Kötelezö - e a szemétszállitás???


Dexi999 # 2016.03.22. 10:44

Kedves Bulldózer,

ez mind igaz, csakhogy az önkormányzati rendeletek mind meghatározák az edény számát, a heti minumum ürítés számát, illetve az edényzet térfogatát. Pl. heti egyszerin ürítés esetén minimum egy 80 literes edény használata kötelező.
Innentől kezdve már nincs túl nagy mozgástér.

Móc # 2016.04.06. 13:25

Segítséget kérnék,vállalkozásom egy lakhatási engedély nélküli,jelenleg felújítás alatt álló épületbe van bejelentve.Jelenleg a felújítás is szünetel,hulladék nem keletkezik.A szemétszállító vállalkozás milyen jogon követeli a díjat,ha hulladék nem keletkezik!

sennen50 # 2016.10.03. 18:09

Érdeklődöm, hogy hol lehet panaszt tenni ? Nagyon felháborít ugyanis, hogy a kis nyaralómban (18 nm-es faház) tavasztól őszig fizetem a szemétszállítást (teljes árat, pedig kéthetente jön össze egy zsák szemét egymagam után). De fizetem az állandó lakásomon is, ahol meg ugye semmi szemetet nem termelek, hisz nem lehetek kettő ingatlanban egyszerre. szeretnék valahol panaszt tenni ez ellen és javasolni, hogy csak az egyik ingatlanban kelljen szemétszállítást fizetni. Tőlem jelentős összeget zsebel be a szemétszállító cég olyan munka után, amit nem végez el. Számomra ez nagyon felháborító.

Dr.Attika # 2016.10.03. 18:33

Jó Önnek. Idén április óta az új Szemétszállítási Holding senkinek nem számláz, majd valamikor év végén. Ne panaszt tegyen, hanem köszönje meg.

Burn Out # 2016.10.03. 19:13

Add el az egyik ingatlant és megoldódik a problémád :)

Szomorú örökös # 2016.10.03. 20:27

sennen50
Nálunk a szemétszállítás díja nem szimplán egy szolgáltatás díja, hanem egyfajta kommunális adó, amit kötelező fizetni, ha az ember egy háznak-lakásnak tulajdonosa lesz. Tehát nem egy szabadon választható szolgáltatás díját kell befizetni. Lehet a szolgáltatást szüneteltetni, de akkor a bejelentkezést kell megszüntetni, másként nem megy tudtommal.

bauer-csm@freemail.hu # 2016.10.09. 19:55

Üdv Mindenkinek!
Nálunk kicsit bonyolultabb a helyzet. Idős szüleim - mind2en 65 év felettiek - élnek abban a vidéki házban, ahová öcsém is és én is be vagyunk jelentve állandó lakosnak. Ő egy másik városban lakik életszerűleg, én pedig külföldön élek 8 éve és itt fizetek adót, szemétdíjat, stb. Pár évig elvitték a szemetet, bár anno volt a szemétszállító cég ügyvédjével egy csörtém, amit én nyertem meg a ptk-ra hivatkozva, de most megint előálltak azzal, hogy mi oda vagyunk bejelentve, hiába nem lakunk ott és nem termelünk szemetet. Én írtam a jegyzőnek Angliából mellékelve többévnyi, angliai önkormányzati adóbefizetési igazolást. De ez nem hatotta meg. Ezt követően elkezdtek havi 4 kontényernyi szemét díját felszámolni a szüleimnek, amelynek összege mostmár 90 ezer forintra rúg. Mindkettőjük nyugdíja 80 ezer forint alatt van. Megjegyzem, hogy számításaim szerint ez kb kétévnyi szemétszállítási díj lehet, amely idő alatt azonban egy zacskónyi szemetet sem vittek el tőlük, mivel gyanítom, "tiltólistán" vannak. Van valakinek kézzelfogható ötlete, hogy mi a teendő?

végrehajtó1 # 2016.10.10. 07:01

amely idő alatt azonban egy zacskónyi szemetet sem vittek el tőlük, mivel gyanítom, "tiltólistán" vanna”k.

