Véletlen munkabér átutalás

Senilla # 2009.05.30. 09:53

Abban szeretném a segítséget kérni, hogy mi a teendő akkor, ha egy munkáltató tévesen utalt el egy havi munkabért a VOLT munkavállalójának? Milyen módon és meddig lehet visszakövetelni?

Köszönettel

Ágnes

Dr.Attika # 2009.05.30. 10:21

Ha tévedés volt, akkor a volt munkavállalónak azt haladéktalanul vissza kell utalnia. Ha nem teszi, akkor a munkáltató jogalap nélküli gazdagodás címén bíróságtól kérheti a kötelezést és jogerős határozat megszületése után annak bírósági végrehajtását.

efi99 # 2009.05.30. 11:02

Ez egyáltalán miért kérdés?
Ülünk rajta, hátha nem veszik észre?

Dr.Attika # 2009.05.30. 14:48

Azért kérdés, mert nagyon sok téves utalás történik és a "megajándékozott" nagyon sokszor nem akarja azt visszautalni. Ezért bizony aki tévesen utalt sok esetben perben tudja csak visszakövetelni. Én is kaptam már a számlámra egy benzinkút 3 napi bevételét. Bementem a bankba szóltam, ők vissza is rendezték. Olyan hálálkodást kaptam, mintha az életüket mentettem volna meg. Akkor mondta a bankos, hogy egyáltalán nem ez az általános, hanem pereskedni kell a visszakövetelés miatt.

Egyjogász # 2009.05.30. 15:04

Ez így van, én pereltem is ilyen miatt egy hölgyet, akinek az volt az alapállása, hogy neki nem kötelessége utánanézni, hogy miért jelent meg a számláján csak úgy több százezer forint, elköltötte és kész, neki ezt nem kell visszafizetni.
Aztán amikor küldtük rá a végrehajtót, mélységesen fel volt háborodva...

efi99 # 2009.05.30. 17:25

Értem én.
Csak kíváncsi lettem volna, Senilla mégis milyen okból kérdezi...

Phoenix85 # 2009.08.10. 16:50

Látom, hogy ez egy régi téma, hátha mégis tud nekem valaki segíteni.
Pontosan ugyanez történt velem (felmondás után tévesen még egyszer elutalták az utolsó havi munkabérem). Vissza is szeretném fizetni, de a volt főnököm egyszerűen nem veszi fel nekem a telefont, pedig étkezési jeggyel még tartozik.
Az lenne a kérdésem, hogy fakadhat-e abból jogi problémám, ha nem azonnal utalom vissza, hanem megvárom, amíg a volt főnököm jelentkezik miatta?

kadaj01 # 2009.08.10. 16:57

Én egyáltalán nem csodálom, hogy ilyen korrekt embereket kirugnak...

Phoenix85 # 2009.08.10. 17:02

Kedves kadaj01, szerintem olvasd el még egyszer a kérdésem. Egyébként pedig én mondtam fel.

efi99 # 2009.08.10. 18:52

És nem lehetne egyszerűen telefonálgatás nélkül visszautalni arra a számlaszámra ahonnan jött?
Esetleg az étkezési jegyet levonod. :)

monalisa1 # 2009.08.10. 21:41

Phoenix85

Ne késlekedj hanem haladéktalanul utald vissza a pénzt, mert a főnököd akár feljelenthet a rendőrségen jogosulatlan pénz visszatartása miatt - aztán magyarázkodhatsz...

lewho # 2009.08.11. 06:05

Feljelenteni feljelenthet, csak körbe fogják röhögni, mer' ilyen bűncselekmény, hogy "jogosulatlan pénz visszatartása" nincsen:)

(legalábbis az én Btk-mból kihagyták a gazok)

Ez tipikus polgári (munkaügyi) jogvita lészen, ha rájön az munkáltató.

162. § (1) A munkabér jogalap nélküli kifizetése esetén, ezt a munkavállalótól hatvan napon belül, írásbeli felszólítással lehet visszakövetelni.
(2) A jogalap nélkül kifizetett munkabért az általános elévülési időn belül lehet visszakövetelni, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie vagy azt maga idézte elő.
(3) A munkáltató a munkavállaló munkaviszonnyal összefüggő tartozásainak megtérítésére irányuló igényét írásbeli felszólítással érvényesítheti.

A munkaviszony megszűnése után meg marad a fiz.meghagy s a per.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.11. 07:36

Aminek a költségeivel nem kellene növelni azt a tartozást. Úgyhogy a visszafizetés a jó ötlet. Túl azon, hogy az a becsületes is.