Abban szeretném a segítséget kérni, hogy mi a teendő akkor, ha egy munkáltató tévesen utalt el egy havi munkabért a VOLT munkavállalójának? Milyen módon és meddig lehet visszakövetelni?
Köszönettel
Ágnes
Abban szeretném a segítséget kérni, hogy mi a teendő akkor, ha egy munkáltató tévesen utalt el egy havi munkabért a VOLT munkavállalójának? Milyen módon és meddig lehet visszakövetelni?
Köszönettel
Ágnes
Ha tévedés volt, akkor a volt munkavállalónak azt haladéktalanul vissza kell utalnia. Ha nem teszi, akkor a munkáltató jogalap nélküli gazdagodás címén bíróságtól kérheti a kötelezést és jogerős határozat megszületése után annak bírósági végrehajtását.
Ez egyáltalán miért kérdés?
Ülünk rajta, hátha nem veszik észre?
Azért kérdés, mert nagyon sok téves utalás történik és a "megajándékozott" nagyon sokszor nem akarja azt visszautalni. Ezért bizony aki tévesen utalt sok esetben perben tudja csak visszakövetelni. Én is kaptam már a számlámra egy benzinkút 3 napi bevételét. Bementem a bankba szóltam, ők vissza is rendezték. Olyan hálálkodást kaptam, mintha az életüket mentettem volna meg. Akkor mondta a bankos, hogy egyáltalán nem ez az általános, hanem pereskedni kell a visszakövetelés miatt.
Ez így van, én pereltem is ilyen miatt egy hölgyet, akinek az volt az alapállása, hogy neki nem kötelessége utánanézni, hogy miért jelent meg a számláján csak úgy több százezer forint, elköltötte és kész, neki ezt nem kell visszafizetni.
Aztán amikor küldtük rá a végrehajtót, mélységesen fel volt háborodva...
Értem én.
Csak kíváncsi lettem volna, Senilla mégis milyen okból kérdezi...
Látom, hogy ez egy régi téma, hátha mégis tud nekem valaki segíteni.
Pontosan ugyanez történt velem (felmondás után tévesen még egyszer elutalták az utolsó havi munkabérem). Vissza is szeretném fizetni, de a volt főnököm egyszerűen nem veszi fel nekem a telefont, pedig étkezési jeggyel még tartozik.
Az lenne a kérdésem, hogy fakadhat-e abból jogi problémám, ha nem azonnal utalom vissza, hanem megvárom, amíg a volt főnököm jelentkezik miatta?
Én egyáltalán nem csodálom, hogy ilyen korrekt embereket kirugnak...
Kedves kadaj01, szerintem olvasd el még egyszer a kérdésem. Egyébként pedig én mondtam fel.
És nem lehetne egyszerűen telefonálgatás nélkül visszautalni arra a számlaszámra ahonnan jött?
Esetleg az étkezési jegyet levonod. :)
Phoenix85
Ne késlekedj hanem haladéktalanul utald vissza a pénzt, mert a főnököd akár feljelenthet a rendőrségen jogosulatlan pénz visszatartása miatt - aztán magyarázkodhatsz...
Feljelenteni feljelenthet, csak körbe fogják röhögni, mer' ilyen bűncselekmény, hogy "jogosulatlan pénz visszatartása" nincsen:)
(legalábbis az én Btk-mból kihagyták a gazok)
Ez tipikus polgári (munkaügyi) jogvita lészen, ha rájön az munkáltató.
162. § (1) A munkabér jogalap nélküli kifizetése esetén, ezt a munkavállalótól hatvan napon belül, írásbeli felszólítással lehet visszakövetelni.
(2) A jogalap nélkül kifizetett munkabért az általános elévülési időn belül lehet visszakövetelni, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie vagy azt maga idézte elő.
(3) A munkáltató a munkavállaló munkaviszonnyal összefüggő tartozásainak megtérítésére irányuló igényét írásbeli felszólítással érvényesítheti.
A munkaviszony megszűnése után meg marad a fiz.meghagy s a per.
Aminek a költségeivel nem kellene növelni azt a tartozást. Úgyhogy a visszafizetés a jó ötlet. Túl azon, hogy az a becsületes is.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02