Én írnék egy felszólító levelet a szemetes cégnek hogy a szemetet szállítsa el.Tekintettel arra , hogy kötelező szolgáltatásról van szó ez azt jelenti hogy neki akkor is el kell szállítania a szemetet ha nem fizetnek érte.Cserébe a jogalkotó kedvezményezetté tette hogy adók módjára be tudja hajtatni az adóhatósággal a tartozásokat.
A tartozásra pedig kérjetek részletet vagy mivel oda vagy te is bejelentve segíts nekik anyagilag.

limma # 2016.10.10. 07:39

Nálunk lehet kérni kis kukát (ez kb. térd fölé ér, nem tudom hány literes) és a fele a díja a nagykukáénak. Idősek, egyedülállók ezt használják. Akkor nem érdekes az sem, hogy hányan vannak bejelentve a lakásba.

szafika # 2016.10.10. 14:19

Mi a szösz ? :) olvasom többektől h " lehet kérni /kis/kukát " kitől ?! nálunk venni kellett :( nem ad senki semmit :(

limma # 2016.10.10. 14:47

na ja, én is úgy értettem, venni :)

bauer-csm@freemail.hu # 2016.10.19. 12:58

Köszönöm a választ. Kifizettem a tartozást, viszont nem vittek el tőlünk március óta szemetet. Úgy tudom, a szemétszállító és a lakosok közötti szerződés fogyasztói szerződés, és mint ilyen a ptk-ban vannak rávonatkozó törvények. Ha az egyik fél nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit (a szemét elszállítása) a szerződés aránytalanná válik, és így érvényét veszti, vagyis a másik félnek joga van megtagadni a fizetést. Vagy rossul gondolom?

moncsi001 # 2016.11.07. 09:35

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Köteles vagyok-e kukát venni? Van-e kuka törvény, ami ez leírja? Vagy elég ha zsákot teszek ki, vagy a kukának megfelelő müanyag hordót?

Immaculata # 2016.11.08. 07:31

A szolgáltató dönti el, hogy miben tárolva hajlandó elvinni a szemetet.

nanemaaa # 2016.11.08. 13:01

A szolgáltató dönti el, hogy miben tárolva hajlandó elvinni a szemetet.

Szerintem a hulladékgazdálkodásról szóló önkormányzati rendelet.

Immaculata # 2016.11.08. 13:23

Legyen.

wers # 2016.11.08. 15:41

szeintem a hulladékgazdálkodásról szóló önkormányzati rendelet.
Aminek egyik alapja, milyen feltételekkel teljesít a szállító.

HB92 # 2016.12.01. 09:37

Sziasztok!

Aziránt érdeklődnék, hogy feljelenthető-e a szomszédunk, ha hónapok óta itt lakik, és nincs kukája? Nem tudjuk, hova viszi a szemetet. Vagyis sejtésünk van, egy másik üres teleknek a végébe elég szép kupac gyűlik.... Viszont nem szeretnénk, hogy patkányok ellepjék a telket. Mit tudunk tenni ezügyben?

Köszönöm
Bence

Szomorú örökös # 2016.12.01. 17:37

HB92

Bizonyos helyeken kötelező, egyfajta kommunális adóként működik. Anno egyébként én is ezt tettem egy szomszéddal, aki itt lakott, de rakosgatta ki a szemetét zsákban a kuka mellé, amit aztán kuka nélkül is elvittek neki. Mivel megromlott közöttünk a viszony, ez volt az utolsó törvényes lépésem ellene (másik kettő után), aztán tudtára hoztam, hogy bár ő aljas módon keserítette az életemet, én ezt törvényes eszközökkel viszonoztam. Azóta béke van közöttünk, rájött, hogy nem érdemes velem szívóznia. Tudom, lehet érte cseszegetni, de lepereg rólam. Ha ilyen a szomszéd, akkor azt nem szabad viszonzatlanul hagyni. :-)

Egyébként az ő elődje is még akkor is ide húzogatta szemétszállítási napokon a zsákját, amikor már eladta a házat. Na ez már mindennek a teteje volt! És ezt csak akkor hagyta abba, amikor többen felszólítottuk rá. Mellesleg nem értem, hogy azt a kéthavi 5 ezret miért nem volt hajlandó kifizetni, hiszen nem nagy összegről beszélünk.

MajorDomus # 2016.12.01. 19:15

Amit megspórolt, azt nem kell kifizetnie.

Szomorú örökös # 2016.12.01. 19:48

MajorDomus

Lehet megspórolta, de tisztességtelen volt azzal a szomszédjával szemben, aki viszont tisztességesen fizette mindig a fizetni valókat. Erről mint közös képviselő, szerintem tudnál mesélni...

