajtó feladatkörébe tartozik, 3%, de legalább 8000 forint, legfeljebb 450 000 forint;

Tehát a követelésed 3%-a, de minimum 3e Ft, max. 450e Ft.

A végrehajtást is betettem neked. Ezt a bíróságtól kell kérned ha jogerőre emelkedik a fizetési meghagyás.
Ha a barátod ellentmond, akkor nem tudom, lehet ha hoz tanúkat, vagy mit tudom én, hogy mivel akarja bizonyítani, hogy visszafizette, akkor a tanúk meghallgatásáig húzódik el. Más miatt nem mondhat ellent, mert szerződésetek van a kölcsönadásról. Az meg nem ellentmondás, hogy nem tud fizetni.

taperharli # 2009.12.28. 13:03

Már csak 3 kérdést szeretnék feltenni: 1:mekkora a fizetési meghagyás eljárásának a költsége? 2:És ha ellentmond a "barátom" meddig tudja húzni az ügyet? 3: ha jogerőre emelkedik mehetek a behajtóhoz?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.28. 11:54

:)Sok mindent kérdeztél egyszerre, ezért lett ilyen furcsa a válasz.

Ha az ügyvédi papír kölcsönszerződésről szól, akkor felesleges közjegyzőhöz fordulnod. A bírósághoz adj be egy fizetési meghagyás kibocsátásának kérelmét, amiben beleírod a kölcsönösszeget, mint tőkét, kérd a kamatokat is, ami a visszafizetés lejártától esedékes és a fizetési meghagyás eljárásának a költségét is vedd bele. A bíróságon segítenek neked a kitöltésben.
Ha a kölcsönvevő ellentmond, akkor per lesz belőle, de ha szerződésed is van, akkor értelmetlen az ellentmondás, kivéve időhúzásnak jó, vagy neki kellene bizonyítania, hogy megadta.
Ha nem mond ellent, akkor a fizetési meghagyás a kézbesítéstől számított 15 napon belül jogerőre emelkedik.

Ha jogerőssé válik a fizetési meghagyás, akkor a bíróságtól kell kérned a végrehajtást.

taperharli # 2009.12.28. 11:26

Immaculata! Köszönöm a választ, ha jól értem irány a közjegyző, tartozáselismerő okiratot elkészíteni és ezzel az okirattal a bírósághoz elmenni a fizetési meghagyást kérni? Vagy ahogy írtad a közjegyzőnél kell ezt is? Bocs de a jogi dolgokat nekem nehezebb értelmezni.

végrehajtó1 # 2009.12.28. 09:24

Patrika

A munkáltató kötelessége
értesíteni a munkavállalót a letíltásról .Itt ez nem történt meg.

végrehajtó1 # 2009.12.28. 08:37

nem jó helyre írtam:(

végrehajtó1 # 2009.12.28. 08:34

Olvasd vissza a végrehajtás topicot .Ott tételesen fel vab minden sorolva.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.28. 07:54

Hol kérdezhetek?

A kifizetődnél. Ott azonnal megmondják, hogy kinek és mi alapján utaltak.

Patrika # 2009.12.28. 07:34

Azt szeretném megkérdezni,hogy a banki tartozásnál mielőtt vonják a munkabéremből az x összeget előtte engem értesítenek?
Ugyanis ma kaptam egy sms-t a munkabérem jóváírásáról de 40.000ft-tal kevesebbet.Előfordulhat hogy valamelyik bank vonatja a béremből a tartozást?Ha igen hogy nem kaptam bírósági papírt erről?
Köszönöm a választ.

Hol kérdezhetek?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.23. 15:24

OFF
Az baj. Elvégre itt a karácsony.
ON

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.23. 15:05

hm, ügyvéd csak elektronikusan

Muszáj kötekedned? Nem vagyok jó hangulatban.