Kötelezö - e a szemétszállitás???


kispeter68 # 2011.01.21. 00:17

Tisztelt szakértők!

Egy nagyon kedves ismerősömnek szeretnék segítséget kérni hulladékgazdálkodási bírság kiszabásának értelmezése ügyében.
Kizárólag tényekkel tudok szolgálni, az ok-okozatot a mulasztás körülményeit nem ismerem, de ezek nélkül is biztosan van konkrét megoldás a kérdésre. Végigböngésztem az ide vonatkozó törvényeket, de valahogy mégsem egyértelmű számomra a bírság megállapításának mértéke. Kérem segítsenek.

A probléma a következő: A szóban forgó magánszemély szabálysértést követ el, mert nem tett eleget a nyilvántartásba vételi kötelezettségének, azaz lakhelyét nem regisztráltatta a szemétszállítási vállalatnál a költözéskor, és így több éve nem számláznak neki szolgáltatás díjat, holott ezt kötelező lenne fizetni.
Ezt a kötelességét szeretné most pótolni. A 271/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet értelmében az adatszolgáltatás elmulasztása miatt bírságot köteles fizetni. http://jno.hu/…1_2001KR.pdf

A fent említett Korm. rendelet 2.§(5) kimondja, hogy
"A hulladékokkal kapcsolatos tájékoztatási, adatszolgáltatási és nyilvántartási, illetve nyilvántartásba vételi
(bejelentkezési) kötelezettségek, továbbá az egyedi hulladékgazdálkodási terv készítése kötelezettségének elmulasztása esetén alapbírság, szorzószám megállapítása nélkül az illetékes környezetvédelmi hatóság a bírságot 200 000 Ft-ban állapítja meg.
A hulladékokkal kapcsolatos tájékoztatási, adatszolgáltatási és nyilvántartási, illetve nyilvántartásba vételi (bejelentkezési) kötelezettségeknek a jogszabályokban meghatározottaknak nem megfelelo teljesítése esetén a bírságot az illetékes környezetvédelmi hatóság legfeljebb 200 000 Ft-ban állapíthatja meg.
”"

Az lenne a kérdésem, hogy összesen mennyi bírságra számíthat? Hány évre nyúlnak vissza ha az idő tényező is számít? Az elszállított hulladék tömegének van-e szerepe, ha nem haladja meg az átlagos háztartási mennyiséget?
Az említett alapdíjnak a maximumát azaz 200e Ft-ot fogják-e kiszabni? Esetleg még ezen felül visszamenőlegesen plusz díjat, késedelmi kamatot, stb. kell-e fizetnie a Korm. rendelet mellékletében említett B=AxMxS képlet vagy bármelyik más jogszabály alapján?

Válaszukat előre is köszönöm.
Péter.

monalisa1 # 2011.01.21. 15:50

Laikus hozzászólóként: a beköltözés időpontjáig, de legtovább csak 5 évig, vissza fogják számítani az elmaradt havi szemétdíjat + kamat, valamint kiszabnak x Ft összegű bírságot, de nem valószínű hogy "elmennek" a maximális 200 ezer forint büntetésig.

A szemétdíjat és az összeg utáni késedelmi kamatot ha tudja fizesse be egyösszegű készpénzben, a büntetés megfizetésére kérjen részletfizetést.

Külön: bizonyos szándékosság vélelmezhető, mert mindenki tudja, hogy szemétdíjat fizetni kell. Ezen kívül mit csínált hónapról hónapra a keletkezett háziszemetével?!

Legjobb lenne ha mielőbb bemenne személyen, mert a kiszabásra kerülő büntetési összeget utóbb nemigen lesz mód csökkentetni, így meg talán valamelyest mégis.

végrehajtó1 # 2011.01.21. 16:02

kispeter68

amire a bemásolt rendelet hivatkozik tv. Olyan nincs is .2000.XLIII.Tv?

végrehajtó1 # 2011.01.21. 16:06

itt a törvénytár nem adta ki de gugli az igen:(

SirCsaba2 # 2011.01.21. 16:33

Ha a befizetés nem történik meg, akkor átadják behajtásra az önkormányzatnak (és persze ketyeg a pótlék is). 1-2 értesítés után beindul a letiltás, inkasszó.. stb. Részletfizetés legyen a vége.

micimacika # 2011.01.29. 18:36

A szemétszállitás egy kötelező szolgáltatás. Olyan nincs, hogy nincs szemét egy háztartásban. Az érvényes rendeletek értelmében, aki nem köt szerződést, annak is fizetni kell. Próbálj kisebb kukát kérni, hátha akkor kevesebbet kell fizetni.

guba # 2011.01.30. 07:23

Én részemről nagyon helyesnek tartom, hogy mindenki fizessen szemétdíjat. Ha választható lenne, akkor alig keletkezne hulladék, ahogy te is leírtad, és mindenki maga suvasztaná el ide oda. Az erdő szélére kivinni a műanyagot, meg sokkal közelebb van, mint a szelektív gyűjtő.