Mondom, nálam az verte ki a biztosítékot, amikor megláttam, hogy a volt tulaj épp húzza a házunk elé a zsákját, miután már eladta a házát. Úgy gondoltam, ez már mindennek a teteje, és írásban tájékoztattam róla, hogy bejelentem a társaságnál, amennyiben nem állítja le magát.

Zoltanuss # 2016.12.10. 14:47

HB92 !!! mindig mindenki feljelenthető.

De az nem elég, bizonyítani is kell.

Vagyis sejtésünk van, egy másik üres teleknek......

mművek # 2017.01.23. 11:18

Kedves Mindenki,
azt szeretném megkérdezni, hogy mi alapján kérhet tőlem más szolgáltatóktól kiállított igazolást a szemétszállító cég, ha szüneteltetni szeretném átmenetileg a szolgáltatást?
Velencei tavi Hulladékgazdálkodó a szüneteltetés bejelentéséhez az EON és a Fejérvíz igazolását kéri, hogy valóban nincs fogyasztásom. Az nem elég ha kérvényt írok, arról, hogy a ház félkész, építés alatt van, nem lakott jelenleg nem is alkalmas lakhatásra, nincs használatbavételi, stb. Az ok hogy joga van ellenőrizni, hogy valóban nem lakom ott, ergo nem termelek szemetet.
Szóval van erre törévny rendelet, hogy kérheti, kikötheti ezt, vagy csak hasraütésszerűen kitalál vmit?
Köszönöm: mmüvek

esztiana80 # 2017.04.03. 03:48

Tisztelt Mművek!
A hulladékszállítás a Hulladékról szóló CLXXXV. törvény 2. (1) bek. 27 pontja alapján kötelezően igénybe veendő közszolgáltatás.
A Velence Tavi Hulladékgazdálkodó a helyi önkormányzat rendelete szerint végzi a közszolgáltatást. Ezen jogszabály tartalmazza azt, hogy a kötelező közszolgáltatás igénybevételét (mely természetes személy ingatlanhasználó esetére vonatkozik) milyen módon lehetséges szüneteltetni. Jogszabályról szó lévén, ez Önre is vonatkozik. Az ingatlan ha használaton kívül van, akkor az áramfogyasztás és vízfogyasztás minimális (áram és víz kell az életvitelszerű ott tartózkodáshoz, más közüzemi számlát ezért nem szoktak kérni), ha pedig ez igaz, akkor hulladék sem keletkezik az ingatlanon. Tehát ezzel tudja bizonyítani.
Javaslom, hogy ha bizonytalan, nézze meg a hulladékgazdálkodásra vonatkozó helyi önkormányzati rendeletet, hogy megnyugodhasson a jogos közszolgáltatói kérésről!
Szép napot!

Brianza # 2017.04.22. 07:04

Üdvözletem!

Tanácsot szeretnék kérni a következő helyzettel kapcsolatban.

Egy településen belül van két társasházi ingatlan is amikben résztulajdonos vagyok. Az egyikbe be vagyok jelentve állandó lakcímmel a családommal együtt és ott teljes árú hulladékszállítási díjat fizetünk.

A másik ingatlanba nincs senki bejelentve még tartózkodási helyként sem, én viszont szoktam ott tartózkodni néha, általában havonta 3-4 napot. Ennek ellenére teljes árú hulladékszállítási díjat fizetünk itt is a közös költségben, ezen szeretnénk változtatni.

A közös képviselő óva intett attól, hogy a második lakást bejelentsük használaton kívülire, mert a szolgáltató rendszeresen szokott ellenőrizni a szomszédokat kérdezve és ha bármelyik szomszéd azt mondja, hogy szokott nálunk mozgást látni, akkor meg fognak büntetni.

Tudnátok segíteni, hogy mi az ilyen esetre a törvényi előírás? Elég ha mondjuk havonta egy napot eltöltök az üres ingatlanban, máris köteles vagyok fizetni a teljes havi híjat? Vagy akár havi egy óra tartózkodás után is?
Vagy van valami konkrét limit, havonta milyen hosszú otttartózkodás alatt tudom legálisan üresre jelenteni a lakást a szolgáltatónál, illetve mely felett már köteles vagyok kifizetni a teljes havi díjat?