Bírák alkotmányos jogai!


Csáky Tibor # 2003.12.01. 18:27

Lomnici Zoltán http://www.jogiforum.hu/hirek/9683 írásához a következőket szeretném hozzáfűzni.
Megitélésem szerint a bírák alkotmányos kötelességét is szóba kellene hozni. Ez pedig nem más, mint a Magyar Köztársaság törvényeinek a teljes tiszteletben tartása és alkalmazása.
Nem vagyok jogász, így nem tudom kívűlről valamennyi jogszabályunkat. Mint átlagos tanulmányi tudásommal, átolvastam néhány jogszabályt. Elsőként, hogy értsem miként alkotják a törvényt elolvastam a Jogalkotásról szóló törvényt. Ebben a hierarhikus sorrendiséget is megszövegezik. A törvény 18.§. 2. bekezdése, meg a jogszabályok nyelvezetével ír le értelmezési szabályt. Ezt az értelmezést én még nem hallottam egy bírótól sem. Csodálkoztam e jogszabály olvasásánál, hogy én, mint egyszerű ember, miért nem értelmezem jól a megszövegezett jogszabályokat, hol ott nekem ez a jogszabályi rendelkezés ezt írja.
Jönnek a különböző Római jognyelvvel, a bírósági itélkezési gyakorlattal, stb, stb.
beszélnek a bírák alkotmányos jogairól úgy, mintha ugyanezek a jogok más egyébb személyeket nem ugyanilyen mértékben illetnék meg.
Jó lenne ha a legfelsőbb bíróság elnöke egy picit belenézne a hatályos jogszabályokba és magába szállna!
Vegye már végre tudomásúl, hogy a bírák sem istenek és valahogy el kellene érni azt, hogy ha egy bíró tévedett, akkor a megfelelő büntetést kapja meg Õ is.
Ez pedig súlyosabb büntatésnak kellene lennie, a munkájának a mértékéhez képest.
Ha egy gépkocsivezető véletlenűl elnéz valamit, akkor az számára az állását, a családját, esetleg az életébe is kerülhet.
Miért lenne kissebb értékű a bíró büntetése, ha emberek életét teszi tönkre?
Cs.t.