Gabicsek # 2011.01.30. 21:09

A kommunális adó az kommunális adó, és abban nincs benne a szemétszállítási díj. Ahol én laktam, ott egy évre 6.000.-Ft. volt a kommunális adó, ezen felül kellett fizetni a szemétszállításért.
Mindenhol kötelező fizetni, ha vitetsz szemetet, ha nem. Más kérdés, hogy negyedévre nagyon drágán viszik, nálunk két hónapra 2.700.-Ft.

matthiasi # 2011.01.31. 17:01

Dri02 !
sok a kérdésed !

Akkor miért fizessek negyedévente 13.652 Ft-ot, amikor gyakorlatilag nincs szemetem?
Miért miért ?
hát hogy mások jól éljenek !!
Természetesen valamicskedíjat csak kell fizetni Birom amikor a lűke környezetvédő szajkozzák. hogy kevesebb hulladék kevesebb díj !
A gyakorlatban ez nem így van !!
képmutató a világ !!

"Önök szerint meddig lehet még ezt így folytatni?"
Ki kell harcolni az igazatokat !!

matthiasi # 2011.01.31. 17:13

Próbálj kisebb kukát kérni, hátha akkor kevesebbet kell fizetni.
Írja micumaci !
Hát ahogy a Móricka elképzeli !

Habár vannak olyan városok pl. Kisújszállás, ahol a városi vezetés nem annyira móhó, mint a volt demszkicitiben.
Itt pl. a következő a gyakorlat : mindekinek kell szemét szállításra szerződni.
A szerződés értelmében havi egy szállítás kötelező. Az ára 1500 ft. Ezután vagylagos. Minden szállításért + 400 ft. Ezt a vonalkóddal ellenőrzik. A mai világban amikor már a cigis dobozon is rajta a vonalkód, semmi akadálya hogy egy kukán is rajta legyen.
Így egyszeri szállítás : 1500 ft,
2x szállítás 1500 +400 =1900 ft,
3xi szállítás 1500 + 2x400 = 2300 ft,
4 x i szállítás 1500 + 3 x400 = 2700 ft.
Ugy hogy aki arról ugat, hogy kevesebb szemét kevesebb díj - nem biztos,hogy igazat mond.
Egyébként is nem akarásnak nyögés a vége.

monalisa1 # 2011.01.31. 17:40

Nálunk már bevezették a rendelkezésre állást, havi 800 Ft., végig megy a kukaautó az utcában és "rendelkezés áll". (Természetesen ezen felül a kukaedények űrítési gyakoriságának díjtétele, sőt külön díjszabása van a barna edénynek és a feketének - az előbbi "a" bio szemétnek.)

Van un. edénymosási díj is, negyedévenként 200 Ft, de a mosóautót én felénk még nem láttam.

teknikus1975 # 2011.02.09. 17:38

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem eléggé speciális. A szüleim annak idején nagyszüleim kertje végére építkeztek. A ház előtt földút van. Nem jár arra sem postás, se semmi. Többek között a szemétszállító sem jön arra. Az önkormányzat mégis fenyeget, hogy fizessék a szemétszállítást. Ha nem is jár arra a szemétszállító, akkor is köteles kifizetni a szemétdíjat?

Köszönöm a segítséget!

Gabicsek # 2011.02.09. 22:32

Ez csak az én véleményem: Hiába van egy telken két ház, egy ingatlannak számít, mert azt ingatlanonként, és nem a telken lévő házak száma alapján kell fizetni. (szerintem)

monalisa1 # 2011.02.10. 17:41

Ha a kukaautó nem tud bemenni az utcába (= földút), akkor az utcabeliek nem kötelezhetők olyan szolgáltatást igénybe venni amiért nem kapnak semmit.

Ellenben volt már itt ezen topicban olyan beírás, hogy az utca elejére kiraktak egy 800 literes "közös" konténert, ergo cipelje oda mindenki a saját szemetét, és fizessen...

Tessék a kérdést az önkormányzattal tisztázni.

Gábor1007 # 2012.07.01. 12:13

Kérem segítsenek, mit tehetek?
A Mezőtúri Önkormányzat a szemétszállítással kapcsolatos rendeletét kiterjesztette a külterületi telkekre, hétvégi házakra, azonos díjszabással mint a családi házas területre. Az én telkemen nincs sem ház sem nyaraló, fizessek mert van gyümölcsfám meg veteményem, igaz kommunális szemetem az nem keletkezik nem tudom, hogy mit akarnak elszállítani!
Üdvözletem: Gábor

Kenderice # 2012.07.02. 19:00

Hát ha nincs lakóépület a telken, nem lakhat ott senki, ergo nem termelődik szemét, tehát fizetni nem kell a semmiért.
Gondolom én.

Gabicsek # 2012.07.02. 19:08

Érdeklődj az önkormányzatnál. Vannak olyan önkormányzati rendeletek, hogy akkor is kell szemétszállítást fizetni, ha nincs a telken ház. Lehet, hogy a mezőtúri is ilyen.

K.Andreea # 2012.11.23. 11:24

Üdvözlöm!

Nekem van egy kis problémám a szemétszállítással. Erre szeretnék kérni önöktől egy elfogadható magyarázatott hogyan lehet ezt meg oldani. Mi 4 en vagyunk a családban, én gyesen, a szemetünket soha sem viszik el a házunk elöl mivel földúton lakunk, a polgármester kihelyezet egy konténert 3 db kulccsal az utca végére, azaz 300 méterre a házunktól. Ezt is sok veszekedés után a hivatallal mert nem tudtuk hová rakni a szemetet és hónapokon keresztül az udvarunkon tároltuk, ami nem normális a mai világban, pláné ha két kisgyerek van. Számlákat kapok , egy 120 l-es kukának megfelelően de a mi szemetünk egy héten nincs annyi.
Sok vita után az önkormányzattal kaptuk a konténert az utca végére, de magyarázza meg nekem valaki hogy miért kel nekem kivinni 300 méteren keresztül a szemetet egy olyan úton ahol sem járda sem normális út nincs, sárban és gödrökben, és miért nem jön be a személyszállító autó hogy elvigye?
Én és a férjem szerint egyikünk sem irt alá szerződést a szemétszállításért sem az önkormányzattal sem az AVE-val, akkor hogy hogy mi kapunk számlát? Igaz, nem fizetem be a csekkeket, mert nem korrekt hogy fizetek és nekem kel a munkájukat elvégeznem, mert ha egy személy autó be tud jönni az utcánkba akkor egy szemétszállító autó is be tud jönni. Kérem segítsenek legalább tanáccsal hogy mit tegyek?
Köszönöm válaszukat.
Tisztelettel, K.Andrea

wers # 2012.11.23. 11:39

Igaz, nem fizetem be a csekkeket
De be fogod. Utólag egyösszegben, kamatostól.

Egyébként földútról is el kell vinniük. Kerest a szemétszállítók főnökét, majd utasítja őket.
Volt hasonló prodlémám, évekig ki kellett húzni az utca végére, mert zsákutca, meg kanyargós, és nem akart föltolatni.
Aztán az önkormányzatot, hogy hozza olyan állapotba az utat, hogy közlekedni lehessen rajta.

Tóth Gábor # 2013.01.10. 08:53

Egy kisvárosban van egy üzletem. Az elmult években a szemétszállítást kötelezövé tették, hiába tiltakoztam, hogy nekem nem képzödik elszállítandó szemetem, csak pappir.
A papir szemetemet összegyűjtöm és hazaviszam ahol pappirbrikettet készítek belőlle és a lakásomnál kévő fütési kazánomba eltüzelem.

A kérdésem, ha nincs szolgáltatás akkor miért köteleznek fizetésre és ráadásul a legmagasabb kategóriába sorolják a vállalkozásokat?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.12. 17:41

Ez ilyen. A csatorna is kötelező otthonra is, hiába hivatkozol arra, hogy te nem mosogatsz, csak a munkahelyen jársz vécére, és a közfürdőben tisztálkodsz.

lajcsó # 2013.01.12. 20:51

A szemétszállítás igénybevétele mindenki számára kötelező.
"Behajtható adóként???"
Igen, az idei évtől a NAV hatáskörébe tartozik.

Véleményem # 2013.01.13. 13:36

Az a jó ebben a kötelező szemétszállításban és a díjában, hogy van egy telked, amin nincs semmilyen közmű, sem ház, semmi, csak egy műveletlen föld. Még arra is fizetni kell a szemétszállítási díjat... ( nincs is szemetes tároló edény, nem is adtak ) A szennyvíz hálózatot is fizetni kell. Hiába magyarázza az ember, hogy az egy olyan telek ahol nem volt, nem lesz lakóház...
Na erre mondjon valaki okosat...

szafika # 2013.01.13. 15:28

Nem házasingatlanonként van meghatározva a szemétszállítás ? Kukát nem adnak , hanem veszünk , de legalább van lehetőség többféle méret , ami alapján lehet fizetni . De ahol nincs még egy kutyaól se , ott mi alapján számolnak ?

Lyonee # 2013.01.13. 15:55

64/2008. (III. 28.) Korm. rendelet
Hatályos: 2012.03.29 - 2012.12.31

"Az időlegesen használt ingatlanra vonatkozó közszolgáltatási díj

9. § (1) Üdülőingatlanok, illetőleg időlegesen használt ingatlanok (a továbbiakban együtt: időlegesen használt ingatlan) esetében hónapokban vagy negyedévekben meghatározott mértékű használati szezont kell megállapítani.

(2) Az időlegesen használt ingatlan esetében a fizetendő közszolgáltatási díj megállapításánál a díjfizetési időszak helyett a használati szezon időtartamát kell alapul venni."

A közmű nélküli üres telek még időlegesen sem használt, akkor ott pl. mi alapján állapította meg az önkormányzat szemétdíjat?
http://www.njt.hu/…/njt_doc.cgi?…